HTC Desire 310 – smartphone dual-SIM cu preţ bun
HTC Desire 310 este un smartphone cu dotări tehnice de bază adresat utilizatorilor începători care beneficiază de o serie de funcţii software întâlnite pe modele high-end precum HTC One.
După succesul înregistrat cu HTC One, producătorul taiwanez şi-a exprimat recent intenţia de a acorda o atenţie semnificativ mai mare segmentului de smartphone-uri ieftine.
Decizia nu este deloc surprinzătoare în contextul în care acest segment de piaţă care generează un număr ridicat de unităţi vândute este dominat de mai mult timp de Samsung.
HTC a oferit şi în trecut modele accesibile, printre acestea putând fi amintite HTC Desire 200, lansat în vara anului trecut, sau HTC Desire 300, prezentat în toamnă. Totuşi, acestea erau semnificativ mai scumpe decât telefoanele Samsung şi nu s-au bucurat de un succes semnificativ.
Prin HTC Desire 310, producătorul încearcă să atragă mai mulţi clienţi pe baza unui mic update la Desire 300, care se regăseşte atât într-o uşoară modificare a designului, cât şi în specificaţii hardware mai bine adaptate pentru nivelul cerut în prezent de sistemul de operare Android.
HTC Desire 310 specificaţii:
- ecran de 4.5” cu rezoluţie 480×854 pixeli
- chipset Mediatek MT6582M
- procesor quad-core de 1.3 GHz
- 1 GB de memorie RAM
- memorie internă 4 GB
- conectivitate 3G, Wi-Fi
- sistem de operare Android 4.2.2 Jelly Bean
- acumulator Li-Ion de 2000 mAh
- greutate 140 de grame
Funcţii importante
HTC Desire 310 preia o bună parte din filosofia de design a predecesorului Desire 300, însă se remarcă prin margini cu o rotunjire mai pronunţată care nu asigură, în opinia noastră, un efect estetic la fel de plăcut.
Partea frontală este dominată de ecranul cu diagonala de 4.5” deasupra căruia există un difuzor, în timp ce logo-ul producătorului a fost amplasat sub display. Telefonul are o grosime de 11 mm, obişnuită pentru acest segment de preţ, în timp ce partea din spate este realizată din plastic şi adăposteşte în partea superioară camera foto.
Ecranul în sine este construit în tehnologie TFT şi beneficiază de o rezoluţie de 480×854 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 218 pixeli per inch raportată la diagonala de 4.5”. Chiar dacă cifrele sunt departe de a impresiona, nu trebuie să uităm că avem în faţă un smarthpone de buget, rivalii de pe piaţă fiind în mare parte caracterizaţi de aceleaşi rezoluţii.
Din punct de vedere al specificaţiilor, HTC Desire 310 mizează pe o platformă hardware Mediatek MT6582M, alcătuită dintr-un procesor quad-core cu frecvenţa de 1.3 GHz, o alegere adecvată în detrimentul unui Qualcomm Snapdragon 200 care probabil că ar fi condus la creşterea preţului de comercializare. Una dintre principalele noutăţi comparativ cu Desire 300 este creşterea cantităţii de memorie la 1 GB RAM, element esenţial pentru o funcţionare cât mai cursivă a sistemului de operare Android, cunoscut pentru “apetitul” său.
Memoria internă este limitată la numai 4 GB, ceea ce poate constitui o problemă în cazul instalării unor jocuri de circa 1 GB, însă acestea pot fi ulterior transferate pe carduri microSD, întrucât telefonul oferă slot pentru acestea.
Conectivitatea este asigurată de tehnologiile 3G cu viteze de download de până la 21 Mbps şi Wi-Fi 802.11 b/g/n, dotări minimale pentru nivelul acestui an. În schimb, sistemul GPS incorporat este compatibil şi cu GLONASS, sistemul de poziţionare dezvoltat de Rusia.
Camera foto are 5 MP, însă nu dispune de LED flash, motiv pentru care pozele realizate pe timp de noapte sau în condiţii slabe de iluminare vor fi în cel mai bun caz mediocre. În schimb, camera este capabilă să înregistreze clipuri video în format Full HD, iar cea frontală, dedicata apelurilor video, are 0.3 MP.
De asemenea, merită precizat că HTC Desire 310 este disponibil şi în versiune dual-SIM cu funcţia dual stand-by, astfel că va fi pe placul potenţialilor cumpărători care utilizează serviciile a doi operatori de telefonie.
HTC Desire 310 vine cu sistemul de operare Android 4.2.2 Jelly Bean şi include o parte din aplicaţiile software întâlnite în cadrul interfeţei proprietare HTC Sense de pe HTC One. Cea pe care o vei remarca cel mai uşor este BlickFeed, ecranul de start cu ştiri din diverse surse şi actualizări de pe reţelele sociale la care eşti conectat (Facebook, Twitter etc.). Integrarea acestei funcţii ar putea fi considerată utilă de unii utilizatori, însă pe de altă parte acest homescreen nu poate fi înlăturat, iar aplicaţia este una destul de mare consumatoare de resurse.
Există însă şi funcţie utilă la această aplicaţie. Prin Offline Reading vei putea selecta până la 120 de articole pe care să le citeşti chiar şi atunci când nu ai o conexiune activă la internet.
Cât despre update-uri sofware, este puţin probabil ca HTC să ofere o actualizare la Android 4.4 KitKat, pe baza istoricului producătorilor, care evită astfel de îmbunătăţiri în cazul smartphone-urilor de buget.
Îl cumpărăm sau nu?
Dacă eşti în căutarea unui smartphone de buget care să aibă un aspect elegant, HTC Desire 310 ar trebui să se regăsească cu siguranţă pe lista ta scurtă de achiziţii.
Asta pentru că telefonul respectă în mare parte cerinţele specifice pentru acest segment de piaţă la nivelul anului 2014 şi oferă un ecran de dimensiuni potrivite cu o rezoluţie decentă şi o platformă hardware suficient de puternică pentru a asigura o rulare fluentă a sistemului de operare atunci când navighezi pe internet, asculţi muzică sau te joci titluri mai puţin solicitante precum Angry Birds sau Candy Crash Saga.
HTC Desire 310 vs. concurenţă
Segmentul smartphone-urilor ieftine este foarte aglomerat în prezent de numeroase modele, însă judecând după specificaţiile lui Desire 310 putem identifica trei rivali importanţi.
Cel mai important dintre ei este probabil Samsung Galaxy S Duos (590 lei), care mizează pe un ecran de 4” cu rezoluţie 480×800 pixeli şi pe o platformă hardware inferioară cu procesor de 1 GHz şi 768 MB RAM.
Un alt rival este Sony Xperia M (790 lei), care utilizează de asemenea un ecran de 4” cu rezoluţie 480×854 pixeli şi o platformă hardware cu procesor dual-core de 1 GHz, 1 GB RAM şi 4 GB pentru stocarea datelor.
Nu în ultimul rând, LG are în portofoliu un smartphone LG Optimus L7 II (720 lei) cu ecran de 4.3” şi rezoluţie 480×800 pixeli, procesor dual-core de 1 GHz şi 768 MB RAM, plus 2 GB pentru memorie internă.
Preţ HTC Desire 310 şi disponibilitate
HTC Desire 310 este aşteptat pe piaţa europeană în prima jumătate a lunii aprilie, atunci când este posibil să-şi facă apariţia şi în România.
Preţul pentru ţara noastră nu a fost încă anunţat oficial, însă telefonul este deja disponibil la precomandă în Germania şi Olanda pentru sume ce oscilează intre 160-170 EUR. Prin urmare, ne putem aştepta la preţuri cuprinse între 750-800 lei pentru un HTC Desire 310 în magazinele din România.
Chiar dacă preţurile sunt uşor mai ridicate decât ale rivalilor mai sus menţionaţi, Desire 310 are avantajul unui ecran mai mare şi a unei platforme hardware mai puternice.
Concluzii
HTC Desire 310 este un smartphone de buget care se adresează utilizatorilor fără pretenţii care au nevoie de un instrument cu care să navigheze pe internet şi să se joace titluri mai puţin solicitante.
Telefonul iese în evidenţă printr-un aspect estetic plăcut şi o platformă hardware suficient de puternică pentru acest segment, însă lipsa unui flash LED ar putea nemulţumi o parte dintre clienţi. În schimb, varianta dual-SIM ar putea fi atractivă pentru mulţi utilizatori.
cornelia
21 aprilie 2014 la 17:06
salut , tocmai am cumparat un htc desire 310 si se stinge singur (nu este stand by )sunt dezamagita !
john
24 iunie 2014 la 04:00
Aceeasi problema o am si eu!
Ana
15 noiembrie 2014 la 00:23
Problema asta am avut-o si eu pana am dezactivat din setari „planificare pornire/oprire” de atunci nu s-a mai stins singur niciodata, merge foarte bine!
ade
5 ianuarie 2015 la 21:07
e adevarat ca nu pote fi pus in lb romana ?
me
7 septembrie 2015 la 16:42
nu,poate fii pus in lb romana
iacob
1 februarie 2015 la 19:17
Am un htc 310 si nu ma pot conecta la date mobile,am incercat in toate modalitatile dar nici o sansă.ma poate ajuta cineva???sunt pe reteaua vodafone.mulțumesc
Daniel Popescu
1 februarie 2015 la 21:05
Daca ai folosit setarile furnizate de Vodafone si nu merge, incearca sa mergi la un magazin Vodafone. Probabil ca cei de la acolo vor putea analiza problema mai in detaliu si vor gasi o solutie.
Catalin
11 septembrie 2015 la 05:03
Cum as putea sa mut aplicatiile instalate in memoria telefonului pe cartela SD atat tinp cat nu am optiunea repectiva practic. E vorba de un htc desire 310 dual sim.