GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Review: Apple iPhone X – gândește diferit

Testat pe data de 10 ianuarie 2018
Pe scurt: iPhone X este un smartphone care care modifică semnificativ modul de utilizare al unui dispozitiv iOS datorită formei ecranului și a eliminării butonului clasic de Home. Este excelent construit, oferă performanțe bune, are o cameră foto de calitate și o autonomie ridicată, însă prețul său piperat poate îndepărta o bună parte dintre potențialii clienți.
Produs testat: iPhone X   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 5400 Lei

iPhone X marchează cea mai mare schimbare de design pentru Apple de la iPhone 6 încoace. Cu tradiționalul buton home eliminat, un ecran “decupat” în partea superioară și margini foarte subțiri, iPhone X schimbă în mod semnificativ experiența de utilizare cu care fanii mărcii s-au obișnuit în ultimii ani.

De regulă, indiferent cât de bună pare la prima vedere, o schimbare este primită cu reticență.

Principala explicație este că, după ce te-ai obișnuit ani de zile cu un lucru și ți-ai format practic un tabiet, este greu să faci o schimbare pentru a te adapta la ceva nou. Chiar și atunci când schimbarea implică doar modul în care folosești telefonul mobil din buzunar sau geantă.

Pe parcursul unei săptămâni de teste am încercat să ne punem în pielea unui utilizator de iPhone X pentru a înțelege mai bine ce se schimbă în modul în care este folosit acest smartphone.

Disclaimer: Telefonul ne-a fost oferit la test de cei de la iStyle.

Specificații iPhone X:

  • ecran de 5.8 inch cu rezoluție 1125 x 2436 pixeli
  • chipset Apple A11 cu procesor six-core
  • 3 GB RAM
  • 64 GB sau 256 GB memorie internă
  • cameră foto de 12 MP / dual 12 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare iOS 11

Ce ne-a plăcut

iPhone X schimbă complet percepția despre Apple datorită introducerii unui model complet nou, cu margini foarte subțiri. Designul este unul elegant, iar telefonul și ecranul au colțuri rotunjite. Partea frontală este acoperită în proporție de 83% de ecran, singura excepție fiind zona superioară, unde există o parte “decupată”. În cadrul procesului de redesign, Apple a renunțat inclusiv la clasicul buton Home, ale cărui funcții au fost preluate acum de o serie de gesturi implementate în iOS și, respectiv, de FaceID, despre care vom vorbi ulterior.

Spatele este realizat din sticlă, ceea ce a permis implementarea încărcării wireless. Personal apreciez telefoanele cu spate din sticlă, chiar dacă efectul negativ este reprezentat de urme și amprente.

Ansamblul camerei foto a fost amplasat în colțul stânga-sus, iar cei doi senzori sunt poziționați în plan vertical, spre deosebire de așezarea orizontală de la iPhone 8 / iPhone 8 Plus.

Părțile laterale au fost realizate din aluminiu, care asigură o rezistență sporită. Butonul de Silent și cele pentru volum sunt amplasate pe laterala stângă, în timp ce butonul de Power este poziționat în dreapta. Lipsește jack-ul de 3.5 mm pentru căști, însă în pachet există inclusiv un adaptor de la 3.5 mm la Lightning, în cazul în care vrei să folosești alte căști decât cele din pachet.

În ciuda formei mai puțin obișnuite, iPhone X se simte bine în mână și nu alunecă. Dimensiunile sale sunt 143.6 x 70.9 x 7.7 mm, adică este cu circa 5 mm mai înalt decât iPhone 8, dar cu 5 mm mai scund decât Samsung Galaxy S8. Pe de altă parte, utilizarea aluminiului pentru părțile laterale a făcut ca greutatea terminalului să ajungă la 174 de grame, astfel că telefonul se simte destul de greu. În orice caz, este cu 26 de grame mai greu decât iPhone 8 și cu 20 de grame mai greu decât S8.

iPhone X este primul model Apple care utilizează un ecran Super AMOLED în detrimentul IPS-ului, iar calitatea acestuia este exemplară datorită luminozității puternice, a unghiurilor bune de vizualizare și a contrastului puternic. În plus, Apple a implementat True Tone, o funcție care permite îmbunătățirea balansului de alb prin intermediului senzorului de lumină ambientală. De asemenea, există și filtru pentru lumină albastră (Night Shift), iar ecranul suportă tehnologia HDR video.

Fără îndoială, forma ecranului este cea mai controversată parte a telefonului. Acesta are o rezoluție atipică de 1125 x 2436 pixeli, corespunzătoare unui aspect ratio 19.5:9, fiind astfel mai înalt chiar și decât cel întâlnit în cazul lui Samsung Galaxy S8 și S8 Plus (18.5:9).

Display-ul are o diagonală de 5.8 inch, însă aceasta este calculată fără să se țină seama de “decupajul” din partea superioară, pentru cazul unui ecran rectangular, nu a unuia cu margini rotunjite. În plus, dacă nu luăm în calcul cele două “coarne” ale ecranului, acesta are un aspect ratio de circa 18.5:9.

Din punct de vedere hardware, Apple a mizat în continuare pe un chipset proprietar, de data aceasta Apple A11 Bionic, echipat cu un procesor hexa-core tactat la 2.39 GHz (procesor dual-core Monsoon și procesor quad-core Mistral), la care se adaugă o nouă premieră: primul chip grafic dezvoltat de Apple. Telefonul beneficiază de 3 GB RAM și oferă 64 sau 256 GB de memorie internă, fără posibilitatea extinderii prin carduri microSD.

Iată rezultatele obținute în câteva dintre cele mai populare programe de benchmark:

Așa cum ne-am obișnuit, platforma hardware nu este impresionantă pe hârtie, însă datorită unei optimizări foarte bune cu platforma software reușește să ofere o experiență similară cu cea a unor telefoane de top cu Android. Prin urmare, meniul este unul fluent, iar aplicațiile se deschid rapid, indiferent că sunt la prima rulare sau au fost deja utilizate anterior. Navigarea în browser este de asemenea rapidă, la fel ca și deschiderea documentelor de tip Office sau rularea clipurilor pe Youtube.

Calitatea sunetului este de asemenea la înălțime, deși probabil că în cele mai multe situații vei prefera să folosești căștile din pachet.

Camera foto este foarte asemănătoare cu cea introdusă pe iPhone 7 Plus și disponibilă inclusiv pe iPhone 8 Plus: doi senzori Sony Exmor RS de 12 MP, dintre care unul wide cu f/1.8 și altul care a primit la rândul său stabilizare optică a imaginii și beneficiază de f/2.4.

Una dintre noutățile majore este disponibilitatea unui nou format pentru fotografii și video. Inițial, iPhone X este configurat să salveze pozele în format HEIF și clipurile video în format HEVC. Avantajul este reducerea cu circa 50% a spațiului ocupat de fotografii și clipuri video, în timp ce calitatea acestora nu pare să aibă de suferit. Interesant este însă că, la transferul fișierelor pe alte dispozitive, iPhone X convertește automat imaginile în JPG, fără ca acest lucru să afecteze viteza transferului. Totuși, în cazul testelor noastre, am setat salvarea imaginilor în formatul tradițional JPG, iar pentru asta trebuie să selectezi opțiunea Most Compatibile din setările camerei, în locul lui High Efficiency.

Ca de obicei, interfața camerei foto este simplă și intuitivă, singura mea nemulțumire fiind imposibilitatea de a seta rapid dacă HDR este activat, dezactivat sau pe mod auto, așa cum se întâmplă în cazul telefoanelor de top cu Android. Pentru a schimba aceasta setare trebuie să intri în meniul de setări al aplicației.

Pe timp de zi, calitatea imaginilor este foarte bună, întrucât culorile sunt naturale și bine reprezentate, constrastul este ridicat, în timp ce nivelul zgomotului este redus, inclusiv atunci când funcția HDR auto este dezactivată.

De asemenea, așa cum am văzut și la alte smartphone-uri, inclusiv Nokia 8, cel de-al doilea senzor are zoom optic 2X, ceea ce permite realizarea unei fotografii mai bune chiar dacă distanța față de obiectiv este relativ mare, fără nici pierdere din punct de vedere al calității.

De asemenea, există și modul Portrait, care folosește senzorul cu zoom optic și generează un efect bokeh fals prin intermediul software-ului pentru a oferi imagini de bună calitate.

Pe timp de noapte, iPhone X realizează fotografii doar cu camera standard, nu și cu cea care permite zoom optic. La fel ca iPhone 8 Plus, aceasta beneficiază de o sincronizare lentă a flash-ului, ceea ce înseamnă că permite o cantitate mai mare de lumină ambientală și, implicit, obținerea unor imagini de calitate chiar și în condiții de iluminare scăzută.

Iar teoria se aplică și în practică, întrucât imaginile realizate pe timp de noapte au culori bine reprezentate, așa cum se poate observa mai jos:

Clipurile video sunt de asemenea de bună calitate, indiferent că sunt filmate la 1080p cu 30 fps sau 4K la 30 fps. Există și moduri noi de filmare, însă aceasta sunt disponibile doar cu activarea formatului HEVC, întrucât ocupă foarte mult spațiu: 4K la 60 fps și 1080p la 240fps.

iPhone X mizează pe un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 2.716 mAh. Chiar dacă nu ajunge nici măcar la 3.000 mAh, bateria oferă o autonomie tipică pentru iPhone datorită optimizărilor cu sistemul de operare, astfel că îl vei utiliza fără probleme pe parcursul unei zile obișnuite de lucru, care implică și o conexiune permanentă la internet, notificări active pentru aplicațiile de social media și mail, câteva fotografii și o sesiune scurtă de gaming.

Din punct de vedere software, iPhone X rulează iOS 11, la fel ca iPhone 8 și iPhone 8 Plus. Sistemul de operare rulează fluent în marea majoritate a situațiilor, indiferent că deschidem o aplicație, comutăm între aplicații sau ne jucăm, totul se mișcă rapid și fluent, așa cum este de așteptat din partea unui iPhone.

Practic, în principiu nu vorbim despre diferențe între iOS-ul de pe X și cel de pe 8 și 8 Plus, însă absența butonului de home a obligat Apple să implementeze o serie de funcții noi special pentru iPhone X, iar noi ne vom concentra pe acestea.

Una dintre schimbările majore este renunțarea la senzorul de amprentă și înlocuirea acestuia cu Face ID. Pe cât de controversată a fost această schimbare, pe atât de eficientă este însă în practică. Setarea Face ID-ului se realizează rapid, în mai puțin de un minut, iar procesul de deblocare a ecranului este de asemenea rapid: aprinzi ecranul printr-un tap oriunde pe suprafața acestuia, fața îți este recunoscută imediat (maxim o secundă, aș spune), iar apoi deblochezi efectiv ecranul printr-un swipe de la baza ecranului în sus. Practic, singura parte neplăcută este swipe-ul de jos în sus. Totuși, încearcă să faci gestul de swipe imediat după tapul care aprinde ecranul și vei grăbi procesul, întrucât fața ta va fi recunoscută până să ajungi cu degetul la baza ecranului.

Pe de altă parte, primele întrebări legate de software pe care le-am primit au fost cum ies dintr-o aplicație și cum accesez meniul de multitasking, iar pentru aceste lucruri trebuie să folosești acum gesturile. Astfel, pentru a ieși dintr-o aplicație, trebuie să faci un swipe de jos în sus de la baza ecranului, la fel ca în cazul deblocării. Pentru a comuta rapid între aplicații trebuie să faci de asemenea un swipe de jos în sus, însă te oprești pe la jumătatea ecranului și continui swipe-ul în partea dreaptă. Probabil că cele două gesturi nu par foarte naturale pentru utilizatorii tradiționali de iPhone, și nici mie nu mi s-au părut la început.

Spre finalul săptămânii de teste gesturile deveniseră ușor de utilizat, pentru că pe parcursul timpului te obișnuiești, cu mențiunea că ieșirea dintr-o aplicație durează mai mult timp decât prin simplă apăsare a butonului Home.

Ce scârțâie

Pe de altă parte, acestea sunt singurele lucruri bune pe care le-am apreciat la schimbările de software generate de eliminarea butonului de home. În plus, trebuie să revin asupra swipe-ului de jos în sus: Apple a decis să implementeze o bară poziționată central în partea de jos a ecranului pentru a informa utilizatorii de unde trebuie să înceapă swipe-ul. Problema este că această bară orizontală este prezentă în toate aplicațiile, inclusiv în jocuri, astfel că în scurt timp devine deranjantă și, mai ales, inestetică.

În plus, “decupajul” din partea superioară a ecranului limitează cantitatea de notificări și informații din partea superioară. Astfel, a rămas loc pentru ceas, informațiile legate de rețea, conexiunea de internet disponibilă și indicatorul de baterie, însă nu știi dacă conexiunea Bluetooth este activă și nici nu poți seta să apară procentul de baterie disponibilă. Acesta este însă disponibil dacă activezi Control Center printr-un swipe de sus în jos din partea dreaptă a ecranului, meniu care îți oferă acces la mai multe setări (da, Control Center se activează așa, întrucât swipe-ul de jos în sus închide aplicațiile). De asemenea, un swipe de sus în jos din partea stângă a ecranului activează un meniu foarte asemănător vizual cu lockscreen-ul.

De departe, cel mai deranjant aspect la ecranul “decupat” este experiența video. Întrucât ecranul are un format atipic 19.5:9, în mod full-screen imaginea nu se vede complet, iar “decupajul” generează o pierdere și mai mare de conținut. Prin urmare, în modul default, imaginea este proporționată pentru a încăpea pe ecran în formatul clasic Full HD 16:9. Cu alte cuvinte, când te uiți la un clip Full HD pe iPhone X, în părțile laterale vei avea două benzi negre, astfel că suprafața utilă a ecranului este mai mică, undeva sub pragul unei diagonale de 5 inch. Adică chiar mai mică decât cea disponibilă pe iPhone 8 Plus.

Alte mici probleme de natură software sunt badge-urile pentru GMail, care indică un număr incorect de mesaje necitite (aici este însă vina aplicației Google, nu a celor de la Apple), sau necesitatea de a activa unele setări prin apăsarea unei opțiuni Done în colțul din dreapta sus al ecranului, care este greu accesibil.

Din punct de vedere al designului, unul dintre principalele reproșuri este camera foto, care iese în relief cu circa 1 mm comparativ cu restul carcasei și generează un efect inestetic. Problema se rezolvă cu o husă, însă în caz contrar trebuie să ai grijă la așezarea telefonului pe o suprafață plană.

Apple promovează faptul că iPhone X beneficiază de încărcare rapidă, însă pentru asta trebuie să cumperi un cablu USB-C-toLightning de circa 100 de lei și să folosești un încărcător compatibil. Prin urmare, cei mai mulți utilizatori se vor resemna cu încărcătorul clasic de 5V/1A, care obține rezultate modeste: o încărcare de la 0 la 20% s-a realizat în 30 de minute, în timp ce pentru o încărcare de la 30% la 95% am avut nevoie de o oră și 45 de minute. Prea mult pentru un telefon cu pretențiile lui iPhone X.

Preț și disponibilitate iPhone X

iPhone X este deja disponibil pe piața din România, însă prețurile sunt foarte mari. De exemplu, la iStyle, unul dintre magazinele care activează ca Premium Reselleri autorizați de Apple în România, telefonul costă 5550 lei în versiunea de 64 GB și 6350 lei în varianta de 256 GB la momentul acestui articol.

Telefonul este disponibil și în oferta altor magazine, iar o listă completă cu preturile și versiunile de culoare și de memorie internă găsești aici.

Concluzii

iPhone X este noul smartphone de referință din portofoliul Apple și marchează aniversarea de 10 ani de la lansarea primului model. Cu un design proaspăt și modern și performanțe pe măsură, noul iPhone X ar fi trebuit să fie un model net superior inclusiv comparativ cu celelalte modele din gama.

Totuși, designul atipic și oarecum inestetic ales pentru ecran, gesturile mai puțin practice generate de renunțarea la butonul de Home și, mai ales, prețul ridicat, fac dificilă recomandarea acestui telefon. Un iPhone 8 Plus are în opinia noastră toate avantajele lui iPhone X, fără să aibă însă și dezavantajele acestuia.

Astfel, putem spune că iPhone X poate fi recomandat celor care țin neapărat să aibă cel mai nou și cel mai extravagant iPhone, fără să țină cont de preț.

Pro

  • performanțe excelente
  • camere foto de calitate
  • autonomie ridicată

Contra

  • ecran nepractic în activități multimedia
  • preț ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri