GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Țigara electronică: cum, ce și de ce alegi

Autor: Echipa Giz.ro

Țigara electronică este un produs a cărei popularitate este în continuă creștere, aceasta fiind văzută ca o alternativă mai sănătoasă la fumatul tradițional al tutunului. În cadrul acestui articol, vom prezenta tehnologiile care se ascund în țigările electronice, opțiunile prezente pe piață și criteriile pe care trebuie să le aibă în vedere cei care încearcă să reducă sau chiar să elimine complet fumatul din lista personală a obiceiurilor dăunătoare.

Țigareta electronică modernă a fost inventată acum 15 ani de către un farmacist chinez, iar în prezent această țară a rămas cel mai mare furnizor de astfel de produse. Începutul a fost lent, abia începând cu 2010 putând vorbi de ieșirea din sfera curiozităților electronice, care atrag doar împătimiții, și intrarea în uzul cotidian și popular. În acest interval, producătorii au experimentat cu diverse tehnologii de vaporizare, însă produsele au evoluat către un design comun care este practic omniprezent în acest moment.

Conform datelor agregate de-a lungul timpului, utilizatorii țigărilor electronice afirmă că apelează la aceste produse deoarece vor să reducă sau să elimine fumatul tradițional prin apelarea la un produs considerat mai puțin dăunător.

Studiile făcute în Regatul Unit sau SUA au arătat că foarte puține persoane nefumătoare apelează la țigara electronică, utilizatorii fiind fumătorii sau fumătorii care s-au lăsat de curând. În același timp însă, se pare că țigara electronică are o eficiență limitată în reducerea dependenței de fumat, însă acest aspect va trebui studiat mai temeinic în viitor.

Deoarece vaporizează un lichid și nu arde un compus solid cum este tutunul, țigara electronică este considerată mai puțin dăunătoare. Este evident că lipsa arderii elimină substanțele dăunătoare din fumul de țigară, cum ar fi formaldehida, acidul cianhidric, amoniacul, arsenicul, DDT sau gudronul, și previne astfel apariția unor boli precum cancerul sau afecțiune cardiace. În același timp însă, organizațiile din domeniul sănătății sunt încă reticente să ofere un verdict clar: acestea afirmă că fumatul electronic pare mult mai sigur, însă spun totodată că este nevoie încă de mult timp pentru a avea o imagine clară.

Cum funcționează o țigară electronică

O țigară electronică obișnuită este compusă din trei componente de bază: acumulatorul, rezervorul pentru lichid și atomizorul (vaporizatorul). Acest design de bază a fost implementat în diferite configurații de către producători, însă principiul de funcționare rămâne același.

tigari-electronice

Forme, mărimi și tehnologii diferite

Inima unei țigări, atomizorul conține un rezistor cu o impedanță cuprinsă în general între 1,0 și 2,5 ohmi. Aceasta este alimentată de la o baterie sau un acumulator și este încălzită la o temperatură suficient de mare pentru a vaporiza lichidul folosit. Acest lichid este păstrat într-un rezervor separat, iar un sistem cu fitil aduce treptat conținutul în imediata vecinătate a rezistorului, unde acesta este vaporizat.

Este un sistem simplu, însă, după cum vom discuta mai jos, producătorii au încercat să îmbunătățească acest sistem pentru a-l face mai eficient, mai versatil sau mai sigur. Despre aceste detalii vom discuta imediat în cadrul secțiunii următoare.

tigara-electronic-interior

Anatomia unei țigări electronice obișnuite

Lichidul pentru țigările electronice este un amestec de nicotină, apă, arome, glicerină și dietilenglicol. Cantitatea de nicotină poate varia între 6 mg/ml, un nivel corespunzător unei țigări ultra-light, și poate urca până la 24 mg/ml, nivel corespunzător unei țigări tari. Cei care doresc să elimine complet fumatul pot găsi și lichide fără nicotină, însă este recomandată trecerea treptată la acesta pentru a nu declanșa sevrajul și a reveni fumat.

lichid-aromat-tigara-electronice

Arome și tării diferite pentru lichidul de reîncărcare – sursa

Ce tipuri de țigări electronice găsim pe piață

Pornind de la modelul original de acum 15 ani, producătorii și-au dat frâu imaginației și au lansat o gamă largă de produse. Acestea se pot însă împărți în trei grupe mari de produse.

Țigareta electronică

Un urmaș direct al modelului original, aceasta are diametru unei țigări obișnuite sau este puțin mai groasă. Inițial, aceste modele chiar imitau culoarea și forma unei țigări obișnuite, însă producătorii și-au dat seama că nimănui nu-i pasă de acest detaliu și că forma limitează capacitatea bateriei, rezervorului și atomizorului.

Aceste modele sunt cele mai ieftine și sunt compuse în general din două componente: acumulatorul și un ansamblu compact care include rezervorul, atomizorul și muștiucul. În trecut, au existat chiar modele care foloseau cartușe de unică folosință care împachetau rezervorul de lichid și atomizorul, însă acestea trebuie evitate. Pe piață puteți găsi și câteva variante ceva mai complexe, însă cei mai mulți producători preferă un design simplu pentru a atrage începătorii.

tigareta-electronica

Mică, subțire și ușoară: un înlocuitor pentru țigareta clasică

Acest produs este recomandat celor care iau pentru prima oară contract cu țigara electronică deoarece investiția inițială nu este foarte mare și pot testa tehnologia fără mari riscuri. În același timp însă, aceste produse tind să aibă prețuri și calități mai reduse, deci nou venitul riscă să își facă o impresie greșită. În plus, aceste țigări folosesc baterii cu capacități mici care nu prea pot face față unei utilizării intensive

Țigara electronică

Un model mai voluminos, de dimensiunile unei țigări de foi, acest produs este destinat fumătorilor pasionați și oferă cea mai bună combinație de dotări.

Dimensiunile mai mari ale acestor țigări permit încorporarea unor acumulatori de mare capacitate, care pot face față unei utilizări intensive. În plus, aceste țigări electronice sunt mai complexe și oferă sisteme de vaporizare care pot fi înlocuite, rezistori separați, baterie detașabilă care poate fi schimbată și alte artificii tehnice care pot îmbunătăți fumatul, cum ar fi opțiuni pentru ajustarea temperaturii de vaporizate sau a tensiunii de alimentare.

tigara-electronica

Mai mare și mai puternică, țigara electronică este alegerea sigură

Cu excepția cazurilor în care doriți o țigaretă electronică mică sau în care, dimpotrivă, preferați un vaporizator avansat și puternic, țigara electronică este cea mai bună alegere pentru un utilizator obișnuit. Aceasta oferă o autonomie bună, posibilitatea schimbării ușoare a atomizorului consumabil, alegeri multiple de rezistențe pentru găsirea unui optim personal și altele.

Vaporizatorul

Cel mai mare membru al familiei țigărilor electronice, acest produs nu prea mai poate fi numit „țigaretă” sau „țigară” deoarece este masiv și are, de multe ori, și o formă total diferită de cea a unei țigări. Denumit ocazional și Mod, datorită caracterului său modular, acesta este un instrument destinat celor mai avansați utilizatori.

Cei care vor alege acest tip de țigară electronică vor găsi pe piața produse cu baterii cu capacitate mare care poate deși și 2000 mAh, protecții avansate la scurt-circuit și supra-încălzire, rezistori care pot fi schimbați ușor, rezervoare cu capacitate mare care pot fi înlocuite cu altele și mai mari, indicatoare luminoase sau LED pentru starea bateriei și atomizorului și alte artificii tehnice.

tigara-electronica-vaporizator

Cam voluminos, dar cu o autonomie mare și dotări bune

Fie că le cumpărați gata făcute, fie că le asamblați singuri din baterii, atomizoare și accesorii cumpărate separat, aceste modele sunt recomandate celor pasionați de domeniu și nu sunt recomandate ca primă achiziție.

Criteriile pentru alegerea unei țigări electronice bune

Dacă v-ați decis pentru unul dintre cele tipuri de țigară electronică, pasul următor este alegerea unui produs care să se încadreze în suma de bani dorită, să aibă un design pe placul tău și să corespundă următoarelor criterii:

Capacitatea bateriei: pentru țigarete, o baterie de 600 mAh va oferi o autonomie echivalentă pentru 10 țigări sau puțin mai mult. În cazul unei țigări, vă puteți uita deja după bateriile de 1300 – 1500 mAh, care asigură echivalentul de fumuri ale unui pachet, iar vaporizatoarele mari cu baterii de 2000 mAh sau mai mult oferă deja echivalentul a unui pachet și jumătate sau chiar două.

Conectorul de alimentare: este recomandată evitarea modelelor care folosesc conectori de încărcare speciali deoarece adaptorul va fi o bătaie de cap. Aceasta este o problemă în cazul țigaretelor electronice mici, țigările și vaporizatoarele folosind aproape întotdeauna MicroUSB.

Rezistorul vaporizatorului: cu cât sistemul de încălzire și vaporizare are o rezistență electrică mai mică, cu atât temperaturile atinse vor fi mai mari iar cantitatea de abur va fi mai ridicată. Este recomandat să alegeți un model cu o rezistență de 1,5 ohmi, un punct de plecare optim, însă puteți opta și pentru modele cu rezistență sub 1 ohm, care oferă un volum mare de abur și temperaturi ridicate.

Ulterior veți putea opta ulterior pentru mărirea sau scăderea acestui parametru în funcție de temperatura dorită și de modul în care fumați, însă nu uitați că o dată cu temperatura crește și consumul de lichid. Deoarece atomizorul este un consumabil, nu uitați să verificați perioada maximă de utilizare recomandată și prețul.

atomizor-tigara-electronica

Sistemul de vaporizare în detaliu

Capacitatea rezervorului: în general, 2 mililitri este considerată o cantitate standard, însă există și țigări electronice care ajung la 5 mililitri sau mai mult. Atenție, dacă un model este mai masiv nu înseamnă că acesta va avea și o capacitate de stocare mai mare. Foarte important este să căutați modelele care specifică în mod clar că au sisteme de prevenire a scurgerilor pentru că modelele proiectate mai prost vă pot face surprize.

Sisteme de ajustare și control: acestea nu sunt obligatorii, însă permit utilizatorilor să ajusteze puterea vaporizatorului în funcție de preferințe. Unele modele permit reglarea tensiunii de alimentare, în timp ce altele au deja senzori care permite alegerea unei temperaturi.

Circuite de protecție și siguranță: există suficient incidente în care țigările electronice au luat foc sau au explodat, de aceea este recomandată achiziția modelelor care specifică în mod clar că folosesc sisteme de protecție la supra-tensiune și scurt-circuit.

Recomandări de țigări electronice

Nanoline eGo CE4 – 49 lei. O țigaretă simplă și compactă, aceasta este o alegere bună pentru începători deoarece oferă o baterie cu o capacitate bună ținând cont de dimensiuni, folosește o rezistență de 1,8 ohmi și are un preț redus.

Joyetech eGo AIO – 135 lei. O țigară electronică cu baterie de 1500 mAh, protecții electronice împotriva scurt-circuitului și supraîncărcării, rezervor de 2 mililitri cu protecție la scurgere și rezistențe de 0,6 ohmi pentru un volum mare de aer.

Eleaf Istick Basic – 199 lei. Un vaporizator simplu cu baterie de mare capacitate, atomizer cu rezistentă de 0,75 ohmi, carcasă metalică, sistem de ajustare a aerului și rezervor de 2 mililitri.

Concluzii

Un produs la modă, țigara electronic poate reduce riscurile grave ale fumatului și, dacă primele studii nu se vor dovedi prea departe de realitate, vor deveni o alternativă serioasă la fumatul tradițional. Cei care încearcă să reducă sau chiar să elimine tutunul vor găsi pe piață o ofertă destul de bună de țigări electronice, lichide și consumabile, și speră că acest mic ghid introductiv de cumpărături vă va ajusta să faceți o alegere bună.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri