GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenfone 6: poze, păreri, prețuri

Autor: Echipa Giz.ro

Seria de smartphone-uri Zenfone a ajuns în acest an la cea de-a șasea generație, iar Asus promite o serie de îmbunătățiri atractive prin care să cucerească o parte dintre clienții tradiționali de la Samsung sau Apple.

Noul Asus Zenfone 6 respectă standardele impuse pentru flagship-uri în privința designului, a caracteristicilor ecranului sau a platformei hardware, cât și prin prisma unei baterii cu o capacitate mare.

Nu lipsește însă nici elementul care ar putea stârni cea mai mare atracție pentru clienți, și anume o cameră foto rotativă care poate juca și rolul de selfie camera.

În plus, un avantaj care ar putea deveni decisiv este prețul mai mic solicitat de producătorul taiwanez pentru noul său produs comparativ cu numeroase alte smartphone-uri de pe piața internațională.

Specificații Asus Zenfone 6

  • ecran: 6.4 inch, IPS, 2340 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 6
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 855: octa-core, 2.84 GHz, Kryo 485, Adreno 640
  • memorie: 6 GB / 8 GB RAM
  • memorie internă: 256 GB + microSD
  • cameră foto: 48 MP, F/1.8, 1/2 inch + 13 MP (ultrawide), rotativă pentru selfie
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • sistem de operare: Android 9.0 cu Zen UI
  • acumulator: Li-Ion de 5.000 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 159.1 x 75.44 x 9.1 mm
  • greutate: 190 grame
  • altele: USB 3.0 Type-C, senzor amprentă în ecran, NFC, încărcare rapidă

Ce este nou la Asus Zenfone 6

Asus Zenfone 6 are un design elegant, în special datorită minimalismului: ecranul acoperă aproape integral partea frontală, are marginile ușor rotunjite și rama este ceva mai generoasă doar în partea de jos. În rest, nu există niciun notch și nici o zonă care să găzduiască camera frontală pentru selfie-uri.

Asus a integrat pe partea din spate și un senzor pentru amprente, însă nu există protecție la apă și praf, ca urmare a mecanismului introdus pentru camera foto (vezi detalii mai jos). În privința dimensiunilor, Zenfone 6 are o grosime destul de mare pentru un flagship (9 mm), în timp ce înălțimea este de 159 mm, iar lățimea de 75 mm. Masa este de asemenea una destul de ridicată și ajunge la 191 de grame.

În acest context al dimensiunilor, Asus a integrat un ecran cu diagonală de 6.4 inch și rezoluție 2340 x 1080 pixeli protejat cu Gorilla Glass 6. Ecranul este de tip IPS, astfel că, cel puțin teoretic, ar trebui să ofere culori mai naturale decât varietățile de ecrane OLED.

În privința platformei hardware, Asus nu a făcut practic niciun compromis. Pe de o parte, producătorul asiatic a mizat pe performanțele chipsetului Snapdragon 855, cel mai performant din gama Qualcomm la lansarea produsului. Acesta integrează un procesor octa-core și un chip grafic Adreno 640, în timp ce memoria este de asemenea generoasă. Astfel, vor exista trei versiuni de Zenfone 6: 6 GB RAM și 128 GB pentru stocare, 8 GB RAM și 128 GB pentru stocare și 8 GB RAM și 256 GB pentru stocare. În plus, Zenfone 6 este unul dintre primele smartphone-uri cu 3 slouri pentru carduri: 2 sloturi pentru cartele nano SIM și un slot pentru card microSD, deși este puțin probabil să ai nevoie de unul.

Probabil însă că cea mai interesantă componentă a lui Zenfone 6 este modulul camerei foto. Camera principală are 48 MP și utilizează un senzor Sony IMX586, despre care producătorul afirmă că este capabil să absoarbă mai multă lumină. Reține însă că, în setările default, camera este setată să funcționeze la 12 MP, întrucât la 48 MP este mai lentă. A doua cameră este de tip ultra-wide și are 12 MP, fiind utilă pentru realizarea unor fotografii cu cadre mai largi.

Probabil te-ai întrebat deja unde este camera selfie, iar răspunsul simplu este că aceasta nu există. În schimb, Asus a implementat un modul motorizat rotativ pentru cele două camere de pe spate, care se rotesc cu 180 de grade prin simpla apăsare a unui buton. Timpul necesar pentru această operațiune este de circa o secundă.

Evident, principalul avantaj al acestui sistem este că vei face selfie-uri cu camera principală, care în mod tradițional este mai performanta decât cea frontală. Soluția adoptată de Asus este asemănătoare cu cea disponibilă deja pe Samsung Galaxy A80, telefon care a fost dezvăluit cu circa o lună mai devreme decât Zenfone 6. Rămâne însă de văzut însă care va fi fiabilitatea acestui sistem, însă cei de la Asus susțin că mecanismul rezistă la cel puțin 100.000 de utilizări, echivalentul a 28 de selfie-uri realizate zilnic timp de 5 ani.

Asus a operat schimbări majore și în privința politicii pentru software. Interfața Zen UI a fost criticată vehement pe parcursul anilor pentru numeroaselor lag-uri și modificări vizuale, însă în cazul lui Zenfone 6 lucrurile stau complet diferit.

Interfața clasică a lui Android 9 a fost păstrată în cea mai mare parte, iar Asus a adoptat doar modificări minore prin rearanjarea anumitor elemente sau introducerea unui Dark Mode mai prietenos cu ochii, care funcționează însă doar în meniuri și aplicațiile stock. În plus, Asus promite că Zenfone 6 va primi actualizări pentru încă două versiuni de Android: Android 10 (Q) și Android 11 (R).

De asemenea, Asus a integrat un acumulator Li-Ion cu capacitatea de 5.000 mAh, pentru a oferi astfel o autonomie sporită. Decizia este logică dacă luăm în calcul succesul înregistrat de producător cu seria Max, dar și dimensiunile generoase ale carcasei. Din păcate, Asus nu a implementat încărcarea wireless, sub pretextul că această funcție afectează durata de viață a acumulatorului.

Preț Asus Zenfone 6 și disponibilitate

Asus Zenfone 6 va fi disponibil în Europa începând din 23 mai, iar prețul de pornire a rămas similar cu cel de anul trecut.

Astfel, pe piață vor exista trei variante:

Îl cumpărăm sau nu?

Asus Zenfone 6 este un telefon de top care respectă o bună parte dintre cerințele pentru a fi inclus în această categorie, chiar dacă nu beneficiază de rezistență la apă și praf sau de încărcare wireless.
Designul elegant, platforma hardware de ultima generație, camera foto dotată cu un mecanism de rotire pentru selfie-uri și acumulatorul de 5.000 mAh sunt câteva dintre argumentele în favoarea lui Zenfone 6.

Cel mai important este însă prețul. La numai 2.400 de lei, prețul estimat pentru România, Zenfone 6 este semnificativ mai ieftin decât Samsung Galaxy S10, care costă circa 3.900 de lei, sau iPhone XS, pentru care scoți din buzunar circa 5.000 de lei. În plus, Zenfone 6 este mai ieftin inclusiv decât Nokia 9, care costă 2.700 de lei.

1 comentariu

  1. Teroristul Pasnic

    15 octombrie 2019 la 22:12

    Incarcarea wireless chiar afecteaza viata acumulatorului daca nu ai un stand original de incarcare,specific smartphone-ului respectiv fiindca proasta aliniere dintre bobinele inductive duce la ambalarea termica a bateriei si la scurtarea duratei de viata. Am Google Nexus 7 si Samsung Galaxy S2, S4 si Note 4 (cu tag wireless intre capac si baterie) si toate bateriile au crapat in maximum 8 luni deci nu e un "pretext" cum fals ai afirmat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri