GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung Galaxy S7 şi Gear VR review – telefonul superlativelor

Testat pe data de 19 aprilie 2016
Pe scurt: Samsung Galaxy S7 este probabil cel mai bun smartphone al momentului, întrucât impresionează la toate capitolele, de la construcţie la ecran şi de la performanţe la camera foto.
Produs testat: Samsung Galaxy S7   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 3300 Lei

“În sfârşit a făcut şi Samsung un telefon mişto”. Aceasta este replica pe care am primit-o de la un prieten care foloseşte iPhone de mai bine de 5 ani şi cred că asta spune aproape totul despre designul şi calitatea construcţiei pe care le oferă Samsung-ul Galaxy S7.

Telefonul fanion al producătorului sud-coreean pentru anul 2016 rafinează practic filosofia de design implementată pe Galaxy S6, o amestecă cu o platformă hardware de top, adaugă poate cea mai bună cameră foto de pe un smartphone şi o condimentează cu un acumulator mai mare.

Rezultatul este ceea ce poate fi considerat unul dintre cele mai bune smartphoneuri cu Android ale momentului. La momentul lansării precomenzilor, telefonul a fost oferit la pachet cu un Samsung Gear VR, o pereche de ochelari pentru realitate virtuală ce oferă o nouă dimensiune pentru divertisment, dar care are nevoie de unele îmbunătăţiri pentru a deveni cu adevărat atractiv.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7

Specificaţii tehnice Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7
EcranSuperAMOLED, 5.1”, QHD
ChipsetExynos 8890
Procesorquad-core Mongoose si Cortex A53
GraficaMali-T880 MP12
Memoria RAM4 GB
Memorie interna32 GB
Conectivitate4G, Wi-Fi
Camera foto12 MP, video 4K
SoftwareAndroid 6 Marshmallow
AcumulatorLi-Ion 3000 mAh
Dimensiuni142.4 x 69.6 x 7.9 mm
Greutate152 grame

Ce ne-a plăcut

Samsung Galaxy S7 păstrează în mare măsură reţeta noului design introdus cu ocazia predecesorului său.

Prin urmare, avem în faţă un smarthpone elegant, cu sticlă pe partea frontală şi pe spate, dar producătorul a inserat câteva noutăţi de efect. Pentru mine, cea mai importantă a fost o uşoară curbură pe laterale pe partea din spate, element care asigură o priză foarte bună în mână. Practic, spre deosebire de Galaxy S7 Edge cu care m-am jucat recent, Galaxy S7 nu alunecă şi este mult mai uşor de folosit cu o singură mână. Cu alte cuvinte, Galaxy S7 scapă de aproape toate defectele pe care le-am imputat versiunii Edge.

Spatele rotunjit asigura o priza buna in mana

Spatele rotunjit asigura o priza buna in mana

În rest, deloc surprinzător, Galaxy S7 păstrează restul elementelor la fel ca pe Edge: tasta de power şi cea pentru volum au fost poziţionate pe partea dreaptă, în timp ce în partea superioară există un slot accesibil cu o agrafă care oferă acces la cartela SIM şi cardul microSD.

În partea de jos găsim jack-ul de 3.5 mm pentru căşti, portul microUSB pentru încărcare şi difuzorul. Tasta de home din partea de jos are şi funcţie de cititor de amprentă. În plus, telefonul este rezistent la apă şi praf în limitele certificatului IP68, timp de 30 de minute la adâncimi de peste 1.5 metri.

Butonul de Power este pe partea dreapta

Butonul de Power este pe partea dreapta

Cât despre ecran, nu am niciun reproş de făcut. Diagonala de 5.1” este ideală pentru mine, luminozitatea este foarte puternică, astfel că poţi folosi telefonul fără probleme în mediul exterior, culorile sunt naturale, fără o tentă prea pronunţată de saturaţie întâlnită de obicei la display-urile SuperAMOLED, iar unghiurile de vizualizare sunt de asemenea foarte bune.

Noutatea majoră este funcţia Always-On, care permite afişarea continuuă a unor informaţii, inclusiv după stingerea display-ului. Practic, poţi vedea în permanenţă data, ora sau nivelul de încărcare al bateriei. Funcţia în sine este foarte utilă pentru cei mai mulţi utilizatori, întrucât nu mai trebuie să aprinzi ecranul doar pentru a vedea cât este ceasul sau dacă trebuie să pui gadgetul la încărcat.

Samsung Galaxy S7, cel mai bun smartphone cu Android al momentului

Samsung Galaxy S7, cel mai bun smartphone cu Android al momentului

Din punct de vedere hardware, Galaxy S7 Edge este disponibil în două versiuni: una dintre ele utilizează chipsetul Qualcomm Snapdragon 820, în timp ce a doua este motorizată de un chipset proprietar Exynos 8890. Noi am avut la test varianta a doua, al cărei chipset este format din procesor quad-core Mongoose la 2.3 GHz şi procesor quad-core Cortex A53 la 1.6 GHz, grafică Mali-T880 MP12 şi 4 GB RAM. Indiferent de alegere, performanţele sunt apropiate.

Cert este că poţi folosi Galaxy S7 la orice fel de activitate posibilă în anul 2016, indiferent că vorbim despre aplicaţii sau jocuri. La fel ca şi în cazul lui S7 Edge, navigarea prin meniuri sau browser decurge impecabil, iar experienţa multimedia este la înălţime, însă îţi recomand instalarea unor aplicaţii din Play Store pentru o mai largă varietate de setări pentru filme. Difuzorul audio este de asemenea de bună calitate, astfel că muzica va răsuna bine dacă nu ai căştile la îndemână.

În versiunea de bază, Galaxy S7 beneficiază de 32 GB de spaţiu de stocare, din care 24.8 GB sunt disponibili pentru utilizator, cu peste 3 GB mai mult decât în cazul versiunii Edge. Dacă nici asta nu este suficient, poţi oricând să foloseşti un card microSD sau să accesezi bonusul de 100 GB oferit pentru OneDrive.

Din punct de vedere al conectivităţii, telefonul suportă Wi-Fi ac, 4G cu viteze de download de până la 450 Mbps şi upload 50 Mbps, 3G de 42 Mbps, sistem GPS cu suport pentru Glonass şi BDS (China) şi NFC.

Evident, telefonul mizează pe sistemul de operare este Android 6.0.1 Marshmallow, peste care Samsung a aplicat interfaţa proprietară TouchWiz, care include în continuare numeroase aplicaţii proprietare şi un stufos meniu de setări pentru care îţi recomand să apelezi cu încredere la funcţia de căutare. Personalizarea homescreen-ului şi a altor elemente este destul de puternică, deşi nu se ridică la nivelul altor producători.

Galaxy S7 vine cu Android 6 Marshmallow

Galaxy S7 vine cu Android 6 Marshmallow

Camera foto a suferit câteva schimbări importante comparativ cu cea disponibilă pe Galaxy S6, întrucât acum vorbim despre un senzor de 12 MP şi dimensiuni de 26 mm, cu deschidere f/1.7, detecţie de fază şi stabilizare optică a imaginii. Scopul a fost obţinerea unor fotografii cu o calitate mai bună în lumină scăzută şi pe timp de noapte.

La fel ca şi în cazul lui Galaxy S7 Edge, am “prins” exemplarul cu senzor Sony, însă este interesant de notat că în magazine vei găsi şi versiuni cu senzor produs de Samsung. Din păcate, nu există nicio metodă de a cunoaşte provenienţa senzorului înainte de achiziţie, ci doar după instalarea unei aplicaţii precum AIDA64.

Camera foto este foarte performanta

Camera foto este foarte performanta

Prin urmare, calitatea fotografiilor este similară cu cea regăsită în cazul lui S7 Edge. Pe timp de zi, calitatea este exemplară, cu un nivel ridicat de detalii, o reproducere fidelă a culorilor şi o focalizare foarte rapidă. În plus, îţi recomand să foloseşti funcţia HDR pe modul Auto. În acest fel, camera detectează singură când este bine să activeze HDR-ul, iar fotografia se realizează instant, la fel de repede ca una fără HDR.

Pe timp de noapte rezultatele sunt de asemenea foarte bune, în special la fotografiile în care subiectul este aproape şi, implicit, bine luminat. Multe dintre ele ies mai bine fără blitz, întrucât LED-ul Flash nu se ridică la înălţimea aşteptărilor în cazul fotografiilor cu subiect îndepărtat.

Nu în ultimul rând, iată şi o mostră video realizată în format Full HD:

Unul dintre aspectele mai puţin plăcute ale lui Galaxy S6 a fost acumulatorul de numai 2.600 mAh, însă Samsung a remediat această greşeală şi a implementat o baterie de 3.000 mAh pe S7. Acest lucru se traduce printr-o autonomie de o zi în aproape toate scenariile uzuale, care presupun în mod obişnuit câteva zeci de minute de convorbiri, conexiune permanentă la internet, notificări push pentru aplicaţii precum GMail sau Facebook şi un timp de 3-4 ore cu ecranul aprins.

O scurtă remarcă legată de funcţia Always-on: aceasta consumă circa 1% din baterie în fiecare oră, ceea ce poate deveni deranjant la un moment dat, caz în care îţi recomand să o dezactivezi.

Samsung Gear VR review – realitate virtuală

Am primit Galaxy S7 la test împreună cu ochelarii de realitate virtuală Samsung Gear VR dezvoltaţi de compania Oculus VR, care este deţinută de Facebook. Pentru mine a fost prima experienţă pe termen lung cu o pereche de ochelari VR, iar tehnologia are potenţialul să crească în următorii ani.

Ochelarii se folosesc prin conectarea unui smartphone Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, S7, S7 Edge sau Note 5 în locul special amenajat din faţa lentilelor, la un conector micro USB. Ochelarii cântăresc 318 grame, astfel că împreună cu telefonul ajungi la o masă de aproape 500 grame, însă acest lucru nu este deranjant în timpul utilizării, mai ales că dispozitivul stă bine pe cap prin folosirea unei curele de prindere.

Galaxy Gear este compatibil cu o gama limitata de smartphone-uri Samsung

Galaxy Gear este compatibil cu o gama limitata de smartphone-uri Samsung

Oarecum ironic, la prima conectare a telefonului şi montare a ochelarilor pe cap eşti invitat să-i dau jos, pentru a permite instalarea automată a aplicaţiei Oculus care permite utilizarea propriu-zisă a gadgetului.

După acest proces, primul pas este reprezentat de un tutorial de învăţare a funcţiilor. Practic, pe “ecranul” din faţa ochilor cei observa un cursor pe care îl poţi muta prin simpla mişcare a capului, iar pe partea dreaptă a ochelarilor există un touchpad cu buton central pentru control: aici poţi selecta o opţiune dintr-un meniu prin tap sau poţi face swipe-uri în orice direcţie. În plus, în partea frontală a dispozitivului există o rotiţă pentru reglarea focusului imaginii.

Touchpad-ul este pozitionat pe partea dreapta

Touchpad-ul este pozitionat pe partea dreapta

După finalul tutorialului ajungi practic în meniul central al ochelarilor Gear VR. Pasul următor este să accesezi Oculus Store pentru a căuta diverse aplicaţii interesante, iar de aici lucrurile devin, teoretic, din ce în ce mai palpitante.

Există o serie de aplicaţii interesante gratuite. Pe parcursul zilelor de teste am încercat Titans of Space, care te poartă într-o lume a spaţiului cosmic, Relay Cars 2, un joc cu maşini, Ocean Drift, care te invită într-o incursiune în adâncurile oceanelor, Jurassic World Apatosaurus, care prezintă viaţa unui dinozaur, sau Street View VR, care te “teleportează” oriunde în lume cu imagini preluate din Google Street View.

Experienţa de utilizare este destul de dificil de exprimat în cuvinte, însă o pot asemăna cu cea a unui film 3D în care ecranul este reprezentat de întreg mediul înconjurător. Practic, intri într-un mediu virtual 3D în care te poţi orienta cu capul în orice direcţie pentru a vedea diverse elemente din cadrul jocului sau aplicaţiei. Pentru a înţelege cel mai bine modul de funcţionare, îţi recomand să testezi ochelarii de realitate virtuală în magazinele Samsung.

Din păcate, imaginile par de uneori pixelate, iar asta s-a întâmplat în numeroase jocuri şi aplicaţii. Probabil însă că acesta este un compromis pentru introducerea pe piaţă unui dispozitiv cu un preţ accesibil, mai mic decât în cazul altor modele de ochelari VR.

În plus, oferta de jocuri şi aplicaţii nu este foarte vastă, iar cele mai multe sunt contra-cost. Nu te gândi la cei 2-3 dolari întâlniţi uzual în Google Play Store, întrucât cele mai multe jocuri şi aplicaţii au preţuri cuprinse între 5-10 dolari. Nu, nu am cumpărat niciun joc, mai ales că a fost dificil să-mi dau seama cât de bune sunt doar din descrieri şi câteva review-uri.

Samsung Gear VR oferă o experienţă interesantă şi, mai ales, nouă, însă este greu de crezut că în stadiul actual de dezvoltare te vei juca periodic cu el mai mult de câteva săptămâni. Ipoteza mea este că, după o perioadă în care încerci aproape toate jocurile şi aplicaţii decente, vei pune Gear VR într-un colţ de cameră şi îl vei folosi doar ocazional, eventual când prietenii tăi vor sosi în vizită. Asta cu atât mai mult cu cât aplicaţiile şi jocurile nu sunt încă suficient de complexe. Unele însă pot avea un rol educativ ridicat, cum ar fi cele care explorează oceanele sau lumea dinozaurilor, astfel că există potenţialul de a deveni utile în procesul de învăţare din şcoală.

samsung galaxy s7 montat in casca gear VR

Ce scârţâie

În contextul în care Galaxy S7 a scăpat practic de aproape toate defectele lui S7 Edge, este dificil de găsit puncte cu adevărat negative.

Singurul lucru care mie nu mi-a plăcut este spatele realizat din sticlă, întrucât acesta atrage amprentele, iar acest lucru este vizibil de la prima scoatere a telefonului din cutie. Pe de altă parte, este adevărat că această soluţie este mai elegantă decât plasticul folosit ani de zile de Samsung pe smartphone-urile sale de top.

În rest, poate că numărul de aplicaţii proprietare este în continuare prea ridicat, iar Samsung ar trebui să urmeze exemplul celor de la HTC, care în cazul lui HTC 10 au eliminat o serie de astfel de aplicaţii care duplicau practic aplicaţiile Google integrate în Android.

Amprentele de pe spate reprezinta singurul dezavantaj major al telefonului

Amprentele de pe spate reprezinta singurul dezavantaj major al telefonului

Preţ Samsung Galaxy S7, Gear VR şi disponibilitate

Ambele produse sunt deja disponibile în magazinele de comerţ electronic din România. În versiunea de 32 GB, Samsung Galaxy S7 costă 3.300 lei şi este disponibil în nuanţele negru şi gold. Practic, preţul actual este ceva mai mare decât al unui iPhone 6S şi cu aproximativ 800 lei mai mare decât al lui LG G5, care nu este încă disponibil în magazine. În schimb, SGS7 are un preţ sensibil mai bun decât HTC 10.

Între timp, Samsung Gear VR este disponibil pentru 500 – 530 lei, un preţ relativ scăzut pentru un astfel de dispozitiv, dar care prezintă o serie de limitări tehnice tocmai din acest motiv.

Pachetul de accesorii cu care vine Gear VR

Pachetul de accesorii cu care vine Gear VR

Concluzii

Samsung Galaxy S7 este probabil cel mai bun smarthpone cu Android al momentului, prin prisma calităţii construcţiei, a ecranului care redă excelent imaginile, a platformei hardware de top şi a camerei foto care realizează fotografii de bună calitate inclusiv pe timp de noapte.

“Pasiunea” pentru amprente a carcasei spate este singurul aspect cu adevărat negativ pe care îl prezintă telefonul, element ce spune multe despre calitatea produsului realizat de Samsung.

Pro

  • design şi construcţie
  • performanţe excelente
  • cameră foto de bună calitate

Contra

  • spatele de sticlă atrage amprente
Galaxy S7, unul dintre cele mai bune telefoane

Galaxy S7, unul dintre cele mai bune telefoane

1 comentariu

  1. Bogdan

    24 aprilie 2016 la 07:12

    Va fi intr-adevar un telefon de top cand va avea si o baterie mare, de minim 5000 la performantele lui, asa incat sa nu stai cu el numai in priza, sa-l incarci zilnic, cu atat mai mult cu cat apar multe chinezarii cu baterii uriase care ii dau clasa la capitolul autonomie. Avem pretentii mari din acest punct de vedere, la cat de renumit, la cat de flagship este si la cat costa..

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri