Cum să alegi telefonul ideal – Ghidul cumpărătorului
În ultimii ani, piaţa telefoanelor mobile a fost pur şi simplu asediată de producători cu tot felul de terminale, de la cele basic până la smartphone-urile mai puternice decât un desktop PC de acum 5-10 ani.
Nu puţine sunt zilele în care producătorii lansează chiar şi patru telefoane dintr-un foc pe principiul “câte unul pentru fiecare categorie de utilizator”, însă efectul este exact pe dos: cumpărătorii intră pe site sau în magazin şi pur şi simplu nu ştiu ce să aleagă.
Ca de fiecare dată, GiZ îţi vine în ajutor şi te ajută să iei cea mai bună decizie. Nu-ţi vom spune ce model de telefon să-ţi cumperi, ci doar ce tip de mobil îţi trebuie, în funcţie de modul în care vrei să-l utilizezi. Pentru asta, trebuie să iei în calcul mai mulţi factori.
Ce vrei să faci cu telefonul?
O întrebare pe cât de simplă, pe atât de importantă în ansamblul deciziei pe care te pregăteşti să o iei. Asta pentru că dacă tot ce vrei să faci este să vorbeşti şi să trimiţi SMS-uri, ai nevoie de un banal telefon ieftin care îţi oferă doar aceste funcţii, iar oferta este una bogată.
Lucrurile se schimbă dacă eşti ceva mai pretenţios şi vrei să ai un telefon cu funcţii de bază care să arate elegant în mână. Nu te gândi la ceva scump, ci la un terminal cu o construcţie solidă, din materiale de calitate (dacă se poate aluminiu, cu atât mai bine), cu display color.
În fine, dacă vrei să foloseşti telefonul ca o extensie a computerului personal, cu tot ce implică asta (conectare la internet, sincronizare date, jocuri, filmuleţe, muzică etc) trebuie să-ţi îndrepţi atenţia spre un telefon touchscreen.
Formă, dimensiuni şi greutate
Un alt capitol important este forma telefonului. Dacă îţi plac lucrurile simple vei alege un mobil clasic, de tip candybar, care are avantajul că este mai uşor şi ocupă mai puţin spaţiu. Poţi opta şi pentru un slider, aceste telefoane fiind mai mici şi mai groase, iar tastatura este acoperită de display. Nu în ultimul rând, telefoanele cu clapetă sunt atractive în special pentru domnişoare, dar fii atent la sistemul de prindere dintre display şi tastatură: unele sunt butucănoase şi inestetice, altele foarte fine şi se pot deteriora uşor.
Un capitol aparte îl reprezintă telefoanele cu tastatura QWERTY, similare cu cele regăsite pe laptopuri, însă acestea sunt utile numai dacă scrii multe SMS-uri şi, mai ales, mail-uri, fiind dedicate mai degrabă oamenilor de afaceri.
Tip de display
Trecem la ecran şi începem prin a-ţi spune că dacă vrei un telefon doar pentru voce şi SMS-uri poţi alege fără grijă un telefon basic cu display color de mici dimensiuni. Dacă vrei să navighezi pe internet şi să te joci, dar numai ocazional, atunci caută un display de minim 2”-3”, care să afişeze cel puţin 256.000 de culori.
Dacă ai nevoie de telefon pentru conexiune permanentă la internet şi vrei să profiţi de ultimele jocuri îţi recomandăm un telefon touchscreen, de preferat unul de tip capacitiv în defavoarea unuia rezistiv. Ai grijă să alegi o rezoluţie de cel puţin 480×360 pixeli pentru ca imaginea să arate bine pe ecran, iar dacă vrei să vezi filme caută mobile cu display-uri de minim 3.5” care să afişeze o rezoluţie mai mare.
Acces la internet
Şi la capitolul acces la internet lucrurile sunt destul de clare. În prezent, inclusiv telefoanele fără dotări speciale, cu excepţia celor basic, oferă conexiuni GPRS şi/sau EDGE. Acestea sunt lente, însă suficient de rapide pentru a verifica un e-mail sau pentru a naviga pe un site optimizat pentru telefoanele mobile.
Dacă vrei să stai intensiv pe internet va trebui să te orientezi spre un telefon cu tehnologie 3G (cele mai multe oferă viteze de până la 14 Mbps) şi care să beneficieze şi de Wi-Fi, mai ales că numărul hotspoturilor unde te poţi conecta gratuit este în creştere.
De asemenea, ia în calcul şi tehnologii precum NFC, disponibilă deocamdată doar pe smatphone-urile de top, bluetooth şi porturi microUSB pentru reîncărcare şi conectare la PC sau laptop.
Camera foto
Camerele foto sunt prezente pe toate telefoanele mobile, cu excepţia celor basic cu preţuri de 100-200 lei. Totuşi, şi aici trebuie să fii atent mai degrabă la calitatea senzorului decât la numărul de MP, mai ales că unii producători de telefoane mobile nu au aproape deloc experienţă în acest domeniu.
Dacă anticipezi că vei face fotografii strict ocazional, mai degrabă pentru a-ti fotografia prietenii decât pentru tehnică fotografică, este suficientă inclusiv o cameră foto de 3-5 MP. Numeroase telefoane vin cu camere foto de 8 MP, însă diferenţa de calitate între două camere cu acelaşi ordin de mărime este foarte mare, din cauza senzorului utilizat.
Dacă vrei să faci şi filme, orientează-te spre camere foto capabile să înregistreze în format HD 720p sau, dacă ai un buget suficient de mare, chiar spre camere foto cu înregistrare video HD 1080p. De obicei, acestea din urmă se regăsesc însă pe smartphone-urile de top.
Sistem de operare
Contrar opiniei generale, toate telefoanele mobile au un sistem de operare, chiar dacă este vorba despre un meniu banal al unui model low-end. Dacă ai ajuns la concluzia că îţi trebuie un telefon basic sau unul cu numai câteva funcţii principale, te poţi mulţumiţi şi cu sistemul de operare propriu producătorului de telefoane. Cei de la Nokia sunt recunoscuţi pentru meniurile simple şi intuitive oferite pe telefoanele low-cost, dar nici ceilalţi producători nu sunt mai prejos.
Situaţia stă complet diferit când vine vorba despre smartphone-uri: cu excepţia Apple, niciun alt producător nu utilizează propriul OS.
iOS a marcat revoluţionarea modului în care este folosit mobilul prin apariţia conceptului de aplicaţii (ştim, aplicaţii existau şi pe Symbian, însă acestea erau de cele mai multe ori rudimentare), însă acesta este un sistem de operare închis disponibil doar pe iPhone.
Dacă din diverse motive nu te intereeaza un astfel de telefon, îţi poţi îndrepta atenţia spre Google Android, OS-ul cu cea mai rapidă creştere din ultimii ani. Din multe puncte de vedere, interfaţa touch a ajuns aproape de nivelul celei întâlnite la iOS, iar sistemul de operare este disponibil la numeroşi producători, cu excepţia celor de la Nokia.
Windows Phone nu a reuşit încă să câştige o cotă de piaţă suficient de mare, însă sistemul de operare al celor de la Microsoft va deveni anul viitor principala opţiune pentru smartphone-urile Nokia. Interfaţa OS-ului a atras numeroase apreciere, însă principala problemă o reprezintă numărul scăzut de aplicaţii disponibile.
Symbian este în scădere accentuată a cotei de piaţă, întrucât Nokia va renunţa la acest OS pe parcursul următorilor ani, chiar dacă update-urile Anna şi Belle au micşorat diferenţa faţă de Android şi OS.
Memorie internă
În cazul în care telefonul tău dispune de slot pentru carduri microSD, memoria internă nu ar trebui să reprezintă o problemă majoră. Ai totuşi grijă la cantitatea de memorie pentru telefoanele cu Android, întrucât unele aplicaţii trebuie rulate direct din memoria telefonului, iar dacă aceasta este prea mică ai putea avea surpriză neplăcută de a rămâne rapid fără spaţiu.
Autonomia bateriei
În ultimii ani, regula autonomiei a fost clară: cu cât telefonul dispune de dotări tehnice mai bune, cu atât autonomia este mai scăzută. Telefoanele low-cost, cu display mic, fără cameră foto şi conexiuni la internet, pot ajunge cu uşurinţă la o autonomie de 5-7 zile. În schimb, smartphone-urile nu rezistă fără reîncărcare mai mult de o zi, o zi şi jumătate, chiar şi în cazul unei utilizări obişnuite.
Concluzii
Alegerea telefonului potrivit nu este nici pe departe o misiune uşoară. Însă când plănuieşti o astfel de achiziţie, credem că este o activitate pe cât de plăcută, pe atât de utilă să te gândeşti la toate aspectele de mai sus înainte de a lua o decizie. Noi îţi dorim să iei în calcul cât mai mulţi dintre aceşti factori şi să faci alegerea potrivită nevoilor tale de comunicaţie.
Flaviaf
24 iulie 2017 la 12:45
Buna ziua. Pt. un buget de cca. 550 RON, ce sa aleg intre Samsung J3 (2016) sau Huawei Y5 II? Mentionez ca il folosesc doar pt. apeluri, mesaje, Whatsapp, mail, ceva navigare pe net, cateodata GPS. Multumesc.
Seliuc Mariana
6 februarie 2018 la 16:28
Buna ziua .Mulțumesc pentru sugestiile voastre .Am nevoie de un telefon cu memorie mai mare ,viteza ,pixeli,wireless,căști,să se audă bine,să nu se descarce repede,la un buget de 1000 de roni.Multumesc anticipat .