GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Vivobook S551 review – un ultrabook de 15.6” cu performanţe bune

Testat pe data de 15 iulie 2013
Pe scurt: Pe scurt: Asus Vivobook S551LB este un ultrabook cu diagonală de 15.6” cu design atrăgător şi performanţe bune care iese în evidenţă şi prin autonomia ridicată şi touchscreenul de calitate. Este însă dificil de utilizat în exterior din cauza ecranului care reflectă mediul înconjurător.
Produs testat: Asus Vivobook S551LB   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 4700 Lei

Ultrabook-urile cu diagonala de 15.6” încep să-şi facă tot mai mult simţită prezenţa în ofertele magazinelor şi prezintă interes prin prisma avantajelor pe care le aduc astfel de produse.

Ele sunt dedicate în special celor care caută un compromis cât mai bun între un ecran generos în dimensiuni, performanţe de top, autonomie ridicată şi un format cât mai compact.

Cât de bine respectă proaspăt lansatul Asus Vivobook S551 această reţetă a succesului? Pe parcursul acestui review îţi vei putea da singur seama de calităţile celui mai nou ultrabook cu platformă Intel Haswell din oferta Asus, care inevitabil nu este lipsit de unele mici probleme.

Modelul testat de noi a venit în configuraţia de top şi este cunoscut oficial ca Asus Vivobook S551LB, numele Vivobook semnificând prezenţa unui ecran touchscreen.

Asus S551 este un ultrabook compact de 15"

Asus S551 este un ultrabook compact capabil sa ruleze aproape orice tip de continut in configuratia de top

Ce este Asus S551LB?

Asus S551LB este un ultrabook cu ecran touchscreen de 15.6” care iese în evidenţă prin design, construcţie, configuraţie hardware de top şi autonomie.

Poate fi utilizat inclusiv prin gesturi pentru o largă varietate de activităţi, de la browsing şi editare de documente până la vizionarea de filme şi practicarea unor jocuri recente.

Specificaţii Asus S551LB

Asus Vivobook S551LB
EcranTN, 15.6”, 1366×768 pixeli
ChipsetIntel HM87
ProcesorIntel Core i7-4500U, 1.8 GHz
Placa videoIntel HD 4400 + Nvidia 740M
Memorie8 GB DDR3
StocareHDD 1 TB + SSD 24 GB
ConectivitateWireless N, Gigabit Lan, Bluetooth 4.0
Porturi2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, card reader, HDMI
Acumulator4470 mAh, 50 Wh
Sistem de operareWindows 8 Pro 64 biti
Dimensiuni380x258x20.4 mm
Greutate2.5 kg

Review video Asus S551LB

Înainte de a intra în detalii specifice pentru ultrabook, te invităm să urmăreşti un review video:

Ce ne-a plăcut?

Construcţia şi designul sunt primele lucrurile pe care le-am apreciat la acest ultrabook. Realizat preponderent din metal care asigură robusteţe şi senzaţie de rezistenţă, S551 beneficiază de un aluminiu texturat pe capac, în timp ce plasticul este întâlnit doar pe partea din spate.

Producătorul taiwanez a amplasat cele mai multe porturi pe partea stângă, unde regăsim şi două porturi USB 3.0 şi portul HDMI, în timp ce partea dreaptă a fost rezervată pentru unitatea optică DVD-RW, un alt port USB şi card reader. În faţă există câteva LED-uri de stare, în timp ce altele, printre care şi cel care semnalizează conexiunea Wi-Fi, este amplasat deasupra tastaturii, în apropierea butonului de Power.

Aşa cum spuneam, partea din spate este confecţionată din plastic şi are un aspect vizual destul de simplu, întrucât include doar un grilaj pentru ventilator într-o parte şi cele două boxe poziţionate spre partea frontală. Cu ajutorul unei şurubelniţe ai acces la componentele interne, pe care le poţi vedea în galeria foto de mai jos:

Asa arata Asus S551 la interior, dupa ce desfaci partea din spate cu o surubelnita speciala

Asa arata Asus S551 la interior, dupa ce desfaci partea din spate cu o surubelnita speciala

Pentru acest ultrabook, Asus a ales şi o balama robustă şi rezistentă pentru ecran, care face ca ecranul de 15.6” să rămână în poziţie fixă tot timpul, indiferent cât de mult îl înclini. Acest lucru este important în condiţiile în care display-ul este de tip touchscreen şi îl vei atinge frecvent dacă vei utiliza sistemul de operare Windows 8 în acest mod.

De asemenea, contrastul generat de tastatura neagră şi aluminiul argintiu din jurul acesteia este foarte atractiv din punct de vedere vizual, pe lângă palmrestul de dimensiuni generoase şi marginile uşor rotunjite pentru a nu te deranja atunci când lucrezi.

Nu în ultimul rând, S551 are un format compact şi o grosime de puţin peste 20 cm, lucru de apreciat dacă ne gândim că include şi unitate optică. Totuşi, nu acelaşi lucru se poate spune despre greutatea de 2.5 kg, care este asemănătoare cu cea a laptopurilor tradiţionale.

S551 este relativ subtire, in special comparativ cu laptopurile traditionale

S551 este relativ subtire, in special comparativ cu laptopurile traditionale

Chiar dacă nu impresionează, tastatura este bună şi îşi face treaba aşa cum te-ai aştepta, iar principalele avantaje sunt tastele de mari dimeniuni şi spaţiul generos dintre acestea. Feedback-ul general este unul bun, însă tastele sunt un pic prea scurte, iar acest lucru se traduce prin “scăparea” unor litere în timpul tastării, din când în când. Întrucât vorbim despre un ultrabook de dimensiuni mari, prezenţa unui NumPad cu taste de dimensiuni normale nu reprezintă o surpriză. Mai mult, pe NumPad există inclusiv o tastă albastră care deschide Asus Console, o interfaţă de unde poţi accesa rapid toate aplicaţiile preinstalate de Asus pe S551.

În schimb, deşi separate de tastatura QWERTY, tastele direcţionale sunt relativ înguste, ceea ce poate genera neplăceri în special în cazul jocurilor.

Tastatura lui S551 este decenta si are inclusiv NumPad si taste directionale bine delimitate

Tastatura lui S551 este decenta si are inclusiv NumPad si taste directionale bine delimitate

Avem veşti bune şi despre trackpad: are dimensiuni generoase, este bine separat de palmrest şi plăcut la atingere. Producătorul a optat pentru o versiune fără butoane dedicate, preferând soluţia clickpadului. Întrucât trebuie să ruleze fluent şi pe Windows 8, trackpadul oferă suport pentru numeroase gesturi cu până la trei degete pe care le poţi seta în aplicaţia Smart Gesture preinstalată de Asus. Nu este însă un trackpad perfect, întrucât ocazional are mici sincope, care pot fi trecute cu vederea.

Trackpadul lui S551 raspunde bine la comenzi, chiar daca ocazional mai da rateuri

Trackpadul lui S551 raspunde bine la comenzi, chiar daca ocazional mai da rateuri

Exemplarul cu care ne-am jucat în ultimele zile a beneficiat de configuraţia de top a modelului S551. Vorbim despre o platformă Intel Haswell ULV dedicată portabilelor şi caracterizată de un consum scăzut de energie, alcătuită dintr-un procesor Intel Core i7-4500U cu frecvenţa de 1.8 GHz ce poate ajunge până la 3 GHz, grafică integrată Intel HD 4000 şi placă video dedicată Nvidia 740M cu 2 GB, la care se adaugă 8 GB RAM şi stocare hibridă pe HDD Hitachi de 1 TB şi SSD SanDisk de 24 GB pentru sistemul de operare şi programe.

Intel Core i7 si Nvidia 740M sunt doua dintre componentele de baza ale lui Asus S551

Intel Core i7 si Nvidia 740M sunt doua dintre componentele de baza ale lui Asus S551

Chiar dacă U4500 nu este cel mai performant model de procesor Core i7 din noua generaţie Haswell lansată de Intel, S551 se descurcă bine în aproape orice situaţie. Evident, nu există probleme la navigarea pe internet sau editarea unor documente Office, dar ultrabook-ul este capabil să editeze clipuri video şi chiar să ruleze unele jocuri recente.

De altfel, S551 rulează fluent inclusiv filme în format Full HD, iar sunetul este redat fidel şi clar prin intermediul boxelor. Totuşi, experienţa este trasă parţial în jos de unele probleme ale ecranului despre care vom vorbi puţin mai târziu.

Sistemul de operare Windows 8 Pro asigură o rulare fluentă în aproape orice ocazie, alături de numeroase aplicaţii preinstalate de Asus pe care le poţi accesa din Asus Console prin tasta albastră de pe tastatură. Ca de obicei, cele mai multe dintre acestea sunt inutile şi pot fi dezinstalate fără prea mari regrete, poate cu excepţia serviciului Cloud Storage care îţi permite salvarea fişierelor importante pe internet.

Asus S551 ofera performante bune in aproape orice situatie

Asus S551 ofera performante bune in aproape orice situatie

Departe de a impresiona prin calitate, camera web este decentă pentru şedinţele de videochat pe Skype, iar conexiunea Wi-Fi a fost permanent stabilă. Singurul “defect” al modului wireless Qualcomm Atheros AR9485WB-EB este că acesta nu are suport pentru standardul Wi-Fi 802.11c, care va deveni standard la un moment dat în viitorul nu foarte îndepărtat.

Ocazional mai apar sincope în utilizarea de zi cu zi a acestui Vivobook, însă cel mai probabil acestea sunt generate de HDD-ul lent comparativ cu puterea generală a sistemului de calcul. O soluţie interesantă ar putea fi înlocuirea HDD-ului cu un SSD de capacitate mai mare, această operaţiune fiind relativ simplu de realizat şi pentru utilizatorii mai puţin experimentaţi.

Iată şi câteva rezultate obţinute în cele mai populare programe de benchmark-uri:

  • 3DMark 13: Ice Storm – 52133, Cloud Gate – 5138, Fire Strike – 928, Fire Strike Extreme – 460;
  • 3DMark 11: Entry – E2941, Performance –P1863, Extreme – X527 ;
  • PCMark 07: 2970;
  • PCMark Vantage: 8341;
  • Windows Rating: 5.9;
  • CineBench 11.5: OpenGL 36.68 fps, CPU 2.87 puncte

Aşa cum spuneam, am pus la încercare şi câteva jocuri recente. Mai întâi, iată cum se descurcă Asus S551 în astfel de situaţii:

Iar rezultatele in benchmarkuri, obţinute la rezoluţie 1366×768 pixeli şi nivel mediu de detaliu, au fost următoarele:

  • Metro Last Light – 55 fps;
  • Grid 2 – 52 fps
  • Skyrim – 60 fps;
  • Starcraft 2 – 45 fps (4 v 4 map) – poate scădea sub 30 fps în cazul luptelor intense
  • Bioshock Infinite – 34 fps
Rezultate obtinute in benchmarkuri pentru Asus S551

Rezultate obtinute in benchmarkuri pentru Asus S551

Chiar dacă avem parte de o configuraţie hardware puternică, cei numai 15 W consumaţi de procesor asigura performanţe bune din partea ventilatoarelor. Astfel, ultrabook-ul se încălzeşte mai tare doar în timpul sesiunilor intensive de jocuri, când temperatura ajunge la un onorabil prag de 80 de grade Celsius. De asemenea, ventilatoarele rulează fără să facă un zgomot prea mare, iar această situaţie este valabilă chiar şi în jocuri, chiar dacă vei auzi permanent un uşor zumzet.

Unul dintre aspectele cheie ale unui ultrabook este autonomia, iar S551 nu dezamăgeşte la acest capitol. Acumulatorul de 4470 mAh a reuşit să păstreze portabilul în viaţă chiar şi peste şase ore, la fel de impresionant fiind şi în jocuri. Iată pe scurt la ce autonomie trebuie să te aştepţi:

  • aproape 7 ore pentru editare de documente, browsing, luminozitate la 30% cu Energy Saving Mode şi Wi-Fi activat
  • peste 6 ore de rulare film HD cu luminozitatea ecranului la 50%, Energy Saving Mode şi Wi-Fi dezactivat
  • 4-5 ore în utilizarea de zi cu zi în Balance Mode, cu luminozitatea la 50% şi Wi-Fi activat
  • o oră şi 20 de minute în jocuri în modul High Performance, cu luminozitatea la 70% şi Wi-Fi dezactivat

Acumulatorul Asus se încarcă complet în puţin peste două ore.

Ce scârţâie?

Fără îndoială, ecranul este principalul punct negativ al ultrabook-ului. Tehnologia TFT a ecranului de 15.6” face ca unghiurile de vizualizare să fie slabe: la acestea se adăugă şi sticla reflectivă. Îţi vei vedea cu uşurinţă propria imagine în ecranul ultrabook-ului, iar utilizarea în lumină puternică este aproape imposibilă. În plus, nici luminozitatea nu este foarte ridicată, iar rezoluţia este de numai 1366×768 pixeli.

Ecranul lui Asus S551 este dificil de utilizat in mediul exterior din cauza reflexiilor

Ecranul lui Asus S551 este dificil de utilizat in mediul exterior din cauza reflexiilor

Cu toate acestea, contrastul bun şi acurateţea culorilor fac ca S551 să aibă un ecran decent per ansamblu, atunci când îl utilizezi în interiorul unei locuinţe, iar touchscreen-ul reacţionează de asemenea ireproşabil la gesturile şi swipe-urile făcute pe display.

Ar mai fi o altă mică problemă de semnalat: partea de jos a ecranului se încinge mult după o sesiune intensivă de jocuri, lucru care pe termen lung ar putea avea un efect negativ asupra calităţii display-ului. Acesta se întâmplă deoarece aerul aspirat prin partea de jos a laptopului este eliminat din ultrabook prin balama, majoritatea curentului de aer firebinte fiind îndreptat în sus, spre ecran.

Ecranul are contrast si culori bune, astfel ca S551 este adecvat pentru utilizarea in interior

Ecranul are contrast si culori bune, astfel ca S551 este adecvat pentru utilizarea in interior

Preţ Asus S551LB şi disponibilitate

Asus S551LB va fi disponibil în magazinele din România începând cu luna august. Pe lângă versiunea pe care am avut-o la test, vor mai fi disponibile alte cinci variante, iar preţurile vor oscila între 3600 lei şi 4700 lei.
Iată lista de preţuri pentru Asus S551 în funcţie de specificaţiile tehnice:

  • Intel Core i7-4500U, 1 TB HDD + 24 GB SSD, 8GB RAM, Nvidia 740M – 4700 lei
  • Intel Core i7-4500U, 1 TB HDD + 24 GB SSD, 8GB RAM, Intel HD 4400 – 4500 lei
  • Intel Core i5-4200U, 750 GB HDD + 24 GB SSD, 6GB RAM, Nvidia 740M – 4250 lei
  • Intel Core i5-4200U, 750 GB HDD + 24 GB SSD, 6GB RAM, Intel HD 4400 – 4000 lei
  • Intel Core i3-4010U, 500 GB HDD + 24 GB SSD, 4GB RAM, Nvidia 740M – 3900 lei
  • Intel Core i3-4010U, 500 GB HDD + 24 GB SSD, 4GB RAM, Intel HD 4400 – 3600 lei
Touchscreenul de pe S551 este intuitiv si usor de folosit

Touchscreenul de pe S551 este intuitiv si usor de folosit

Concluzii

În ansamblu, Asus S551 poate reprezenta o alegere interesantă pentru cei care intenţionează să cumpere un ultrabook cu diagonala de 15.6 inch cu performanţe decente şi autonomie bună. Totuşi, dacă obişnuieşti să foloseşti portabilul şi în exterior, este mai bine să-ţi îndrepţi atenţia spre alte modele.

Unul dintre acestea poate fi chiar Asus N550, pe care noi l-am testat recent. Este cu câteva sute de lei mai scump, dar are avantajul unui ecran IPS cu rezoluţie Full-HD şi o configuraţie hardware mai puternică. De altfel, tocmai din acest motiv este posibil ca, la scurt timp după lansare, Asus S551 să primească o mică reducere de preţ care să-l facă şi mai atractiv. Cel puţin noi aşa sperăm că vor sta lucrurile.

Pro:

  • design atrăgător
  • performanţe bune
  • autonomie ridicată
  • touchscreen bun
  • sunet de calitate

Contra:

  • ecran mediocru
  • greutate destul de mare
Asus S551 poate fi o alegere buna pentru cei care vor un ultrabook mare pentru acasa

Asus S551 poate fi o alegere buna pentru cei care vor un ultrabook mare pentru acasa

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri