Buy Back telefoane mobile la operatori, pe intelesul tuturor

Operatorii de telefonie mobilă din România oferă programe de tip buy back telefoane mobile, prin intermediul cărora poţi vinde mult mai uşor telefonul mobil atunci când vrei să-l schimbi.

Oportunitatea oferită de Vodafone, Orange şi Cosmote este interesantă în condiţiile în care există utilizatori care îşi schimbă frecvent smartphone-urile, iar această soluţie vine cu câteva avantaje majore, în primul rând legate de rapiditatea cu care se încheie tranzacţia.

Cu toate acestea, programele buy-back ale operatorilor vin şi cu câteva dezavantaje importante, cel mai important fiind preţul relativ mic pe care îl poţi obţine pe smartphone-ul tău comparativ cu ofertele second-hand ale site-urilor de specialitate.

În acest articol îţi vom prezenta detalii complete despre programele de buy-back cu avantajele şi dezavantajele sale şi vom face o comparaţie directă cu sistemele clasice de vânzare a unui telefon mobil, pentru a afla dacă merită sau nu să apelăm chiar la operatorul de telefonie atunci când vrem să renunţăm la un telefon mobil.

Ce înseamnă buy-back pentru telefoane la operatori?

 • intri pe site-ul operatorului tău de telefonie şi îţi evaluezi terminalul în funcţie de marcă, model şi starea de funcţionare a acestuia
 • mergi cu telefonul la operator şi în schimbul lui primeşti un voucher cu valorea corespunzătoare evaluării
 • cumperi un telefon cu abonament nou, prelungire de contract sau fără contract şi plăteşti parţial cu ajutorul voucherului

Câţi bani poţi obţine pentru telefonul tău prin buy-back?

În principiu, poţi opta pentru programe de tip buy-back indiferent de telefonul pe care îl ai, mai ales dacă acesta este unul cumpărat în urmă cu cel mult patru-cinci ani, întrucât baza de date a operatorilor este una generoasă.

Pentru a vedea exact câţi bani poţi obţine pentru un telefon la fiecare dintre cei trei operatori, am evaluat câteva dintre cele mai populare telefoane mobile din ultimii ani pentru a vedea ce voucher am putea obţine.

De remarcat este că Vodafone oferă voucherul în RON, iar Orange şi Cosmote în EUR. În plus, Cosmote are o ofertă semnificativ mai săracă de telefoane pe care le poţi vinde prin sistem buy-back comparativ cu Vodafone şi Orange. 

TelefonVodafoneOrangeCosmote
Samsung Galaxy S III946 RON180 EUR170 EUR
HTC One X626 RON126 EUR110 EUR
iPhone 4S1049 RON180 EUR117 EUR
Samsung Galaxy Nexus454 RON81 EUR17 EUR
Samsung Galaxy Ace 2178 RON46 EURN/A
HTC Desire C25 RON17 EUR17 EUR
iPhone 4569 RON103 EUR77 EUR
Sony Xperia P203 RON58 EURN/A
Nokia Asha 30010 RON10 EURN/A
Nokia Lumia 610128 RON23 EURN/A

Aşa cum poţi observa şi din tabelul de mai sus, Vodafone are cea mai bună ofertă pentru telefoane la buy-back în cazul smartphone-urilor de top din urmă cu 12-24 de luni, cum ar fi Samsung Galaxy S III sau iPhone 4.

În schimb, dacă ai un telefon ieftin cu dotări de bază, este foarte posibil să obţii un preţ mai bun la Orange, uneori chiar de patru ori mai mare decât cel oferit de Vodafone. Este cazul pentru HTC Desire C sau Nokia Asha 300.

Din păcate, pe lângă oferta redusă de terminale, Cosmote oferă şi cele mai modeste preţuri pentru telefoane, de multe ori de două ori mai mici decât cele ale concurenţei, aşa cum este cazul, de exemplu, la iPhone 4.

Deloc surprinzător, preţurile oferite de operatori sunt însă mai mici decât cele cu care se vând de obicei astfel de telefoane la mâna a doua. De exemplu, o simplă “excursie” pe un site precum Okazii arată că un Samsung Galaxy S III poate fi vândut pentru 1.200 – 1.600 RON, iar pentru un Samsung Galaxy Ace 2 poţi obţine 500 – 700 RON, semnificativ mai mult decât prin buy-back.

Acum, după ce am văzut ce sume poţi obţine pe un telefon mobil prin sistemul buy-back şi cel de pe piaţa second-hand, putem trage câteva concluzii interesante cu privire la modul în care este mai bine să-ţi pui în vânzare telefonul.

Operatorii ofera preturi mai mici pentru smarpthone-urile acceptate in programul buy-back
Operatorii ofera preturi mai mici pentru smarpthone-urile acceptate in programul buy-back

Vinde telefonul prin sistemul buy-back la operatori dacă:

 • vrei să scapi de el într-un timp cât mai scurt pentru a-ţi cumpăra imediat un telefon nou de la operator
 • vrei să eviţi negocierile cu diverse persoane care ulterior renunţă la achiziţie şi te fac să pierzi timp inutil
 • este un model vechi pentru care este puţin probabil să găseşti un cumpărător prin canale alternative
 • nu te deranjează că obţii un preţ mai mic pe el

Vinde telefonul la mâna a două dacă:

 • ai nevoie de bani cash, nu de un voucher de reducere de la operator
 • vrei să obţii cel mai bun preţ posibil pentru el
 • îţi permiţi să aştepţi mai mult timp până vei găsi un cumpărător
 • eşti dispus să negociezi cu mai multe persoane care s-ar putea să renunţe ulterior la tranzacţie

Concluzie

În cazul în care vrei să-ţi vinzi telefonul mobil, ofertele de buy-back ale operatorilor se pot dovedi interesante, în special dacă vrei să-ţi schimbi telefonul, nu ai timp să te întâlneşti cu diverşi potenţiali cumpărători cu care să porţi negocieri, iar preţul nu este atât de important pentru tine.

Totuşi, preţurile mici oferite de operatori şi imposibilitatea de a obţine bani cash prin această metodă fac ca piaţa second-hand să fie mai atractivă pentru cei mai mulţi dintre noi.

9 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!