GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nexus 5 – smartphone de top cu Android 4.4 şi preţ accesibil

Autor: Echipa Giz.ro

Nexus 5 este un smartphone de top produs de LG care oferă un ecran Full HD de aproape 5” şi platformă hardware Qualcomm Snapdragon S800.

Cu această ocazie, telefonul de referinţă produs pentru Google primeşte practic pentru prima oară cea mai puternică platforma hardware disponibilă în momentul lansării, după ce modelele precedente ofereau dotări tehnice mai degrabă de nivel mediu.

Cu alte cuvinte, Nexus 5 rivalizează cu adevărat cu smartphone-urile de top produse de Samsung, HTC şi Sony, oferind în acelaşi timp şi două avantaje majore.

Primul este disponibilitatea imediată a noului sistem de operare Android 4.4 KitKat, care introduce unele schimbări importante, iar al doilea este preţul accesibil, comparabil mai degrabă cu cel al smartphone-urilor cu Android de nivel mediu.

Nexus 5 specificaţii

  • ecran True HD IPS de 4.95” şi rezoluţie 1080×1920 pixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon S800
  • procesor quad-core Krait 400, 2.3 GHz
  • grafică Adreno 330
  • memorie RAM 2 GB
  • memorie internă 16 GB sau 32 GB
  • acumulator 2300 mAh
  • dimensiuni 137.84×69.17×8.59 mm
  • greutate 130 de grame

Funcţii importante

În contextul numeroaselor informaţii apărute pe internet în ultimele luni, noul Nexus 5 nu surprinde practic cu nimic, dar aduce unele schimbări comparativ cu predecesorul Nexus 4 realizat tot de LG.

Practic, Nexus 5 are un design mai elegant, cu margini aproape drepte şi cu rama din jurul ecranului mai îngustă. Producătorul sud-coreean a micşorat inclusiv ramele din partea de jos şi, mai ales, din partea de sus a ecranului, însă a crescut cu câţiva milimetri prin prisma ecranului cu o diagonală uşor mai mare.

Spatele este confecţionat dintr-un plastic care, cel puţin la prima vedere, nu atrage prea uşor amprentele, iar logo-ul Nexus a fost amplasat vertical pe o suprafaţă mare, după modelul existent deja pe Nexus 7 şi Nexus 10. De asemenea, Nexus 5 este mai subţire, întrucât are o grosime de 8.6 mm, spre deosebire de cei 9.1 mm ai lui Nexus 4.

Nexus 5 aduce numeroase noutati hardware si software

Nexus 5 aduce numeroase noutati hardware si software

Ecranul lui Nexus 5 este construit în tehnologie True HD IPS, beneficiază de protecţie Gorilla Glass 3, iar partea care înregistrează comenzile touchscreen este integrată în panoul LCD propriu-zis, lucru care micşorează reflexiile şi asigură o utilizare mai confortabilă în lumină naturală a soarelui.

Display-ul are o diagonală de 4.95” şi rezoluţie Full HD 1080×1920 pixeli, practic cea mai mare disponibilă în prezent pe un smartphone, corespunzătoare unei densităţi de 445 de pixeli per inch. Prin urmare, textele ar trebui să aibă un grad de lizibilitate mai mare, iar experienţa generală de lucru ar trebui să fie superioară.

Din punct de vedere hardware, Nexus 5 mizează pe chipsetul Qualcomm Snapdragon S800, practic cel mai puternic disponibil în prezent pe piaţă pentru smartphone-uri. Acesta integrează un procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.3 GHz, grafică Adreno 330 şi 2 GB RAM. Conform aşteptărilor, nici Nexus 5 nu beneficiază de slot pentru carduri microSD, astfel că va trebui să te mulţumeşti cu memoria internă limitată la 16 GB sau 32 GB.

Nexus 5 este un pic mai subtire decat predecesorul sau

Nexus 5 este un pic mai subtire decat predecesorul sau

În plus, LG şi Google au acordat o atenţie sporită şi camerei foto. Chiar dacă cifra de 8 MP nu impresionează, aceasta este pusă în valoare de opţiunile suplimentare precum OIS (Optical Image Stabilization), care ar trebui să contribuie inclusiv la o calitate superioară în condiţii de iluminare scuzuta, sau HDR+, un mod prin care poţi realiza fotografii în rafală pentru ca apoi să o selectezi pe cea mai bună dintre ele. În plus, Google susţine că senzorul de ⅓.2” de pe noul Nexus 5 realizează fotografii cu mai puţin zgomot.

Aspectul la care dezamăgeşte cel mai mult Nexus 5 este acumulatorul. Acesta are o capacitate de numai 2.300 mAh, în ciuda faptului că dimensiunile generoase ar fi permis integrarea unei baterii mai puternice, aşa cum au procedat unii producători rivali. Prin urmare, ne putem aştepta la o autonomie obişnuită din partea lui Nexus 5, de aproximativ o zi, poate o zi şi jumătate în cazul unei utilizări intensive. De asemenea, merită precizat că LG nu oferă acces la acumulator, care poate fi totuşi încărcat wireless.

Camera foto de pe Nexus 5 a primit o noua interfata

Camera foto de pe Nexus 5 a primit o noua interfata

Android 4.4 KitKat – un aer proaspăt

Din punct de vedere software, Nexus 5 utilizează noul sistem de operare Android 4.4 KitKat. Vorbim practic de cea mai importantă schimbare de la Android 4.1 Jelly Bean, întrucât Android 4.2 şi Android 4.3 au adus puţine schimbări şi au păstrat inclusiv numele precedesorului.

Cea mai importantă noutate este optimizarea modului în care este utilizată memoria, ceea ce ar trebui să asigure o fluenţă mai mare în navigarea obişnuită, unul dintre punctele nevralgice de până acum ale Androidului.

În plus, aproape orice aplicaţie poate fi rulată în mod full screen, fără să mai vezi alte elemente precum ceasul, nivelul bateriei sau notificările, care pot fi reactivate printr-un gest de swipe pe marginea ecranului.

Aplicaţia pentru camera foto a fost de asemenea îmbunătăţită prin introducerea unor funcţii noi precum “auto-awesome” care realizează o compilaţie din pozele deja făcute, iar aplicaţia de contacte ştie acum să caute numere de telefon şi în apropierea locaţiei prin intermediul Google Maps.

O schimbare care ar putea să atragă critici este decizia de a integra SMS-urile în aplicaţia Hangouts, o mutare menită să sporească gradul de utilizare al acesteia din urmă. În plus, Google a renunţat la culoarea albastră pentru oră, puterea semnalului şi starea acumulatorului în favoarea unui mult mai banal alb.

Nu în ultimul rând, editorul QuickOffice aflat în portofoliul Google a primit un nou design şi se integrează cu serviciul Google Drive.

Datorită gestionarii mai bune a memoriei, Google susţine că noul Android 4.4 KitKat poate fi utilizat şi pe smartphone-uri cu numai 512 MB RAM. În mod ironic, Google nu oferă însă update la această versiune pentru Samsung Galaxy Nexus, care are 1 GB RAM, ci numai pentru Nexus 4, Nexus 7 şi Nexus 10.

In Android 4.4, SMS-urile sunt integrate in Hangouts, iar aplicatiile pot fi rulate full screen

In Android 4.4, SMS-urile sunt integrate in Hangouts, iar aplicatiile pot fi rulate full screen

Îl cumpărăm sau nu?

Pentru utilizatorii gamei de smartphone-uri Nexus, care apreciază în special posibilitatea de a primi update rapid la cele mai noi versiuni de Android, Nexus 5 reprezintă un mare pas înainte. Designul modern este acompaniat de un ecran de calitate şi de o platformă hardware puternică, iar aceasta combinaţie, împreună cu noul Android 4.4 KitKat, transformă smartphone-ul într-un de referinţă pentru acest sistem de operare.

Dacă utilizatorii Nexus 4 ar putea sta un pic în dubiu, cei care deţin Nexus-uri mai vechi au toate motivele să ia în considerare un update la noul Nexus 5.

Nexus 5 vs. concurenţă (Samsung Galaxy S4, HTC One, Xperia Z1)

Prin prisma specificaţiilor tehnice, Nexus 5 intră în concurenţă directă cu produsele de top ale producătorilor rivali. Samsung Galaxy S4 şi HTC One oferă de asemenea ecrane Full HD de aproximativ 5”, însă mizează pe platforma Qualcomm Snapdragon S600 uşor mai lentă. În schimb, Sony Xperia Z1 se apropie cel mai mult de performanţele lui Nexus 5, cel puţin privind datele pe hârtie.

Diferenţe mai mari apar în privinţa camerei foto, acolo unde HTC mizează pe tehnologia UltraPixel a camerei de 4 MP, Sony preferă un senzor de 20.7 MP, în timp ce Samsung a ales o cameră de 13 MP cu numeroase funcţii suplimentare.

Cel mai important criteriu de departajare este însă preţul. În condiţiile în care HTC One şi Galaxy S4 costă undeva la 2.400 – 2.500 lei, iar Z1 ajunge chiar şi la 3.000 lei, Nexus 5 este ceva mai ieftin.

Nexus 5 ar trebui sa fie mai performant si in multitasking

Nexus 5 ar trebui sa fie mai performant si in multitasking

Preţ Nexus 5

În ţările europene unde este disponibil prin intermediul Play Store, Nexus 5 costă 350 EUR, însă în România el va putea fi achiziţionat doar prin intermediul magazinelor onlin

şi al operatorilor de telefonie. Spre deosebire de Nexus 4, care a apărut în România la luni bune de la lansarea în Statele Unite, LG s-a mişcat mult mai bine cu Nexus 5 din punct de vedere al stocurilor, astfel că noul smartphone este deja disponibil în România.

Nexus 5 costă 2.100 lei, un preţ mai mare decât cel din Google Play Store (350 EUR, aproximativ 1.600 lei), însă acest lucru este justificat parţial de faptul că în România preţul este stabilit de LG, nu de Google.

Concluzii

Prin noul Nexus 5, Google face pasul cel mare aşteptat şi pătrunde în liga selecta a smartphone-urilor de top alături de Samsung Galaxy S4, HTC One sau Sony Xperia Z1.

Cu un design îmbunătăţit, un ecran Full HD cu diagonală de 5” şi o platformă hardware puternică cu procesor quad-core, Nexus 5 se anunţă de pe acum un succes.

În plus, acesta beneficiază de numeroase noutăţi de natură software prin intermediul lui Android 4.4 KitKat, care vor face şi mai plăcută experienţa utilizării telefonului.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri