Samsung Galaxy S6 sau HTC One M9 – ce să aleg?

Segmentul smartphone-urilor de top include în prezent, printre altele, şi două dintre cele mai dorite terminale de pe piaţă: Samsung Galaxy S6 şi HTC One M9.

Până de curând, telefoanele de top de la Samsung şi HTC erau relativ uşor de diferenţiat în special în privinţa designului, dar şi prin prisma tehnologiei utilizate pentru camerele foto, însă acum principalele diferenţe vin de la platformele hardware.

Prin urmare, misiunea de a diferenţia cele două smartphone-uri de top de la Samsung şi HTC a devenit mai complicată, iar alegerea unuia în defavoarea altuia nu mai este atât de simplă precum părea în trecut.

Tocmai de aceea, în acest articol ne vom concentra pe primele diferenţe dintre Samsung Galaxy S6 şi HTC One M9 pentru a te ajuta să iei o decizie mai bună.

Samsung Galaxy S6 si HTC One M9, doua telefoane de top
Samsung Galaxy S6 si HTC One M9, doua telefoane de top

Specificaţii tehnice

Din multe puncte de vedere, Samsung Galaxy S6 şi HTC One M9 sunt foarte asemănătoare când vine vorba despre specificaţii tehnice.

HTC One M9Samsung Galaxy S6
Ecran5”, QHD5.1”, QHD
ChipsetSnapdragon 810Exynos 7420
ProcesorCortex A53 1.5 GHz + Cortex A57 2 GHzCortex A53 1.5 GHz + Cortex A57 2.1 GHz
GraficaAdreno 430Mali-T760
RAM3 GB3 GB
Memorie32 GB32 GB
Conectivitate4G+Wi-Fi4G+Wi-Fi
Camera foto20.7 MP, video 4K16 MP, video 4K
Acumulator2840 mAh2550 mAh
OSAndroid 5.0 + HTC Sense 7Android 5.0 + TouchWiz
Dimensiuni144.6×69.7×9.6 mm143.4×70.5×6.8 mm
Greutate157 grame138 grame

Design şi construcţie

Samsung Galaxy S6 aduce o nouă filosofie de design, care vine ca replică la numeroasele critici ale utilizatorilor. Plasticul a fost lăsat de-o parte pentru a face loc unor panouri de sticlă pe faţă şi spate care sunt îmbinate într-o ramă metalică, elemente care fac telefonul să arate mai bine. Totuşi, camera foto iese mult în relief, asemănător cu ceea ce a făcut Apple pentru iPhone 6.

În schimb, HTC One a optat pentru un design aproape identic cu predecesorul său, întrucât acesta s-a bucurat de o bună priză la public.Punctele de referinţă rămân carcasa unibody metalică şi cele două difuzoare care asigură o audiţie de bună calitate.

Galaxy S6 beneficiaza de un nou design

Ecran

O altă diferenţă majoră am remarcat şi în privinţa ecranelor, care au în comun doar diagonala: One M9 are 5”, iar Galaxy S6 are 5.1”. De aici mai departe, lucrurile se schimbă dramatic. Galaxy S6 mizează pe un panou SuperAMOLED cu rezoluţie QHD, în timp ce One M9 are un display SuperLCD3 cu rezoluţie FullHD.

Teoretic, alegerea taiwanezilor este mai logică, întrucât rezoluţia FullHD este mai mult decât suficientă pentru un smartphone de acest nivel. Totuşi, Samsung a vrut să iasă în evidenţă prin rezoluţia QHD, care consumă mai multă energie şi care oferă imagini mai detaliate, fără însă că acest aspect să fie uşor de intuit pentru utilizatorul final.

HTC M9 ramane la ecran cu rezolutie Full HD

Platforma hardware

Până de curând, platforma hardware era aproape la fel în cazul telefoanelor de top. Iată însă că lucrurile se schimbă şi aici: Galaxy S6 a renunţat la Qualcomm în favoarea unui chipset proprietar Exynos 7420 care utilizează aceleaşi procesoare ARM quad-core ca şi chipsetul Qualcomm Snapdragon 810 regăsit în interiorul lui M9.

Faptul că Exynos 7420 este construit în tehnologie de 14 nm are însă potenţialul de a reduce consumul de energie şi, implicit, de a îmbunătăţi autonomia, un element care, dacă va fi verificat în practică, va aduce un mare avantaj pentru producătorul sud-coreean.

Ambele telefoane au în varianta de bază 32 GB pentru stocarea datelor, însă Samsung pare şi aici cu un pas în faţă: memoria internă de pe SGS6 foloseşte tehnologia UFS 2.0 regăsită şi în SSD-uri, care permite o fluenţă mai mare în cadrul utilizării de zi cu zi.

Samsung mizeaza pe un chipset proprietar

Camera foto

Camera foto ar putea fi segmentul în care cele două smartphone-uri sunt mai apropiate ca performanţă decât anul trecut. Galaxy S6 are un senzor de 16 MP cu stabilizare optică a imaginii capabil să înregistreze clipuri video în format 4K, în timp ce HTC a renunţat la camera UltraPixel de 4 MP în favoarea unui senzor tradiţional de 20.7 MP. Decizia are la baza fotografiile modeste realizate pe timp de zi cu predecesorul M8, astfel că decizia este una pozitivă. Cei care savurau totuşi camera UltraPixel nu au multe motive de regret, întrucât tehnologia a fost transferată pe camera frontală.

One M9 mizeaza pe un senzor traditional pentru camera foto

Software

Criticată ani de zile pentru interfaţa greoaie şi numeroasele aplicaţii inutile, Galaxy S6 vine cu sistemul de operare Android 5.0 Lollipop acompaniat de o interfaţă proprietară TouchWiz care iese în evidenţă printr-un design mai simplu. Samsung promite că telefonul va fi acum mai fluent după eliminarea unor elemente care îngreunau inutil utilizarea.

În schimb, HTC doar a rafinat propria interfaţă prin lansarea noului HTC Sense 7, întrucât beneficia deja de una dintre cele mai curate platforme software din rândul producătorilor de top.

Samsung promite un software mai curat

Autonomie

Autonomia continuă să reprezinte o problemă pentru smartphone-urile de top, mai ales că tehnologia acumulatorilor nu pare să se schimbe prea mult în viitorul apropiat.

Tocmai de aceea, utilizarea pe Galaxy S6 a unei baterii de 2550 mAh în detrimentul celei de 2800 mAh de pe S5 poate părea surprinzătoare, mai ales că aceasta nu poate fi înlocuită. Totuşi, utilizarea unui platforma hardware construită pe 14 nm şi integrarea chipului 4G în chipsetul Exynos pot contribui la un consum mai mic de energie, care ar putea fi însă anulat de necesarul mai mare de curent al ecranului QHD. La polul opus, HTC a reuşit să îmbunătăţească capacitatea până la 2840 mAh, iar acest lucru ar trebui să menţină autonomia cel puţin la nivelul celei înregistrate pe M8.

Indiferent de situaţie, probabil că autonomia unui smartphone de top va rămâne la o zi, poate o zi şi jumătate, în cazul unei utilizare obişnuite care presupune coectarea permanentă la internet.

One M9 are un acumulator mai mare decat Galaxy S6

Preţ şi disponibilitate

Pe plan european, HTC One M9 va fi disponibil chiar din lume martie, în timp ce lansarea lui Galaxy S6 este programată pentru 10 aprilie.

Niciunul dintre producători nu a anunţat încă preţurile de lansare, însă potrivit unor zvonuri anterioare ambele telefoane ar urma să coste în versiunea de bază circa 750 EUR, echivalentul a 3.200 – 3.300 lei.

Preţurile ar fi similare cu cele de la lansarea predecesorilor şi ar urma să scadă destul de puternic inclusiv în primele şase luni. Totuşi, merita să remarcăm că, în general, telefoanele Samsung se ieftinesc mai mult decât cele HTC pe parcursul timpului.

Concluzii

Samsung Galaxy S6 şi HTC One M9 se alătură segmentului smartphone-urilor de top prin utilizarea a doua reţete diferite.

Galaxy S6 este caracterizat de numeroase noutăţi în ceea ce priveşte design, platforma hardware sau aplicaţii software, cu scopul de a remedia punctele slabe ale predecesorilor. În schimb, One M9 păstrează designul implementat în urmă cu doi ani, mizează pe reţeta clasică a chipsetului de top de la Qualcomm şi aduce schimbări majore doar la camera foto.

În cele din urmă, ambele telefoane se vor dovedi probabil performante în utilizarea de zi cu zi, iar alegerea unuia sau altuia dintre ele va depinde în bună măsură şi de gusturile personale în materie de design sau interfaţa software.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!