GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Honor 8 Pro: impresii, specificații, preț și disponibilitate

Autor: Echipa Giz.ro

Huawei a anunțat noul său telefon Honor 8 Pro, acesta fiind de fapt doar o versiune redenumită a modelului Huawei Honor V9 care a poposit pe piața chineză acum vreo două luni. Cel mai puternic și mai scump membru al deja faimoasei game Honor, noul Honor 8 Pro este un nou membru redutabil al gamei telefoanelor mari și păstrează în bună parte renumele gamei: specificații bune la un preț mai accesibil decât cel al competitorilor direcți.

Lansată în 2013, marca de produs Honor acoperă de fapt doar o gamă secundară de telefoane a companiei Huawei, însă chinezii încearcă pe cât posibil să o separe cât mai bine posibil de produsele consacrate P și Mate. Astfel, în timp ce acestea se bucură de promovare intensă care este menită să atragă publicul larg, gama Honor este destinată doar publicului în căutarea unor produse cu preț mai accesibil și care este deja suficient de bine informat pentru a face o alegere.

Cheia minimizărilor de costuri care permit vânzarea la un preț mai mic sunt renunțarea la unele detalii mai puțin relevante, cum ar fi marca Leica de pe camerele modelelor recente, renunțarea la campaniile de marketing în favoarea unor campanii virale similare celor folosite de OnePlus la început și vânzarea exclusiv online.

Marca Honor a adus astfel o bună parte din vânzările și profiturile obținute în China, iar lansarea în Europa din 2014 a permis extinderea treptată și pe bătrânul continent.

Specificații Honor 8 Pro

  • ecran: 5,7″, IPS, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 3, 2,5D
  • procesor: HiSilicon Kirin 960, 4 x ARM Cortex-A73 2,4 GHz, 4 x ARM Cortex-A53 1,8 GHz, Mali-G71 MP8
  • memorie: 6 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: Duală, 12 MP F/2.2, 12 MP F/2.2 monocrom, PDAF, laser, înregistrare 4K, frontal 8 MP, f/2.0
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • sistem de operare: Android 7.0, EMUI 5.1
  • acumulator: Li-Ion de 4000 mAh, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 157 x 77,5 x 7 milimetri
  • greutate: 184 de grame
  • altele: USB 2.0, USB Type-C, telecomandă infraroșu, Dual SIM opțional, senzor amprente

Ce este nou la Honor 8 Pro

O scurtă privire aruncată asupra specificațiilor ne lămurește imediat ce ascunde Honor 8 Pro. Huawei a preluat o bună parte din specificațiile modelelor de vârf Mate 9 și P10, inclusiv noul și puternicul procesor Kirin 960, a refolosit camera duală de anul trecut de pe P9 dar fără a mai apela la licențierea Leica, la fel ca Honor 8, și le-a ascuns în spatele unui ecran cu diagonală de 5,7” cu rezoluție Quad HD.

Puternic și dotat, Honor 8 Pro este astfel un produs atractiv deoarece răspunde pretențiilor celor care consideră că modelul Huawei P10 este prea mic, că Huawei Mate 9 este prea mare și are o rezoluție prea slabă și că Huawei P10 Plus, care se apropie cel mai mult de Honor 8 Pro, este prea scump.

honor-8-pro-1

Honor 8 Pro folosește o carcasă fabricată aproape integral din aliaj de aluminiu, renunțând astfel la spatele acoperit cu sticlă pe care-l știm de la fratele mai mic Honor 8. Totodată, spatele lui Honor 8 Pro nu ascunde atât de bine antenele precum o fac modelele mai noi ale companiei, dungile acestora fiind evidente, însă carcasa rămâne una atractivă din punct de vedere vizual. Dincolo de aceste detalii, forma și liniile sunt cele cu care Huawei ne-a obișnuit deja în ultimii ani.

Ecranul are o diagonală de 5,7” și o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, depășind astfel atât modelul de bază P10 cât și cel gigant Mate 9. Alegerea Huawei este interesantă, deoarece panourile Quad HD au fost rezervate până acum doar modelelor sale de vârf care purtau sufixul Pro, iar acum vedem mutat acest obicei și în gama accesibilă Honor deși există riscul ca modelul mai ieftin să devină mai atractiv decât cel mai scump.

honor-8-pro-2

La fel ca Mate 9 și P10, și Honor 8 Pro folosește procesorul HiSilicon Kirin 960, o alegere bine venită deoarece acesta este foarte puternic și eficient energetic. Astfel, Honor 8 Pro va putea concura fără probleme cu toate telefoanele din acest an care nu vor folosi Snapdragon 835 sau Exynos 9 Octa, iar puterea oricum deja mare a procesoarelor pentru terminale va face ca această diferență nici să nu conteze atât de mult.

Despre Kirin 960 am vorbit deja atunci când am testat Mate 9, așa că nu vom insista. Pentru cei care au uitat, HiSilicon Kirin 960 oferă patru nuclee de procesare cu consum scăzut ARM Cortex-A53 cu o frecvență de 1,8 GHz, dar renunță la cele patru nuclee performante Cortex-A72 în favoarea noilor Cortex-A73. Având o frecvență de tact de 2,4 GHz, aceste patru nuclee performante promit o putere de calcul cu 30 de procente mai mare și o eficiență energetică crescută cu același procent. În plus, Kirin 960 folosește noua și puternica soluția Mali-G71 MP8, un progres evident de la modestul Mali-T880 MP4 din Kirin 950.

Platforma hardware din Honor 8 este completată de 6 GB de memorie RAM, 64 GB de memorie internă extensibilă și toate dotările unui smartphone modern. Față de Mate 9, se remarcă dispariția senzorului de presiune (barometru), dar păstrarea celui infraroșu. Bateria are o capacitate consistentă de 4000 mAh, promițând astfel o autonomie bună.

Camera foto este cea cunoscută de la modelele anterioare Huawei P9 și Honor 8. Aceasta folosește doi senzori cu o rezoluție de 12 MP, unul color și unul monocrom, și un obiectiv cu diafragmă F/2.2. Această primă generație a camerei foto duale Huawei nu a oferit un sistem de stabilizare optică, însă rezultatele sale rămân încă foarte bune pentru cei care doresc un telefon capabil să captureze fotografii la o calitate superioară. Camera foto mai oferă un sistem triplu de auto-focus, cu detecție de contrast, cu detecție de fază și cu laser, un bliț Dual Tone și înregistrare video la rezoluție 4K.

honor-8-pro-3

La fel ca Mate 9 și P10, și Honor 8 Pro va folosi platforma Android 7.0 peste care este implementat mediul grafic EMUI. Ajuns la versiunea 5.1, EMUI a scăpat de cele mai multe dintre deficiențele sale, aspectul grafic cam neinspirat fiind probabil cel mai deranjant, și a devenit un mediu grafic competitiv cu dotări bune și foarte rapid.

Îl cumpărăm sau nu?

Chiar dacă este ceva mai scump decât ne-am fi așteptat, Honor 8 Pro rămâne totuși mai ieftin decât vârfurile de gamă actuale Huawei P 10 și Huawei Mate 9. Acesta pierde puțin la capitolul captură foto, dar câștigă la capitolul ecran, fiind astfel un produs competitiv, la fel ca predecesorii săi din gama Honor.

Printre rivalii mai vechi sau mai noi cu care Honor 8 Pro se va bate în lunile următoare se numără iPhone 7 Plus, care oferă o cameră foto mai bună, dar este mult mai scump, noul LG G6, care folosește tot un procesor de anul trecut comparabil cu Kirin 960, și modelele mai puternice de la Xiaomi precum Mi 5s Plus.

Preț și disponibilitate

Conform declarațiilor producătorului, Honor 8 Pro va ajunge pe piața din Europa la sfârșitul lunii aprilie. Acesta va fi vândut inițial în Germania, Regatul Unit, Franța, Italia, Spania și Elveția, însă va deveni disponibil local în scurt timp la fel ca multe dintre modelele Honor  lansate începând cu 2014.

Prețul telefonului va fi de 550€, vizibil mai scump decât prețul inițial de lansare de 400€ al modelului Honor 8. Prețul Huawei este mărit, însă noi europenii suntem acum și penalizați de rata de schimb nefavorabilă dintre dolarul american, moneda în care se fac toate tranzacțiile internaționale ale chinezilor, și euro.

Oferit astfel la un preț de circa 2500 lei, Honor 8 Pro rămâne mai ieftin decât P10 sau Mate 9, asta în condițiile în care oferă un ecran Quad HD, însă diferența de preț nu mai este tot atât de mare ca până acum. În același timp însă, Honor 8 Pro este un vârf de gamă în toată regula, deci va putea continua fără probleme să concureze modele mai scumpe și mai faimoase.

Concluzii

Honor 8 Pro este mai scump decât am fost obișnuiți până acum de produsele din această familie, însă noul telefon Huawei este un vârf de gamă în toată regula, care preia o bună parte din specificațiile noilor P10 și Mate 9, adaugă un ecran Quad HD și le oferă la un preț care-i permite să se lupte cu modelele de vârf actuale.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri