GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S5 – primele specificaţii şi previziuni

Autor: Echipa Giz.ro

Fără îndoială, Samsung Galaxy S5 va fi unul dintre smartphone-urile de referinţă ale anului 2014, iar prezentarea oficială a acestuia este foarte aproape.

Cel mai probabil, producătorul sud-coreean va scoate la lumină noul Galaxy S5 la târgul Mobile World Congress, în cadrul unui eveniment special care va avea loc în 24 ianuarie.

La scurt timp după confirmarea acestui eveniment au început să apară şi primele specificaţii tehnice pentru noul flagship al companiei.

Deloc surprinzător, SGS5 va fi mai degrabă o evoluţie comparativ cu Samsung Galaxy S4, adaptat la noile cerinţe hardware ale anului curent, iar şansele de a vedea ceva cu adevărat revoluţionar sunt destul de scăzute.

Îţi propunem să dezbatem împreună cât de realiste sunt specificaţiile apărute pe internet şi, în plus, îţi oferim câteva previziunile personale pentru noul telefon Samsung.

Ecran – rezoluţie impresionantă, dar avem nevoie de ea?

Potrivit speculaţiilor, Samsung Galaxy S5 va avea un display Super AMOLED cu diagonala de 5.24” şi rezoluţie QHD 2560×1600 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 560 de pixeli per inch. Pe hârtie, cifrele sunt cu adevărat impresionante, însă până în prezent practica ne-a arătat altceva.

În primul rând, noi credem că este momentul ca tendinţa de creştere a diagonalei ecranului să se oprească, pentru că 5” sunt mai mult decât suficienţi pentru aproape orice utilizator de smartphone.

În al doilea rând, rezoluţia Full HD întâlnită în prezent pe telefoanele de top este de asemenea suficientă pentru utilizatorul obişnuit, mai ales că diferenţele comparativ cu rezoluţia HD nu sunt chiar atât de mari precum par la prima vedere. Practic, în utilizarea de zi cu zi, acest număr impresionant de pixeli nu va aduce avantaje cu adevărat semnificative pentru clienţi.

În plus, o rezoluţie de tip QHD are nevoie de mai multă energie decât una de tip Full HD, lucru care afectează în mod negativ autonomia, mai ales că tehnologiile inovatoare se lasa încă aşteptate pe piaţă.

Un telefon cu ecran de 5.24" ar fi mai dificil de utilizat

Un telefon cu ecran de 5.24″ ar fi mai dificil de utilizat

Platforma hardware – mici îmbunătăţiri utile

Samsung rămâne fidelă principiului de a avea două platforme hardware distincte. Prima dintre ele, cea care probabil va ajunge şi în România, este Qualcomm Snapdragon 805, cu procesor quad-core Krait 450 cu viteze de până la 2.5 GHz şi grafică Adreno 420. Vorbim practic de versiunea superioară a actualului vârf de gamă Snapdragon 800. Cea de-a doua versiune va fi echipată cu chipsetul proprietar Exynos 6, ale cărui specificaţii nu sunt încă disponibile.

Pentru noi, diferenţa nu va fi însă făcută de noile procesoare, ci de mărirea memoriei la 3 GB RAM. Din păcate, sistemul de operare Android este în continuare unul avid de resurse, iar cei 3 GB RAM ar trebui să asigure o fluenţă mai bună în navigare şi jocuri. De altfel, noi am remarcat deja avantajele unei astfel de cantităţi de memorie RAM când am testat Samsung Galaxy Note 3 şi ne aşteptam să avem aceleaşi beneficii şi pe S5.

La prima vedere, Galaxy S5 va fi disponibil numai în versiuni cu 32 GB şi 64 GB de memorie internă, lucru deloc surprinzător în condiţiile în care versiunea de 16 GB a lui S4 are puţin peste 8 GB liberi din cauza numeroaselor aplicaţii mai mult sau mai puţin utile preinstalate pe dispozitiv. Cel mai probabil, va exista în continuare şi slot pentru carduri microSD.

Camera foto

Aparent, Galaxy S4 va beneficia de o cameră foto de 16 MP, cu o capacitate uşor mai mare decât cei 13 MP oferiţi de S4. Numărul de megapixeli, corespunzător în acest caz unei rezoluţii de 5.312×2.988 pixeli pentru fotografii, nu înseamnă însă mare lucru din perspectiva calităţii. Există informaţii că senzorul va avea dimensiunea de 1/2.5″, fiind la fel de mare ca senzorul de 20 MP de pe Nokia Lumia 1520, însă chiar şi aşa ne vom convinge de calitatea fotografiilor doar după ce telefonul va fi disponibil în magazine.

Cel mai probabil, caemra foto va fi capabilă să înregistreze clipuri video în format 4K UHD (3840×2160 pixeli), la fel ca şi Note 3.

Autonomie

Autonomia continuă să reprezinte o problemă pentru segmentul smartphone-urilor, în special pentru cele de top care au nevoie de o cantitate mare de energie. Potrivit speculaţiilor, S5 va beneficia de o baterie de 3200 mAh, capacitate identică cu cea disponibilă pe Note 3, care ne-a impresionat plăcut la durata de viaţă.

Probabil că nu ne putem aştepta la o autonomie de două zile, întrucât ecranul are o rezoluţie semnificativ mai mare, dar pe baza acestor date Galaxy S4 ar trebui să reziste o zi şi jumătate.

Design – este momentul pentru ceva nou

Până în prezent, nu există informaţii sau imagini cu privire la designul pe care l-ar putea avea noul Samsung Galaxy S5. Totuşi, în contextul în care nu vor exista noutăţi cu adevărat spectaculoase din punct de vedere al specificaţiilor, nu este exclus ca producătorul sud-coreean să adopte o nouă filosofie de design.

De altfel, una dintre principalele critici aduse lui Galaxy S4 a fost designul relativ banal şi capacul spate din plastic lucios, care a fost apoi “împrumutat” de toate telefoanele companiei până în prima parte a anului trecut.

Primele schimbări au apărut odată cu Note 3, care a beneficiat de un capac spate din plastic cu o textură asemănătoare cu a pielii, un compromis prin care telefonul a avut parte de o aderenţă mai bună în mână.

Poate că este momentul ca Samsung să acorde o atenţie mai mare acestui aspect şi să folosească materiale de o calitate mai bună, aşa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul lui HTC One. Totuşi, nu este cazul să ne facem speranţe deşarte, întrucât şansele să avem o schimbare radicală din acest punct de vedere sunt, în opinia noastră, destul de mici.

Spatele lucios, principala critica de design pentru Galaxy S4

Spatele lucios, principala critica de design pentru Galaxy S4

Software – vor mai exista noutăţi?

Din nou, nu există informaţii despre pachetul software care va echipa Galaxy S5. Sigur, vom avea Android 4.4 KitKat şi numeroasele aplicaţii software disponibile deja pe Galaxy S4 şi Note 3, însă marea întrebare este dacă Samsung va veni cu ceva noutăţi din acest punct de vedere.

Noi credem că este puţin probabil, deşi o îmbunătăţire a interfeţei TouchWiz este necesară, fiind un aspect contestat de numeroşi utilizatori pe parcursul anilor.

Preţ Samsung Galaxy S5 şi disponibilitate

În acest stadiu, nu putem decât să facem speculaţii cu privire la preţul la care va fi comercializat Galaxy S5 atunci când va ajunge în cele din urmă în magazine, pe baza istoricului lui Galaxy S4.
Cel mai probabil, Galaxy S5 va avea un preţ iniţial asemănător cu cel al lui S4 de la momentul lansării, astfel că ne putem aştepta la costuri cuprinse între 2.700 – 2.900 lei pentru noul flagship de la Samsung. Inevitabil, preţul lui Galaxy S5 va scădea pe parcurs, cel mai bun exemplu în acest sens fiind chiar Galaxy S4, care în prezent a ajuns să fie disponibil pentru circa 2.200 lei.

Concluzii

Cu numai câteva zile înainte de prezentarea oficială, informaţiile preliminare despre noul Samsung Galaxy S5 sunt interesante, dar departe de a impresiona. Ecranul ar putea fi un pic mai mare şi ar putea beneficia de o rezoluţie semnificativ mai generoasă, dar care nu va aduce beneficii majore în utilizarea de zi cu zi. Platforma hardware va fi îmbunătăţită la noile standarde, în timp ce camera foto va primi probabil posibilitatea de a înregistra la rezoluţie UHD.

În rest, planează în continuare misterul asupra designului sau a pachetului software proprietar, însă pe de altă parte nu mai este mult până când vom vedea primele imagini reale cu Galaxy S5 şi până când vom afla datele oficiale ale specificaţiilor tehnice.

Cert este că Galaxy S5 se anunţă a fi mai degrabă o evoluţie decât o revoluţie comparativ cu predecesorul său.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri