GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia X2-01 – un telefon accesibil cu tastatura QWERTY

Autor: Echipa Giz.ro

În mod obişnuit, telefoanele cu tastatură full-QWERTY în locul tradiţionalei tastaturi numerice sunt dedicate segmentului business, orientat preponderent spre comunicare prin e-mail.

Totuşi, acest gen de servicii a început să fie utilizat intensiv şi de tineri, care sunt de asemenea şi fani ai SMS-urilor, motiv pentru care Nokia a decis să acopere şi un segment mai puţin exploatat de producători: cel al mobielor low-cost cu tastatura full-QWERTY prin noul X2-01.

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui X2-01:

  • display LCD de 2.4″ cu rezoluţia 320×240 pixeli
  • memorie internă 55 MB expandabilă prin carduri microSD
  • conectivitate: GPRS, EDGE, bluetooth, microUSB
  • cameră foto VGA
  • dimensiuni 119.4 x 59.8 x 14.3 mm, greutate 107 grame

Design şi construcţie

Nokia X2-01, un telefon low-cost cu tastatura QWERTY

Întrucât vorbim despre un telefon cu tastatură full-QWERTY, dimensiunile lui X2-01 sunt mari. Acest lucru contribuie la un display generos de 2.4″, sub care se regăsesc tastele centrale de control şi selecţie a meniurilor. Acestea sunt larg spaţiate şi permit o utilizare facilă inclusiv pentru persoanele cu degete groase, oferind şi posibilitatea unor scurtături către playerul audio sau mesaje.

Tastura QWERTY este elegantă, însă recomandabilă doar celor care sunt dispuşi să facă unele compromisuri în materie de confort la scriere. Tastele sunt relativ înguste, însă aproape duble ca înălţime, pentru a evita apăsarea accidentală a tastelor superioare sau inferioare.

Tot la acest capitol merită să menţionăm jack-ul audio de 3.5 mm, care permite ascultarea pieselor muzicale la propriile căşti.

Dotări tehnice

Dacă din punct de vedere al designului X2-01 se descurcă mai mult decât onorabil, nu acelaşi lucru îl putem afirma şi despre dotările tehnice.

Deşi are o diagonală de 2.4″, rezoluţia display-ului TFT este de numai 320×240 pixeli, astfel că iconiţele vor căpăta dimensiuni relativ mari. La acest lucru se adăugă şi paleta de numai 256.000 de culori, chiar dacă acestea sunt suficiente pentru o utilizare normală.

Telefonul are o memorie internă de numai 55 MB, însă vestea bună este că aceasta poate fi expandată până la 8 GB prin intermediul cardurilor de memorie microSD.

Cea mai mare dezamăgire este însă suportul pentru conectivitate. Fără 3G sau Wi-Fi, X2-01 este un telefon dedicat accesării strict ocazionale a internetului prin intermediul tehnologiilor GPRS şi EDGE. Deşi acestea sunt suficiente în special pentru site-urile cu versiune pentru mobile, accesarea reţelelor sociale sau a conţinutului digital este practic imposibilă. În acest context, prezenta suportului pentru Flash prin Adobe Flash Lite este cel puţin surprinzătoare.

La fel de săracă în dotări este şi camera foto, capabilă doar de rezoluţie VGA (640×480 pixeli). Despre clipuri video nici nu poate fi vorba, rezoluţia maximă a acestora fiind de numai 176×144 pixeli.

Dacă există un capitol la care X2-01 promite să exceleze, acela este cel al autonomiei. Acumulatorul Li-Ion cu capacitatea de 1020 mAh promite un timp de stand-by de până la 20 de zile şi 4 ore şi jumătate de convorbiri.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat că X2-01 rulează pe baza interfeţei proprietare Nokia S40, dedicată exclusiv telefoanelor low-cost.

Disponibilitate şi preţ

Nokia X2-01 va fi disponibil în culorile roşu, gri, auriu, lilac şi azure în apropierea sărbătorilor de iarnă pentru numai 80 de euro, preţ ce include toate taxele, însă nu şi adaosul comercial al operatorilor. Chiar dacă nu excelează deloc la capitolul dotări tehnice, Nokia X2-01 se poate dovedi o alegere inspirată şi, mai ales, ieftină pentru cei care doresc neapărat tastatura full-QWERTY dar nu dispun de bugetul necesar pentru un telefon business.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri