GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Orange Nivo, un smartphone accesibil de 4 inch‏

Autor: Echipa GiZ

Orange susține că smartphone-urile sub brand propriu reprezintă un procent important din vânzări, iar Orange Nivo ar trebui sa fie o opțiune cu un raport bun calitate-preț. În general, telefoanele sub brand propriu oferite de operatorii telecom sunt modele cu funcții de bază sau smartphone-uri cu dotări minime.

Prin Nivo și alte modele lansate în acest an, Orange  încearcă să schimbe această concepție, aducând în ofertă smartphone-uri cu o echipare mai bună. Nivo a fost anunțat oficial la sfârșitul lunii februarie, împreună cu Orange Lumo și Orange San Remo, dar a intrat în oferta Orange România la jumătatea lunii aprilie. Conform Orange, Nivo este destinat, în primul rând, tinerilor şi piețelor care introduc pentru prima dată smartphone-uri. San Remo este primul smartphone Orange în format mare, cu ecran de 4,7 inch, iar Lumo este primul model 4G LTE al companiei.

Față de modelele de top lansate în 2013, Nivo poate fi considerat un smartphone cu performanțe modeste. Comparat cu modele similare ca dotări și preț, Orange Nivo oferă un pachet atractiv pentru utilizatorii care doresc în primul rând un telefon, și apoi funcțiile de bază ale unui smartphone.

Orange Nivo specificații

Smartphone-ul este echipat cu

 • procesor Dual-Core tactat la 1 GHz;
 • 512MB memorie RAM;
 • 4GB spațiu de stocare;
 • ecran de 4 inch;
 • cameră principală de 5MP;
 • Android Jelly Bean 4.1.

Funcții importante

Nivo este pus în mișcare de platforma Qualcomm Snapdragon S2 MSM8255, care include un CPU Dual-Core Cortex-A5 tactat la 1GHz și un GPU Adreno 205. Prezența unui procesor Dual-Core ar trebui să asigure o funcționare fluentă în majoritatea aplicațiilor utilizate în mod curent, dar performanțele în multitasking ar putea fi influențate de cantitatea scăzută de memorie RAM. Desigur, experiența de utilizare depinde, în mare măsură, și modul în care fiecare alege să își personalizeze smartphone-ul, de aplicațiile instalate și de calitatea acestora.

Echiparea cu Android Jelly Bean 4.1.2 este un element pozitiv, Google introducând în această versiune mai multe optimizări care să asigure buna funcționare chiar și pe terminale cu dotări mai  slabe. Orange a personalizat interfața Nivo prin elemente de menu de culoare portocalie și câteva aplicații proprii, cum ar fi Orange Film sau TV de la Orange. Modificările aduse de Orange sunt minore și nu ar trebui să aibă efect asupra performanțelor generale ale telefonului.

Totuși, aplicațiile instalate de Orange reduc din spațiul de stocare, utilizatorul având la dispoziție aproximativ jumătate din cei 4 GB. Capacitatea de stocare poate fi suplimentată prin adăugarea unui card MicroSD de până la 32GB.

Orange Nivo

Orange Nivo, un smartphone accesibil

Nivo este echipat cu un ecran TFT de 4 inch la rezoluție WVGA (480 x 800 pixeli, aproximativ 233 ppi). Ecranul are un nivel ridicat de luminozitate și unghiuri de vizualizare specifice tehnologiei folosite. Dimensiunea și rezoluția ecranului ar trebui să ofere o experiență plăcută de utilizare, atât la navigarea pe Internet, cât și la redarea conținutului multimedia.

Camera principală este de 5MP, iar cea secundară, pentru apeluri video, de 0,3MP. Orange a lăsat la latitudinea utilizatorilor folosirea unei aplicații foto cu mai multe opțiuni, incluzând la Nivo versiunea existentă în Jelly Bean.

În privința bateriei, Orange susține că acumulatorul de 1430 mAh ar trebui să ofere aproximativ 5 zile în regim de așteptare. În condiții normale de utilizare, Nivo ar trebui să aibă ofere o autonomie de aproximativ o zi.

Alte dotări includ Bluetooth, Wi-Fi 802.11n, jack audio de 3,5 mm și GPS cu A-GPS. Nivo are conectivitate 3G cu viteză maximă de download 7,2 Mbps. Telefonul este blocat în rețeaua Orange România și este compatibil cu tehnologia HD Voice, care promite să asigure un sunet clar în timpul apelurilor și reducerea zgomotelor de fundal.

Din punct de vedere al design-ului, Nivo vine cu o carcasă de plastic negru, iar capacul spate este cauciucat, oferind o aderență bună. Dimensiunile efective sunt 124 x 65 x 10.4 mm, dar marginile rotunjite fac telefonul să pară mai subțire.

Îl cumpărăm sau nu?

Așa cum a fost prezentat și de Orange, Nivo este un smartphone accesibil cu dotări decente. Ecranul de 4 inch, procesorul Dual-Core, chiar dacă este de generație mai veche, și sistemul Android Jelly Bean sunt principalele elemente pozitive. Memoria RAM ar putea crea unele probleme la rularea mai multor aplicații, iar spațiul de stocare este redus prin preinstalarea unor aplicații Orange.

Din datele de până acum, Nivo este un telefon bine construit, cu design clasic, care ar putea atrage nu doar tinerii, ci și pe cei care nu vor să investească prea mult într-un smartphone.

Dacă telefonul va ajunge în review la GiZ.ro, vom putea testa mai bine cum se comportă în condiții obișnuite de utilizare și care sunt performanțele în jocuri.

Orange Nivo și concurența (Samsung Galaxy S3 Mini și HTC Desire X)

Samsung Galaxy S3 Mini are mai multe puncte comune cu Orange Nivo, cum ar fi ecranul de 4 inch la aceeași rezoluție, procesorul Dual-Core tactat la 1GHz, camera de 5 MP și sistemul Android Jelly Bean. Diferențele ar fi platforma mai nouă folosită la S3 Mini (procesor Cortex-A9), 1 GB memorie RAM față de 512 MB la Nivo, și ecranul Super AMOLED.

HTC Desire X folosește aceeași platformă Qualcomm Snapdragon MSM8255, dar vine cu ceva mai multă memorie RAM – 768 MB. Camera foto principală și spațiul de stocare sunt identice cu cele întâlnite la Nivo, dar Desire X nu are cameră secundară.

Față de ambele modele, Nivo are avantajul de a fi mai accesibil: S3 Mini este comercializat în prezent la aproximativ 1150 lei,  iar  Desire X în jurul valorii de 1000 lei.

Preț Orange Nivo

Orange Nivo este comercializat fără semnarea unui contract la prețul de 105 Euro cu TVA, aproximativ 456 lei. Prețurile la un abonament nou pe doi ani pornesc de la 1 Euro, valoare calculată la abonamentul Cangur 20. La același abonament pe o perioadă de 1 an, Nivo este evaluat la 65 Euro. Pentru clienții existenți, care doresc să își prelungească contractul pe 2 ani, Nivo este disponibil la 1 Euro cu abonamentul Cangur 18.

Concluzii

Orange Nivo este un model adresat, în principal, celor care fac trecerea de la un telefon clasic la un smartphone. Platforma hardware ar trebui să asigure funcționarea optimă a aplicațiilor și funcțiilor uzuale, cu unele rezerve legate de multitasking. Ecranul de 4 inch îl face potrivit pentru vizionarea în bune condiții a conținutului multimedia, iar prezența camerei frontale permite folosirea pentru apeluri video. Avantajul net al Orange Nivo față de concurență este reprezentat de preț, cu mențiunea că telefonul este disponibil doar clienților Orange.

1 comentariu

 1. Gabriel

  18 aprilie 2013 la 09:36

  https://www.orange.ro/magazin-online/telefoane/orange-nivo Scrie acolo ca are 512 MB Ram, deci e clar best-buy.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri