GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nexus 5X şi Nexus 6P – telefoane Google cu performanţe bune

Autor: Echipa Giz.ro

LG Nexus 5X şi Huawei Nexus 6P alcătuiesc linia de smartphone-uri apărute sub sigla Google care marchează debutul sistemului de operare Android 6.0 Marsmallow.

În ultimii ani, telefoanele cu ecran mare au căpătat o popularitate din ce în ce mai mare în rândul utilizatorilor finali, iar în această categorie s-a evidenţiat în special diagonală de 5”. În acelaşi timp, diagonală de 5.7” este atribuită celor mai importante phablet-uri de pe piaţă.

Acesta este contextul în care Google a prezentat două noi smartphone-uri de top din gama Nexus. Primul dintre ele este construit de LG şi poartă numele Nexus 5X, fiind practic un urmaş al modelului Nexus 5 realizat tot de sud-coreeni.

Al doilea se numeşte Nexus 6P, este primul telefon Nexus fabricat de chinezii de la Huawei şi intră în aceeaşi categorie cu phablet-urile puternice.

Nexus 5X si Nexus 6P

Nexus 5X si Nexus 6P

Specificaţii tehnice Nexus 5X şi Nexus 6P

  • ecran de Full HD de 5.2”, respectiv QHD de 5.7”
  • chipset Qualcomm Snapdragon 808 / 810
  • 2 GB RAM / 3 GB RAM
  • 16 GB memorie internă / 32 GB
  • camera foto de 12.3 MP
  • sistem de operare Android 6.0 Marsmallow
  • dimensiuni 147×72.6×7.9 mm, 159.3×77.8×7.3 mm
  • greutate 136 de grame / 178 grame

Funcţii importante

Din punct de vedere estetic, cele două telefoane sunt foarte asemănătoare, în special în privinţa părţii frontale dominate de ecran: ramele sunt subţiri, iar marginile sunt rotunjite. Principala diferenţa de design este amplasarea camerei foto: dacă la Nexus 5X senzorul este poziţionat central, în cazul lui Nexus 6P avem de-a face cu un senzor amplasat în lateral în partea de sus într-o zonă care iese puternic în evidenţă printr-o protuberanţă care se întinde pe toată lăţimea telefonului. Ambele dispun de dual-LED flash.

Ambele telefoane beneficiază de senzor de amprentă poziţionat central, ceea ce înseamnă că va fi relativ greu de accesat şi utilizat, aşa cum am experimentat deja pe Allview X2 Xtreme. Acesta contribuie şi la o uşoară creştere în greutate, la 136 de grame în cazul lui Nexus 5X şi, respectiv, 178 grame în cazul lui Nexus 6P.

Ambele telefoane sunt de tip unibody, însă Nexus 6P este primul dispozitiv Nexus cu carcasă metalică, element care contribuie la aspectul premium al acestuia.

În momentul în care trecem la detalii despre specificaţiile tehnice realizăm că diferenţele sunt mai degrabă minore. Ambele terminale sunt din segmentul de top, dar par astfel concepute încât să se adreseze şi unui segment de piaţă mai sensibil la preţ.

Astfel, Nexus 5X beneficiază de un ecran cu diagonală de 5.2” şi, chiar dacă este ceva mai mare decât predecesorul său, acesta are o rezoluţie Full HD (1920×1080 pixeli) mai mult decât potrivită. În schimb, Nexus 6P mizează pe un display AMOLED de 5.7” care oferă rezoluţie QHD (2560×1440 pixeli), în ton cu ofertele de top ale rivalilor de la Samsung (dar, totuşi, nu atât de mare ca pe Xperia Z5 Premium).

Nexus 5X promite performante bune

Nexus 5X promite performante bune

Ambele telefoane utilizează platformă hardware Qualcomm Snapdragon: Nexus 5X a mers pe mâna unui chipset Snapdragon 808, apropiat de vârful de referinţă Snapdragon 810 disponibil pe Nexus 6P. Merită să atragem atenţia că chipsetul 810 a fost revizuit de Qualcomm şi nu se mai încălzeşte la fel de mult că versiunea anterioară, care se regăseşte, de exemplu, pe HTC One M9.

Nexus 5X beneficiază de grafică Adreno 418, 2 GB RAM şi minim 16 GB de memorie internă, în timp ce “fratele” său mai mare este ceva mai bine dotat: grafică Adreno 430, 3 GB RAM şi minim 32 GB de memorie internă. Niciunul dintre ele nu include slot pentru carduri microSD.

Camera foto a fost unul dintre punctele slabe ale terminalelor din gama Nexus şi este prematur să ştim dacă lucrurile s-au schimbat în această privinţă. Ştim însă că ambele telefoane beneficiază de un senzor de 12.3 MP cu apertură F/2.0 capabil să înregistreze clipuri video 4K. Diferenţe apar la camera frontală: cea de pe telefonul mai mic are 5 MP, iar cea de pe dispozitivul mare 8 MP.

Nexus 6P are carcasa din aluminiu

Nexus 6P are carcasa din aluminiu

Conectivitatea este la înălţime, cu conexiuni Wi-Fi ac, 3G cu viteze de până la 42 Mbps şi 4G cu viteze de până la 300 Mbps, la care se adăugă bluetooth 2.1, GPS cu Glonass, NFC şi, principala noutate la acest capitol, un port USB Type-C reversibil.

Tendinţa anului a fost că acumulatorii să scadă în capacitate comparativ cu versiunile anterioare, însă în cazul noilor Nexus situaţia este opusă: Nexus 5X are o baterie Li-Po de 2700 mAh, în timp ce 6P mizează pe una de 3450. De altfel, şi autonomia a reprezentat o problemă pentru telefoanele lansate sub brandul Google, întrucât acestea aveau baterii mici care în unele cazuri nu rezistau nici măcar o zi obişnuită de lucru. Probabil că noile telefoane vor fi ceva mai bune la acest capitol, dar acest lucru rămâne de verificat în practică.

Cele două telefoane sunt primele dispozitive cu Android 6.0 Marshmallow, care include în special îmbunătăţiri pentru securitate, cum ar fi senzorul pentru amprentă, dar şi suport pentru portul USB Type-C.

https://www.youtube.com/watch?v=QLqHZLdt_jE

https://www.youtube.com/watch?v=4cAHL4LMNlY

Preţ Nexus 5X şi Nexus 6P si disponibilitate

Pentru moment, Google nu a anunţat preţul pentru Europa al lui Nexus 5X. Ştim însă că în Statele Unite versiunea de bază cu 16 GB de memorie internă va fi disponibilă pentru 380 de dolari, iar unele publicaţii afirmă că în Europa va costa 480 EUR, adică echivalentul a 2.200 – 2.300 lei.

În schimb, ştim sigur că Nexus 6P va costa 650 EUR pe Bătrânul Continent, astfel că va trebui să scoţi din buzunar circa 3.000 lei pentru varianta de bază cu 32 GB de memorie internă.

Prin urmare, Google a confirmat încă o dată că nu mai este interesat neapărat să ofere telefoane Nexus ieftine, ci cât mai aproapiate de cele de top atât ca preţ, cât şi că platforma hardware.

Concluzii

Prin noile telefoane lansate, gama Nexus s-a îmbogăţit cu două telefoane de top atractive, disponibile pentru preţuri uşor mai scăzute decât rivalii oferiţi de Samsung, HTC, Sony sau Apple.

Prin urmare, dacă eşti în căutarea unui telefon care să ofere o interfaţă curată de Android, performante bune şi un preţ decent, nu strică să-ţi arunci o privire spre noile Nexus 5X şi Nexus 6P, în funcţie de preferinţele tale pentru dimensiunea ecranului.

1 comentariu

  1. Daniel

    26 octombrie 2015 la 12:20

    Inainte Nexus era un fel de underdog care surclasa cu mult peste restul terminalelor la un pret decent. Acum e doar o alta optiune din multele deja prezente. Cred ca s-a pierdut esenta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri