GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai frumoase locuri din nume: destinații mai puțin cunoscute

Autor: Echipa Giz.ro

Terra oferă o multitudine de locuri impresionante, iar impactul oamenilor a creat suplimentar și el minuni arhitectonice. Cei care sunt în căutarea unor destinații noi mai puțin cunoscute vor găsi în cadrul acestui articol câteva locuri atractive și diversificate din punct de vedere al gradului de atracție.

În cadrul acestui articol, am încercat să centralizăm mai multe locuri interesante care sunt mai puțin cunoscute. Unele dintre ele sunt așezări care oferă și cazare, altele doar puncte de atracție care trebuie atinse plecând din zonele apropiate.

Am încercat să nu adăugăm locuri care necesită pregătire fizică specială, iar fiecare loc are atașat legătură Google Maps în care pot fi văzute mai multe imagini, notele date de vizitatori și alte aspecte importante, cum ar fi cazarea sau legăturile auto, feroviare, aeriene sau navale pentru cei interesați să ajungă acolo.

Insula Sark, Canalul Mânecii

Dacă doriți să vă îndepărtați cât mai mult de orice înseamnă viață modernă, insula Sark este probabil una dintre destinațiile ideale. Insula este una dintre dependințele Coroanei Britanice, însă are un sistem social și legal aproape feudal bazat pe Codul Normand. Sark are doar 500 de locuitori și o istorie interesantă, printre care și se numără și câteva tentative de invazii, însă dacă vreți să o explorați, va trebui să mergeți pe jos sau cu căruța deoarece automobilele sunt interzise.

insula-sark

Legătură Google Maps

Orașul Setenil de las Bodegas, Spania

În cazul în care drumurile vă vor purta și în provincia Cadiz din Spania, acest orășel merită vizitat. Amplasat într-un defileu strâmt al râului Guadalporcún, orașul datează cel puțin din secolul I al Erei Noastre, însă cavernele sunt probabil locuite de cel puțin 25.000 de ani. Din aceste caverne au apărut ulterior casele, unele dintre ele acoperite chiar de roca muntelui, iar aleile strâmte sunt pline de baruri și restaurante cu profil local.

Setenil-De-Las-Bodegas

Legătură Google Maps

Ruinele San Ignacio Mini, Argentina

Una dintre multiplele mânăstiri construite de călugării iezuiți trimiși de către spanioli pe noul continent, San Ignacio Mini a fost construită în 1610 de doi misionari, aceștia fiind ajutați și de localnici și de conchistadori. Așezarea a înflorit de-a lungul a două secole, ajungând la 3000 de locuitori, însă a fost abandonată și distrusă după ce Ordinul Iezuiților a fost desființat. Astăzi, ruinele fac parte din patrimoniul universal UNESCO.

san-ignacio-mini

Legătură Google Maps

Stațiunea Kakslauttanen, Finlanda

Amplasată în nordul Laponiei dincolo de Cercul Polar, stațiunea este cunoscută pentru hotelul care oferă igluuri de sticlă în locul unor camere banale. Cei care caută liniște și frumusețe vor putea dormi sau relaxa în mijlocul unei păduri arctice sub lumina stelelor și a Aurorei Boreale, însă există și alte activități tematice pentru cei cărora nu le este teamă de frig precum schi fond sau sanie.

kakslauttanen_hotel

Legătură Google Maps

Mânăstirea Blagaj, Bosnia și Herțegovina

Fondată acum 500 de ani de către dervișii musulmani, de unde și denumirea Blagaj Tekke, mânăstirea este zidită sub munte imediat lângă izvoarele râului Buna în bazinul Mostar. Conservată și restaurată de curând, Blagaj Tekke le oferă amatorilor de trecut o incursiune în istoria Balcanilor, iar în împrejurimi se găsesc și alte atracții, precum un vechi fort, o zonă mică cu suveniruri și pitorescul sat Blagaj.

blagaj

Legătură Google Maps

Satul Huacachina, Peru 

Amplasat la extremitatea nordică a deșertului Atacama, satul Huacachina este numită Oaza Americii deoarece oferă cea mai apropiată experiență de cea a mult mai cunoscutelor refugii sahariene. Aflată în apropierea localității Ica, Huacachina are circa 100 de locuitori, dispune de spații de cazare pe malul ochiului de apă la umbra palmierilor și oferă activități precum schi pe nisip sau curse auto offroad.

huacachina

Legătură Google Maps

Grota St Marcel d’Ardèche, Franța

Descoperită întâmplător de un vânător din regiunea Rhone-Alpes în secolul XIX, grota este impresionantă din punct de vedere vizual. Având o suprafață totală de 56.000 de metri pătrați și o diferență de nivel între capete de 287 de metri, aceasta este săpată de ape într-o rocă calcaroasă, iar jocul întâmplării a creat mii de bazine de dimensiuni variate și poteci cu o lungime totală de nu mai puțin de 60 de kilometri.

Legătură Google Maps

Hotelul Moulin du Roc, Franța

Dacă intenționați să vizitați Franța, mai precis zona sud-vestică Aquitania, hotelul Moulin de Roc din Champagnac-de-Belair ar putea să vă găzduiască cel puțin o noapte. O fostă moară construită în secolul XVII pe râul Dronne, hotelul oferă 15 camere elegante, o pivniță cu peste 900 de feluri de vinuri, o bucătărie excelentă și împrejurimi încântătoare care par desprinse din povești.

moulin-de-roc

Legătură Google Maps

Basilica Las Lajas, Columbia

Construită între 1916 și 1949, basilica Las Lajas a fost ridicată pe ruinele unui sanctuar care datează încă din secolul XVIII. Arhitectura în stil neo-gotic este impresionantă, însă locul ales pentru construcție transformă această basilică într-un monument unic. Las Lajas este construită în defileul râului Guaitara, aproape de granița cu Ecuadorul, iar fundația are o înălțime de mai bine de 50 de metri și include și un pod.

las-lajas

Legătură Google Maps

Isolla Bella, Italia

Amplasată pe lacul Maggiore din Piemont, nu departe de granița cu Elveția, Isolla Bella a fost transformată dintr-o stâncă stearpă într-un mic paradis cândva în cursul secolului XVII. Pe lângă palatul central construit de Carlo al III-lea pentru soția sa, insulița mai oferă grădini deosebite în stil baroc, restaurante de top, cafenele și ocazionale festivaluri muzicale.

isola-bella

Legătură Google Maps

Biserica San Juan Parangaricutiro, Mexico

Dacă vă pasionează vestigiile rămase în urma unor catastrofe naturale precum Pompei și Herculaneum, acest mic loc merită vizitat dacă ajungeți în zona pacifică a Mexicului în statul Michoacán. Erupția din 1943 a vulcanului Paricutin a distrus complet satul San Juan Parangaricutiro, iar biserica centrală este singura construcție care a mai rămas în picioare, dar aceasta este însoțită și de alte vestigii interesante.

san-juan-parangaricutiro

Legătură Google Maps

Visby, Suedia

O localitate cu aproximativ 24.000 de locuitori aflată pe insula Gotland din Marea Baltică, Visby este o destinație pentru cei pasionați de ruine medievale, construcții în stil medieval nordic și festivalul tematic medieval din luna august. De altfel, alături de Tallin (Estonia), Visby este singura așezare din nordul Europei a cărui plan urbanistic medieval a fost conservat până azi.

visby

Legătură Google Maps

Sculpturile în piatră din Dazu, China

Un lac aflat în patrimoniul UNESCO, sculpturile în piatră din regiunea Dazu cuprinde nu mai puțin de 50.000 de statui, cele mai multe realizate începând cu secolul al VII-lea. Toate statuile au semnificație religioasă, însă este un amestec de statui tăiate în stâncă, specifice budismului, și statui realizate în mod tradițional, specifice taoismului și confucianismului.

dazu

Legătură Google Maps

Parcul Național Garajonay, insulele Canare

Cu o suprafață de 40 de kilometri pătrați și înscris pe lista UNESCO a obiectivelor din patrimoniul universal, acesta este amplasat pe insula La Gomera. Relieful este variat, de la înălțimi vulcanice abrupte până la zone plate, însă cea mai importantă bogăție este pădurea sub-ecuatorială, un vestigiu din Terțiar al florei care acoperea odată și sudul Europei. La multitudinea de culori se adaugă și eternele cețuri atlantice, ceea ce-i dă pădurii un aspect ireal de poveste.

Garajonay

Legătură Google Maps

Restaurantul submarin Ithaa, Maldive

Dacă ajungeți vreodată în insulele Maldive și doriți să luați masa într-un ambianță unică, restaurantul Ithaa nu trebuie ratat. Amplasat la 5 metri sub nivelul apelor Oceanului Indian în atolul Alif Dhaal, restaurantul vă permite să savurați specialități locale sau internaționale în timp ce puteți admira bancuri pe pești tropicali sau rechini prin pereții transparenți care învelesc întreaga construcție.

ithaa-restaurant

Legătură Google Maps

Peștera Smoo, Scoția

O peșteră mai puțin obișnuită, aceasta s-a format atunci când o peșteră marină s-a combinat cu una formată în urma eroziunii apei dulci adusă de Allt Smoo. Rezultatul este o peșteră cu trei camere, o lungime totală de 83 de metri, gură largă de 40 de metri șî înaltă de 15 metri și o cascadă subterană cu o cădere de apă de 20 de metri. în plus, peștera a fost și un refugiu uman încă din Mezolitic, aceasta adăpostind artefacte din Neolitic și Epoca de Fier.

pestera-smoo

Legătură Google Maps

Valea Morții, Statele Unite

Aflată în nordul deșertului Mojave în statul California, Valea Morții este una dintre cele mai impresionante priveliști pentru cei pasionați de peisaje dezolante. Relieful este extrem de variat, coborând de pe vârful Telescope Peak, cu o înălțime de 3366 de metri până în Badwater Basin, aflat la 86 de metri sub nivelul mării. Deșertul este unul nemilos, Furnace Creek fiind locul unde s-au înregistrat nu mai puțin de 93,9 grade Celsius la nivelul solului, iar printre atracții se numără canioane, zone de eroziune, dune de nisip și piscuri înalte răspândite pe 13.000 de kilometri pătrați.valea-mortii

Legătura Google Maps

Satul lui Popeye Marinarul, Malta

Construit în 1980 de la zero pentru filmul Popeye, satul a avut nevoie de aproape un an pentru a fi finalizat, de munca a aproape 200 de oameni și de importul de materiale din Olanda și Canada. Filmul a fost un rateu, însă satul construit a fost modificat puțin și transformat într-o atracție turistică cu căsuțe din lemn care pot fi explorate, personaje umane care distrează copiii, un muzeu și alte distracții moderne.

popeye

Legătură Google Maps

Lacul Pingvallavatn, Islanda

Aflat în parcul natural cu același nume, lacul este faimos mai ales pentru fisura Silfra, parte a zonei de contact dintre plăcile tectonice ale Eurasiei și Americii de Nord. Pentru a vă bucura însă de o priveliște cu adevărat interesantă trebuie să știți să înotați și să fiți gata pentru o scufundare autonomă, în unele zone fisura fiind atât de îngustă încât puteți atinge ambele continente în același timp doar întinzând mâinile.

Silfra

Legătură Google Maps

Biblioteca Beinecke, Statele Unite

O destinație mai puțin obișnuită pentru un turist, această bibliotecă va fi însă extrem de interesantă pentru amatorii de cultură. Aflată în interiorul universității Yale din statul Connecticut, această bibliotecă adăpostește cea mai mare colecție de cărți și manuscrise vechi din lume. Rafturile cuprind un număr un milion de cărți și mai multe milioane de manuscrise, toate rare sau chiar unice, iar biblioteca cuprinde și mai multe colecții private și expoziții periodice.

libraria-Beinecke

Legătură Google Maps

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri