Nokia Asha 210
Seria telefoanelor de buget continuă cu Nokia Asha 210, un telefon ce promite să aducă și un buton configurabil pentru aplicația de mesagerie WhatsApp. Deși nu este un smartphone, Asha 210 are câteva caracteristici interesante pentru un telefon accesibil. Nokia a încercat să îi atragă, în primul rând, pe tineri printr-o gamă variată de culori și acces rapid la principalele rețele de socializare utilizate în prezent.
Specificațiile tehnice ale telefonului nu pot fi comparate cu cele ale unui smartphone, dar Nokia promite ca aplicațiile preinstalate și cele disponibile să asigure o funcționalitate similară și să permită utilizatorilor să interacționeze așa cum își doresc.
Ca și Nokia Asha 205, prezentat în review la GiZ.ro, Asha 210 este dotat cu tastatură QWERTY pentru a ușura scrierea mesajelor. Sistemul de operare S40 poate părea o relicvă printre noile modele din 2013, dar oferă stabilitatea câștigată în timp și promite să asigure o funcționare fluentă pe hardware mult mai accesibil la preț.
Asha 210 este un telefon pentru cei care fac tranziția de la un model clasic spre un dispozitiv cu aplicații și acces la rețelele de socializare, principalul său avantaj fiind prețul accesibil.
Nokia Asha 210 specificații
Nokia nu a dezvăluit toate detaliile privind noul telefon, dar specificațiile importante sunt:
- ecran TFT de 2,4 inch;
- 32 MB memorie RAM;
- tastatură QWERTY și buton dedicat WhatsApp;
- cameră foto de 2 MP;
- suport pentru card MicroSD;
- conectivitate Wi-Fi;
- acumulator de 1200 mAh;
Funcții importante
Ecranul TFT de 2,4 inch (48 mm x 36 mm) are aspect 4:3 și rezoluție de 320 x 240 pixeli (densitate a pixelilor 169 ppi). Tehnologia folosită este capabilă să afișeze culori HighColor (16-bit/64k), iar ecranul ar trebui să asigure o vizibilitate bună, chiar și în lumină puternică.
Deși 32 MB de memorie RAM ar putea părea puțin, Nokia a limitat funcționarea mai multor aplicații simultan și nu ar trebui să fie probleme la rularea vreunei aplicații preinstalate. Singura aplicație care poate rula în fundal este Music Player, permițând utilizatorului să asculte muzică în timp ce scrie un mesaj sau își verifică e-mail-ul.
Butonul dedicat Facebook, inclus la Asha 205, poate fi acum configurat pentru a deschide WhatsApp, Facebook, Twitter sau Nokia Xpress Browser. Totodată, Nokia a anunțat că serviciile WhatsApp vor fi gratuite pentru utilizatorii Asha 210 pe viață, telefonul fiind și primul Dual-SIM al companiei care oferă suport pentru această aplicație. De asemenea, Nokia a integrat WhatsApp printre opțiunile de partajare a conținutului multimedia și a promis că vor urma și alte funcții.
Pentru a oferi acces rapid la rețelele sociale și principalele servicii on-line, Nokia a preinstalat aplicațiile pentru Twitter, Facebook, eBuddy și Youtube. Alături de acestea, utilizatorii pot instala și alte aplicații compatibile cu sistemul de operare S40, disponibile în magazinul oficial, inclusiv jocuri ca Need for Speed Hot Pursuit.
Nokia a găsit și o soluție pentru reducerea traficului de date, creșterea autonomiei și primirea notificărilor de la mai multe aplicații de socializare. Nokia Notifications este un serviciu de tip cloud care verifică actualizările rețelelor sociale folosite de utilizator și apoi le trimite către telefon, fără a fi nevoie ca fiecare aplicație să se conecteze individual sau să fie permanent deschisă.
De asemenea, Nokia susține că Xpress Browser reduce traficul de date cu până la 90% prin tehnologii cloud.
Aplicația Direct mail permite folosirea simultană a mai multor conturi de e-mail și suportă protocoalele SMTP, IMAP4 și POP3.
Camera de 2MP poate realiza fotografi la rezoluția 1600 x 1200 pixeli în format JPEG și clipuri video 3GP la rezoluție 176 x 144 pixeli și 10 fps. Asha 210 redă fișiere audio în format MP3 și video în format MP4, ASF, AVI, 3GP, M4V. Spre deosebire de Asha 205, Nokia a înlocuit butonul de mesaje cu un buton dedicat pentru camera foto, facilitând accesarea rapidă chiar dacă telefonul este blocat.
Cum spațiul de stocare este de doar 64MB, pentru salvarea fișierelor mai mari poate fi folosit un card MicroSD de până la 32GB. Prin tehnologia Nokia Slam, fișierele pot fi partajate prin Bluetooth fără a fi necesară împerecherea dispozitivelor.
Telefonul are conectivitate Wi-Fi 802.11b/g , dar nu are 3G, fiind compatibil doar cu rețelele 2G EDGE/EGPRS.
Nokia va comercializa Asha 210 și în versiunea Dual-SIM, telefonul utilizând tehnologia Easy Swap pentru schimbarea cartelei secundare fără repornirea telefonului.
Acumulatorul de 1200 mAh ar trebui să asigure, conform Nokia, până la 46 zile în regim de așteptare, pentru versiunea cu un singur SIM, și până la 24 de zile pentru modelul Dual-SIM.
Telefonul asigură până la 12 ore de convorbire, 40 de ore de redare audio sau până la 14 ore de conectare prin Wi-Fi.
Asha 210 are dimensiunile 111,5 x 60 x 11,8 mm, o greutate de 97,3 grame și va fi lansat în cinci versiuni de culoare: galben, cyan, negru, magenta și negru.
Îl cumpărăm sau nu?
Tehnologiile implementate de Nokia la Asha 210 oferă posibilitatea accesului la rețelele de socializare și serviciile de mesagerie pe un terminal cu dotări minime. Principalul punct slab ar putea fi absența conectivității 3G, dar Nokia promite să reducă traficul de date și să ofere acces rapid la Internet prin integrarea serviciilor cloud,
Asha 210 este un telefon accesibil, cu autonomie foarte bună și acces ușor la rețelele sociale. Rămâne să testăm în review dacă promisiunile Nokia, în special privind serviciul de notificări, se regăsesc în utilizarea curentă.
Nokia Asha 210 și concurența (Samsung Ch@t 322, Samsung Ch@t 357 și Nokia Asha 205)
Multitudinea de telefoane Android cu dotări de bază a dus la reducerea numărului de terminale accesibile care folosesc alt sistem de operare.
Printre puținele modele similare ca dotări și preț, disponibile încă pe piață, se regăsește Samsung Ch@t 322 (C3222). Telefonul are ecran 2,2 inch, cameră de 1,3 MP, baterie de 1000 mAh și nu are Wi-Fi, dotări care îl situează sub Asha 210.
Ch@t 357 (S3570) are în plus, față de modelul anterior, conectivitate Wi-Fi și cameră de 2 MP, dar tot un acumulator de 1000 mAh.
Față de Asha 205, noul model aduce conectivitate Wi-Fi, cameră de 2MP (VGA la Asha 205) și buton dedicat, un acumulator mai mare și serviciile WhatsApp. Restul specificațiile sunt identice sau similare, cu mici diferențe la dimensiuni și greutate.
Preț Nokia Asha 210
Nokia a anunțat un preț recomandat de aproximativ 245 lei, fără taxe sau reduceri din partea operatorilor. Având în vedere că Asha 205 se comercializează în prezent la cca. 250 lei în versiunea cu un singur SIM și la aproximativ 270 lei în versiunea Dual-SIM, putem anticipa pentru Asha 210 un preț cca. 330 lei la lansare, ulterior urmând să scadă spre valoarea recomandată de Nokia. Desigur, operatorii de telefonie ar putea să subvenționeze o parte din cost și să ofere telefonul în cadrul unor promoții proprii.
Concluzii
Nokia Asha 210 este printre cele mai accesibile telefoane cu Wi-Fi și aplicații pentru rețelele de socializare. Telefonul ar trebui să se bucure de succes printre utilizatorii care doresc un model ieftin și de calitate. Absența conectivității 3G ar putea reprezenta o problemă, dar Asha 210 suplinește prin servicii cloud și oferă o autonomie crescută.
Așteptăm și părerile voastre despre Nokia Asha 210 și modul în care compania finlandeză a ales să integreze rețelele de socializare într-un telefon accesibil.
RazvanB
24 octombrie 2013 la 23:06
Am si eu un nokia 210 asha si imi merge netul dar nu si aplicatiile , acestea mergand doar cand sunt conectat prin wifi. Ma poate ajuta cineva cu vreo parere ?
Multumesc anticipat :)
Daniel Popescu
25 octombrie 2013 la 09:49
Din cate stiu, Nokia 210 nu poate folosi mai multe aplicatii simultan din cauza memoriei RAM limitate la numai 32 MB. Prin urmare, incearca sa inchizi toate aplicatiile si apoi sa deschizi o alta aplicatie.
O alta problema ar putea fi viteza de conectare la internet. Poate ca aplicatiile respective nu merg si deoarece conexiunea de date GPRS sau EDGE este mult mai lenta decat Wi-Fi.