GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri pentru elevi, copii şi studenţi – cum alegi, recomandări

Ultima modificare: 28 august 2023, Echipa Giz.ro

În acest articol vom discuta pe larg despre alegerea unui laptop potrivit elevilor și studenților, în funcție de nevoile și bugetul vostru. Vă vom explica ce trebuie să aveți în vedere atunci când căutați un computer portabil pe care să îl puteți folosi cu brio timp de câțiva ani, și vă vom recomanda câteva opțiuni interesante de produse în fiecare dintre clasele pe care le vom aborda.

Nu uita că testarea detaliată a laptopurilor este principala noastră activitate, atât aici pe Giz.ro, cât mai ales pe Ultrabookreview.com, astfel că ne putem folosi vasta experiență în domeniu pentru a vă ajuta să luați deciziile potrivite fiecăruia dintre voi.

Vom aborda în prima parte a articolului laptopurile cu un preţ accesibil, pentru bugetul de multe ori limitat al elevilor şi studenţilor din România. Laptopurile de buget, cu preţuri mici se învârt în jurul a 1000-2500 lei, și sunt OK pentru utilizarea de zi cu zi acasă sau la școală/cursuri, atât timp cât pretențiile voastre sunt corecte.

Mai apoi vom discuta și despre produse menite bugetelor mai permisive, unde am inclus categorii de laptopuri ultraportabile foarte ușoare, precum și laptopuri multivalente, care pot face față și unor taskuri solicitante de programare sau editare photo/video, precum și altor softuri complexe pe care le veți folosi la școală, precum Autocad, Mathlab, Visual Studio, etc. Nu în ultimul rând, aceste modele se potrivesc și unei activități mult îndrăgite de copii, elevi și studenți: gaming-ul.

De luat în calcul în procesul de alegere și ofertele de tip Back to School pentru laptopurile pentru elevi şi studenţi. Acestea sunt deja o tradiţie în Statele Unite şi ţările din Vestul Europei, iar încet-încet încep să-şi facă simţită prezenţa şi în România, adoptând un format asemănător.

Astfel de oferte pentru laptopuri apar de regulă spre finalul verii, însă numeroase magazine online au promoţii şi în alte perioade ale anului, aşa că poți face cumpărături inteligente aproape oricând, atât timp cât te informezi în prealabil și urmărești timp de câteva săptămâni modelele de interes. Totuși, noi îți venim în ajutor și îți prezentăm câteva opțiuni interesante la momentul acestui articol, pentru ca momentele petrecute pe băncile şcolii sau universităţii să fie mai plăcute.

În acest articol vom discuta despre cum alegi cel mai bun laptopuri pentru școală (sursa: Getty Images)

În acest articol vom discuta despre cum alegi cel mai bun laptopuri pentru școală (sursa: Getty Images)

Laptopuri ieftine pentru elevi şi studenţi

Pentru început, îţi prezentăm câteva laptopuri al căror principal avantaj este preţul competitiv de achiziţie, acestea fiind o alegere potrivită pentru elevii şi studenţii care au nevoie doar de un computer simplist, capabil să facă față taskurilor uzuale de utilizare, precum browsing, editare de documente Word, vizulizare de conținut media pe Youtbe sau Netflix, streaming audio, etc.

Pentru activitățile menționate este suficient un procesor cu patru nuclee de generație cât de cât recentă, 8 GB memorie RAM și stocare de tip SSD. Dacă acum câțiva ani de zile aceste specificații ar fi costat în jur de 3.000 de lei, acum se găsesc suficiente modele chiar și sub pragul de 2.000 de lei. Unele includ și tastatură iluminată, baterie de capacitate bună, și chiar și ecrane cu tehnologie IPS, pentru o calitate a imaginii și unghiuri de vizualizare superioare ecranelor mai vechi, de tip TN.

laptop ieftin Acer Aspire 3 A315

Acestea ar fi câteva opțiuni de luat în calcul în acest segment al laptopurilor de buget:

De luat în calcul atunci când bugetul este limitat și alegerea unui laptop resigilat, care vă permite economisirea a 10-20% din costul de nou al aceluiași model, cu aceleași condiții de garanție.

Laptopuri echilibrate pentru elevi şi studenţi

Dacă bugetul tău este de cel puţin 2500 lei, ai oportunitatea să cumperi laptopuri cu design premium sau șasiu ultraportabil, sau modele all-purpose construite pe platforme hardware ceva mai puternice și cu placi grafice dedicate. Cipul grafic îți va permite să abordezi și unele jocuri și să rulezi aplicații 3D mai complexe decât cele permise de grafica de tip integrat.

Este important însă să îți adaptezi așteptările la nivelul bugetului disponibil, mai ales în ceea ce privește aplicațiile grafice solicitante sau jocurile pe care dorești să le rulezi. Începând cu laptopurile echipate cu grafică Nvidia GeForce GTX 1650, jocurile actuale devin accesibile, la rezoluții și detalii grafice medii.

Dar opțiunile cu adevărat interesante le veți găsi odată ce veți urca spre segmentul cipurilor grafice Nvidia RTX, de ultime generații. Despre cipurile Nvidia RTX 4000, lansate în 2023, am discutat pe larg în acest articol dedicat. Dar de interes ar trebui să fie atât opțiunile de ultimă oră RTX 4000, cât și generația precedentă RTX 3000, disponibilă acum cu discounturi interesante.

Pe lângă un spor semnificativ de performanțe în jocuri și aplicații pentru medii profesionale și academice, în funcție de categoria de cip grafic aleasă, laptopurile construite pe platforme Intel/AMD de ultime generații și grafică Nvidia GeForce RTX beneficiază și de o serie de extra avantaje în utilizare, ce poate nu sunt atât de evidente la o primă vedere, precum:

  • sunt în general formate mai portabile și mai eficiente în utilizarea pe baterie decât generațiile trecute, desigur, cu variații pe specificul fiecărui segment;
  • folosesc cele mai noi tehnologii disponibile pentru carcase și interioare (sistem de răcire capabil, componente de ultimă oră, baterii mari, etc.;
  • folosesc cele mai noi tastaturi, touchpad-uri, porturi, ecrane, în general îmbunătățiri evidente ale celor implementate pe modelele de acum 3-5 ani;
  • beneficiază de suport software activ pentru jocuri și aplicații uzuale, astfel că vor putea fi utilizate la potențial maxim pe parcursul mai multor ani.

În plus, pe partea tehnologiilor oferite strict de cipurile Nvidia GeForce, seriile RTX se concentrează atât pe îmbunătățirea fluxurilor de lucru în aplicații creative (editare foto/video, animații, artă digitală), cât și pe oferirea unei experiențe de joc fluente chiar și pe cipurile mid-level, acolo unde detaliile grafice sunt îmbunătățite de tehnologii precum DLSS (spor semnificativ de framerates, cu minim pierderi ale calității detaliilor) sau Nvidia Reflex (lantență redusă). Desigur, diferențele de performanțe între cipurile mid-level RTX 4050/4060 și cele de top RTX 4080/4090 sunt deloc de neglijat, dar ele trebuie puse și balanță și prin prisma prețurilor mai mari si de 2-3 ori pentru configurațiile de top, față de cele medii.

 

laptop bun Lenovo IdeaPad 3 15IHU6

Să revenim la câteva recomandări de luat în seamă în acest segment mid-range de preț/dotări:

  • Lenovo IdeaPad 3 (~2700 lei) – model entry în gama Lenovo, procesor Intel Core i5 sau AMD Ryzen 5, grafică Nvidia RTX 1650 4GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 60Hz, 8 GB RAM, 512 GB SSD
  • MSI Katana GF66 (~3600 lei) – model entry în gama MSI, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 3050 4GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • ASUS TUF Dash F15 (~4300 lei) – format portabil pentru clasa sa, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 3050Ti 4GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 300Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Gigabyte G5 (~4800 lei) – model entry în gama Gigabyte, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 4060 6GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Lenovo Legion 5 (~5000 lei) – un model excelent echilibrat în segmentul său, procesor AMD Ryzen 5 H, grafică Nvidia RTX 3060 6GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 165Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD

Ultrabook-urile portabile ca alternativă

Ultrabook-urile veritabile se învârt deobicei în game de preţ superiore, care încep aproape de 3000 lei pentru configurații entry-level şi urcă chiar şi la sume de 10000-12000 lei pentru modelele de top. Principalul atuu al unui astfel de produs îl reprezintă portbabilitatea, dată de formatul compact, profilul îngust, și greutatea redusă.

În bugete medii, puteţi arunca o privire asupra lui Lenovo Yoga Slim 6 sau ASUS VivoBook 15 cu ecran OLED de mai mare dimensiune  ambele modele multivalente care se comercializează sub 4000 lei. Puțin peste ne atrage atenția MacBook-ul Air M1 în această categorie, uneori disponibil pentru circa 4000 de lei ca resigilat.

laptop ASUS 15.6 VivoBook 15 cu ecran OLED

Laptopuri pentru eSports

Interesul pentru jocurile electronice, eSports – (CS:Go, LOL, DOTA, Fornite, Overwatch, și multe altele), crește de la an la an, deci nu ar trebui să ne mire că tinerii își doresc un laptop care să poată duce fără probleme aceste titluri cu detalii grafice bune. Din fericire, detaliile care fac un laptop suficient de bun pentru jocuri sunt aceleași care îi permit să poată rula fără probleme și aplicații serioase, astfel că opțiunile din această clasă sunt excelente și pentru activitățile școlare uzuale.

În cazul jocurilor de competiție, puterea grafică necesară rulării acestora la detalii bune și cu multe cadre pe secundă nu este exagerată, motiv pentru care putem recomanda multe modele care sa îndeplinească un set minim de cerințe: procesoare Intel Core H /AMD Ryzen H, grafică dedicată Nvidia GTX/RTX – minim RTX 1650 sau GTX 3050, și ecrane la 144 Hz. Ecranele rapide și cu timp de răspuns bun influențează semnificativ senzația de fluență nu doar în jocuri, dar și în aplicațiile obișnuite. Odată ce te vei obișnui cu un ecran cu rată de împrospătare a imaginii peste 60 Hz, îți va fi foarte greu să te întorci la un ecran ”obișnuit”.

Laptop ASUS Gaming 15.6 ROG Strix G15 G513

Printre opțiunile de luat în calcul în acest segment, enumerăm:

  • Acer Gaming Nitro 5 AN515 (~3700 lei) – model entry în gama Acer, procesor Intel Core i5 H, ecran IPS 15.6 inch FHD @144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050 4GB VRAM
  • ASUS TUF Gaming F15 (~3800 lei) – model entry în gama Asus, procesor Intel Core i5 H, ecran IPS 15.6 inch FHD @144Hz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3050Ti 4GB VRAM
  • Lenovo IdeaPad 3 Gaming (~4500 lei) – model entry în gama Lenovo, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 3060 6GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 120Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Gigabyte G7 (~4400 lei) – model entry în gama Gigabyte, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 4050 4GB, ecran IPS 17.3 inch FHD 144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • MSI Pulse GL66 (~5000 lei) – model mid în gama MSI, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 3060 6GB, ecran IPS 15.6 inch QHD 165Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Lenovo Legion Slim 5 (~6500 lei) – model portabil în gama Lenovo, procesor AMD Ryzen H de ultimă generație, grafică Nvidia RTX 4060 8GB, ecran IPS 16 inch QHD+ 165Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD

Laptopuri de gaming performante pentru elevi și studenți

O ultimă categorie în acest articol este rezervată celor mai puternice laptopuri de gaming care pot rula fără probleme și aplicații 3D, softuri de programare, inginerie, editare video, oferind în același timp și un nivel de performanță în jocuri care va rămâne adecvat pentru cel puțin câțiva ani de zile de acum încolo.

Cum diferă acestea de laptopurile pentru eSports? Există mai multe aspecte de luat în calcul, însă cele mai importante sunt setările de putere ridicate și sistemul de răcire supradimensionat, mai bine adaptat rulării de taskuri solicitante cu orele, precum și configurarea unor plăci video dedicate de nivel superior, și în același timp și capabile să ruleze la putere ridicată în sarcini continue. Ca indicație, la nivelul anului 2023 recomăndăm minim un RTX 3060 sau 4050 full-power, sau un RTX 4060 dacă bugetul vă permite.

Astfel de laptopturi vin deobicei și cu ecrane ceva mai bine adecvate jocurilor decât cele din categoriile precedente (foramt 16:10, rezoluție QHD sau mai ridicată, refresh 165/240Hz, timpi de răspuns de ~3 ms), cu tastaturi cu n-key rollover, diverse elemente de design RGB, și softuri menite să oferte control asupra componentelor și să îmbunătățească performanțele în taskuri solicitante și jocuri.

De ținut cont însă că astfel de laptopuri nu sunt foarte portabile și nu excelează la capitolul autonomiei pe baterie.

laptop Acer Predator Helios 300 PH317

Printre opțiunile de luat în calcul în acest segment, enumerăm:

  • Gigabyte G5 (~4800 lei) – model entry în gama Gigabyte, procesor Intel Core i5 H, grafică Nvidia RTX 4060 6GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Asus TUF Gaming A15 (~6000 lei) – model entry în gama Asus, procesor AMD Ryzen HZ de ultimă generație, grafică Nvidia RTX 4060 6GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Lenovo LOQ Gaming 15 (~6200 lei) – model entry în gama Lenovo, procesor Intel Core H de ultimă generație, grafică Nvidia RTX 4060 6GB, ecran IPS 15.6 inch FHD 144Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Lenovo Legion Pro 5 (~7200 lei) – model high în gama Lenovo, procesor AMD Ryzen HX de ultimă generație, grafică Nvidia RTX 4060 6GB, ecran IPS 16 inch QHD+ 240Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD
  • Acer Predator Helios 300 (8000 lei) – model high în gama Acer, procesor Intel Core i7, ecran de 15.6 inch Full HD @165 Hz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, NVIDIA GeForce RTX 3070 8GB
  • Asus ROG Strix G16 (~8200 lei) – model high în gama Asus, procesor Intel Core HX de ultimă generație, grafică Nvidia RTX 4060 8GB, răcire de top, ecran IPS 16 inchFHD+ 165Hz, 16 GB RAM, 512 GB SSD

Concluzii

Trăgând linie, dacă eşti elev sau student, în prezent ai la dispoziţie o gamă diversificată de laptopuri disponibile în magazinele din România, astfel că poţi alege atât unităţi portabile menite utilizării de zi cu zi, cât şi computere full-size capabile să facă față softurilor complexe și jocurilor.

Articolul de față vă ghidează între opțiunile existente în funcție de buget și tipul de laptop pe care doriți să îl utilizați. Odată ce vă restrângeți lista de opțiuni la 2-3 produse de interes, recomand și să treceți prin review-urile noastre detaliate, precum și prin celelalte articole despre laptopuri disponibile pe site, precum cel despre cele mai bune laptopuri ale momentului, sau cel cu recomandările laptopurilor de gaming.

În plus, dacă aveți întrebări sau nevoie de de ajutor, ne găsiți prin intermediul secțiunii de comentarii de mai jos.

Notă informativă: Acest articol a fost realizat cu sprijinul celor de la Nvidia.

2 comentarii

  1. Liviu

    24 iulie 2013 la 17:23

    Te rog sa nu mai recomanzi laptop=uri cu Nvidia 610 , pentru ca e mai slaba decat integrata HD4000 din orice Ivy Bridge ! Multa lume face proasta alegerea sa-si cumpere mizeria aia de placa , ca si dotare in laptop si va avea imensa uimire ca e degeaba chiar daca are 1 sau 2 (mai nou am vazut ca exista si cu 4GB de memorie RAM) ! iti mai scade si autonomia pentru nimic

    • Daniel Popescu

      25 iulie 2013 la 13:48

      Este adevarat, Nvidia 610 nu este o placa video performanta, dar exista destui utilizatori cu buget mic care vor sa aiba o placa dedicata pe langa chipul grafic integrat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri