GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia X, X+ şi XL – telefoane Nokia cu Android – păreri şi preţuri

Autor: Echipa Giz.ro

Fără nicio îndoială, Nokia X, Nokia X+ şi Nokia XL reprezintă tipurile de dispozitive pe care fanii producătorului le aşteaptă de ani de zile: smartphone-uri Nokia cu Android. Din păcate, niciunul dintre cele trei terminale prezentate cu ocazia târgului Mobile World Congress 2014 nu este chiar atât de special pe cât ne-am fi dorit.

Cu aproape doi ani în urmă, ne exprimam opinia că lansarea unui smartphone Nokia cu Android reprezintă soluţia ideală pentru ca producătorul finlandez să revină în lupta cu Samsung şi Apple în segmentul telefoniei mobile, dar anticipam că o achiziţie a companiei de către Microsoft reprezintă o alternativă mai plauzibilă.

Între timp, Microsoft chiar a cumpărat producătorul finlandez, însă asta nu a împiedicat apariţia pe piaţă nu a unui singur, ci chiar a trei dispozitive surprinzătoare precum Nokia X, Nokia X+ şi Nokia XL.

Telefoanele nu se poziţionează însă ca rivali pentru Samsung Galaxy S5 sau HTC One, ci propun o platformă hardware modestă şi adoptă un sistem de operare Android puternic limitat, cu un design inspirat din Windows Phone şi fără acces la Google Play Store.

Nokia X, X+ şi XL specificaţii

  • ecran IPS de 4” (X şi X+) sau 5” (XL) cu rezoluţie 480×800 pixeli
  • chipset Qualcomm Snapdragon S4
  • memorie 512 MB RAM (X) sau 768 MB RAM (X+ şi XL)
  • 4 GB memorie internă
  • cameră foto de 5 MP cu înregistrare HD
  • conectivitate 3G, Wi-Fi
  • sistem de operare Android personalizat
  • acumulator Li-Ion de 1500 mAh
  • greutate 129 grame (X şi X+) sau 190 (XL)

Funcţii importante

Nokia X, Nokia X+ şi Nokia XL împrumută o bună parte din filosofia de design a gamei Lumia dedicată smartphone-urilor cu Windows Phone: telefoanele au un aspect dreptunghiular cu colţuri uşor rotunjite şi o ramă relativ generoasă care înconjoară ecranul.

În cazul fiecăruia dintre cele trei telefoane, sub ecran se află un singur buton fizic amplasat central, iar pe laterala dreaptă se afla tastele de pornire şi de volum. Carcasa spate este confecţionată dintr-un plastic fără striaţii care ar putea fi alunecos şi posibil atrăgător de amprente, iar în partea superioară, poziţionată central, este camera foto fără LED flash.

Nokia X imprumuta filosofia de design a gamei Lumia

Nokia X imprumuta filosofia de design a gamei Lumia

Pentru primele (şi ultimele?) sale smartphone-uri cu Android, Nokia a optat pentru un ecran construit în tehnologie IPS cu rezoluţie 480×800 pixeli. Ecranele lui Nokia X şi Nokia X+ au o diagonală de 4”, în timp ce Nokia XL mizează pe un display de 5”. Cifrele seci nu sunt impresionante, mai ales că vorbim despre o densitate de numai 245 de pixeli per inch pentru primele două şi numai 233 de pixeli per inch pentru XL, dar se încadrează în limitele obişnuite ale display-urilor de aceaste dimensiuni.

Pentru platforma hardware, Nokia a optat pentru chipsetul Qualcomm Snapdragon S4, dedicat telefoanelor ieftine, care este dotat cu procesor dual-core cu frecvenţa de 1 GHz.

Memoria RAM este limitată la numai 512 MB în cazul lui Nokia X şi la 768 MB pentru Nokia X+ şi Nokia XL, însă aici merită să atragem atenţia asupra unor aspecte: întrucât Android-ul este puternic limitat în cazul acestui telefon, există posibilitatea reală ca sistemul de operare să ruleze fluent pe telefoanele Nokia în comparaţie cu smartphone-urile cu 512 MB RAM şi Android 4.0 – 4.4.

În schimb, memoria internă de 4 GB este insuficientă pentru nivelul anului 2014, însă poate fi mărită prin intermediul unui card microSD.

Camera foto de pe Nokia X nu impresioneaza

Camera foto de pe Nokia X nu impresioneaza

Nokia ne-a obişnuit cu performanţe de top în cazul camerelor foto (Lumia 1020 este un exemplu excelent), însă trio-ul lansat la MWC nu impresionează la acest capitol: senzorul de pe X şi X+ are numai 3.15 MP şi înregistrează în format 480p, în timp ce cel disponibil pe XL are 5 MP, dar înregistrează la fel de modest.

Conectivitatea este de asemenea limitată la conexiunile 3G şi Wi-Fi, în timp ce acumulatorul Li-Ion de 1500 mAh (în cazul lui X şi X+) şi de 2000 mAh (pentru XL) este unul potrivit pentru aceste specificaţii pentru a asigura o autonomie de cel puţin o zi completă în regim obişnuit de utilizare.

Punctul de referinţă al telefoanelor este, fără îndoială, sistemul de operare Android. Nu ştim câţi dintre noi şi-ar fi dat seama că telefonul are Android dacă Nokia nu ar fi specificat acest lucru, dar interfaţa complet schimbată are darul de a aduce o pată de culoare în universul robotului Google.

În locul tradiţionalelor icon-uri pentru aplicaţii, interfaţa celor trei telefoane are un design împrumutat din live tile-urile de pe Windows Phone: o grilă alcătuită iniţial din patru rânduri cu trei coloane de icon-uri mari şi pătrate, cele de pe orizontală fiind lipite unele de altele. La fel ca la Windows Phone, aceste icon-uri pot fi redimensionate, astfel că personalizarea este destul de puternică.

Deloc surprinzător, funcţia Nokia Glance Screen este prezentă şi aici, astfel că un swipe spre dreapta va dezvălui o listă cu toate aplicaţiile, la fel ca în cazul lui Windows Phone.

Functia Nokia Glance Screen este prezenta si pe noile telefoane cu Android

Functia Nokia Glance Screen este prezenta si pe noile telefoane cu Android

Numărul şi calitatea aplicaţiilor care vor apărea pe homescreen ar putea însă să reprezinte o provocare, întrucât toate aplicaţiile şi serviciile Google au fost eliminate. Astfel, Nokia nu oferă acces nici măcar la Google Play Store, ceea ce înseamnă că multe aplicaţii de Android nu vor putea fi de fapt instalate pe telefon. În schimb, Nokia oferă acces la un magazin propriu de aplicaţii botezat Nokia Store despre care producătorul afirmă că este unul generos în privinţa cantităţii şi a calităţii acestora, dar care evident nu se ridică la înălţimea Play Store-ului.

Prin urmare, vorbim despre un sistem asemănător ca şi concept cu cel implementat de Amazon pe tabletele sale din gama Fire.

De exemplu, Nokia a înlocuit puternicul instrument Google Maps cu Here, propria aplicaţie de navigaţie. Nokia Here este o aplicaţie eficientă care, în anumite situaţii verificate de către noi, a oferit rezultate mai precise decât Google Maps, însă acesta este un caz fericit care nu se aplică tuturor celorlalte aplicaţii.

Este posibil ca utilizatorii avansaţi să aibă posibilitatea de a instala aplicaţii de Android prin simpla copiere a fişierelor .apk, însă Nokia nu a menţionat explicit dacă oferă astfel de posibilităţi pe telefoanele sale cu Android. Chiar dacă va fi cazul, rămâne de văzut dacă cei cu buget redus vor avea curiozitatea şi răbdarea de a efectua aceste operaţiuni mai puţin intuitive.

Îl cumpărăm sau nu?

Fanii tradiţionali Nokia care între timp au migrat spre smartphone-uri cu Android ar putea fi atraşi ca un magnet de Nokia X, X+ sau XL. O privire mai atentă asupra telefoanelor scoate însă în evidenţă un public ţintă relativ redus ca număr şi fără mari pretenţii.

Practic, Nokia X, X+ şi XL se adresează în special utilizatorilor cu un buget limitat care vor să facă pasul de la un featurephone folosit doar pentru convorbiri şi SMS-uri la un smartphone ieftin cu care să aibă posibilitatea de a se conecta la internet pentru a verifica mail-urile şi notificările de pe Facebook şi alte reţele sociale şi pentru a citi ultimele ştiri în browser.

Ocazional, aceştia vor putea încerca diverse jocuri, dar platforma hardware nu este suficient de puternică pentru a suporta cele mai bune şi mai populare titluri.

Nokia XL are un ecran de 5" si este dedicat pasionatilor de telefoane cu display mare

Nokia XL are un ecran de 5″ si este dedicat pasionatilor de telefoane cu display mare

Nokia X vs. concurenţă

În mod ironic, descrierea utilizatorului pe care am făcut-o mai sus se potriveşte în bună măsură şi cu gama de telefoane Asha aflată de asemenea în portofoliul Nokia, astfel că am putea spune că Nokia X concurează de fapt cu alte telefoane Nokia.

În segmentul smartphone-urilor cu Android, noile telefoane Nokia vor avea ca rivali telefoane precum Samsung Galaxy Fresh sau Samsung Galaxy Trend Lite, care au aceeaşi diagonală şi hardware asemănător cu X şi X+, sau Sony Xperia E şi HTC Desire 200, care au ecrane chiar mai mici. În cazul lui XL, unul dintre principalii rivali este Samsung Galaxy Grand Neo, cu specificaţii foarte asemănătoare.

Toate aceste telefoane au însă avantajul unui sistem de operare Android complet, ale cărui jocuri şi aplicaţii sunt limitate doar de platforma hardware modestă, nu şi de deciziile impuse de Nokia.

Preţ Nokia X, Nokia X+ şi Nokia XL şi disponibilitate

Nokia X va fi disponibil “imediat” pe piaţa europeană pentru numai 89 EUR fără taxe şi subvenţii, astfel că ne putem aştepta ca în România să fie disponibil pentru circa 500 lei.

Nokia X+, care se diferenţiază de Nokia X doar prin cantitatea uşor mai mare de memorie RAM, va costa 99 EUR fără taxe, adică undeva la 550 lei în România.

În fine, Nokia XL, care iese în evidenţă prin ecranul de 5”, va avea un preţ recomandat de 109 EUR fără taxe, adică aproximativ 600 lei în România.

Toate cele trei smartphone-uri vor fi disponibile atât în varianta single-SIM, cât şi în versiune dual-SIM, iar acestea din urmă vor fi probabil cu câţiva zeci de lei mai scumpe.

Concluzii

Nokia X, Nokia X+ şi Nokia XL sunt trei smartphone-uri cu Android puternic limitat care îngrădesc opţiunile cu care ne-am obişnuit la sistemul de operare de la Google.

Dedicate în special utilizatorilor cu buget redus dispuşi să accepte astfel de compromisuri în ciuda ofertei bogate din partea altor producători, terminalele au în plus şi un viitor incert.

Probabil că Nokia X, X+ şi XL vor genera o bună parte din vânzări datorită utilizatorilor tradiţionali şi nostalgici ai produselor companiei finlandeze, lucru care ar putea determina producătorul finlandez (sau nu) continue această gamă şi cu alte terminale.

2 comentarii

  1. simi

    22 septembrie 2014 la 20:06

    Buna! am avut pana acum doar telefoane nokya si as dori sa achizitionez un nokia xl Merita banii?

    • Daniel Popescu

      23 septembrie 2014 la 10:07

      Depinde care sunt functionalitatile de care ai nevoie la un telefon. Nokia XL este un telefon Nokia cu Android, dar fara acces la serviciile Google (Google Play Store, GMail, Maps etc), astfel ca numarul de aplicatii disponibile este destul de scazut. Noi am facut un review la Nokia X, un telefon mai mic decat Nokia XL, dar care pastreaza designul si platforma software, asa ca te va ajuta sa-ti faci o parere: https://www.giz.ro/telefoane-mobile/nokia-x-review-36996/

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri