Cele mai bune telefoane pentru jocuri: recomandări și opțiuni
Jocurile pentru telefoane mobile se află la apogeul popularității, iar avansul rapid al tehnologiei face ca alegerea unui telefon capabil să ofere o experiență ludică de bună calitate este mai simplă ca niciodată. Cu toate acestea, cei care doresc să se bucure în condiții ireproșabile de cele mai pretențioase titluri vor trebui să-și aleagă telefonul cu grijă, deoarece nu toate sunt create egale, iar în cazul acestui articol vom defini criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere atunci când alegeți un smartphone pe care intenționați să-l folosiți în principal pentru jocuri și vă vom oferi și câteva recomandări.
Lansat în 1998, Snake este considerat primul joc comercial pentru telefoanele mobile, iar cum popularitatea Nokia a fost la un nivel ridicat în următorii 7-8 ani, putem spune că doar cine nu a vrut nu l-a jucat. Din 1998 până în 2008, jocurile pentru telefoane mobile nu au evoluat însă prea mult deoarece nici software-ul și nici hardware-ul nu erau pregătit pentru un salt major. Nokia a încercat să facă un pas înainte în perioada 2003-2004 cu N-Gage, însă cele două telefoane special gândite pentru jocuri au fost un rateu deoarece platforma software J2ME și procesoarele de atunci nu ofereau performanțele necesare pentru crearea unor jocuri deosebite care să declanșeze o revoluție.
Lucrurile s-au schimbat în 2008, atunci când a fost lansat sistemul de operare Android, iar rivalul iOS a primit posibilitatea instalării de aplicații prin App Store. Chiar dacă cele două noi sisteme de operare ofereau un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea software, a fost nevoie de încă doi ani de evoluție. Anul 2010 ne-a adus primele telefoane cu procesoare grafice performante, Apple iPhone 4, HTC Desire sau Samsung Galaxy S fiind doar câteva exemple, iar producătorii de jocuri pentru telefoane mobile aveau în sfârșit toate instrumentele necesare pentru crearea unor jocuri atractive.
De aici, totul devine istorie contemporană. Angry Birds, Temple Run, Asphalt, Sentinel, Clash of Clans, Real Racing, Anomaly Warzone, Grand Theft Auto, X-Com, Modern Combat sau Pokemon Go sunt doar câteva dintre titlurile care au redefinit modul în care ne jucăm pe telefonul mobil și care au permis dezvoltarea unei industrii care a depășit-o pe cea a jocurilor pentru PC sau console în cursul lui 2016.
Cum alegem un telefon pentru jocuri
În ultimii 2-3 ani, hardware-ul telefoanelor mobile a cunoscut o dezvoltare rapidă, iar sistemele de operare și aplicațiile nu prea au ținut pasul. Un fenomen bine cunoscut și în lumea PC, acest decalaj între hardware și software este benefic pentru utilizator deoarece permite atacarea unor jocuri pretențioase și cu telefoane din gamele medii sau puțin mai vechi, care nu erau mereu corespunzătoare înainte.
Chiar dacă jocurile pentru smartphone devin astfel mai accesibile ca niciodată, cei care doresc să se bucure de cele mai noi sau mai pretențioase titluri vor trebui să se orienteze către telefoanele din gamele superioare. Acestea vor oferi nu doar puterea necesară pentru utilizarea în condiții perfecte, dar și rezerve de putere necesare pentru funcționarea altor aplicații în fundal, dotări mai bune și baterii cu capacitate mai mare.
Procesorul și memoria RAM
Atunci când alegeți un telefon pentru jocuri, prima dată ar trebui să vă ațintiți atenția către procesorul folosit. Este recomandată alegerea unui model quad-core sau octa-core cu arhitectură pe 64 de biți cât mai rapid posibil, însă trebuie să fiți atenți la alegerea cipului grafic. Cam toate procesoarele grafice actuale au o arhitectură modulară cu un număr variabil de nuclee, iar cumpărătorul trebuie să fie atent atât la generația acestui procesor, cât și la arhitectura acestuia. De exemplu, specificarea Mali-T830 ne spune fie că avem de-a face cu o implementară slabă cu un singur nucleu, fie că producătorul a fost prea leneș să specifice mai mult, ceea ce este suspect. Specificarea Mali-T830 MP8 sau MP12 pe de altă parte ne indică clar că avem de-a face cu un cip cu 8 sau 12 nuclee, adică un model din gama performantă.
În cazul în care telefonul folosește un procesor Qualcomm, alegerea ar trebui să se îndrepte către modelele Snapdragon 820 sau Snapdragon 821, în cazul unui telefon de vârf, sau către Snapdragon 650, 652 sau 653, în cazul unui telefon din gama intermediară. Mai vechiul Snapdragon 810 oferă o putere hardware încă foarte bună, însă acesta a avut probleme de răcire, ceea ce-l făcea să-și reducă frecvențele de lucru și performanțele în momentul în care se încălzea. Din păcate, utilizarea intensivă pe perioade lungi este exact modul în jocurile solicită un telefon, iar achiziția unui telefon cu Snapdragon 810 este un pariu riscant.
Pentru cei care aleg un telefon Samsung cu procesor Exynos, atenția ar trebui să se îndrepte către Exynos 8890, puternicul procesor din Galaxy S7/S7 Edge, însă și mai vechile soluții Exynos 7420 și Exynos 5433 (cunoscute de la Galaxy S6/S6 Edge, respectiv Note 4), oferă încă suficientă putere pentru o utilizare confortabilă. În cazul Huawei, putem recomanda noul Kirin 960 din Mate 9, în timp ce variantele Kirin 955 și 950 sunt opțiuni demne de luat în seamă doar dacă le găsiți pe un telefon din gama intermediară deoarece procesorul grafic Mali-T880 MP4 nu este chiar o opțiune de top. În final, utilizatorii Apple are trebui să se limiteze la procesoarele A9 și A10, folosite pentru generațiile iPhone 6S și iPhone 7.
În cazul memorie RAM, alegerea este mai simplă. Pentru telefoanele Android, ar trebui să alegeți un telefon cu cel puțin 3 GB de memorie, 4 GB sau mai mult fiind o cantitate recomandată. Deoarece sistemul de operare iOS are o arhitectură diferită ceva mai eficientă, telefoanele cu 2 GB de memorie RAM sunt foarte bune, însă dacă alegeți un iPhone 7 Plus și cei 3 GB de memorie ai săi, s-ar putea să aveți mai puține probleme cu eventualele sacadări atunci când clientul de email sau WhatsApp decide că este timpul pentru o sincronizare și pentru afișarea notificărilor.
Diagonala și rezoluția ecranului
Telefoanele cu ecran mare sunt o gamă apreciată, însă există utilizatori care încă preferă ecrane mai mici. Din păcate pentru cei din urmă, în cazul unui telefon pentru jocuri este recomandată achiziția unui telefon cu diagonală de cel puțin 5,5”, iar cei care nu au probleme cu diagonalele mai mari de 6” vor fi și cei mai fericiți. În funcție de joc, o diagonală mai mică de 5,5” ar putea fi mulțumitoare, însă cei care s-au luptat cu multitudinea de butoane din Grand Theft Auto: San Andreas sau alte titluri mai complexe știu probabil deja cât de bun este un ecran mare.
Cam toate telefoanele de vârf ale momentului oferă ecrane cu rezoluție QuadHD, adică 2560 × 1440 pixeli. Foarte utilă dacă vă uitați sau editați imagini sau în aplicațiile cu mult text, rezoluția QuadHD nu este tocmai necesară atunci când vine vorba de jocuri. Unii producători au pregătit jocurile pentru astfel de rezoluții mari, alții însă nu, iar diferențele s-ar putea să nu fie atât de mari pe cât ați crede.
În cazul în care alegeți un telefon de top, probabil că oricum nu veți avea de ales și veți opta pentru QuadHD, însă în cazul în care telefonul dorit are o rezoluție Full HD (cum ar fi de pildă iPhone 7 Plus), nu trebuie să plângeți prea mult după o rezoluție mai mare.
Sistemul de sunet
Deoarece amatorii de jocuri pe mobil sunt atrași nu doar de simplitatea și disponibilitatea platformei hardware, cât și de mobilitatea ei, probabil că aceștia preferă utilizarea căștilor atunci când sunt în public. În cazul în care căștile sunt sistemul audio preferat, cumpărătorii unui telefon mobil pentru jocuri nu trebuie să-și facă prea multe probleme: în cazul căștilor cu fir, cam toate telefoanele moderne oferă o ieșire cu o fidelitate bună, iar în cazul căștilor Bluetooth, nu trebuie decât să aleagă un model cu DAC de bună calitate.
Atunci când este preferată însă utilizarea boxelor interne ale telefonului, apar și indeciziile. Sistemele audio stereo au început să fie apreciate din momentul în care HTC a decis să ofere faimosul său BoomSound, însă nu toți producătorii au preluat ideea. Cumpărătorii care doresc utilizarea boxei sau boxelor interne ale telefonului trebuie sunt sfătuiți să opteze pentru un sistem stereo cu poziționare frontală, care oferă cea mai bună audiție. În cazul în care această soluție nu este disponibilă, sunt recomandate măcar telefoanele care au o boxa monofonică cu putere mare (1W sau chiar mai mult) care este amplasată pe rama laterală a carcasei. Telefoanele cu boxă amplasată pe spatele carcasei nu sunt recomandate deoarece sunetul, după ce că este monofonic, va pierde și din fidelitate deoarece frecvențele înalte direcționale vor fi emise în direcția total greșită.
Capacitatea memoriei interne
Cei care doresc un telefon pentru jocuri care să nu rămână prea des fără memorie internă trebuie să se orienteze către modelele cu cel puțin 32 GB. Jocurile pentru mobil moderne au devenit treptate din ce în ce mai mari, texturile cu rezoluție mare și modelele 3D complexe ocupând mult spațiu de stocare, iar titlurile care necesită 2 GB sau mai mult nu sunt deloc rare. Pentru o utilizare sigură, telefoanele cu 64 GB sau 128 GB sunt recomandate. Cei care optează pentru 32 GB deoarece știu că se pot baza și pe un card de memorie MicroSD nu trebuie să uită că, aproape întotdeauna, viteza de citire și scriere a acestuia vor fi mereu mai mici decât cele ale memorie interne, mai performante și mai scumpe.
Alte dotări hardware și software
În funcție de necesități și pretenții, utilizatorii trebuie să-și facă o listă cu dotările hardware și software de care au nevoie.
De exemplu, în cazul în care vă jucați mult și uneori doriți să înregistrați secvențele mai interesante, o opțiune software precum Samsung Game Mode va fi foarte utilă și nu va putea fi replicată mereu de alte aplicații. Dacă preferați să folosiți telefonul conectat la un ecran mare, unele telefoane mai noi de la HTC oferă chiar și integrare Apple AirPlay, pe lângă mai comunele Miracast sau Chromecast, ceea ce înseamnă că veți putea trimite imaginea către orice periferic pentru streaming disponibil pe piață în acest moment. Alți utilizatori vor prefera conectarea unui gamepad wireless, iar aici telefoanele Xperia de vârf vor avea un avantaj deoarece pot utiliza comunele controllere pentru PlayStation 3 sau 4.
Aceste necesități sunt însă particulare fiecărui utilizator în parte, și este greu să ne gândim la toate scenariile posibile și să oferim soluții pentru ele.
Recomandări telefoane pentru jocuri
Apple iPhone 7 Plus – începând de la 3850 lei. Folosind cel mai puternic procesor pentru telefoane mobile disponibil în acest moment, cel puțin până la lansarea Qualcomm Snapdragon 835, un ecran Full HD de 5,5″ și 3 GB de memorie RAM, iPhone 7 Plus este una dintre cele mai bune soluții pentru jocurile pentru mobil. În plus, sistemul de operare iOS încă are un avantaj atunci când vine de disponibilitatea jocurilor noi, iar problemele de compatibilitate sunt și ele mai reduse. Din păcate, unicul difuzor nu este prea impresionant.
Samsung Galaxy S7 Edge – începând de la 2900 lei. Pentru cei care preferă Android, Galaxy S7 Edge este probabil cea mai bună opțiune până la apariția vârfurilor de gamă din 2017. Telefonul oferă un ecran mare de 5,5″ cu rezoluție QuadHD și un super panou AMOLED, un procesor puternic Exynos 8890 și 4 GB de memorie RAM. Telefonul oferă și două functii software particulare care sunt foarte utile amatorilor de jocuri, Game Mode și Game Tools permițând printre altele lansarea rapidă a jocurilor, blocarea tastelor Back și Recent Apps, limitarea numărului de cadre pe secundă pentru scăderea consumului energetic, captura foto sau video și eliminarea tuturor notificărilor deranjante.
HTC 10 – începând de la 2650 lei. O opțiune pentru cei care doresc un telefon pentru jocuri ceva mai compact, HTC 10 oferă un ecran de 5,2″ cu rezoluție QuadHD și o configurație foarte bună: Snapdragon 820 și 4 GB de memorie RAM. Telefonul se face remarcat prin sistemul audio stereofonic frontal, care oferă o imersiune media superioară, și compatibilitatea AirPlay, Miracast și Chromecast, care îi permite să facă streaming audio/video către orice periferic modern. În plus, ecranul folosește un strat tactil cu un timp de răspuns extrem de mic, iar acest lucru este util în jocurile foarte rapide cu mașini sau în first person shootere.
ZTE Axon 7 – începând de la 2300 lei. Chinezii de la ZTE au reușit să facă un telefon interesant pentru amatorii de jocuri, acesta oferind un ecran AMOLED de 5,5″ cu rezoluție QuadHD, un puternic procesor Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB de memorie RAM si 64 GB de memorie internă. Telefonul oferă un sistem audio stereo frontal, iar cei care preferă căștile se vor bucura de o ieșire de înaltă fidelitate și de procesarea Dolby Atmos.
Samsung Galaxy A9 – începând de la 1850 lei. O soluție ceva mai ieftină pentru cei care vor un telefon bun pentru jocuri, Galaxy A9 oferă un ecran generos de 6″ cu rezoluție Full HD, 3 GB de memorie RAM și un procesor suficient de puternic: Qualcomm Snapdragon 652. În plus, telefonul oferă și o baterie cu o capacitate consistentă de 4000 mAh, ceea ce promite o autonomie mai bună atunci când vă jucați pe drum sau departe de casă.
Concluzii
Evoluția puternică a hardware-ului din ultimii ani a făcut ca jocurile pentru telefoane mobile să devină din ce în ce mai accesibile și utilizatorilor care nu-și permit cele mai rapide telefoane. Pentru atacarea fără probleme a celor mai pretențioase titluri este însă nevoie de ceva mai mult decât un simplu telefon mid-range, și sperăm că ghidul nostru vă va oferi detaliile necesare pentru achiziția unui smartphone capabil să vă ofere cea mai bună experiență mobilă posibilă.
Nicolae
19 ianuarie 2017 la 15:14
Mare reclama mai faceti…..
Primul loc ar trebuii sa fie la aceste telefoane bateria si nu restul (mai ales ca toate jocurile functioneaza pe cam tot ce foloseste un CPU de 64 biti).
Ma sui in avion si stau 3-4 ore si sincer daca ma joc pe unul din telefoanele de mai sus, dupa maxim 1 ora si 30 minute incepe sa moara telefonul!..
Iau un telefon cu baterie de 5000-6000 si ma joc linistit.
Inca ceva la carcotasi, da sunt power pach-uri, dar la fel daca bateria standard e mare tine mai mult.
Si cel mai important, la toate aceste telefoane prezentate, functiile de economisire a baterie devin aproape inexistente cand va jucati !…