GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

LG G6 sau LG G5, Samsung Galaxy S7, iPhone 7 Plus – care este mai bun

Autor: Echipa Giz.ro

LG a încercat o mică revoluție în segmentul smartphone-urilor prin lansarea de anul trecut a lui G5, care permitea adăugarea unor componente adiționale în partea de jos, cum ar fi un grip pentru cameră care includea și o baterie de capacitate mai mare.

LG G5 nu s-a bucurat însă de un succes major la public, element care a determinat constructorul sud-coreean să schimbe radical strategia pentru acest an. Iar rezultatul este un LG G6 care, cel puțin la prima vedere, vine să remedieze problemele predecesorului și să aducă și ceva în plus pe piața flagshipurilor.

LG G6 nu se va lupta însă pentru supremație cu G5, ci cu numeroase alte smartphone-uri de top. Coreenii sunt printre puținii producători A-list care au venit cu un nou flagship la târgul de tehnologie Mobile World Congress (MWC), astfel că pornesc cu un ușor avantaj, cel puțin până la apariția lui Samsung Galaxy S8 sau a viitorului iPhone 7S. În acest context, este firesc ca LG G6 să aibă un ușor aer de superioritate, însă rămâne de văzut dacă acest lucru va fi suficient pentru că producătorul să facă din noul model un bestseller.

LG G6 lupta in principal cu Samsung Galaxy S7 si iPhne 7 Plus

Specificații tehnice

Iată principalele specificații tehnice ale predecesorului și rivalilor lui LG G6:

LG G6LG G5Samsung Galaxy S7iPhone 7 Plus
Ecran5.7″, 2880×14405.3″, QHD5.1″, QHD5.5”, FullHD
ChipsetSnapdrag. 821Snapdrag. 820Snapdrag. 820Apple A10
Procesor2x dual-core2x dual-core2x dual-corequad-core
GraficaAdreno 530Adreno 530Adreno 530PowerVR Series7XT
RAM4 GB4 GB4 GB3 GB
Memorie32 GB32 GB32 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera fotodual 13 MP16 + 8 MP, 4K12 MPdual 12 MP, 4K
Acumulator3300 mAh2800 mAh3000 mAh2900 mAh
OSAndroid 7.0Android 6.0Android 6.0iOS 10
Dimensiuni148.9×71.9×7.9149.4×73.9×7.7142.4×69.6×7.9158.2×77.9×7.3
Greutate163 grame143 grame152 grame188 grame

Funcții importante

Spre deosebire de predecesorul său, LG G6 are acum un feeling premium mai pronunțat, datorită combinației de metal și sticlă pe care o utilizează. Nu numai că modularitatea a dispărut, dar nici măcar acumulatorul nu mai poate fi schimbat, întrucât G6 are un format unibody menit să reziste la apă și praf conform standardului IP68, plus protecție Gorilla Glass 5 pe spate.

Din punct de vedere estetic, G6 ajunge astfel să semene destul de bine cu Samsung Galaxy S7, care beneficiază de o ramă metalică ce îmbină sticla pe ambele părţi ale telefonului, în timp ce iPhone 7 Plus punctează de asemenea la capitolul design datorită construcției de calitate și a finisajului exemplar.

Probabil însă că elementul cu care G6 are potențialul să “fure” clienți de la rivali este ecranul. În locul tradiționalului ecran 16:9, LG a optat pentru un display atipic 18:9 cu diagonală de 5.7 inch, în care lungimea este dublă decât lățimea. Scopul? Să poți folosi telefonul cu o singură mână chiar dacă ecranul a crescut ca dimensiuni.

Astfel, locul rezoluției Full HD a fost luat de rezoluția 2.880×1.440 pixeli. Diagonala a fost mărită în special prin îngustarea ramelor, astfel că G6 este chiar mai mic decât G5, care avea un display de 5.3 inch. În plus, display-ul este rotunjit pe margini pentru a beneficia de o protecție mai bună.

Între timp, Galaxy S7 are un display SuperAMOLED de 5.1 inch cu rezoluţie QHD, iar iPhone 7 Plus mizează pe un IPS de 5.5 inch cu rezoluție Full HD. iPhone 7 rămâne singurul telefon dintre cele 4 care beneficiază de funcţia 3D Touch (doar Huawei P9 Plus mai are o funcţie asemănătoare), însă Samsung şi LG au venit cu o opţiune care, cel puţin pe hârtie, este mai atractivă pentru utilizator: Always On permite afişarea în permanenţă a orei, datei şi a altor notificări (mailuri, apeluri, mesaje) chiar şi cu ecranul stins. Totuşi, această funcţie consumă o mare cantitate de energie, astfel că probabil o vei dezactiva după numai câteva zile de utilizare.

În cazul platformelor hardware, LG G6 mizează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 821, care este doar o versiune ușor îmbunătățită a lui Snapdragon 820, chipsetul pe care îl găsim în G5 și Samsung Galaxy S7. Aici apare și un prim dezavantaj al apariției timpurii a lui G6, întrucât noul chipset de top de la Qualcomm, și anume Snapdragon 835, nu este încă disponibil pe piață, urmând să debuteze pe viitorul Galaxy S8. Toate smartphone-urile au 4 GB RAM, cu excepția lui iPhone 7 Plus, care se mulțumește cu 3 GB RAM. Este cunoscut însă faptul că iOS este mai bine adaptat pentru iPhone decât este Android pentru telefoanele Samsung sau LG, astfel că în practică această diferență va fi greu de sesizat. De asemenea, fiecare smartphone este disponibil cu cel puțin 32 GB de memorie internă.

În privința camerelor foto, tendința este deja mult mai clară: toate au stabilizare optică a imaginii, 3 dintre cele 4 telefoane au camere duale, iar Galaxy S8 va urma și el același traseu. Totuși, producătorii au gândit diferit. De exemplu, LG G6 mizează acum pe două camere de câte 13 MP în locul ansamblului de 16 MP + 8 MP de pe vechiul G5, însă doar una are stabilizare optică a imaginii și autofocus, în timp ce în cazul lui iPhone 7 Plus vorbim despre două camere de 12 MP. Galaxy S7 nu beneficiază de o astfel de tehnică, însă chiar și așa este unul dintre cele mai bune smartphone-uri când vine vorba despre calitatea fotografiilor, în special pe timp de noapte.

LG G6 iese in evidenta prin ecranul atipic

Autonomia este din nou un subiect plin de controverse printre utilizatori. Cert este că LG G6 utilizează în sfârșit un acumulator demn de renumele unui flagship, cu o capacitate de 3.300 mAh, acesta fiind astfel cu 500 mAh mai mare decât predecesorul G5. Astfel, Galaxy S7 pare acum și mai “sărac” decât înainte cu cei 3.000 mAh, în timp ce în cazul lui iPhone 7 Plus avem de-a face cu 2.900 mAh.

Sistemul de operare Android s-a maturizat mult în ultimii ani şi a ajuns la versiunea 7.0 Nougat, disponibilă din fabrică pentru noul LG G6 și sub formă de upgrade pentru G5 și Samsung Galaxy S7. G6 are însă și un prim avantaj în fața concurenței, întrucât este primul smartphone non-Pixel care utilizează asistentul vocal Google Assistant. Desigur, Apple a implementat iOS 10 pe iPhone 7 Plus.

Preț și disponibilitate

La ora redactării acestui material, LG nu a anunțat încă prețurile de comercializare pentru noul G6, însă știm că sud-coreenii au adoptat și în cazul lui G5 o politică de preț mai favorabilă. De exemplu, la lansarea pe piața din România, G5 costa undeva între 2.600 – 2.700 lei, preț posibil și pentru noul G6.

În prezent, prețul lui LG G5 a scăzut la circa 2.200 lei, în timp ce Samsung Galaxy S7 este disponibil pe pe piață pentru aproximativ 2.700 lei. Cel mai scump rămâne, previzibil, iPhone 7 Plus, care costă și în prezent circa 4.000 lei.

Samsung Galaxy S7 ramane si in prezent unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri

Concluzii

Piața smartphone-urilor cu Android cunoaște o nouă evoluție prin lansarea lui LG G6, în special din perspectiva ecranului cu rame foarte înguste, colțuri rotunjite și format atipic. În funcție de succesul comercial, este posibil ca acest element să fie preluat și de alți producători.

În rest, G6 este mai degrabă un simplu update la G5, mai ales că platforma hardware nu a primit un upgrade prea serios. De altfel, este de așteptat ca anul 2017 să marcheze doar o evoluție a designului și o lipsă de inovații majore.

Consideri că, prin noutățile aduse în special designului, LG G6 are șanse reale în lupta cu Galaxy S7, restul smartphone-urilor u Android și chiar cu iPhone? Așteptam părerea ta în secțiunea de comentarii.

2 comentarii

  1. Nutzu9

    9 martie 2017 la 03:57

    Salutare, rugăminte mare la tine, vreau un telefon in viitorul apropiat și aș vrea să fie de la Lg pt ca am un G3 de 3 ani și mi-a plăcut mult. Deci ce să fie….Lg V20 sau Lg G6 ????? Mersi mult.😉

    • Echipa Giz.ro

      10 martie 2017 la 10:19

      V20 este mai mare pentru ca are si display secundar in partea de sus, in special pentru anumite notificari. Practic, de aici ar trebui sa plece decizia ta, daca ai nevoie de un astfel de display secundar. Mie nu-mi place designul lui G6 in mod deosebit (ecranul are colturile rotunjite, spatele este ca o oglinda), dar aici este chestie de gusturi. In rest, dotarile tehnice sunt foarte apropiate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri