GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia Lumia 510 – Cel mai ieftin smartphone cu Windows Phone

Autor: Echipa Giz.ro

Nokia Lumia 510 este cel mai ieftin smartphone cu sistem de operare Windows Phone şi, ca succesor direct al modelului Lumia 610, propune un ecran mai mare şi specificaţii tehnice foarte asemănătoare.

Una dintre numeroasele critici aduse telefoanelor din seria Nokia Lumia este preţul ridicat al acestora comparativ cu smartphone-urile de top precum iPhone 5 sau Samsung Galaxy S3, dar mai ales în lupta cu telefoanele ieftine echipate cu sistem de operare Android.

Nokia Lumia 510 vine să acopere exact acest ultim segment de piaţă, însă reţeta finlandeză presupune o platformă hardware relativ modestă.

În privinţa ecranului TFT cu diagonala de 4” şi rezoluţie 480×800 pixeli nu sunt foarte multe de reproşat (cu excepţia tehnologiei folosite), însă telefonul este echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon S1 cu frecvenţa de 800 MHz, accelerator grafic 3D Graphics HW, 256 MB RAM şi 4 GB de memorie internă, care nu poate fi extinsă prin carduri microSD, dar poate fi “îmbogăţită” prin cei 7 GB oferiţi gratuit de serviciul SkyDrive.

O astfel de platformă hardware nu se mai regăseşte pe telefoanele actuale cu Android, însă este cunoscut faptul că Windows Phone este capabil să ruleze fluent şi pe smartphone-urile cu dotări tehnice de acest tip. De altfel, platforma hardware a lui Nokia Lumia 510 este identică cu cea a lui Lumia 610, cu excepţia scăderii la jumătate a memoriei interne.

Nokia Lumia 510, un smartphone ieftin cu Windows Phone disponibil in numeroase culori

Conectivitate şi cameră foto

Conectivitatea este una obişnuită pentru smartphone-urile din această gamă de preţ şi include conexiuni 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps şi Wi-Fi 802.11 b/g/n, la care se adaugă tehnologia bluetooth 2.1 şi portul microUSB 2.0.

Printre puţinele opţiuni ale camerei foto de 5 MP se numără autofocus, geo-tagging şi detectarea feţei, însă nu dispune de LED Flash. Camera este capabilă să înregistreze clipuri video în format VGA cu 30 fps, însă nu există şi cameră secundară pentru apeluri video.

Software

Nokia Lumia 510 este echipat cu sistemul de operare Windows Phone 7.5. Chiar dacă nu va primi un upgrade la noul Windows Phone 8 care urmează să fie lansat oficial la sfârşitul acestei luni, telefonul va putea fi actualizat la versiunea intermediară Windows Phone 7.8, care aduce o nouă înfăţişare pentru ecranul de start.

Nokia Lumia 510, un smartphone pentru utilizatorii cu buget limitat

Disponibilitate şi preţ

Nokia Lumia 510 va fi lansat în magazinele din India şi China pe parcursul lunii noiembrie, iar la scurt timp va apărea şi în unele ţări din regiunea Asia-Pacific şi America de Sud.

Nokia nu a precizat dacă şi când telefonul va fi disponibil pe pieţele europene şi, implicit, în România, însă este puţin probabil ca noul smartphone să ocolească Bătrânul Continent. Cel mai probabil, acesta va debuta în magazinele din ţara noastră undeva în prima parte a anului viitor.

Preţul telefonului este de 150 EUR, astfel că în România ne putem aştepta la un cost de 700-800 lei, mai mic decât cel solicitat în prezent pentru Nokia Lumia 610 (830 lei).

Rivali pentru Nokia Lumia 510

Apariţia lui Nokia Lumia 510 va reprezenta o gură de oxigen pentru segmentul telefoanelor ieftine cu Windows Phone. Practic, principalul rival al său va fi chiar Nokia Lumia 610, în timp ce oferta celor de la Samsung include doar modelul Omnia M la 1070 lei, întrucât Omnia W nu mai este disponibil. HTC nu mai are în oferta telefoane ieftine cu WP 7.5, în timp ce LG a renunţat complet la sistemul de operare Microsoft.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri