Telefoanele cu ecran flexibil sosesc în 2013

Telefoanele cu ecran flexibil sosesc în 2013

De câțiva ani, marii producători ne prezintă diverse prototipuri de produse care ar putea încorpora ecrane flexibile. Începând cu primul ecran care se putea rula, prezentat de Philips în 2005, am văzut o serie de concepte care nu au fost, însă, transpuse în produse comerciale.

Tehnologia nu era încă perfecționată, iar un asemenea ecran nu prea își justifica utilitatea.

Trecerea la ecranele capacitive, sensibile la contact și nu la presiune, a determinat majoritatea producătorilor de dispozitive mobile să opteze pentru ecrane acoperite cu sticlă rezistentă, display-ul flexibil fiind aproape uitat.

Perfecționarea ecranelor OLED, recunoscute pentru culorile vii și consumul redus de energie, a stimulat imaginația designerilor, ideile transformându-se în gadget-uri flexibile.

În 2011, Samsung a prezentat în mai multe ocazii diverse concepte de produse mobile având la bază ecranele OLED flexibile, dar producția de masă a fost amânată succesiv.

La Nokia World 2011, compania finlandeză a prezentat un produs demo funcțional, denumit Nokia Kinetic Device. Dispozitivul nu numai că avea ecran AMOLED flexibil, dar putea fi controlat prin îndoire și răsucire, de exemplu navigarea prin biblioteca multimedia.

Nokia Kinetic Device
Nokia Kinetic Device

Recent, BBC a susținut că mai mulți producători, printre care LG, Philips, Sharp, Sony și Nokia, lucrează la scăderea costurilor de producție pentru ecranele flexibile care să fie integrate în telefoane mobile.

Samsung pare a fi foarte aproape de lansarea unui model de smartphone cu ecran flexibil în 2013, mizând pe tehnologia OLED.

Conform unui reprezentant al companiei, ecranele OLED flexibile vor fi foarte populare, putând fi împachetate, rulate și chiar purtate, fiind foarte rezistente. Ecranele vor fi acoperite cu un strat subțire și rezistent de material plastic care va asigura durabilitatea și flexibilitatea produsului.

Cei de la BBC au vizitat și un laborator al Universității Cambridge care lucrează, în cooperare cu Nokia, pentru a crea materiale flexibile din graphene. Acestea pot fi folosite pentru a construi diverse electronice flexibile, dar aplicațiile practice sunt încă departe.

Surse: BBC, Engadget

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!