GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

OnePlus One – smartphone ieftin cu specificaţii de top

Autor: Echipa Giz.ro

OnePlus One este un smartphone cu specificaţii de top care are potenţialul de a bulversa segmentul de piaţă dominat de Samsung şi iPhone-ul lui Apple datorită unui preţ foarte mic.

În prezent, atunci când vrei să-ţi cumperi un smartphone de top ai de ales între produse precum iPhone 5S, Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2 sau LG G2.

Pe lângă performanţele bune pe care le vei obţine cu oricare dintre aceste telefoane, mai există un numitor comun între ele: preţul ridicat raportat la puterea de cumpărare a românilor. În plus, preţurile flagship-urilor au crescut constant în ultimii ani, de la 1.800 – 2.000 lei în “vremurile bune” la aproximativ 3.000 lei în prezent.

Sigur, există şi alternative din partea acestor producători, iar aici ne referim în primul rând la versiuni mai ieftine care vizual arată la fel ca terminalele de top, dar care fac compromisuri la platforma hardware.

De asemenea, există şi producători mai mult sau mai puţin anonimi, preponderent din China, care atacă piaţa cu terminale cu specificaţii hardware de top, dar care fac rabat la calitatea materialelor de construcţie sau la design pentru a obţine un preţ şi mai mic de comercializare.

Iată însă că suntem pe punctul de a asista la intrarea pe piaţă a unui nou producător care promite să impresioneze cu un smartphone elegant, cu specificaţii de top şi cu un preţ foarte mic, cu care în prezent poţi cumpăra cel mult telefoane de nivel mediu.

OnePlus One, un telefon premium la un pret mic

OnePlus One, un telefon premium la un pret mic

Cine este OnePlus?

Producătorul despre care vorbim poartă numele OnePlus, a fost înfiinţat în decembrie 2013 şi are sedii în Hong Kong şi în localitatea chineză Shenzhen. Vorbim astfel de o companie chineză care a fost fondată de Pete Lau, fostul vicepreşedinte al Oppo Electronics, unul dintre cei mai populari producători de electronice din China.

Iniţial, oficialii producătorului au susţinut că reprezintă o companie independentă, însă în urma unor dezvăluiri de presă au recunoscut că, în realitate, OnePlus este o subsidiară a celor de la Oppo.

OnePlus One – specificaţii tehnice

La aproximativ patru luni de la fondare, OnePlus a prezentat la Beijing smartphone-ul OnePlus One, primul şi, până în prezent, singurul produs al companiei, după o lungă serie de informaţii care au apărut despre acesta în presă, multe dintre ele fiind “scăpate” chiar de producător pentru a atrage atenţia.

Spre deosebire de multe alte “chinezării”, OnePlus One iese în evidenţă prin designul elegant şi calitatea construcţiei. Designul este simplu şi eficient, cu o ramă subţire în jurul ecranului, iar carcasa este realizată din magneziu. Acelaşi material a fost folosit inclusiv pentru părţile laterale cu o grosime de până la 8.9 mm, întrucât utilizarea unui alt metal ar fi afectat puterea semnalului.

Carcasa spate poate fi înlocuită cu alte şapte versiuni de culoare, inspirate preponderent din nuanţe de lemn, însă acumulatorul nu poate fi schimbat.

Carcasa spate a lui OnePlus One poate fi inlocuita

Carcasa spate a lui OnePlus One poate fi inlocuita

Ecranul este construit în tehnologie IPS LCD, are o diagonală de 5.5“ şi rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 401 pixeli per inch. Prin prisma dimensiunilor sale apropiate de cele ale phableturilor, telefonul se adresează unei game mai restrânse de utilizatori, care sunt obişnuiţi cu astfel de ecrane.

Platforma hardware este cea mai puternică disponibilă în prezent pentru smartphone-uri: chipsetul Qualcomm Snapdragon 801 beneficiază de un procesor quad-core Krait 400 cu frecvenţa de 2.5 GHz, grafică Adreno 330 şi 3 GB RAM, ultima caracteristică fiind regăsita doar la câteva produse, cum ar fi Samsung Galaxy Note 3 sau Sony Xperia Z2.

Memoria internă este de 16 GB sau 64 GB şi nu poate fi extinsă prin carduri microSD, o facilitate care lipseşte de altfel în segmentul de top, cu excepţia lui HTC One M8.

OnePlus One nu face rabat nici în privinţa conectivităţii, întrucât permite navigarea pe internet cu viteze 4G de până la 150 Mbps, însă suportă şi conexiunea wireless Wi-Fi 802.11 ac, în timp ce prezentă tehnologiilor bluetooth 4.1 sau NFC nu constituie o surpriză.

Asa arata OnePlus One in interior

Asa arata OnePlus One in interior

Pentru camera foto, OnePlus a optat pentru un senzor Sony Exmor IMX214 de 13 MP cu şase lentile şi o apertură F/2.0 care promite realizarea unor fotografii de calitate pe timp de noapte, în timp ce acumulatorul Li-Po are o capacitate de 3100 mAh. Dimensiunile fizice ale telefonului sunt 153×76.8.9 mm, iar greutatea ajunge la 162 de grame.

Un alt potenţialul avantaj al lui OnePlus One este software-ul. Telefonul rulează CyanogenMod 11S, o versiune personalizată a sistemului de operare Android 4.4 KitKat, care are numeroase beneficii precum o interfaţă mai curată şi este mai uşor de modificat de utilizatorul final, fără numeroasele aplicaţii preinstalate de alţi producători care sunt mai mult sau mai puţin utile.

Camera foto a lui OnePlus One are sase lentile

Camera foto a lui OnePlus One are sase lentile

OnePlus One – preţ şi disponibilitate

OnePlus One va fi comercializat începând din perioada mai-iunie în 16 ţări şi regiuni din America de Nord, Europa şi Asia.

Principalul avantaj al telefonului în competiţia cu produsele asemănătoare oferite de Samsung, HTC sau Sony va fi, fără îndoială, preţul de comercializare. pe continentul european, versiunea cu 16 GB de memorie internă va costa 269 EUR, în timp ce pentru varianta de 64 GB va trebui să achiţi 299 EUR. Practic, preţurile solicitate de OnePlus sunt de peste două ori mai mici decât concurenţă, întrucât telefoane precum Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau iPhone 5S costă 600-700 EUR.

Sistemul de operare Android cu CyanogenMod poate fi personalizat cu usurinta

Sistemul de operare Android cu CyanogenMod poate fi personalizat cu usurinta

OnePlus One în România

România nu face parte din primul val de ţări în care OnePlus One va fi disponibil, iar în prezent nu există informaţii oficiale când sau dacă acest lucru se va petrece la un moment dat.

Nu este însă exclus ca unele magazine de comerţ electronic din România să aducă câteva exemplare de OnePlus One prin intermediul aşa-zisei pieţe gri. În acest fel, utilizatorii din România vor avea acces facil la acest produs.

Din păcate, este la fel de probabil ca telefoanele aduse prin aceasta metodă să fie vândute la un preţ semnificativ mai mare decât cel oficial. În mod normal, varianta de 16 GB ar trebui să coste în România aproximativ 1.200 lei, însă varianta noastră pesimistă este că un exemplar ar putea ajunge la 1.800 – 2.000 lei în magazinele autohtone, pe baza experienţelor cu alte produse de acest gen.

Nu ne rămâne decât să sperăm că OnePlus One va fi disponibil la un moment dat în ţara noastră şi printr-un canal oficial care să limiteze creşterea artificială a preţului.

Asta pentru că, fără să fi avut oportunitatea să ne jucăm cu un astfel de telefon, putem spune că OnePlus One este un smartphone cel puţin interesant: are un design elegant, o construcţie solidă, o platformă hardware puternică şi un sistem de operare personalizat, totul la un preţ foarte mic.

Tu ţi-ai cumpăra un OnePlus One dacă ar apărea în România?

9 comentarii

  1. Ion

    6 mai 2014 la 23:52

    Cam mare pentru un telefon, e aproape cat un phablet, dar la banii astia nu prea ai ce comenta :)

  2. vali

    25 mai 2014 la 20:14

    Best of…….

  3. stefy57

    15 iunie 2014 la 21:30

    Best of…. dar se mentioneaza clar ca bateria nu poate fi inlocuita.
    Cam seamana a unica folosinta.
    Aceeasi situatie si pe la tabletele cu acumulator nedetasabil.

    • Eu

      19 octombrie 2014 la 08:46

      Se poate inlocui, la service, ca si la iphone
      Si cum pretul 1200? De transport ati auzit, de taxe vamale? Ca doar china nu e un ue

  4. Stefan

    28 noiembrie 2014 la 23:02

    L-am comandat de pe site-ul official cu o invitatie luata de pe eBay(18$). N-am putut sa-l primesc direct in Romania. Am folosit un site, bongous.com, care ofera adresa de shipping de UK sau US.
    A meritat asteptarea. Arata si se misca bestial.

    • alin

      24 decembrie 2014 la 14:24

      Un cost ne poti spune multumesc

  5. alin

    24 decembrie 2014 la 14:10

    Dar cum de apare un mac in reclama??? Publicitate chinezeasca sau apple isi scoate un ipone lowcost mascati de o companie china

  6. Dum

    2 noiembrie 2016 la 14:45

    Eu am o părere proasta de telefon sa stricat de 4 ori în intervalul de 4 luni și mă rog de cei de la service să facă ceva cu el gen înlocuit, sau banii dar trăim în România așa că dacă vedeți magazin Quick mobil aveți de suferit baftă

  7. Maria

    9 februarie 2019 la 04:43

    Am avut unul și mi-a fost furat în Anglia împreună cu geanta bani și acte. Foarte subțire, bateria ma ținea și 3 zile, memorie mare 64GB. Îmi doresc unul dar nu asa scump cum este în România. Eu am dat 200 GBP pe el nou. De ce in Anglia unde salariile sînt mai mari ca în România, toate au preturi mai mici?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri