GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

QNAP TS-328 review: un NAS capabil, pentru acasă

Testat pe data de 19 august 2020
Pe scurt: QNAP TS-328 este un NAS cu performanță bună, consistentă, cu funcții folositoare pentru utilizatorii casnici și firmelor mici care au nevoie de siguranță în păstrarea și gestionarea unui volum de date mediu.
Produs testat: QNAP TS-328   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 2000 Lei

NAS-urile sunt în continuare un gadget destul de specializat, pentru o nișă de utilizatori care nu se teme să stea câteva ore să configureze un astfel de sistem. Un Network Attached Storage este un server accesibil de oriunde, pe care îți poți salva datele importante, dar precum vei vedea citind review-ul acestui QNAP TS-328, un NAS modern este capabil să facă mult mai multe lucruri, dacă vrei acest lucru.

QNAP TS-328 este un NAS cu trei sertare, capabil să accepte trei discuri configurate în RAID 5, minimul pentru o astfel de topologie ce asigură un balans bun între viteză, redundanță și spațiu pe disc irosit.

Ca majoritatea NAS-urilor produse de QNAP și TS-328 rulează propriul sistem de operare QTS, o versiune ce permite instalarea de servicii și aplicații fix ca un sistem de operare desktop sau de mobil. Deci dacă nevoile tale nu se rezumă doar la backup-ul calculatoarelor din rețea sau server multimedia TS-328 este suficient de capabil și pentru a îndeplini alte funcții pe care le voi aminti în acest review. Pentru început însă îți propun să trecem prin specificațiile tehnice.

Specificațiile tehnice

ModelQNAP TS-328
ProcesorRealtek RTD 1296 quad core @1.4 GHz
Memorie RAM2 GB DDR4
Memorie Flash4 GB
Sertare3x 3.5 inch hot swappable
1x adaptor 2.5 inch inclus
Viteza maximaSATA III 6 Gb/s
Conexiune LAN2x Gigabit LAN RJ-45
Porturi USB2x USB 3.2 Type-A Gen 1
1x USB 2.0
AudioJack 3.5 mm line out
Difuzor integrat
Dimensiuni142 × 150 × 260.1 mm
Greutate1.64 Kg
Racire1 ventilator 90 mm @12V
AlimentareAdaptor extern 65 Watti
Continut pachetAlimentator extern, cablu de retea RJ-45

Design și construcție

Fiind vorba de un NAS cu sertare pentru trei HDD-uri, dimensiunile externe nu sunt foarte mari, ci cam fix cât este necesar pentru trei harduri și un ventilator. Alimentarea se face cu un adaptor extern de 65 Watti, similar cu cele folosite pe laptop-uri.

Carcasa alba arată bine și este bine finisată, fără spații observabile la îmbinări. QNAP a montat patru piciorușe cauciucate astfel încât nu ar trebui ca vibrațiile să fie transmise mai departe.

qnap ts-328

Intern, în NAS, ai la dispoziție trei sertare pentru hard disk-uri de 3.5 inch, unul din ele fiind dotat și cu un adaptor la 2.5 inch pentru SSD-uri SATA sau hard-uri de laptop. Dacă ai nevoie de mai multe adaptoare va trebui să le cumperi separat. În toate sertarele poti fi instalate HDD-uri fără să ai nevoie de șurubelniță (asamblare toolless).

Din păcate șinele de plastic utilizate nu inspiră prea multă încredere din punct de vedere al construcției și nu oferă o izolare la vibrații prea bună pentru hard disk-uri. Dacă folosești hard disk-uri zgomotoase ar fi bine să pui NAS-ul într-un dulap, sau într-o cameră separată. Șinele sunt însă foarte ușor de scos, montat și băgat la loc în carcasa NAS-ului.

Tot NAS-ul ar trebui să fie toolless, însă cele trei șuruburi din spate, care țin carcasa închisă, sunt destul de greu de desfăcut fără o șurubelniță cu cap plat.

Răcirea întregului sistem se face cu un ventilator de 92 mm care de obicei se învârte în jur de 700 rotații pe minut. Este silențios și răcește suficient chiar și fără AC-ul pornit într-o zi toridă de august. HDD-urile sunt cele care produc cel mai mult zgomot în mod uzual.

qnap ts-328 led-uri frontale

Pe panoul frontal al lui QNAP TS-328 se găsesc șase LED-uri mari și foarte luminoase ce îți indică starea generală a sistemului. Le poți dezactiva complet din software sau le poți stabili un nivel de putere dorit. Eu le țin la minim, la 5%, și mi se par suficient de luminoase. 

În afară de aceste LED-uri și butonul de pornire, pe panoul frontal se mai găsește un port USB 3.0 cu buton One Touch Backup ce poate fi configurat să facă o operație de backup a NAS-ului pe un hard extern.

Hardware și performanță

NAS-urile sunt în esență mini-calculatoare, care rulează sisteme de operare, au memorie RAM, procesor, placă de rețea, porturi USB șamd. Nici QNAP TS-328 nu se abate de la această rețetă, însă folosește și unele componente pe care nu le găsești în mod normal într-un magazin.

Practic sistemul folosește un procesor cu patru nuclee produs de Realtek, cunoscuți pentru echipamentele de rețea, cu o frecvență maximă de 1.4 GHz și vine cu 2 GB RAM DDR4 ce nu pot fi upgradați și 4 GB de memorie internă flash (nu se specifică tipul exact).

qnap ts-328 placa de baza

Pe partea de conectivitate externă QNAP TS-328 vine cu două interfețe de rețea RJ-45 Gigabit LAN și trei porturi USB Type-A, doua USB 3.0 și unul USB 2.0 la care poți conecta hard diskuri externe, imprimante sau, din ce îmi dau seama, și un UPS inteligent.

Ar mai fi de notat pe carcasa din spate prezenta unui port Kensington, pentru securizarea fizică a dispozitivului, un difuzor și un jack audio line out de 3.5 mm pentru indicații sonore la pornire sau când se întâmplă lucruri de care QNAP crede că trebuie să fii înștiințat. Sunt printre primele lucruri pe care le-am dezactivat.

După ani întregi de utilizare a unui hard disk USB 3.0 extern conectat direct la router pe post de NAS așteptările mele erau destul de mari în privința lui QNAP TS-328. Deși atât NAS-ul improvizat, cel dedicat și calculatorul de pe care am testat sunt conectate la router prin porturi Gigabit LAN diferențele de performanță sunt foarte mari. Vorbim practic de o diferență de aproape 10x, adică 12 MB/s versus 112 MB/s.

Este și normal, pentru că hardware-ul routerului ASUS RT-N56U este foarte lent și mi se blochează după un timp daca fac simultan upload și download la viteză mare.

QNAP TS-328 nu are această problemă și aproape reușește să satureze cei 125 MB/s teoretici ai conexiunii Gigabit LAN. Testele le-am făcut cu ATTO, cu un director din NAS mapat direct in Windows. Pe NAS am folosit un hard disk SATA III Hitachi la 7200 RPM.

qnap ts-328 performanta ATTO

Am testat QNAP-ul și pe un router mult mai nou, un sistem Mesh de fapt, un ASUS ZenWiFi AX și nu am sesizat variații de performanță. De asemenea, am copiat și o serie de fisieri mari si grupuri de fisiere mici si performanta nu a scazut niciodată mai jos de 20-30 MB/s. Aici de vină ar putea fi cred și hard disk-ul mecanic destul de lent, pentru că este un model trecut de prima tinerețe.

Dacă decizi să foloseși mai multe hard diskuri in RAID 0 sau altă versiune de RAID care crește performanța la scriere și citire sau stochezi totul pe SSD-uri atunci ai opțiunea de Port Trunking, adică de a folosi simultan ambele interfețe LAN. 

Viteza maximă per user nu poate depăși viteza unui port Gigabit, însă aceștia nu vor satura NAS-ul și se vor bucura în teorie de >100 MB/s fiecare, dacă hard disk-urile folosite de tine sunt suficient de rapide. Dacă ai deci nevoie de viteze de transfer de ordinul sutelor de megabytes pe secundă va trebui să te orientezi către un alte model de NAS, ideal cu porturi 10G.

Sistemul de operare QNAP QTS

Sistemul de operare folosit de QNAP TS-328 se cheamă QTS și este practic o versiune de Linux configurată special pentru nevoile unui NAS. Instalarea inițială se poate face în două moduri: folosind aplicația QTS Qfinder Pro, disponibilă pentru cam toate sistemele de operare folosite pe desktop sau direct din browser, scanând un cod QR și mergând direct la adresa install.qnap.com.

Cum îmi stă în fire, am folosit metoda care nu implică să instalez nimic și nu am întâmpinat niciun fel de probleme. Ghidul de instalare pe pași este extrem de ușor de folosit.

Același lucru îl pot spune și despre interfața sistemului de operare, care seamănă foarte mult cu un desktop de Linux. Ai la dispoziție și un AppCenter de unde poți instala aplicații noi sau le poți actualiza pe cele care au primi update-uri. Unele necesită licențe plătite, dar există și aplicații licențiate gratis prin parteneriat cu QNAP. Important este că poți folosi NAS-ul cu toate funcțiile de bază fără să plătești nimic extra.

QTS se instalează parțial în memoria internă a NAS-ului, însă aplicațiile extra și o parte din servicii sau log-urile de sistem vor fi depozitate pe unul din volumele create de tine după instalarea a minim un hard disk.

Un demo live al sistemului de operare poate fi accesat direct din browser pe site-ul QNAP, dacă vrei să vezi cum funcționează înainte să cumperi un QNAP.

Nu am foarte multă experiență cu sistemele de operare specifice pentru NAS, așa că îmi este greu să fac o comparație între QTS și alte platforme precum Synology, FreeNAS sau TrueNAS. Îmi place că poți controla destul de bine hardware-ul (LED-urile, ventilatorul, difuzorul) direct din software și că poți stabili un program de funcționare, dacă vrei de exemplu ca NAS-ul să se oprească automat când dormi și să repornească de dimineață. Toate aplicațiile instalate pot fi configurate independent să se oprească și să pornească după un program stabilit de tine.

În plus, aproape tot ce poți face din interfața QTS, accesibilă în orice browser conectat la Internet, poți face și din aplicația Qmanager, disponibilă pentru Android și iOS.

aplicatia qnap qmanager

Dacă ești obsedat de siguranță poți să nu expui NAS-ul pe extern, însă cred că tot farmecul este că poți avea acces la datele tale de oriunde, chiar dacă le expui riscurilor. Cred că este însă important să configurezi bine firewall-ul routerului și al NAS-ului, să închizi porturile și serviciile pe care nu le folosești, să rulezi periodic scanerele antivirus și antimalware, să foloseși parole puternice, adică toate acele recomandări pe care le tot vezi peste tot.

De asemenea, dacă ești genul care dorește să știe tot ce se întâmplă pe NAS poți seta să îți vină notificări de sistem pe email, telefon și chiar Skype sau Facebook Messenger. Pentru sănătatea ta psihică îți recomand să îți configurezi alerte doar pentru erori, nu și pentru atenționări sau simple înștiințări cum ar fi că ai reușit să te loghezi cu succes în interfața QTS.

Ce poti face cu QNAP TS-328 in mod practic?

Hai să vorbim puțin și despre partea practică, adică ce poți face cu un NAS. O să încep cu lucrurile la care îl folosesc eu:

  • Stocare și partajare de fișiere accesibile în rețeaua locală și extern, prin FTP;
  • Backup ale fișierelor de pe calculatorul local;
  • Server DLNA în rețeaua locală pentru poze, muzică, filme – TS-328 poate face și transcoding până la 1080p pentru playerele care nu pot reda toate formatele audio/video.

Sincer, aceste funcții cred că sunt cele mai importante pentru un utilizator casnic și chiar pentru o firmă cu câțiva angajați. QNAP TS-328 și practic orice alt NAS al companiei care rulează QTS poate fi folosit și pentru următoarele lucruri (nu este o listă completă, bineînțeles):

  • Server WEB pe care îți ții câteva site-uri de test – inclusiv suport PHP, SQL, node.JS, Python, WordPress, Joomla șamd;
  • Server de email pentru propriul domeniu Internet;
  • Mașini virtuale;
  • Descărcare de torrenți;
  • Backup de fișiere cu alt NAS sau către un serviciu cloud extern, backup-uri incrementale ale întregului sistem (snapshots);
  • Funcționalitate Time Machine pentru sisteme Apple;
  • Sistem de supraveghere video;
  • Cloud privat cu backup pentru propriile fișiere multimedia direct de pe dispozitivele tale mobile.

Dacă vrei să vezi ce aplicații poți instala pe TS-328 mergi pe această pagină. Nu are sens să le enumăr aici.

Concluzii

La primul contact cu un NAS dedicat îți spun sincer că sunt foarte mulțumit de ce știe să facă QNAP TS-328. Cred că suportul pentru trei hard diskuri este suficient pentru a stoca în siguranță un volum destul de mare de date. Probabil l-aș configura cu un hard disk rapid pentru acces la date neesențiale (sau un SSD pentru caching) și încă două discuri identice în RAID 1, criptate, pentru redundanța datelor importante. Eventual aș mai configura un NAS identic pe care l-aș pune într-o a doua locație, pentru backup off-site.

Îmi place și faptul că hardware-ul pare capabil să ofere viteze de peste 100 MB/s în mod constant, cel puțin dacă hard disk-urile folosite sunt suficient de rapide. Iar funcționalitatea extra este binevenită dacă ai nevoie de ceva mai mult.

qnap ts-328 panoul frontal

Prețul pentru QNAP TS-328? Momentam se găsește pe eMAG la aproximativ 2000 de lei însă cred că este un model care va fi retras în curând de pe piață. Tot de la QNAP există suficiente alternative, cum ar fi modelele TS-431P, cu patru sertare, dar procesor mai lent și mai puțină memorie sau TS-351-2G, similar cu TS-328, dar cu ieșire HDMI pentru playback multimedia direct, procesor rapid Celeron J1800 și memorie RAM ce poate fi înlocuită de utilizator până la 8 GB.

PRO

  • Performanța la copiere/scriere consistentă, la limita conexiunii de 1 Gbps;
  • Interfață ușor de utilizat;
  • Multitudinea de aplicații și servicii ce pot fi instalate;
  • Transcoding video în timp real;
  • Suport hot-swapping pentru a înlocui discurile fără oprirea NAS-ului;
  • Suport RAID 5 cu doar trei hard diskuri.

CONTRA

  • Izolare fonică/vibrații slabă pentru hard disk-uri;
  • Suportul pentru hard disk destul de fragil;
  • Lipsa unui port HDMI (și a unei telecomenzi).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri