HTC U11 – specificații, păreri și prețuri
HTC nu mai este de ceva timp unul dintre producătorii de referință când vine vorba despre telefoane de top, întrucât popularitatea modelelor realizate de taiwanezi a scăzut puternic din motive mai mult sau mai puțin obiective.
Chiar și așa, după lansarea lui HTC 10 de anul trecut, compania a continuat să dezvolte smartphone-uri puternice și a adoptat chiar și un nou nume pentru acestea.
Astfel au apărut pe piață modele precum HTC U Play, cu dotări puternice, dar cu chipset MediaTek, sau HTC U Ultra, care a integrat Snapdragon 821 și 4 GB RAM pentru performanțe de top în segmentul phableturilor.
Când a venit rândul noului flagship pentru anul 2017, HTC a adoptat o combinație între numele predecesorului său direct și a noilor modele din gama U, astfel că noul smartphone de top al companiei se numește HTC U11. Acesta integrează hardware deja cunoscut, dar și câteva noutăți care, cel puțin pe hârtie, sunt suficient de atractive pentru a stârni interesul. Să le trecem în revistă.
Specificații HTC U11:
- ecran: 5,5”, LCD5, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
- procesor: Snapdragon 835, 4x Kryo 2.45 GHz, 4x Kryo 1.9 GHz, Adreno 540
- memorie: 4 GB RAM
- memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
- cameră foto: 12 MP, F/1.7, OIS, înregistrare UHD, frontal 16 MP
- conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 7.1 Nougat
- acumulator: Li-Ion de 3000 mAh, nedetașabilă
- dimensiuni: 153.9 x 75.9 x 7.9 mm
- greutate: 169 grame
- altele: USB 3.1 Type-C, senzor amprentă, NFC, încărcare rapidă
Ce este nou la HTC U11
HTC 11 renunță la filosofia de design a predecesorului său direct și adoptă caracteristicile principale întâlnite anterior în gama U. Astfel, telefonul are o carcasă rotunjită pentru o priză mai bună în mâini, însă nu este deloc avantajat de dimensiuni: la aproape 154 mm lungime și 76 mm lățime, HTC 11 este mai voluminos cu câțiva milimetri decât Galaxy S8, chiar dacă are un ecran de dimensiuni mai mici. Asta pentru că ramele sunt destul de generoase, comparabile cu ale generației anterioare.
De asemenea, în locul unei carcase integral metalice, taiwanezii au optat pentru sticlă pe ambele părți ale terminalului, iar cea de pe spate este foarte lucioasă. HTC susține că această suprafață sticloasă va genera reflexii similare cu cele ale apei care vor atrage privirile, însă nu spune nimic despre amprente. Gusturile nu se discută, însă pentru un smartphone de top astfel de elemente ar fi trebuit, în opinia mea, evitate.
Există totuși un element nou care cel puțin pentru moment nu există în portofoliile altor producători: poți accesa anumite funcții sau scurtături prin apăsarea fizică a parților laterale la baza telefonului, iar opțiunile pot fi personalizate. De exemplu, poți realiza o fotografie prin simpla strângere a bazei telefonului în mână și poți seta inclusiv cât de tare trebuie să apeși pentru accesarea unei astfel de opțiuni. Această funcție poartă numele oficial de Edge Sense, însă rămâne de văzut cât de practică va fi în utilizarea de zi cu zi.
De asemenea, am remarcat prezența a două difuzoare amplasate la cele două capete ale display-ului, ceea ce ar trebui să asigure o experiență audio de calitate, dar și absența jack-ului de 3.5 mm pentru căști, astfel că pentru a asculta muzică vă trebui să folosești un adaptor inclus în pachet.
Nu în ultimul rând, HTC U11 este primul flagship al companiei care respectă standardul IP67 pentru protecție împotriva prafului și a apei, o caracteristică întâlnită acum la aproape toți concurenții direcți.
Ecranul adoptă tehnologia SuperLCD5, care oferă o luminozitate puternică, culori naturale și unghiuri largi de vizualizare, iar suprafața acestuia este acoperită cu Gorilla Glass 5. Diagonală acestuia este de 5.5 inch, una care nu va fi apreciată de utilizatorii care prefera telefoane de până în 5 inch, mai ales că, așa cum spuneam, acest lucru face ca terminalul să fie unul voluminos.
Pentru platformă hardware, HTC a optat pentru Snapdragon 835, cel mai puternic chipset furnizat în prezent de Qualcomm. De altfel, este foarte posibil ca U11 să devină primul smartphone disponibil oficial în România cu acest chipset. De asemenea, telefonul este echipat cu 4 GB de memorie RAM și oferă o capacitate de stocare generoasă de 64 GB, care poate fi însă extinsă cu carduri microSD de până la 256 GB.
HTC nu a excelat la camera foto în ultimii ani, iar în cazul lui U11 a optat pentru un senzor de 12 MP botezat UltraPixel 3 care beneficiază de pixeli de 1.4 microni, apertura F/1.7 și stabilizare optică a imaginii, plus dual LED Flash și, desigur, înregistrare video în format 4K. Noutatea majoră apare de fapt la camera frontală, întrucât aceasta are 16 MP și ar trebui să ofere o calitate superioară pentru selfie-uri, care pot fi realizate și în mod Panorama.
În varianta single-SIM, telefonul suportă viteze 4G de până la 1 Gbps, în timp ce versiunea dual-SIM viteza se oprește la 800 Mbps. Pentru moment, în România nu există viteze atât de mari pentru conexiunile mobile.
Din punct de vedere software, U11 mizează pe sistemul de operare Android 7.1 Nougat acompaniat de interfața proprietară HTC Sense. În plus, aplicația Sense Companion, lansată inițial pe U Ultra, va fi disponibilă și pe U11. Vorbim despre un fel de asistent personal care analizează ceea ce faci cu telefonul în fiecare zi și îți oferă sugestii pentru rezolvarea task-urilor obișnuite. Acumulatorul Li-Ion are o capacitate de 3.000 mAh și nu este detașabil.
Îl cumpărăm sau nu?
HTC U11 își face apariția pe o piață aglomerată în segmentul telefoanelor de top. Printre puținele elemente unice pe care le prezintă noul smartphone se numără funcția Edge Sense, însă utilitatea acesteia este discutabilă, așa cum au fost și numeroasele gesturi introduse de Samsung pe Galaxy S4.
În rest, telefonul mizează pe o platformă hardware puternică, un ecran de calitate și, probabil, o cameră foto cel puțin decentă. Dacă aceste lucruri vor fi suficiente în lupta cu Samsung Galaxy S8, LG G6 sau Huawei P10 rămâne de văzut.
Preț și disponibilitate
HTC U11 este așteptat pe piața din România începând din luna iunie, iar prețul recomandat de comercializare la nivel european este de 750 de euro. Prin urmare, telefonul ar trebui să coste 3.300 – 3.400 de lei în România, ușor sub nivelul lui Galaxy S8, aproape de nivelul lui G6 și mult peste prețul solicitat de Huawei pentru P10.
Concluzie
HTC U11 reprezintă un update binevenit din partea companiei taiwaneze în segmentul smartphone-urilor de top și promite să ofere o experiență plăcută de lucru prin prisma unei platforme hardware puternice, în timp ce calitatea construcției ar trebui de asemenea să fie la înălțime. Dimensiunile mari și spatele foarte lucios ar putea îndepărta însă unii dintre utilizatori.
Andrei
3 iulie 2017 la 22:57
Nu sunt în niciun fel vreun fan htc dar nu sunt de acord cu anumite lucruri scrise în articol. Sticla de pe spate nu e folosită doar de cei de la HTC (nu are rost sa menționez ce producător mai utilizează sticlă pe flagshipul de anul acesta), deci nu vad de ce nu în regulă cu folosirea ei în detrimentul aluminiului. Apoi "cameră foto cel puțin decentă" – testele comparative arată o cameră superioară celei de pe s8. Nu e scris în articol, calitatea audio(împreună cu căștile livrate în pachet) e cea mai bună pe care o poți găsi pe un smartphone la ora actuală.