GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia 8 review: performanțe de top, Android pur și un preț excelent

Testat pe data de 24 decembrie 2017
Pe scurt: Nokia 8 este un smartphone de top cu design elegant, construcție de calitate și performanțe corespunzătoare, iar sistemul de operare Android stock cu update-uri rapide cu care vine echipat reprezintă un avantaj suplimentar, pe lângă prețul competitiv raportat la concurența directă. Pe larg, în review-ul în limba română de mai jos.
Produs testat: Nokia 8   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: 2400 Lei

Sub licența cumpărată de HMD Global, Nokia a revenit pe piața smartphone-urilor cu modele interesante din segmentele low-end și mid-range, iar Nokia 5 și Nokia 6 erau cele mai atractive dintre ele.

Fanii tradiționali așteptau însă adevăratul flagship care să reprezinte un concurent redutabil pentru numeroasele telefoane de top disponibile pe piață, inclusiv pentru Samsung Galaxy S8 și iPhone 8.

Iar acesta a venit sub forma lui Nokia 8, care iese în evidență printr-un design simplu și elegant, o platformă hardware de top și un sistem de operare Android curat, nemodificat, cu excepția aplicației pentru camera foto, la care se adăugă și update-uri rapide pentru noile versiuni.

Pe lângă toate aceste avantaje, Nokia 8 vine și cu un preț semnificativ mai mic decât al principalilor rivali de pe piață, iar din acest punct de vedere se aseamănă foarte mult cu Huawei P10. În acest context, există oare contra-argumente puternice care să încline balanța în favoarea altui flagship? Aflăm împreună în cadrul acestui review.

Specificații tehnice Nokia 8

  • ecran: 5.3 inch, IPS, 2560 x 1440 pixeli, Gorilla Glass 5
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 835, 4×2.5 GHz Kryo & 4×1.8 GHz Kryo, Adreno 540
  • memorie: 4 GB RAM
  • memorie internă: 64 GB, MicroSD (maximum 256 GB)
  • cameră foto: dual 13 MP, înregistrare UHD, frontal 13 MP
  • conectivitate 3G, 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
  • sistem de operare: Android 7.1.1 Nougat
  • acumulator: Li-Ion de 3.090 mAh, nedetașabil
  • dimensiuni: 151.5 x 73.7 x 7.9 mm
  • greutate: 160 grame
  • altele: USB 3.1 Type-C, senzor amprentă, NFC, încărcare rapidă Quick Charge 3.0

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere al designului, Nokia 8 nu se îndepărtează prea mult de modelele inferioare din gamă. Are un format unibody și este construit integral din aluminiu, însă marginile de sus și de jos sunt destul de generoase ca dimensiuni. De altfel, ecranul acoperă 69.4% din suprafața părții frontale, o valoare modestă comparativ cu modele precum Galaxy S8, însă acest lucru nu reprezintă neapărat un dezavantaj major. Totuși, marginea de jos este generoasă și prin prisma implementării unui buton virtual central, acompaniat în stânga și dreapta de tastele virtuale pentru back și multitasking. Din acest punct de vedere, Nokia 8 se aseamănă cu o serie de telefoane Samsung din generațiile mai vechi.

Butonul de Power este poziționat pe laterala dreaptă, sub tasta de volum, însă cele două butoane sunt suficient de îndepărtate pentru a nu le confunda în timpul utilizării zilnice. Jack-ul pentru căști este amplasat în partea superioară, în timp ce în stânga există slotul dual-SIM hybrid. Astfel, poți utiliza simultan fie două cartele SIM, fie o cartelă SIM și un card de memorie microSD cu capacitatea de până la 256 GB.

Pe spate, Nokia a implementat camera foto duală, iar cei doi senzori sunt amplasați unul sub altul, la fel ca și în cazul celor două LED-uri.

Dimensiunile telefonului sunt destul de generoase, lungimea de 151 mm fiind ușor mai mare decât în cazul unui Galaxy S8 cu ecran de 5.8 inch, însă partea bună este că smartphone-ul are o priză foarte bună în mâini și nu alunecă. Greutatea ajunge la 160 de grame, una decentă pentru un astfel de terminal, chiar dacă este ușor mai ridicată decât în cazul altor modele concurente.

Nokia 8 este echipat cu un ecran IPS de 5.3 inch și rezoluție QHD 2560×1440 pixeli. Reproducerea culorilor este fidelă, cu excepția albului care în anumite circumstanțe are o ușoară tentă albăstruie, în timp ce densitatea de 554 pixeli pe inch este una foarte bună.

În plus, nu este cazul să-ți faci griji dacă în mod obișnuit preferi ecranele AMOLED. Display-ul disponibil pe Nokia 8 oferă un contrast bun, are un nivel accentuat de negru și este lizibil în lumina puternică a soarelui.

Platforma hardware este de asemenea una de top. Vorbim despre Snapdragon 835, cel mai performant chipset din portofoliul Qualcomm, alcătuit din procesor quad-core Kryo cu frecvența de 2.5 GHz Kryo un alt procesor quad-core Kryo tactat la 1.8 GHz, la care se adăugă grafică Adreno 540. Versiunea europeană a telefonului mizează pe 4 GB RAM și pe 64 GB de memorie internă, valori devenite obișnuite în acest segment de piață.

Iată rezultatele obținute în câteva dintre cele mai populare programe de benchmark:

Deloc surprinzător, platforma hardware permite realizarea oricăror sarcini pe telefon, mai ales că Android-ul este unul stock. Astfel, meniul este fluent, aplicațiile se deschid rapid chiar și la “rece”, iar funcția de multitasking este intuitivă și accesibilă rapid. În plus, utilizarea propriu-zisă a aplicațiilor se face fără probleme, indiferent că vorbim despre navigare în browser pe Chrome, documente PDF sau de tip office, muzică stocată pe telefon sau prin Google Play Music sau de clipuri video redate pe Youtube sau aplicații precum VLC. La aspectele din urmă contribuie și difuzorul de bună calitate, care oferă o audiție plăcută, deși în cele mai multe cazuri am preferat să folosesc căștile.

Așa cum spuneam la începutul review-ului, unul dintre principalele avantaje ale sale este utilizarea unei versiuni stock de Android 7.1.1. Astfel, ai scăpat de aplicațiile bloatware preinstalate de aproape orice alt producător de telefoane cu Android în favoarea unei interfețe curate și rapide. Te alegi astfel doar cu aplicațiile mai mult sau mai puțin utile preinstalate de Google pe orice telefon cu Android.

Cu toate acestea, Nokia a introdus câteva modificări subtile de design pentru a se diferenția de telefoanele Google Pixel. Astfel, toate iconițele aplicațiilor preinstalate apar cu un contur sub formă de cerc, însă acest lucru nu se aplică și aplicațiilor instalate ulterior din Google Play Store, ceea ce generează o diferență destul de deranjantă la nivel vizual.

Deși există un meniu special dedicat gesturilor, există un singur gest disponibil, cel puțin în acest moment: Jump to Camera.

Una dintre cele mai utile funcții introduse de Nokia este însă Glance. Aceasta permite afișarea unor informații pe ecran inclusiv când ecranul este stins, iar printre elementele care pot fi afișate în acest fel se numară ceasul, numărul de apeluri ratate sau de mail-uri necitite și alte notificări de acest gen, cum ar fi întâlnirile programate în calendar. Îți sună cunoscut? Funcția este foarte asemănătoare cu cea de Always on display implementată de Samsung, însă în acest caz informațiile de pe ecran apar doar la detectarea unei mișcări bruște a telefonului. Ideea are la bază ca datele să nu fie afișate, de exemplu, pe tot parcursul nopții, întrucât acest lucru ar afecta autonomia, mai ales că ecranele IPS sunt consumatoare mai avide de energie decât SuperAMOLED. În plus, Nokia a utilizat în trecut funcția Glance și pe smartphone-urile Lumia, pe vremea când brandul era deținut de Microsoft.

App drawer-ul este foarte asemănător cu cel disponibil pe Pixel Launcher și presupune un swipe de jos în sus, însă numai din partea imediat superioară iconiței de contact de pe homescreen. În plus, lista de aplicații include un rând cu aplicațiile recent utilizate, pentru un acces rapid la acestea.

Sistemul de operare ocupă inițial 15.08 GB din cei 64 GB disponibili, iar un avantaj major este că Nokia promite update-uri rapide. De altfel, la prima deschidere a telefonului am instalat un update de securitate pentru luna noiembrie 2017. În plus, Nokia a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că a început lvrarea update-ului oficial la Android 8, însă până la predarea telefonului acesta nu sosise încă pentru dispozitivul de test. Practic, Nokia oferă update-uri aproximativ la fel de rapide ca cele furnizate de Google pentru gama Pixel, ceea ce reprezintă cu siguranță un aspect de luat în seama la achiziționarea unui smartphone.

Totuși, de departe, aplicația pentru camera foto este cea care a suferit cele mai multe schimbări comparativ cu versiunea stock.

Camera foto este duală și beneficiază de doi senzori de 13 MP cu lentile Carl Zeiss. Unul dintre senzori fotografiază color și are stabilizare optică a imaginii, iar celălalt alb-negru, în timp ce pixelii au dimensiunea de 1.12µm, cu o apertură de f/2.0. Cifrele sunt similare cu cele folosite în ultima perioadă și pe telefoane Huawei.

Interfața camerei foto este simplă și intuitivă. În partea dreaptă ai de ales între realizarea de fotografii și filmare, în timp ce în stânga ai acces facil la funcții precum HDR sau LED flash. În schimb, accesul la modurile de filmare (Panorama, Auto, Bokeh, Beautify și Manual) se face printr-un tap pe o iconiță de mici dimensiuni destul de greu accesibilă.

Din păcate, experiența noastră cu camera foto a fost afectată în mod negativ de vreme. În aproape fiecare zi de pe parcursul testelor ceața și-a făcut apariția dimineața și seara, iar cerul a fost înnorat, astfel că imaginile nu par foarte luminoase.

În mod default, camera foto realizează o fotografie cu ambii senzori activați, însă poți alege și varianta cu numai unul dintre senzori. Diferențele dintre fotografiile color nu sunt sesizabile, nici în privința calității, nici în rapiditatea de realizare. În plus, poți realiza ocazional fotografii alb-negru, în funcție de efectul pe care intenționezi să-l obții.

În utilizarea de zi cu zi, camera foto s-a achitat foarte bine de sarcini. Culorile sunt naturale, iar nivelul de detalii este unul ridicat, fără să existe un zgomot pronunțat.

Camera foto are inclusiv opțiunea HDR Auto. Totuși, funcția HDR nu se activează automat de fiecare dată când ai prefera acest lucru, motiv pentru care îți recomand să o activezi permanent, mai ales că durata de realizare a fotografiei nu crește comparativ cu o fotografie non-HDR. Asta cu atât mai mult cu cât calitatea fotografiilor HDR este net superioară:

Nu în ultimul rând, modul de fotografiere Bokeh îți permite să realizezi fotografii de tip portret de o calitate foarte bună, prin care background-ul este blurat, după ce software-ul recunoaște că urmează să fotografie o persoană (sau un obiect) din plan apropiat:

Pe timp de noapte, calitatea fotografiilor este de asemenea una ridicată. Efectul de blooming (reflectarea surselor de lumină) este unul minim, iar zgomotul este redus, astfel că imaginile sunt de bună calitate.

Camera foto poate înregistra clipuri video în format Full HD și 4K cu 30 de cadre pe secunde, iar calitatea acestora este decentă. Totuși, principalele puncte de atracție sunt cele 3 microfoane și algoritmii de înregistrare audio care oferă un sunet surround de 360 de grade. În acest mod, sunetul înregistrărilor audio este foarte realist și permite identificarea direcției din care provine. Desigur, efectul este resimțit cel mai bine atunci când asculți clipul înregistrat la căști, însă partea bună este că nu ai neapărat nevoie de Nokia 8 pentru a auzi acest efect.

Nokia 8 mizează pe un acumulator de 3.090 mAh. Capacitatea este medie pentru un flagship, însă în practică autonomia este una foarte bună. Astfel, în cazul unei utilizări obișnuite, cu conexiune la internet activă în permanență și sesiuni de browsing în Chrome, clipuri pe Youtube și utilizarea unor aplicații de mesagerie precum WhatsApp sau Facebook Messenger, telefonul rezistă departe de priză cel puțin până la finalul zilei. La autonomia bună contribuie decisiv și Android-ul curat, iar dacă nu ești genul care să folosească telefonul intensiv vei putea ajunge lejer la o zi și jumătate.

Ce scârțâie

Cu un design elegant, o construcție de calitate și performanțe bune prin prisma platformei hardware, este destul de greu să găsești defecte majore în cazul lui Nokia 8. Există însă o serie de mici neplăceri care pot cântări în decizia finală de achiziție.

Una dintre acestea este accesul la lista de aplicații din homescreen relativ dificil, întrucât swipe-ul de jos în sus trebuie realizat doar dintr-un anumit punct al ecranului. Un alt aspect de menționat este cel al marginilor sus/jos masive și a raportului redus ecran/dimensiuni, ce nu se aliniează cu standardele telefoanelor Android de top actuale.

Probabil însă că principalul neajuns cu care m-am confruntat a fost focusarea uneori lentă (2-3 secunde) la realizarea fotografiilor și chiar a clipurilor video. Problema nu apare permanent, ci doar ocazional, în funcție de mediul în care realizezi fotografia/clipul, motiv pentru care nu reprezintă un motiv real de îngrijorare.

Preț Nokia 8 și disponibilitate

Nokia 8 este disponibil pe piața din România pentru circa 2.400 de lei, în versiunea cu 4 GB RAM și 64 GB de memorie internă. Prețul este foarte bun pentru un flagship, iar printre puținii concurenți reali poziționați în același segment de preț se numără Huawei P10, care costă circa 2.200 lei, și LG G6, pentru care trebuie să scoți din buzunar circa 2.100 lei.

În schimb, Samsung Galaxy S8 costă circa 3.000 lei la mai bine de 6 luni de la lansarea pe piață, în timp ce pentru un HTC U11 plătești între 2.800 – 3.200 lei, în funcție de magazinul pe care îl alegi.  Niciunul dintre acești rivali nu are însă Android stock și nu promite update-uri ale sistemului de operare într-un ritm atât de rapid precum Nokia 8.

Concluzii

Nokia 8 este telefonul cu care unul dintre cele mai populare branduri de telefoane din industria telefoniei mobile revine puternic pe piața flagship-urilor, iar modelul are de partea sa numeroase avantaje în fata concurenței tradiționale.

Smartphone-ul este bine construit, are un design simplu și elegant, un ecran de calitate și performanțe obișnuite pentru segmentul său, în timp ce camera foto se achită bine de sarcini. În plus, sistemul de operare Android este curat, fără interfețe grafice personalizate, iar update-urile vin rapid.

Pe lângă toate acestea, prețul este unul competitiv inclusiv raportat la telefoanele asemănătoare lansate cu 3-6 luni în urmă, motiv pentru care Nokia 8 merită să fie pe lista ta scurtă de opțiuni dacă te interesează un telefon de top.

Pro

  • design și construcție de calitate
  • performanțe bune
  • Android stock cu update-uri rapide
  • preț competitiv

Contra

  • cameră cu focus ocazional lent
  • raport ecran/dimensiuni destul de slab

1 comentariu

  1. Marian

    27 august 2018 la 18:21

    Salut! Pot conecta telefonul la TV(nu smart tv) prin cablu usb c la hdmi?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri