GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Moto G5 și Moto G5 Plus: specificații, prețuri și disponibilitate

Autor: Echipa Giz.ro

Lenovo a anunțat în cadrul Mobile World Congress cea de-a cincea generație a popularei game de telefoane Moto G, noile modele Moto G5 și Moto G5 Plus oferind o carcasă metalică, ecrane cu dimensiuni mai mici și Android 7.0.

Lansată în 2013, gama de terminale Moto G s-a bucurat imediat de popularitate deoarece a fost prima încercare notabilă de a oferi un telefon Android bun la un preț redus. Telefoane Android mai ieftine au existat și înainte, însă Motorola nu a făcut compromisurile inacceptabile care au subminat modelele altor producători. Moto G a oferit o configurație hardware suficient de bună pentru a rula sistemul de operare sau aplicațiile fără probleme, dotări mulțumitoare din care s-au eliminat doar lucrurile mai puțin folosite și un ecran suficient de bun, găsind astfel echilibrul ideal între preț și dotări.

Faima gamei Moto G s-a diminuat într-o oarecare măsură atunci când pe piață au apărut rivali care au făcut același lucru sau au ieșit pe piața internațională cu produsele disponibile până atunci doar în China, Xiaomi fiind probabil cel mai faimos exemplu. Cu toate acestea, gama a rămas populară, modelele Moto G4 și Moto G4 Plus de anul trecut bucurându-se de apreciere în ciuda faptului că noul proprietar Lenovo a ales o diagonală prea mare.

După un an, Lenovo și-a dat seama de greșeală și a redus diagonala ecranelor ambelor modele, a actualizat platforma hardware și a ales o soluție constructivă superioară pentru carcasă, noile Moto G5 și Moto G5 Plus promițând să ducă mai departe faima și tradiția gamei Moto G.

Specificații Lenovo Moto G5

  • ecran: 5”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 3
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 430, 8 x ARM Cortex-A53 1,4 GHz
  • memorie: 2 sau 3 GB RAM
  • memorie internă: 16 sau 32 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 13 MP, F/2.0, PDAF, video Full HD, 5 MP frontal
  • conectivitate: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.2
  • sistem de operare: Android 7.0
  • acumulator: 2800 mAh, detașabil, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 144,3 x 73 x 9,5 mm
  • greutate: 145 grame
  • altele: Dual SIM, senzor amprentă, încărcare rapidă

Ce este nou la Moto G5

Prima schimbare evidentă la noul Moto G5 este carcasa metalică, Lenovo renunțând la materialul plastic care a caracterizat gama Moto G până acum. Disponibilă în două culori, gri și auriu, carcasa este puțin cam butucănoasă cu grosimea sa de 9,5 milimetri, însă nu trebuie să uităm totuși că vorbim de un telefon accesibil unde compromisurile pentru atingerea unui cost de producție scăzut sunt inevitabile.

moto-g5-1

Carcasa folosește aceeași strat protector hidrofobic cunoscut de la modelele anterioare Motorola/Lenovo, însă telefonul nu oferă o protecție reală împotriva apei și prafului. Pe partea frontală se poate observa și prima noutate tehnologică, un senzor pentru amprente care nu a mai fost prezent până acum pe un terminal Moto G, ci doar pe mai marea versiune Plus de anul trecut.

Spre deosebire de modelul de anul trecut, care devenise un phablet, Moto G5 revine la populara diagonală de 5”. Panoul IPS a păstrat însă aceeași rezoluție Full HD, ceea ce urcă acum densitatea la un nivel excelent pentru clasa de preț din care Moto G5 face parte: 441 ppi. Ecranul este protejat de un strat Gorilla Glass 3.

Procesorul ales de Lenovo este Snapdragon 430, o soluție cu opt nuclee pe 64 de biți ARM Cortex-A53 cu o frecvență de tact de 1,4 GHz. Această alegere pare a marca un regres față de soluția Snapdragon 617 folosită acum un an, însă diferențele de putere dintre cele două soluții sunt minore, iar Snapdragon 430 are un mic spor de performanță grafică deoarece folosește un nucleu grafic mai nou.

Platforma hardware este completată de 2 sau 3 GB de memorie RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă, un slot MicroSD capabil să găzduiască carduri cu o capacitate de până la 256 GB și o baterie cu o capacitate de 2800 mAh.  Bateria este puțin mai mică decât cea de 3000 mAh folosită acum un an, însă sperăm că eficiența energetică superioară a noului procesor va compensa pentru acest lucru. Privind partea plină a paharului, această baterie este din nou detașabilă.

moto-g5-2

Camera foto de pe Moto G5 nu a avut parte de cine știe ce îmbunătățiri, aceasta folosind tot un senzor cu o rezoluție de 13 MP și un obiectiv cu diafragmă F/2.0. Camera foto aduce totuși noutatea focalizării cu detecție de fază, ceea ce promite un spor de viteză la acest capitol, însă pierde blițul Dual Tone de anul trecut în favoarea unui cu un singur LED. Camera frontală are o rezoluție de 5 MP și un obiectiv F/2.2, aceasta pârând neschimbată.

Așa cum ne-a obișnuit, Lenovo va oferi o variantă de Android foarte puțin modificată, performanța bună a acestei distribuții fiind și ea una dintre cheile succesului liniei Moto G. Printre compromisurile făcute de Lenovo se numără folosirea unei interfețe wireless fără compatibilitate 802.11ac, lipsa modului NFC și utilizarea unui banal port Micro USB.

Specificații Lenovo Moto G5 Plus

  • ecran: 5,2”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 3
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 625, 8 x ARM Cortex-A53 2 GHz
  • memorie: 2, 3 sau 4 GB RAM
  • memorie internă: 32 sau 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: 12 MP, F/1.7, înregistrare video 4K, Dual LED, 5 MP frontal
  • conectivitate: 2G, 3G, 4G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.2
  • sistem de operare: Android 7.0
  • acumulator: 3000 mAh, nedetașabil, încărcare rapidă
  • dimensiuni: 150,2 x 74 x 7,7 mm
  • greutate: 155 grame
  • altele: Dual SIM, senzor amprentă, încărcare rapidă

Ce este nou la Moto G5 Plus

Versiunea Plus a noului Moto G folosește o carcasă identică din punct de vedere al construcției și dotărilor, tot ce am spus mai sus pentru modelul de bază fiind valabil și aici. Mai mare deoarece și ecranul de pe versiunea G5 Plus este mai mare, carcasa este însă mai subțire. Având doar 7,7 milimetri grosime, carcasa este mult mai suplă decât cea a modelului Plus de acum un an și se apropie de standardele impuse de telefoanele mai scumpe, un aspect fără îndoială bine venit.

Ecranul de pe Moto G5 Plus a fost micșorat la diagonala de 5,2”, rezoluția panoului IPS fiind tot cea Full HD. Cei care vor opta pentru mai dotata versiune Plus vor putea beneficia astfel de îmbunătățirile modelului superior, dar totodată vor putea rămâne în zona telefoanelor cât de cât compacte.moto-g5-plus-1

Dacă procesorul ales pentru modelul de bază G5 nu aduce cine știe ce spor de viteză, treaba se schimbă în cazul modelului Plus. Lenovo a ales un cip Qualcomm Snapdragon 625, o soluție cu opt nuclee pe 64 de biți ARM Cortex-A53 cu o frecvență de 2 GHz, o soluție integrată mai rapidă decât modelul Snapdragon 617 folosit acum un an. Utilizatorii vor beneficia și de un spor de putere grafică, Adreno 506 fiind sensibil mai rapid decât vechiul Adreno 405.

moto-g5-plus-2

Lenovo Moto G5 Plus este oferit într-o multitudine de configurații hardware, utilizatorii putând alege modele cu 2 sau 4 GB de memorie RAM și 32 sau 64 GB de memorie internă, dar și o variantă intermediară cu 3 GB de memorie RAM și 32 GB de memorie internă. În acest moment însă nu este clar care dintre aceste versiuni vor fi disponibile și în România. Bateria are aceeași capacitate de 3000 mAh și oferă încărcare rapidă TurboPower, însă nu poate fi schimbată.

Camera foto de pe Moto G5 Plus a avut parte de o actualizare mult mai interesantă decât cea cunoscută de versiunea mai mică Moto G5. Vechiul senzor de 16 Mp a fost înlocuit cu un senzor cu rezoluție de 12 MP și pixeli mari de 1,4 µm, ceea ce promite o captură mai bună în lumina slabă, iar obiectivul oferă și el o diafragmă mai mare F/1.7. În plus, Moto G5 Plus poate înregistra la rezoluții 4K, în timp ce Moto G5 este limitat la Full HD.

La fel ca Moto G5, și versiunea Plus duce lipsa conectivității wireless 802.11ac și folosește doar un port Micro USB pentru încărcare și date. Lenovo Moto G5 Plus va oferi însă NFC, însă disponibilitatea acestuia va fi legată de versiunea hardware și nu știm dacă modelele care vor fi comercializate în România vor avea așa ceva.

Le cumpărăm sau nu?

Gama Moto G a fost dintotdeauna una interesantă, iar modelele Moto G5 și Moto G5 Plus de anul acesta nu fac excepție de la regula. Mai compacte și având în continuare prețuri atractive, cele două modele rămâne atrăgătoare pentru cei care doresc un telefon cu un preț accesibil dar suficient de puternice pentru a rula platforma Android și aplicațiile sale fără prea multe probleme.

După cum ziceam însă, concurența a reacționat de multă vreme la provocarea lansată de Motorola, iar Moto G5 și G5 Plus au câțiva rivali puternici și interesanți cum ar fi Huawei P9 Lite, Xiaomi Redmi 4 și Redmi 4 Pro sau Samsung Galaxy A5. Telefoanele rămâne în mod indubitabil interesante, mai ales dacă ne uităm la calitatea implementării software a platformei Android, însă poziționarea pe piață nu mai este tot atât de puternică.

Prețuri și disponibilitate

Motorola a anunțat că telefoanele Moto G5 și Moto G5 Plus vor fi disponibile pe piață începând cu luna martie a acestui an. Prețurile anunțate sunt:

  • Moto G5, versiunea cu 2 GB RAM și 16 GB memorie internă: 199 EUR
  • Moto G5 Plus, versiunea cu 2 GB RAM și 32 GB memorie internă: 229 EUR
  • Moto G5 Plus, versiunea cu 3 GB RAM și 32 GB memorie internă: 279 EUR

Prețurile celorlalte versiuni hardware, inclusiv a celor cu 4 GB de memorie RAM, sunt momentan necunoscute.

Concluzii

Moto G5 și Moto G5 Plus sunt două actualizări interesante ale faimoasei game accesibile de la Lenovo/Motorola, acestea oferind acum carcase metalice, ecrane cu dimensiuni ceva mai compacte, o cameră foto net îmbunătățită în cazul modelului superior și senzor de amprentă în cazul celui de bază.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri