GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Nokia X3-02 Touch and Type: si tastatura si touch

Autor: Echipa Giz.ro

Deşi este liderul incontestabil al industriei telefoanelor mobile, Nokia are serioase probleme pe segmentul smartphone-urilor, unul dintre puţinele în care se înregistrează creşteri de vânzări chiar şi în plină criză economică.

Probabil că acesta este şi motivul pentru care finlandezii continuă să experimenteze, iar noul X3-02 Touch and Type nu face nici el excepţie: vorbim despre primul smartphone Nokia care are atât display touchscreen, cât şi tastatura normală şi, în acelaşi timp, despre primul smartphone finlandez cu sistem de operare S40.

Specificatii Nokia X3-02 Touch and Type

Înainte de a judeca alegerea făcută de Nokia, să aruncăm o privire sumară asupra caracteristicilor tehnice:

  • display touchscreen 2.4” cu rezoluţie 240×320
  • conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G HSDPA şi HSUPA, GPRS, EDGE, bluetooth, microUSB 2.0
  • integrare reţele sociale precum Twitter şi Facebook
  • camera foto de 5 MP, rezoluţie maximă 2592 x 1944 pixeli
  • memorie internă nespecificată, expandabila prin carduri microSD de maxim 16 GB

Design şi construcţie

Nokia experimenteaza: touchscreen cu tastatura completa si OS S40!

X3-02 Touch and Type are un aspect neobişnuit, datorat în primul rând faptului că Nokia a implementat atât display touchscreen, cât şi tastatura (aproape) normală. Totuşi, chiar dacă vorbim de un touchscreen rezistiv, acesta are o diagonală de 2.4” şi o rezoluţie de numai 240×320 pixeli, rar întâlnită în această gamă de telefoane.

Acest lucru a forţat Nokia să realizeze un display cu o lăţime mai mare, fapt care are drept rezultat şi o reconfigurare a tastaturii. Astfel, tastele corespunzătoare funcţiilor *, # şi cifrei zero au fost amplasate pe verticală, ca a patra coloană. În mod cert, acest lucru va crea numeroase confuzii pentru utilizatori, care probabil se vor limita la folosirea touchscreenului.

Dotări tehnice

X3-02 Touch and Type este disponibil in mai multe culori

Nokia X3-02 nu excelează nici la capitolul dotări tehnice, cu excepţia conectivităţii. Practic, la acest capitol noul smartphone finlandez este dotat cu toate tehnologiile actuale: Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G HSDPA şi HSUPA, GPRS, EDGE, bluetooth, microUSB 2.0. La acest lucru se adauga şi aplicaţiile dedicate pentru reţele sociale precum Twitter şi Facebook, dar şi cu aplicaţiile de mesagerie Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger şi gTalk, semn că Nokia este din ce în ce mai atentă la preferinţele tinerilor.

În rest, vorbim despre dotări tehnice mai degrabă banale. Capacitatea memoriei interne nu este specificată, însă aceasta poate fi extinsă prin carduri microSD de până la 16 GB, iar camera foto are 5 MP şi permite o rezoluţie maximă a fotografiilor de 2592 x 1944 pixeli. Fanii muzici vor avea totuşi motive de satisfacţie graţie jack-ului de 3.5 mm şi a tastei dedicate pentru pornirea playerului, la care se adauga radio FM cu RDS şi un player MP4 şi H.263.

Nokia X3-02 funcţionează pe baza unui acumulator Li-Ion de tip BL-4S ce promite un standby de până la 408 ore şi un timp de convorbiri de până la 5 ore şi 20 de minute în reţeaua 2G.

Preţul, principalul atu al Nokia X3-02 Touch and Type

Dacă la design şi dotări tehnice nu reuşeşte să aducă ceva inedit, Nokia X3-02 Touch and Type impresionează în ceea ce priveşte preţul: modelul costa numai 125 de euro, însă va fi lansat iniţial numai pe pieţele din Marea Britanie, Germania, Spania, Portugalia, Franţa, Irlanda, Rusia, China şi Mexic. La acest preţ, telefonul va atrage cu siguranţă atenţia celor cu buget limitat, în special prin prisma display-ului touchscreen.

Marea necunoscută este dacă sistemul de operare S40 a fost sincronizat în mod corespunzător pentru touchscreen-uri, ştiut fiind faptul că Nokia are numeroase probleme de adaptare la astfel de display-uri cu celălalt OS al său, Symbian. Dacă nu vreţi să riscaţi nimic în acest sens şi aveţi o sumă mai mare de bani disponibilă, HTC Wildfire dotat cu Android ar putea reprezenta alegerea potrivită între ceea ce oferă Nokia X3-02 şi un touchscreen scump.

1 comentariu

  1. alex

    26 decembrie 2011 la 19:49

    nu mai merge touch ( la ecran ) se mai poate face ceva ….

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri