GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Telefoanele cu ecran flexibil sosesc în 2013

Autor: Echipa GiZ

De câțiva ani, marii producători ne prezintă diverse prototipuri de produse care ar putea încorpora ecrane flexibile. Începând cu primul ecran care se putea rula, prezentat de Philips în 2005, am văzut o serie de concepte care nu au fost, însă, transpuse în produse comerciale.

Tehnologia nu era încă perfecționată, iar un asemenea ecran nu prea își justifica utilitatea.

Trecerea la ecranele capacitive, sensibile la contact și nu la presiune, a determinat majoritatea producătorilor de dispozitive mobile să opteze pentru ecrane acoperite cu sticlă rezistentă, display-ul flexibil fiind aproape uitat.

Perfecționarea ecranelor OLED, recunoscute pentru culorile vii și consumul redus de energie, a stimulat imaginația designerilor, ideile transformându-se în gadget-uri flexibile.

În 2011, Samsung a prezentat în mai multe ocazii diverse concepte de produse mobile având la bază ecranele OLED flexibile, dar producția de masă a fost amânată succesiv.

La Nokia World 2011, compania finlandeză a prezentat un produs demo funcțional, denumit Nokia Kinetic Device. Dispozitivul nu numai că avea ecran AMOLED flexibil, dar putea fi controlat prin îndoire și răsucire, de exemplu navigarea prin biblioteca multimedia.

Nokia Kinetic Device

Nokia Kinetic Device

Recent, BBC a susținut că mai mulți producători, printre care LG, Philips, Sharp, Sony și Nokia, lucrează la scăderea costurilor de producție pentru ecranele flexibile care să fie integrate în telefoane mobile.

Samsung pare a fi foarte aproape de lansarea unui model de smartphone cu ecran flexibil în 2013, mizând pe tehnologia OLED.

Conform unui reprezentant al companiei, ecranele OLED flexibile vor fi foarte populare, putând fi împachetate, rulate și chiar purtate, fiind foarte rezistente. Ecranele vor fi acoperite cu un strat subțire și rezistent de material plastic care va asigura durabilitatea și flexibilitatea produsului.

Cei de la BBC au vizitat și un laborator al Universității Cambridge care lucrează, în cooperare cu Nokia, pentru a crea materiale flexibile din graphene. Acestea pot fi folosite pentru a construi diverse electronice flexibile, dar aplicațiile practice sunt încă departe.

Surse: BBC, Engadget

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri