GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Facebook Home – HTC First şi aplicaţia dedicată Facebook

Autor: Echipa Giz.ro

HTC a lansat un telefon conceput pentru Facebook care are preinstalată Facebook Home, o familie de aplicaţii realizată pentru reţeaua de socializare şi care va putea controla homescreen-ul, lockscreen şi alte setări terminalului.

Botezat HTC First tocmai pentru a simboliza faptul că este primul terminal de acest tip, telefonul beneficiază de un ecran de tip Super-LCD3 cu diagonala de 4.3” şi rezoluţie 720×1280 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 341 pixeli per inch.

Platforma hardware este asigurată de Qualcomm Snapdragon 400, HTC First devenind astfel unul dintre primele smartphone-uri cu acest chipset dedicat segmentului de mijloc. Acesta include un procesor dual-core Krait cu frecvenţa de 1.4 GHz, grafică Adreno 305, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor, însă fără posibilitatea de extindere cu carduri microSD.

Tot la capitoliul specificaţii tehnice merită să amintim de camera foto de 5 MP cu senzor BSI, camera frontală de 1.6 MP şi conectivitatea de top reprezentată prin conexiunile Wi-Fi, 3G, 4G LTE, bluetooth 4.0 şi NFC. Acumulatorul are o capacitate de 2.000 mAh, astfel că ar trebui să asigure o autonomie decentă pentru smartphone de acest tip.

Practic, prin prisma configuraţiei hardware, HTC First intră în gama de mijloc a smartphone-urilor la nivelul anului 2013 şi nu va reprezenta un concurent pentru HTC One, Samsung Galaxy S4 sau iPhone.

De altfel, acest lucru este perfect logic în condiţiile în care Facebook are tot interesul ca telefonul să fie atractiv ca specificaţii, dar şi accesibil ca preţ pentru o gamă cât mai diversificată de utilizatori.

HTC First este puternic personalizat cu aplicatia Facebook Home

HTC First este puternic personalizat cu aplicatia Facebook Home

Facebook Home

HTC First iese însă în evidenţă prin platforma software. Telefonul utilizează sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean, dar este puternic personalizat cu Facebook Home, o familie de aplicaţii prin care celebra reţea de socializare devine punctul central al telefonul.

Astfel, Facebook Home înlocuieşte tradiţionalul homescreen cu Cover Feed, o aplicaţie care îţi permite să vizualizezi instant ultimele update-uri de pe Facebook. Aşa cum poţi remarca şi din clipul demonstrativ de mai jos, utilizarea acesteia este intuitivă: atingi ecranul pentru a vedea o fotografie în full-screen, iar cu dublu-tap dai Like pozei respective:

O altă aplicaţie integrată în Facebook Home este Chat heads, care aşa cum sugerează şi numele se referă la un nou tip de mesagerie. În momentul în care primeşti un mesaj, primeşti instant notificare şi poţi răspunde mesajului fără să ieşi din aplicaţia principală, indiferent care este aceasta:

Nu în ultimul rând, Facebook Notifications este o funcţie prin care poţi vizualiza mult mai rapid notificările trimise de prieteni. Astfel, acestea apar pe ecran „peste” aplicaţia curentă şi pot fi îndepărtate cu un simplu gest de swipe spre partea dreaptă a ecranului.

Facebook First va apărea în magazinele din Statele Unite în 12 aprilie, însă disponibilitatea sa pe piaţa europeană şi, implicit, românească nu a fost încă anunţată. Singurul lucru cert este că telefonul va apărea la un moment dat şi în oferta operatorului Orange.

HTC First nu va avea însă parte de exclusivitate pentru Facebook Home. Aplicaţia va fi disponibilă şi în Google Play Store începând din 12 aprilie şi va putea fi instalată pe câteva smartphone-uri de top: HTC First, HTC One, HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4 şi Samsung Galaxy Note II. Facebook lucrează şi la o versiune specială de Facebook Home pentru tablete.

Cât de (in)util este Facebook Home?

Disponibilitatea limitată a lui HTC First şi a familiei de aplicaţii Facebook Home nu ar trebui însă să afecteze prea mult utilizatorii. Departe de a aduce o revoluţie în domeniu, Facebook Home este cu adevărat util doar pentru utilizatorii care petrec foarte mult timp pe această reţea de socializare.

Totuşi, chiar şi aceştia ar putea ajunge la concluzia că modul în care este integrat Facebook pe telefon prin Facebook Home este prea agasant. Până la urmă, atunci când deschizi telefonul pentru a verifica un mail sau a suna un prieten nu vrei să fii întâmpinat de ultimele update-uri de pe Facebook, care pur şi simplu îţi distrag inutil atenţia în acel moment.

În plus, Facebook a confirmat că familia de aplicaţii Facebook Home va avea la un moment dat şi reclame, ceea ce înseamnă că vei fi întâmpinat de bannere publicitare încă de la deschiderea telefonului, direct pe lockscreen şi homescreen.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri