GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator Triton 500 review – ultraportabilul de gaming

Testat pe data de 21 iulie 2020
Pe scurt: Acer Predator Triton 500 pare la prima vedere o actualizare hardware a modelului din 2019, oferind un procesor Intel din generația a 10-a, grafica NVIDIA RTX Super și ecran de 300 Hz. În realitate, însă, acesta aduce și alte schimbări importante, cum ar fi o carcasă mai simplă și mai elegantă, tastatura cu iluminare RGB și control individual, profiluri de putere mai bine optimizate și un sistem de răcire mai performant. Un preț competitiv va fi la rândul său necesar pentru a face acest produs o alegere viabilă în segmentul premium, și a-i compensa micile deficiențe.
Produs testat: Acer Predator Triton 500   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: începând de la 12000 Lei

Seria Predator Triton 500 include vârfurile de gamă ale celor de la Acer în segmentul laptop-urilor portabile performante.

Am testat atent configurația de top disponibilă în acest an, cu procesor Intel i7, grafică RTX 2080 Super și ecran FHD de 300 Hz cu mod dual Optimus/GSync, ce s-a dovedit una dintre cele mai interesante opțiuni pentru gaming în acest segment.

Pe lângă upgrade-urile hardware, spre deosebire de versiunea de anul trecut, modelul 2020 vine cu o serie de modificări la nivel estetic și la nivelul tastaturii. În același timp, însă, nu mai are de partea sa prețul competitiv, configurația testată fiind poziționată la același nivel cu competitorii, iar acest lucru s-ar putea dovedi oarecum problematic.

Pe larg, despre toate aspectele ce ar trebui să vă intereseze înainte de a cumpăra acest Predator Triton 500, discutăm în review-ul de mai jos, cu bune și cu rele.

acer-predator-triton-500-main

Specificații Acer Predator Triton 500 PT515-52

Ecran1920 x 1080 px, IPS, 300 Hz, 3ms, G-Sync, 16:9, non-tactil, mat
ProcesorIntel Comet Lake-H Core i7-10750H CPU, 6C/12T (i7-10875H 8C/16T opțional)
VideoIntel UHD + Nvidia RTX 2080 Super 8 GB (80-100W Max-Q, Overclocked), Optimus/GSync
Memorie16 GB DDR4 3200 MHz (2x DIMM)
Stocare1x 512 GB SSD (Samsung PM981 MZVLB512HBJQ-00007) – două sloturi M.2 NVMe 80 mm
ConectivitateWireless 6 (Killer AC 1650i), Bluetooth 5.0, 2.5 Gigabit LAN  (Killer E3100G)
Porturi3x USB-A 3.2 gen2, 1x USB-C cu Thunderbolt 3, HDMI 2.0, miniDP 1.3, LAN, mic/earphone, Lock
Baterie84 Wh, încărcător 230 W
Dimensiuni359 mm x 255 mm x 17.9 mm
Greutate2,1 kg, încărcător 875 grame
Alteletastatură iluminare RGB taste independente, webcam HD, difuzoare stereo

Construcție și design

Noul Predator Triton 500 din 2020 este clădit pe același șasiu ca și versiunea de anul trecut, însă include câteva schimbări de design. În consecință, exteriorul carcasei este acoperit integral cu același aliaj de aluminiu albastru închis iar restul carcasei este fabricat în continuare din plastic, laptopul fiind unul subțire, ușor și destul de compact, însă are acum mai mulți rivali din aceeași clasă care corespund acestor caracteristici.

acer-predator-triton-500-giz

Calitatea construcției este bună, însă capacul are în continuare tendința de a se torsiona, de aceea recomand utilizarea unei huse dacă transportați laptopul într-un rucsac. Interiorul este însă mai rigid decât cel pe care mi-l amintesc de la generația anterioară, Acer îmbunătățind probabil șasiul.

Materialul metalic închis la culoare este în continuare sensibil la murdărie, unele poze din articol fiind făcute cu carcasa neștearsă pentru a vă face o imagine despre aspectul pe care laptopul îl va avea după câteva zile. Amprentele și murdăria se curăță ușor, este drept, dar aș fi preferat niște suprafețe care să reușească singure să rămână rezonabil de curate.

Capacul este în continuare decorat cu sigla luminoasă Predator, Acer alegând să păstreze acest element strident într-un an în care alți producători se orientează către discreție pentru a face laptopurile lor scumpe și puternice mai acceptabile și în alte medii decât cel de gaming. Trebuie remarcat că Acer a eliminat însă textul Predator și a redus intensitatea luminoasă a siglei, niște pași în direcția bună.

Interiorul este de asemenea curat, toate indicatoarele luminoase fiind amplasate pe margini, iar singurul element rămas la fiind LED-ul butonului Turbo. Cum laptopul va fi utilizat rar în regimul Turbo, cel puțin nu în cazul redării video în timpul căreia butonul iluminat ar putea fi deranjant, aceasta nu este o problemă prea mare.

Conectorii sunt amplasați pe laterale, marginea din spate fiind rezervată pentru sistemul de răcire. Conectorii pentru alimentare, LAN, audio și HDMI sunt amplasați în stânga, în timp ce partea dreaptă oferă doar porturi USB și portul MiniDP cu Thunderbolt, ceea ce este destul de bine pentru utilizatorii de mouse. Laptopul nu oferă un cititor pentru carduri și nici un sistem de autentificare biometrică.

Laptopul este practic, picioarele cauciucate menținându-l ferm pe masă iar muchiile și colțurile boante menajând încheieturile utilizatorului. Palmrest-ul este însă cam mic deoarece tastatura a fost împinsă ceva mai jos pentru a face loc duzelor de admisie ale sistemului de răcire care sunt amplasate deasupra. Ecranul este susținut de un sistem de deschidere ferm dar care poate fi operat cu o singură mână, deschiderea maximă fiind de 180 de grade.

Sistemul de răcire trage aer prin fantele de admisie amplasate deasupra tastaturii, printre taste și prin fantele de pe capacul inferior, evacuarea făcându-se prin spate și pe laterale. Aș fi preferat totuși niște picioare de sprijin mai înalte pentru a permite o admisie mai bună prin partea de jos, ceea ce ar fi facilitate atingerea unor temperaturi interne mai mici. Difuzoarele sunt amplasate și ele pe acest capac inferior, acestea direcționând sunetul în jos.

Tastatură și touchpad

Predator Triton 500 beneficiază de una dintre cele mai bune tastaturi din clasa sa, chiar dacă implementarea nu va fi pe placul tuturor deoarece mecanismul are o cursă scurtă cu și moale, semănând deci mai degrabă cu o tastatură de ultrabook decât cu una de laptop de gaming.

Această implementare este preferata mea deoarece este foarte rapidă și tăcută, însă este totodată și neiertătoare cu greșelile, deci va trebui să acordați un timp de acomodare pentru a vă readuce viteza de scriere la normal.

acer-predator-triton-500-keyboard-clickpad2

Aranjarea tastelor este una standard, acestea având dimensiuni și spațiere generoase. Tastatura nu oferă un bloc numeric, însă oferă o coloană suplimentară de taste în partea dreaptă. Acestea sunt alocate însă pentru controlul multimedia, nu pentru funcții pentru PgUp, PgDn, care ar fi apreciate mai mult de cei care lucrează. Din păcate, tastele nu pot fi redefinite, iar cei care au nevoie de blocul funcțional standard vor trebui să se mulțumească cu tastele PgUp/PgDn implementate ca funcție secundară pe tastele direcționale și Home/End, implementate similar pe F9 și F10.

Iluminarea tastaturii a fost unul dintre aspectele mai puțin impresionante la generația anterioară, iar Acer a venit acum cu temele făcute și ne oferă o iluminare RGB la nivelul fiecărei taste în parte. Sistemul de iluminare este puternic, oferă cinci niveluri de intensitate și poate fi particularizat din aplicația Predator Sense, remarcându-se în plus absența luminii scăpate pe sub taste.

Din păcate, încă nu există un indicator pentru Caps Lock, iar activarea iluminării încă necesită o apăsare de taste, nu doar o atingere de touchpad. În mod implicit, tastele se sting singure după 30 de secunde, însă puteți opta să le țineți mereu aprinse, însă aceasta nu este chiar cea mai grozavă implementare posibilă.

Touchpad-ul este un model Synaptics cu drivere Precision care este fabricat din sticlă și se comportă foarte bine cu gesturile simple sau multiple. Acesta este însă cam mic, la fel ca palmrestul-ul, din cauza spațiului redus rămas sub tastatură, este cam zgomotos cqnd este apăsat ferm și oferă butoane moi, dar cam zgomotoase.

Ecran

Predator Triton 500 2020 oferă un ecran IPS fabricat de AU Optronics care beneficiază de o rată de împrospătare de 300 Hz, o alegere de vârf pe care au făcut-o recent și alți producători. Pentru cei care doresc un preț mai mic, laptopul va oferi și versiuni cu panou de 144 Hz.

Ecranul de 300 Hz este excelent pentru jucători, acesta oferind latențe mici și timpi bun de răspuns după activarea opțiunii Overdrive. Laptopul oferă și compatibilitate GSync, pentru a reduce și mai mult tearing-ul și ghost-ingul, însă pentru comutarea între modul hibrid Optimus și modul dedicat cu suport GSync va trebui să reporniți sistemul de operare deoarece implementarea este cea veche, nu cea nouă NVIDIA Advanced Optimus Seamless.

Panoul de 144 Hz de pe generația anterioară a avut probleme cu inverse ghosting/overshoot atunci când era activat GSync în combinație cu anumite versiuni de drivere NVIDIA, însă nu am remarcat astfel de probleme la noul panoul de 300 Hz cu sau fără Overdrive. O problemă mai sensibilă, aceasta va trebui analizată însă mai bine în viitor.

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO7ABC (B156HAN12.0);
  • Coverage: 98.6% sRGB, 72.7% AdobeRGB, 75.3% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.16;
  • Max brightness in the middle of the screen: 328 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1391:1;
  • White point: 6800 K;
  • Black on max brightness: 0.23 cd/m2;
  • PWM: No.
  • Response: ~14ms GtG

Ecranul este foarte bun pentru uzul zilnic deoarece oferă contrast ridicat, unghiuri bune de vizualizare și o luminozitate puțin peste 300 nits. Calibrarea implicită este destul de bună, iar o calibrare suplimentară a permis ameliorarea problemelor de temperatură și gama cu prețul reducerii cu circa 10 procente a luminozității. Din păcate, exemplarul nostru a avut probleme de bleeding și uniformitate coloristică, iar cum calitatea panourilor este o loterie în zilele astea, recomandăm achiziția de la un magazin cu reputație bună care acceptă schimbarea produsului.

Cu o acoperire coloristică de 72 de procente a spectrului AdobeRGB, ecranul este suficient de bun și pentru editarea foto/video ocazională. Laptopul nu oferă un ecran mai bun 4K cu acoperire 100% AdobeRGB, ceea ce este surprinzător dacă ținem cont că alți producători o fac, Acer preferând să vândă modelul ConceptD Pro 7, care este practic un Predator Triton 500 cu carcasă albă și placă video NVIDIA Quadro.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație de vârf pentru gama Acer Predator Triton 500, acesta oferind un procesor Intel Core i7-10750H, 16 GB de memorie DDR4 3200 MHz RAM, capacitate de stocare de 512 GB și interfața grafică duală: placa video dedicată Nvidia RTX 2080 în implementarea de 90W și interfața integrată Intel UHD, care este folosită pentru sarcinile mai ușoare atât timp când aveți Optimus activat. După cum am menționat, Predator Triton 500 oferă un comutator care permite utilizarea doar a plăcii NVIDIA și activarea GSync, dar acest mod de lucru afectează drastic autonomia bateriei.

Laptopul testat de noi este o unitate de pre-producție, testată la data scrierii articolului cu Predator Sense 3.00.3138 și driverele GeForce Game Ready 445.87. Este posibil ca unele aspecte să se îmbunătățească până la lansarea oficială, însă considerăm că ceea ce se vede în acest articol va fi reflectat și în laptopurile disponibile comercial.

Acer oferă utilizatorilor posibilitatea de a opta pentru un procesor cu șase nuclee, adică i7-10750H aici de față, sau un model cu opt nuclee, i7-10875H. Acesta din urmă este urmașul popularului i7-9750H de acum un an, dar care poate atinge frecvențe de 5 GHz pe un singur nucleu sau 4,3 GHz pe toate nucleele concomitent. Aceste frecvențe sunt însă posibile doar dacă și puterea maximă setată de producător și sistemul de răcire fac față, iar Comet Lake necesită multă putere pentru a se putea desfășura.

Configurația este completată de memorie RAM DDR4, pentru care există două sloturi, și stocarea SSD duală în RAID. Memoria și unitățile de stocare pot fi schimbate, însă acest lucru sună mai ușor decât este în realitate deoarece, după înlăturarea capacului inferior, utilizatorul va vedea că trebuie să dea la o parte placa de bază ca să aibă acces la ele, operațiune care va invalida garanția. Din fericire, Acer a ales componente bune care vor satisface utilizatorii, însă Predator Triton 500 rămâne cel mai greu de actualizat laptop din gama lui.

acer-predator-triton-500-internals

Placa video este o implementare Max-Q a cipului NVIDIA RTX 2080 Super care beneficiază de trei profiluri energetice oferite în aplicația Predator Sense:

  • Normal – un regim pentru utilizare standard cu placa video setată la un consum maxim de 80W
  • Fast – placa video este setată la un consum maxim de 90W și are nucleul supra-tactat cu 80 MHz
  • Extreme – placa video are nucleul supra-tactat cu 120 MHz iar ventilatorul are un regim mai agresiv

Deși aceste profiluri de putere nu afectează în mod direct procesorul, acesta este capabil să meargă la frecvențe mai mari în modul Extreme. Acesr oferă în plus controlul asupra turațiilor ventilatoarelor și un buton Turbo care activează profilul Extreme și pornește ventilatoarele la turația maximă, ridicând însă și nivelul de zgomot la 50 – 51 dB.

Un laptop performant, Predator Triton 500 nu are în mod evident nici o problemă cu activitățile uzuale, acesta fiind tăcut și rece. Profilurile Fast și Extreme sunt disponibile doar atunci când laptopul este alimentat de la priză, deci mai jos puteți vedea comportamentul în cursul navigării și redării video cu profilul Normal activ.

Am trecut apoi la primul test de performanță, CineBench R15 fiind folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Cu profilul Extreme activ și ventilatoarele pe Auto, procesorul i7-10750H s-a stabilizat le frecvențe de 3,7 GHz și temperaturi de 87 – 88 de grade, TDP-ul maxim fiind de 65W iar scorul CineBench atingând 1200 de puncte. Comutarea pe modul Normal duce la scăderea nivelului de zgomot și la o scădere mică de performanțe

Am trecut apoi la sub-alimentarea procesorului, acesta dovedindu-se stabil după o scădere de 125 mV. În aceste condiții, frecvențele maxime au atins 4 – 4,1 GHz iar temperaturile au coborât ușor la 86 – 87 de grade, TDP-ul maxim rămânând la 65W. Teoretic, procesorul i7-10750H ar trebui să atingă circa 4,3 GHz, însă puterea maximă admisă este factorul limitator aici. Acer oricum permite utilizarea unui TDP mai mare, de 65W față de standardul de 45W, ceea ce se reflectă în performanțe cu 7 – 10 procente mai mari. Sub-alimentarea suplimentară este posibilă, însă stabilitatea nu este garantată, de aceea valoarea recomandată este de –100 mV. Pe baterie, procesorul este limitat la un TDP de 25W, cu scăderile inerente de performanță.

cinebench1-triton-500 cinebench2-triton-500

Am reverificat aceste rezultate cu o sesiune mai lungă de CineBench R20 și Prime95.

Am trecut apoi la testele combinate de procesor și placă video, acestea fiind făcute cu profilul Extreme activat, procesorul sub-alimentat cu 100 mV si ventilatoarele setate pe Auto.

Testul de stres 3DMark a funcționat fără probleme, rezultatul confirmând inexistența unor degradări majore de performanță într-un regim intensiv. În Luxmark 3.1, placa video a funcționat în permanență la 90W, însă procesorul s-a stabilizat după un timp la 45W. Pe baterie, atât procesorul, cât și placa video, funcționează într-un regim limitat: 20W, respectiv 30W.

Am trecut apoi la suita noastră standard de teste sintetice, mai întâi cu profilul Extreme activat.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 17965 (Graphics – 21484, Physics – 16814);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 50209;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 8011 (Graphics – 8353, CPU – 6506);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5144;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 158859;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 33.12 average fps;
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5424, Multi-core: 24653;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1198, Multi-core: 6027;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1195 cb, CPU Single Core 189 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2754 cb, CPU Single Core 455 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 219.93 fps, Pass 2 – 71.46 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 49.05 s.

Am refăcut aceste teste, de data aceasta cu procesorul sub-alimentat și profilul Extreme activat.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 18363 (Graphics – 21785, Physics – 18132);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 5019;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 8126 (Graphics – 8344, CPU – 7081);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 5188;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 15934;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 34.29 average fps;
  • PassMark: Rating: 6514, CPU mark: 15395, 3D Graphics Mark: 14009;
  • PCMark 10: 6456 (Essentials – 10033 , Productivity – 8286 , Digital Content Creation – 8784);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5408, Multi-core: 24703;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1194, Multi-core: 6185;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1328 cb, CPU Single Core 188 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3049 cb, CPU Single Core 451 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 219.27 fps, Pass 2 – 72.34 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 47.79 s.

După cum se vede, sub-alimentarea procesorului aduce un spor de 5 – 12 procente, fără a influența însă și performanța plăcii video. Deoarece placa video este deja supra-tactată pe profilul Extreme, nu am încercat să urcam mai sus, însă cei norocoși ar putea stoarce încă vreo 5 procente de performanță. Probabil că aceștia vor fi nevoiți să folosească însă modul Turbo, adică profilul Extreme și ventilatoarele turate la frecvența maximă, ceea ce aduce și o creștere a nivelului de zgomot de la 46 – 47 dB la 50 – 51 dB.

Am făcut apoi și testele uzuale pentru stațiile de lucru, cei interesați de partea productivă putând face astfel comparații cu alte laptopuri workstation.

  • Blender 2.82 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 56s (Extreme), 4m 35s (Extreme UV);
  • Blender 2.82 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 8s (CUDA), 35s (Optix);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – CPU Compute: 15m 43s (Extreme), 14m 48s (Extreme UV);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – GPU Compute: 3m 24s (CUDA), 1m 57s (Optix);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: 22892 (Extreme UV);
  • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 178.1 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – Catia: 142.07 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – Creo: 192.55 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – Energy: 18.16 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – Maya: 264.21 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – Medical: 60.72 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 99.93 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – SNX: 21.37 (Extreme );
  • SPECviewerf 13 – SW: 97.09 (Extreme ).

Rezultatele sunt bune, însă sunt penalizate de procesorul cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, care nu poate ajunge din urmă rivalii cu 8 nuclee și 16 fire de execuție

Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acesta fiind analizat atât pe modul Extreme, cât și pe modul Extreme cu sub-alimentare pe CPU (Extreme UV).

FHD Extreme UVFHD Normal stock
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)119 fps avg (44 fps – 1% low)112 fps avg (42 fps – 1% low)
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF)66 fps avg (32 fps – 1% low)61 fps avg (31 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)107 fps avg (46 fps – 1% low)98 fps (44 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)167 fps (48 fps – 1% low)158 fps (44 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA)86 fps (35 fps – 1% low)81 fps (34 fps – 1% low)
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)101 fps89 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)105 fps (90 fps – 1% low)96 fps (83 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset)158 fps147 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)82-129 min-max fps
(106 fps avg, 45 fps – 1% low)
77-120 min-max fps
(98 fps avg, 44 fps – 1% low)

Rezultatele sunt foarte bune, dar aș fi vrut să văd un număr minim de cadre pe secundă mai ridicat. Așa cum era de așteptat, RTX 2080 Super Max-Q este perfect capabil să ofere o experiență de gaming bună la rezoluție FullHD și nu va avea probleme nici la rezoluție 2K pe un monitor extern.

HWInfo arată comportamentul pe care trebuie să-l așteptați în jocuri cu profilul nostru Extreme UV, imaginile de mai jos arătând prestația în Witcher 3, Farcry 5, Battlefield V și Red Dead Redemption 2.

Temperaturile pe procesor și placă video sunt ridicate, însă nu exagerat de ridicate. Astfel, procesorul se învârte undeva la puțin peste 85 de grade, în timp ce placa video se învârte unde sub valoarea de 75 de grade. Sub-alimentarea procesorului a avut un impact vizibil asupra temperaturilor, iar rezultatele nu sunt deloc rele pentru un laptop subțire care include o placa video care se apropie de un TDP de 100W.

După cum ziceam în prima parte a articolului, aș fi preferat ca Acer să pună niște piciorușe mai înalte pe partea inferioară a carcasei pentru a îmbunătăți fluxul de aer, ridicarea laptopului de pe masă ducând la o scădere a temperaturilor interne cu 2 – 5 grade. Comutarea pe modul Turbo aduce și ea o scădere vizibilă a temperaturilor, 75 – 85 pe CPU și 65 – 75 pe GPU, însă va trebuie să suportați nivelul ridicat de zgomot de 50 – 51 dB.

Trecerea la profilul Normal duce la o scădere a nivelului de zgomot la 42 – 43 dB, care poate fi acoperit de difuzoare, performanțele fiind mai mici cu circa 10 procente.

Privind în ansamblu, Acer a făcut o treabă bună când a optimizat Predator Triton 500. Profilurile energetice sunt utile iar posibilitatea de control a ventilatoarelor oferă suplimentar posibilitatea alegerii unei răciri cât mai bune sau a unui zgomot mai suportabil. În plus, placa video RTX 2080 Super Max-Q poate atinge un TDP de 100W, ceea ce este în general rezervat doar pentru modelele mai mari cu ecran de 17”, în timp ce rivalii de 15” sunt limitați la cel mult 90W.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire folosește trei ventilatoarele dezvoltate de Acer din gama Aeroblade și conducte de transfer termic multiple care acoperă procesorul, placa video și etajul de alimentare. Din cauza designului inversat, menționat anterior, va trebui să înlăturați însă placa de bază pentru a avea acces la el.

acer-predator-triton-500-cooling acer-predator-triton-500-thermal-design

După acum am văzut în secțiunea anterioară, sistemul de răcire permite atingerea unor temperaturi bune în regimul uzual de lucru (Auto) și de-a dreptul excelente dacă acceptați nivelul de zgomot al modului Turbo. Cam la acestea ar trebui să vă asteptați:

  • Extreme, ventilatoare Turbo – 50-51 dB în jocuri;
  • Extreme, ventilatoare Auto – 46-47 dB în jocuri, 46-47 dB în Cinebench;
  • Normal, ventilatoare Auto – 42-43 dB în jocuri, 42-43 dB în Cinebench, 32-35 dB utilizare banală.

O parte din căldura disipată de componente se transmite în învelișul metalic al carcasei, iar zona interioară atinge și 45 de grade, în timp ce capacul inferior atinge temperaturi care trec de 50 de grade. Aceste aspecte nu ar fi deranjante dacă căldura nu ar fi cam mare și în zona tastelor WASD, cele peste 45 de grade măsurate aici fiind cam enervante în sesiunile lungi de joacă. Trecerea pe modul Turbo reduce aceste temperaturi la un mai confortabil nivel de circa 40 de grade.

În cursul utilizării nepretențioase, laptopul este rece și tăcut. Cele trei ventilatoare nu se opresc niciodată, însă nivelul lor de zgomot în acest regim este practic imperceptibil chiar și într-un mediu ambiant tăcut.

temperatures-dailyuse-triton500 temperatures-load-extreme-triton500 temperatures-load-normal-triton500

Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless/Bluetooth Killer 1650i, bazată pe cunoscutul cip Intel AC9560, dar și o interfață Ethernet Killer E3100G. Noi am folosit doar interfața wireless și nu am avut probleme cu semnalul sau cu ratele de transfer indiferent de condiții.

Sistemul audio folosește două difuzoare amplasate pe capacul inferior. Acestea oferă un semnal audio puternic de 81 dB și nu distorsionează sau vibrează nici la putere maximă, însă fidelitatea redării este doar parțial mulțumitoare deoarece este săracă în frecvențe joase. Calitatea audio este suficient de bună pentru redare audio uzuală și chiar filme, însă cei care doresc fidelitate mulțumitoare vor trebui să apeleze la căști. Dotările media sunt completate de o cameră Web cu rezoluție HD și calitate mediocră, în nota cu care ne-au obișnuit producătorii în ultima vreme.

Baterie și autonomie

Bateria din Predator Triton 500 are o capacitate de 84W, însă trebuie să fiți atenți la anumite particularități dacă aveți nevoie de o autonomie cât mai bună. Mai întâi de toate, va trebui să alegeți modul de lucru Optimus dacă nu vă jucați, deoarece utilizarea exclusivă a plăcii video NVIDIA va oferi cel mult 3 ore de utilizare. În al doilea rând, ecranul funcționează mereu la 300 Hz, și nu scade la 60 Hz atunci când laptopul este alimentat de la baterie, utilizatorul fiind nevoit să comute manual între cele două moduri de lucru pentru maximizarea eficienței energetice. În final, profilul energetic din Windows numit Normal + Better Battery este cam gurmand, fiind recomandată utilizarea profilului Battery Saver pentru lucru normal.

  • 4h – editare text Google Docs, Better Battery Mode Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5h:30m – redare video FullHD YouTube, Better Battery Mode Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 7h – redare video FullHD YouTube – ecran la 60 Hz, Better Battery Mode Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5h:30m – redare video Netflix, Better Battery Mode Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 7h – redare video Netflix – ecran la 60 Hz, Better Battery Mode Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h:15m – jocuri (Witcher 3), Maximum Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, no fps limit.

Nu am testat redarea navigarea Web și lucrul în aplicații uzuale și cu ecranul setat la 60 Hz, însă acest mod de lucru ar trebui să îmbunătățească durata de viață a bateriei. Comutarea manuală între 300 Hz și 60 Hz este însă enervantă, și sperăm că Acer va automatiza operațiunea într-o viitoare actualizare software.

Laptopul este însoțit de un încărcător cu o putere de 230W și dimensiuni destul de mici, însă acesta rămâne în continuare prea greu cu aproape 900 de grame ale sale. Modelele mai ieftine și mai puțin dotate vor veni însoțite de un adaptor de 180W mai mic și mai ușor. Alimentarea prin intermediul portului USB-C nu este posibilă.

acer-predator-triton-500-power-brick

Preț și disponibilitate

Versiunea din 2020 a lui Acer Predator Triton 500 nu este încă disponibilă în magazine, deci vom actualiza această secțiune atunci când produsul va ajunge în ofertele locale.

Din informațiile pe care le avem în acest moment, modelele cu procesor i7 cu șase nuclee și placă video RTX 2070 Super vor începe de la prețuri de circa 12000 lei, în timp ce versiunile cu RTX 2080 Super vor începe de la 16.000 lei.

Versiunea de anul trecut cu RTX 2060 nu va avea un echivalent în acest an, fiind înlocuită de seria Triton 300.

Pentru mai multe informații despre prețuri și stocuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Deși la o primă vedere această versiune 2020 a Predatorului Triton 500 pare a fi doar o actualizare hardware a modelului din 2020, o analiză atentă arată că cei de la Acer au îmbunătățit seria și din alte puncte de vedere, oferind o tastatură mai plăcută în utilizare și cu control RGB complet, dar și un design exterior mai curat și un șasiu ce pare ceva mai bine închegat.

În plus, update-ul 2020 oferă și profile de putere mai bine optimizate, ce permit un bun balans între performanțe, temperaturi și zgomot, mai ales pe această versiune ce a permis undervoltingul. Desigur, ventilatoarele rulează zgomotos pe profilul Turbo, însă în același timp componentele și carcasa rulează la temperaturi mai scăzute decât cele înregistrate pe concurenții din segment, aspecte ce vor cântări mult în cazul în care doriți un astfel de produs pentru sesiuni îndelungate de gaming. Ecranul de 300 Hz și suportul GSync adaugă la rândul lor experienței.

În același timp, Seria Triton 500 primește doar procesoare Intel 6Core, astfel că pierde în fața competiției la capitolul performanțelor în task-uri multicore. Mai mult, acest model este tras în jos și de aspecte precum dificultatea accesării componentelor interne (pentru upgrade), lipsa suportului Thunderbolt 3 sau a autentificării biometrice.

Tocmai de aceea m-aș fi așteptat ca seria Triton 500 să aibă de partea sa un preț mai competitiv decât cel al competiției directe, reprezentată de Asus Zephyrus S15, Razer Blade 15 sau MSI GS66 Stealth, mai ales în condițiile în care acest lucru a fost valabil pentru versiunea din 2019. Acest lucru nu pare să se întâmple la lansare, din informațiile deținute în acest moment, dar de urmărit dacă se va întâmpla mai spre finalul anului.

Pro:

  • carcasă compactă și ușoară, cu design mai curat
  • tastatură rapidă și tăcută cu iluminare RGB pe fiecare tastă
  • set complet de porturi (fără card reader)
  • ecran IPS 300 Hz cu GSync
  • placă video puternică
  • performanțe și temperaturi bune
  • profiluri de putere utile
  • răcire foarte bună pe modul Turbo

Contra:

  • capac ornat cu siglă cu iluminare
  • panoul IPS are bleeding și neuniformități de culoare
  • lipsa încărcării USB-C și a autentificării biometrice
  • greu de actualizat hardware

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri