LG G5 – păreri, poze şi preţuri cu primul telefon modular

Noutăţi pe toate fronturile. Aşa s-ar putea caracteriza LG G5, care propune schimbări majore de design şi inovaţii pentru display cu care speră să lupte împotriva lui Samsung Galaxy S7.

În ultimii ani, LG a devenit principalul concurent pentru Samsung pe piaţa celor mai bune telefoane cu Android din rândul producătorilor premium, după ce HTC a înregistrat semi-eşecuri pe linie cu seria One, iar Sony nu a reuşit să iasă în evidenţă cu gama Xperia Z.

Totuşi, nici producătorul sud-coreean nu a înregistrat vânzări spectaculoase pentru LG G4, motiv pentru care succesorul său vine cu numeroase noutăţi. Avem parte de o nouă filosofie de design, de implementarea funcţiei Always On pentru ecran şi de două camere foto spate.

Prin urmare, LG G5 se anunţă un dispozitiv atractiv pentru o gamă diversificată de utilizatori care caută telefoane de top cu funcţii inedite.

LG G5 este un telefon modular
LG G5 este un telefon modular

Specificaţii tehnice LG G5

  • ecran IPS de 5.3” cu rezoluţie QHD
  • chipset Snapdragon 820
  • 4 GB RAM
  • 32 GB memorie internă
  • cameră foto duală de 16 MP + 8 MP cu înregistrare 4K
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android 6.0 Marshmallow
  • acumulator Li-Ion de 2.800 mAh
  • greutate 159 grame

Funcţii importante

LG G5 aduce un aer proaspăt în gama de smartphone-uri a producătorului sud-coreean, iar acest lucru este evident în special datorită designului. În locul banalului plastic, G5 are o carcasă metalică, mai apropiată de conceptul de premium, iar butoanele au fost reamplasate în poziţii obişnuite.

Astfel, dacă butonul de power care integrează şi cititorul de amprente şi-a păstrat poziţia pe spate, sub camera foto, tastele pentru volum au fost mutate pe partea stângă. Scopul? Realizarea unui telefon cu linii elegante şi fluente, mai apropiat de conceptul de unibody.

Interesant este însă că G5 nu este un telefon unibody, ci unul modular. De fapt, vorbim despre primul telefon modular disponibil pe piaţă, întrucât partea de jos poate fi detaşată cu totul prin apăsarea unui buton de pe partea stângă. Ulterior, poţi înlocui bateria cu una nouă sau poţi ataşa la partea de jos diverse accesorii.

Partea de jos a telefonului se detaseaza impreuna cu bateria
Partea de jos a telefonului se detaseaza impreuna cu bateria

Pentru început, LG oferă Cam Plus, un camera grip care dispune de butoane hardware pentru operarea camerei şi care include o baterie suplimentară de 1.200 mAh, şi Hi-Fi Plus, un sistem audio Bang & Olufsen cu o calitate a sunetului semnificativ mai bună. Din păcate, ambele module fac ca telefonul să fie mai butucănos, un element care ar putea conta decisiv în gradul de adopţie al acestora.

În plus, LG introduce o noutate importantă în privinţa ecranului. Nu, nu ne referim la cifrele seci, care indică un display IPS cu rezoluţie QHD şi diagonală de 5.3”, una care poate fi considerată prea generoasă chiar şi de către cei pasionaţi de telefoane cu ecrane mari.

De fapt, ne referim la funcţia Always On, care afişează ora şi data pe ecran în permanenţă, plus notificări pentru apeluri, mesaje sau mailuri, chiar şi atunci când display-ul este stins. Această funcţie consumă 0.8% din baterie pe oră, ceea ce înseamnă că o poţi activa în permanenţă fără ca autonomia să fie afectată în mod semnificativ, în special pentru că nu vei mai consuma curent activând ecranul doar pentru a vedea cine ţi-a trimis mail. Funcţia este practic simulară cu ecranul secundar disponibil pe modelul LG V10, diferenţa fiind că acum a fost integrată în display-ul principal.

Gama de accesorii cu care vine LG G5
Gama de accesorii cu care vine LG G5

Cel mai probabil, LG G5 va funcţiona ireproşabil în utilizarea de zi cu zi prin prisma unei platforme hardware puternice. Telefonul este echipat cu chipsetul Qualcomm Snapdragon 820 cu procesor dual-core Kryo de 2.15 GHz şi procesor dual-core Kryo de 1.6 GHz, la care se adăugă grafică Adreno 530 şi 4 GB RAM. Partea interesantă este ca chipsetul Snapdragon 820 este realizat de rivalii de la Samsung, în timp ce memoria internă a telefonului este de 32 GB, la care se adăugă şi slot pentru carduri microSD de până la 200 GB.

Inovaţiile există şi în privinţa camerei foto. Sau, mai bine zis, a camerelor foto, întrucât G5 beneficiază de doi senzori pe partea din spate: unul de 16 MP, altul de 8 MP. Aparatul este capabil să înregistreze clipuri în format 4K, însă promite fotografii de o calitate semnificativ mai bună datorită implementării duale. Acest lucru permite lărgirea câmpului vizual pentru camera foto, un element important la realizarea fotografiilor cu natură, clădiri înalte sau grupuri mari de oameni.

În schimb, din partea acumulatorului nu ne aşteptăm la surprize majore, iar capacitatea de 2.800 mAh ar trebui să fie suficient de mare pentru a asigura o autonomie decenţa de o zi, poate o zi şi un pic. Dacă vrei mai mult poţi opta pentru accesoriul camera grip, iar partea bună este că G5 foloseşte un port USB Type-C, care permite utilizarea cablului în orice poziţie şi timpi mai mici de încărcare pentru baterie.

Din punct de vedere software, G5 vine din fabrică cu Android 6.0 Marshmallow, ultima versiune a sistemului de operare Google. Desigur, nu lipseşte interfaţa proprietară LG Optimus UX 5.0, care beneficiază de un design aproape identic cu cel întâlnit anterior la G3 sau G4. Totuşi, există o schimbare majoră, întrucât App Drawer-ul a dispărut. Astfel, toate aplicaţiile sunt pe homescreen, la fel ca în cazul iPhone-ului sau al telefoanelor Lenovo, iar acest lucru nu este tocmai util pentru unii utilizatori care preferă să elimine de pe homescreen aplicaţiile pe care le utilizează mai rar.

Îl cumpărăm sau nu?

Răspunsul la această întrebare nu este deloc simplu. Pe lângă faptul că trebuie să aibă bugetul necesar, unul destul de generos, este posibil ca numeroşi utilizatori să considere că dimensiunile telefonului sunt prea mari pentru o utilizare facilă şi să se îndrepte spre modele clasice de 5”. De altfel, G5 este cu 0.5 cm mai lung decât G4, chiar dacă este mai îngust şi mai subţire.

Totuşi, dacă treci peste aceste două aspecte, vei descoperi în LG G5 un produs de top, cu design elegant premium, construcţie de calitate, posibilitatea de a schimba bateria sau de a ataşa diverse accesorii, ecran cu funcţie Always On, platformă hardware puternică şi cameră foto duală cu perspectiva de a obţine fotografii mai spectaculoase.

Preţ LG G5 şi disponibilitate

LG G5 va fi disponibil pe piaţa începând din luna aprilie, însă până în prezent producătorul nu a dezvăluit preţurile de comercializare. Totuşi, este foarte probabil ca G5 să aibă un preţ similar cu cel de la lansarea predecesorului G4.

Într-o astfel de situaţie, ne putem aştepta ca LG G5 să aibă un preţ iniţial de 2.700 – 2.900 lei. Recomandarea noastră este însă să aştepţi câteva luni până la o stabilizare a preţului la 2.300 – 2.500 lei, întrucât şi G4 s-a ieftinit cu câteva sute de lei în numai 2-3 luni de la apariţia pe piaţă.

Modularitatea, una dintre principalele atractii ale lui G5
Modularitatea, una dintre principalele atractii ale lui G5

Concluzii

De multe ori, producătorii lansează modele de top foarte asemănătoare cu cele din urmă cu un an, însă LG G5 este una dintre puţinele excepţii care confirmă regula.

Adoptarea unei carcase metalice, construcţia modulară, reamplasarea butoanelor de control pentru volum în poziţii naturale, dar şi introducerea unor noutăţi pentru ecran pot face din G5 un telefon atractiv pentru upgrade inclusiv pentru posesorii de LG G4.

Totuşi, pentru a avea cu adevărat succes, G5 trebuie să ofere mai mult decât noul Samsung Galaxy S7, care vine la rândul său cu o serie de îmbunătăţiri, dar şi comparativ cu alte telefoane de top care urmează să se lanseze în perioada următoare.

Ce părere ai despre noul LG G5? Este suficient de tentant pentru tine să-l achiziţionezi sau preferi să alegi un model de la concurenţă?

15 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!