GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Padfone 2 – Un smartphone-tabletă mai puternic şi mai uşor

Autor: Echipa Giz.ro

Asus a lansat Asus Padfone 2, a doua versiune a hibridului smartphone-tableta, care vine într-o configuraţie quad-core şi cu o greutate mai mică prin micşorarea acumulatorului.

Noul produs a fost prezentat la numai opt luni de la lansarea oficială a precedecesorului Asus Padfone la MWC 2012 şi la numai patru luni de la apariţia efectivă a acestuia în magazine, însă taiwanezii mizează pe o nouă reţetă prin care speră să impulsioneze vânzările.

Smartphone mai mare şi mai puternic

Smartphone-ul care motorizează practic întregul Padfone a primit un upgrade semnificativ care confirmă tendinţa actuală pentru ecrane mai mari: cel prezent pe Padfone 2 este de tip Super IPS+, are o diagonală de 4.7” şi rezoluţie 720×1280 pixeli şi este protejat cu Corning Fit Glass (un Gorilla Glass mai subţire disponibil şi pe Nexus 7).

Asus Padfone 2, un gadget care combina smartphone-ul cu tableta

Platforma hardware este de asemenea la înălţime: chipsetul Qualcomm S4 Pro APQ8064 include un procesor quad-core Krait cu frecvenţa de 1.5 GHz şi grafică Adreno 320, la care se adaugă 2 GB RAM. Telefonul va fi disponibil în versiuni de 16 GB, 32 GB sau 64 GB la care se adaugă 50 GB de stocare gratuită timp de doi ani prin serviciul de cloud WebStorage, însă nu există slot pentru carduri microSD.

Conectivitatea include tehnologiile 3G cu viteze DC-HSPA+, Wi-Fi, NFC şi, în unele regiuni, LTE 4G, în timp ce camera foto de 13 MP este capabilă să înregistreze clipuri Full-HD 1080p cu 30 de cadre pe secundă sau clipuri 720p cu 60 fps. Există şi cameră foto frontală de 1.2 MP pentru apeluri video.

Teoretic, există veşti bune şi din punct de vedere al autonomiei, întrucât acumulatorul de 1520 mAh a fost înlocuit cu unul de 2140 mAh, însă acesta trebuie să facă faţă şi configuraţiei hardware mai puternice. Bateria a fost integrată în telefon, care acceptă numai cartele de tip microSIM.

Telefonul rulează la lansare sistemul de operare Android 4.0 IceCream Sandwich, însă Asus promite că o actualizare la Android 4.1 Jelly Bean va fi disponibilă în scurt timp.

Tabletă mai uşoară cu acelaşi display

Tableta noului Padfone nu s-a schimbat aproape deloc la capitolul display: vorbim despre acelaşi ecran IPS cu diagonala de 10.1” şi rezoluţie 1280×800 pixeli prezent şi pe primul Padfone, însă principala îmbunătăţire este scăderea greutăţii tabletei de la 724 de grame la numai 514 grame. Acest lucru a fost posibil datorită unui acumulator mai mic, de 5000 mAh, în locul celui de 6600 mAh. Atunci când este cuplat smartphone-ul, Asus Padfone 2 cântăreşte doar 649 grame (telefonul în sine are 135 de grame).

O altă schimbare a avut loc la nivelul conectorului. În locul celui cu 40 de pini, Asus a optat pentru unul cu 13 pini care face toate conexiunile intre smartphone şi tableta şi care este compatibil cu portul microUSB.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu Padfone, precizăm că tableta foloseşte hardware-ul smartphone-ului prin integrarea acestuia pe o fantă specială.

Padfone Station nu mai are carcasa speciala pentru a acoperi smartphone-ul

Cu stylus, dar fără tastatură

Dacă intenţionai să cumperi un Asus Padfone 2 cu scopul de a avea smartphone, tableta şi laptop într-un singur dispozitiv avem o veste neplăcută: Asus a renunţat la tastatură QWERTY care avea potenţialul de a transforma tableta în laptop.

De altfel, lipsa tastaturii explică parţial şi o uşoară schimbare de design pentru Asus Padfone 2. Smartphone-ul se introduce într-o fantă specială din tabletă, însă aceasta nu mai este dotată şi cu capac de protecţie.

Totuşi, stylus-ul în formă de stilou este prezent şi pe noua versiune.

Asus a renuntat la implementarea unei tastaturi pe noul Padfone 2

A doua oară este cu noroc?

În scurtul timp în care a fost disponibil în magazine, Asus Padfone 2 nu s-a bucurat de o popularitate prea mare în rândul utilizatorilor, vânzările fiind destul de modeste. Totuşi, noua versiune are potenţialul de a schimba lucrurile din cel puţin două motive.

În primul rând, smartphone-ul se mulează pe cerinţa utilizatorilor pentru un ecran mare şi dispune de o configuraţie hardware puternică inclusiv din perspectiva camerei foto. În al doilea rând, Asus este unul dintre cei mai apreciaţi producători de tablete, astfel că şi acest model are potenţial de succes. Prin urmare, în ansamblu, Asus Padfone 2 reprezintă o combinaţie atrăgătoare, însă rămâne de văzut dacă sistemul de conectare dintre smartphone şi tabletă este unul fiabil şi uşor de utilizat şi, mai ales, dacă vă prinde la public.

Hardware-ul smartphone-ului da viata tabletei

Disponibilitate şi preţ

România face parte din primul val de lansări pentru noul Asus Padfone 2, acesta urmând să fie disponibil în magazinele din ţara noastră până la sfârşitul lunii decembrie, devenind astfel o potenţială ţintă pentru cadourile de Crăciun.

În Taiwan, Asus Padfone 2 va putea fi achiziţionat atât în versiunea completă, cu tabletă, cât şi doar ca smartphone. Din păcate, în Europa Asus Padfone 2 va fi disponibil doar în versiunea completă cu tabletă, iar pentru moment au fost făcute publice preţurile pentru versiunile de 32 GB şi 64 GB:

Astfel, Asus Padfone 2 de 32 GB va costa 800 EUR (3600-3700 lei), în timp ce versiunea de 64 GB ajunge la 900 EUR, adică 4000 – 4100 lei.

1 comentariu

  1. Matei Ivascu

    16 octombrie 2012 la 16:50

    Asus Padfone 2 arata incredibil de bine, dupa parerea mea, calitatea isi merita pretul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri