Nokia 515 – vârful de gamă al telefoanelor clasice

Nokia 515 – vârful de gamă al telefoanelor clasice

Printre multele telefoane lansate anul acestea, Nokia 515 este o apariție deosebită. Nu este un smartphone, nu are dotări de top, dar se dorește un produs cu design premium și performanță ridicată, un etalon pentru clasa sa.

După lansarea Asha Software Platform, odată cu Asha 501, părea ca Nokia e pe cale să abandoneze definitiv S40 și este gata sa ofere un alt gen de telefoane. Nokia 515 vrea sa demonstreze ca simplitatea, fiabilitatea și calitatea pot fi în continuare criterii cheie în alegerea unui telefon, dincolo de frecvența procesorului sau memoria RAM.

Ce oferă în schimb Nokia 515? Materiale premium, construcție solidă și designul elegant ar putea fi printre primele menționate. La acestea se adaugă o cameră cu multe opțiuni și promisiunea de a realiza poze de calitate.

Deși, anul acesta, livrările de smartphone-uri au depășit pentru prima data volumul vânzărilor de telefoane clasice, încă există o piață importantă pentru modele precum Nokia 515.

Între telefoanele cu S40, Nokia 515 este un vârf de gamă, fapt reflectat și de prețul ceva mai mare decât ne-am obișnuit la astfel de produse. În raport cu competiția pe acest segment, Nokia 515 are multe avantaje și puține puncte negative. Dar sa vedem pe larg ce promite sa ofere noul model.

Nokia 515 specificații

Ca de obicei, nu avem detalii despre procesor, dar specificațiile importante sunt:

  • ecran LCD Transmissive de 2,4 inch;
  • 64MB memorie RAM;
  • cameră de 5MP;
  • platformă software Series 40;
  • acumulator de 1200 mAh;
  • carcasă din aluminiu.

Funcții importante

Nokia susține că modelul 515 a fost creat pentru a oferi performanță sporită, capabilități foto mai inteligente și calitate fără compromis. Nokia 515 se dorește un model pentru cei care caută un telefon clasic cu stil și design contemporan. Carcasa a fost realizată dintr-o singură bucată de aluminiu anodizat și sablat, iar pentru tastatură s-a folosit un nou tip de policarbonat rezistent. Telefonul va fi disponibil cu carcasă albă sau neagră.

Ecranul de 2,4 inch este ușor curbat, protejat de sticlă Gorilla Glass 2 care este polarizată pentru utilizare la lumina soarelui. Rezoluția este QVGA (320 x 240 pixeli, 166 ppi), iar Nokia a ales un ecran de tip LCD care poate afișa culori HighColor (18-bit/262k).

Memoria RAM de 64 MB este, de obicei, suficientă pentru un telefon cu S40. Spațiul de stocare de 256 MB poate fi suplimentat prin adăugarea unui card MicroSD de până la 32GB. Pentru a asigura protecția datelor personale, card-ul MicroSD poate fi criptat.

Nokia prezintă 515 drept un model mai rapid și cu performanțe mai bune în utilizare și jocuri. Au fost preinstalate aplicații precum Facebook, Twitter, Nimbuzz și WhatsApp, iar Mail for Exchange permite accesul la serviciile de e-mail din cadrul companiilor, sincronizarea calendarelor și contactelor folosind protocolul Microsoft Exchange ActiveSync. Clientul de e-mail Direct mail poate fi configurat folosind protocoalele  SMTP, IMAP4, POP3 și IMAP4 IDLE, oferind suport pentru actualizarea simultană a mai multor conturi și primirea mesajelor în timp real.

Prin aplicația preinstalată Transfer se pot sincroniza direct contactele de la un Lumia, alt smartphone cu Windows Phone 8 sau dispozitiv Android. Nokia Xpress Browser promite reducerea traficului de date cu până la 90% prin utilizarea comprimării cu ajutorul serviciilor cloud. Alte aplicații sunt disponibile în magazinul oficial Nokia Store.

Camera foto este dotată cu senzor de 5MP și flash LED, iar aplicația dedicată are funcții pentru recunoașterea facială, imagini panoramice, fotografiere secvențială (cinci cadre consecutiv)  și autoportret cu ghidare vocală. Ultima funcție, prezentă și la Nokia Asha 201, oferă indicații verbale pentru încadrarea în imagine chiar și atunci când utilizatorul nu vede ecranul.

Rezoluția maximă a fotografiilor, salvate în format JPEG, este de 2592 x 1944 pixeli, iar clipurile video sunt realizate la rezoluție 320 x 240 pixeli și 30fps. Fișierele video sunt salvate în format 3GP/H.263 și MP4/MPEG-4, dar poate să redea clipuri video în format MP4, AVI, 3GP, 3G2 sau M4V.

Telefonul este compatibil cu rețelele 2G și 3G HSDPA cu viteze de descărcare de până la 7,2 Mbps. Nokia 515 are și o versiune Dual SIM echipată cu tehnologiile Dual Standby și Easy Swap, ce permite schimbarea cartelelor fără oprirea telefonului.

Alte dotări includ conector Micro USB pentru încărcare și conectarea la PC, Bluetooth 3.0, radio FM cu RDS și posibilitatea de înregistrare, funcție de reportofon stereo și conector audio de 3,5 mm. Telefonul este compatibil cu tehnologia HD Voice și poate fi folosit ca modem pentru PC, prin intermediul cablului USB.

Nokia 515 are dimensiunile 114 x 48 x 11 mm și o greutate de 101,1grame (102.7 grame pentru versiunea Dual SIM).

Conform Nokia, acumulatorul BL-4U de 1200 mAh ar trebui să asigure până la 33 de zile în regim de așteptare (18 zile pentru Dual SIM), până la 10,4 ore de convorbire în 2G și până la 5,3 ore în 3G.

Îl cumpărăm sau nu?

Nokia 515 este un telefon cu design elegant, realizat din materiale de bună calitate și dotat cu o cameră decentă. Conectivitatea 3G, aplicațiile preinstalate și serviciile disponibile îl fac un telefon potrivit pentru cei care nu doresc un smartphone. De altfel, Nokia sugerează că 515 este perfect drept dispozitiv secundar alături de un smarpthone sau o tabletă, oferind o autonomie mai bună și posibilitatea de sincronizare facilă a contactelor. Lipsa conectivității Wi-Fi este printre puținele aspecte negative la o primă vedere. Rămâne să stabilim la ce preț va ajunge în România, cum se comportă camera foto în teste și cât de vizibil este ecranul LCD, protejat de sticlă polarizată, în lumina soarelui.

Nokia 515 vs concurența (Nokia 301, Samsung Cardinal C3530 și Nokia 206)

Nokia 301 a fost lansat anul acesta la MWC și are specificații identice cu 515 în privința ecranului, memoriei RAM și spațiului de stocare. Diferențele apar la camera foto, 3,15 MP pentru Nokia 301, și materialele folosite, fapt ce se reflectă în prețul mai mic, aproximativ 350 lei.

Samsung C3530 este un model ceva mai vechi, cu ecran de 2,2 inch (320 x 240 pixeli), cameră foto de 3 MP și acumulator de 960mAh. Specificațiile îl situează sub Nokia 515, dar prețul este mai accesibil, C3530 fiind comercializat la cca. 250 lei.

Nokia 206 are și o versiune Dual SIM, aflată în topul celor mai bune telefoane Dual SIM. Versiunea de bază are ecran de 2,4 inch (320 x 240 pixeli), dar are doar conectivitate 2G și cameră de 1,3 MP.

Preț Nokia 515

Nokia a anunțat că 515 va fi disponibil începând cu luna septembrie, la un preț recomandat de 115 Euro, fără taxele și subvențiile aplicabile. În România, Nokia 515 ar putea să ajungă la aproximativ 630 lei.

Concluzii

Nokia 515 este un telefon elegant, construit cu materiale și tehnologii rezervate de obicei celor mai performante smartphone-uri. Conectivitatea 3G, opțiunea Dual SIM, camera de 5MP și autonomia sunt principalele sale avantaje. Printre lipsuri se remarcă absența conectivității Wi-Fi, facilitate prezentă inclusiv la modele Nokia mai ieftine. În funcție de prețul la care va ajunge în România, Nokia 515 ar putea fi o opțiune pentru cei care doresc un telefon clasic performant sau o rezervă cu stil pentru smartphone.

Asteptăm, în secțiunea de comentarii, întrebările și părerile voastre referitoare la Nokia 515.

15 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!