GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum crești autonomia unui telefon/smartphone cu Android

Autor: Echipa GiZ

Autonomia redusă este una din principalele probleme cu care se confruntă utilizatorii unui smartphone. Pe măsură ce telefoanele devin mai performante, fiind echipate cu procesoare care funcționează la frecvențele cu care eram obișnuiți pe sistemele desktop de acum câțiva ani, bateria tinde să se consume din ce în ce mai repede.

Creșterea dimensiunii ecranelor la 5 inch și rezoluția Full HD, specificații ale modelelor de top Sony Xperia Z și Samsung Galaxy S4, sau chiar depășind pragul psihologic de 6 inch ca noul Samsung Galaxy Mega 6.3, nu pot decât să contribuie la epuizarea bateriei.

Totuși, un ecran mai mare înseamnă și o carcasă ceva mai spațioasă, implicit posibilitatea folosirii unei baterii de capacitate crescută.

Un alt factor important îl reprezintă chiar aplicațiile și funcțiile care definesc un smartphone. Utilizatorii vor să fie conectați în permanență la rețelele sociale, la e-mail și serviciile de știri, utilizând intens conectivitatea Wi-Fi sau 3G.

La toate acestea se adaugă multitudinea de senzori integrați într-un telefon actual: de accelerație, proximitate, lumină ambientală, GPS, busolă, giroscop și chiar barometru. Desigur, producătorii urmăresc să ofere funcții noi care să îi diferențieze de concurență, dar, în cele din urmă, experiența de utilizare poate fi influențată negativ printr-o autonomie mică.

Deși există discuții cu argumente pro și contra privind modul în care sistemul de operare Android își gestionează resursele, mai ales în privința posibilității utilizatorului de a oprii aplicațiile pe care nu le mai folosește, putem desprinde câteva recomandări general valabile care ar trebui să îmbunătățească durata de viață a baterie.

Diminuarea luminozității

Indiferent de aplicația utilizată, chiar pentru un simplu apel telefonic sau citirea unui SMS, ecranul e folosit la maxim. Cele mai multe smartphone-uri actuale utilizează un senzor de lumină ambientală pentru asigura vizibilitatea atunci ecranul este expus direct la lumina solară. Adaptarea este realizată prin stabilirea valorii luminozității ecranului la maxim, implicit a consumului.

Pentru a reduce impactul asupra bateriei, mai ales dacă telefonul este folosit mai mult timp în interior, luminozitatea poate fi ajustată manual la un nivel cât mai mic.

Astfel, în Setări se regăsește un menu Afișare cu mai multe valori, în funcție de fiecare producător, prima fiind, de obicei, Luminozitate. Prin debifarea opțiunii luminozitate automată putem stabili valoarea optimă pentru mediul ambiental în care este folosit telefonul.

Există aplicații care susțin că pot reduce luminozitatea chiar sub nivelul minim permis de setările de sistem. Dintre acestea Dimmer ( Night Mode ) și Screen Filter sunt utile mai ales noaptea, în condiții de iluminare foarte scăzută, când lumina puternică a ecranului ar putea fi deranjantă.

Totuși, folosirea unei alte aplicații pentru gestionarea luminozității ar putea să aibă efectul contrar crescând utilizarea bateriei.

Setari pentru luminozitate

Setari pentru luminozitate

Dezactivarea conexiunii Bluetooth

În afara situației în care folosiți o cască cu conectare Bluetooth, nu se justifică menținerea deschisă a acestei conexiuni. Telefonul ar putea căuta constant alte dispozitive la care să se conecteze contribuind la consumul de energie. Dezactivarea se poate realiza din secțiunea Wireless și rețele, pentru Android 4.0 sau ulterior existând un buton vizibil direct în Setări.

Dezactivarea conexiunii Bluetooth

Dezactivarea conexiunii Bluetooth

Dezactivarea serviciilor de localizare

O multitudine de aplicații utilizează serviciile de localizare pentru a oferi conținut personalizat. De la imagini la care aplicația foto atașează datele de locație și până la rezultatele unui motor de căutare modificate astfel încât să corespundă zonei geografice în care se află utilizatorul, serviciile de localizare sunt printre cauzele epuizării rapide a bateriei.

Modulul GPS este foarte util împreună cu aplicațiile dedicate de navigație, dar conexiunea ar trebui oprită mai ales când smartphone-ul este folosit în interior.

Localizarea prin intermediul rețelei Wi-Fi poate crește consumul atunci când telefonul nu este conectat la una din rețelele cunoscute și încearcă să găsească o nouă conexiune.

Serviciile de localizare pot fi dezactivate din Setări – Acces la locație.

Dezactivarea serviciilor de localizare

Dezactivarea serviciilor de localizare

Dezactivarea conexiunii 3G

Serviciile 3G actuale oferă viteze de transfer de date de până la 43,2 Mbps pregătind trecerea la 4G LTE. Totuși, pentru cei care nu au un plan de date, ori în momentele în care folosesc conexiunea Wi-Fi, smartphone-ul poate fi trecut în modul 2G. Consumul de energie este mult mai redus și telefonul poate fi folosit în continuare pentru a efectua apeluri și a trimite SMS-uri.

De asemenea, conexiunea de date GPRS sau EDGE, disponibilă în modul 2G, poate asigura primirea notificărilor pentru e-mail și citirea acestora prin intermediul aplicațiilor dedicate.

Trebuie menționat că operatorii din România tind să își restrângă acoperirea 2G și ar putea exista zone în care să fie disponibile doar servicii 3G.

Dezactivarea conexiunii 3G se poate realiza din Setări – Wireless și rețele – Rețele Mobile și bifarea opțiunii de a utiliza doar rețelele 2G.

Dacă conexiunea de date prin intermediul rețelei de telefonie nu este utilă, poate fi dezactivată din același menu prin debifarea opțiunii Date activate.

Setari de rețea

Setari de rețea

Dezactivarea vibrațiilor

Mulți producători au încercat să faciliteze trecerea de la telefoanele cu tastatură fizică la un smartphone cu ecran tactil prin activarea opțiunii „vibrare la atingere”. Răspunsul telefonului prin vibrație ar trebui să asigure utilizatorul că s-a realizat comanda dorită. Totuși, după mai mult timp de utilizare a unui smartphone, această opțiune nu prea mai este utilă.

Dezactivarea ei se poate realiza din Setări – Sunet – Vibrare la atingere și ar trebui să conducă la prelungirea duratei de funcționare a terminalului, vibrația fiind obținută prin activarea intermitentă a unui mini motor electric.

Dezactivare vibrare la atingere

Dezactivare vibrare la atingere

Majoritatea funcțiilor menționate pot fi activate/dezactivate facil prin adăugarea unei comenzi rapide în ecranul principal. Prin apăsarea prelungă a ecranului Android-ul oferă posibilitatea adăugării unor widget-uri, printre care și Comandă alimentare, sau a unor scurtături către anumite elemente din Setări. Desigur, în funcție de aplicațiile instalate, există posibilitatea personalizării modului de control al setărilor.

La toate aceste recomandări s-ar putea adăuga dezinstalarea aplicațiilor inutile, închiderea aplicațiilor care nu sunt folosite pentru o perioadă mai lungă de timp, înlocuirea fundalurilor animate și renunțarea la widget-urile care se actualizează constant (Facebook, meteo etc).

Pentru Samsung Galaxy S3 s-ar putea adăuga dezactivarea barometrului, iar pentru Galaxy S4, așteptat în curând la operatorii din România, dezactivarea funcțiilor Smart Pause și Smart Scroll ce folosesc senzorul de accelerație și camera frontală pentru interacțiunea în aplicații.

2 comentarii

  1. Dârjan iuliu

    26 iulie 2015 la 02:56

    Am un smartphone cu bateria de 1300 mah.Power Clean o vede de 1000 mah.Am alt smart.cu bateria de 1850 mah.Power clean o vede de 1000 mah.Capacitatea bateriei,nu cât a mai rămas.Oare producătorii fac bateriile de 1000 mah.și scriu pe ele altceva?

  2. Dorxter

    31 august 2016 la 08:48

    Interesant! Deci sa oprim 3G, wi-fi, localizare, display… Nu ar fi mai bine sa nici nu mai vorbim la telefon, sau poate chiar sa oprim telefonul de tot? Atunci s-ar putea ca acumulatorul sa ne tina poate chiar un an intre doua incarcari!
    Stimabililor, daca mi-am luat un telefon smart, care are aceste optiuni, mi l-am luat ca sa folosesc aceste optiuni, nu sa le dezactivez. Altfel imi luam un telefon simplu, nu un smart. Dar din pacate si unul simplu are cam aceeasi autonomie.
    Deci, daca vreti sa prezentati ceva interesant, prezentati metode de crestere a autonomiei in conditiile utilizarii cu toate functiile activate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri