Cel mai bun laptop de gaming și jocuri în 2023 – teste amănunțite
În acest articol facem o analiză la zi a celor mai bune laptopuri pentru gaming/jocuri disponibile în magazinele din România.
Discutăm despre ce trebuie să luam în considerare când alegem un laptop de gaming, și apoi despre opțiunile cele mai performante și cele cu cel mai bun raport preț/capabilități.
Interesul cumpărătorilor pentru laptopurile pentru jocuri/gaming a crescut vizibil în ultimii doi – trei ani, odată cu diversificarea și îmbunătățirea majoră a acestui tip de computere.
Așa cum vânzările sistemelor desktop pentru lucru sau uz general au început să scadă continuu începând cu 2007, utilizatorii preferând să cumpere un sistem portabil și aproape la fel de performant, așa și calculatoarele desktop pentru gaming au început să piardă teren. Bucurându-se de un avantaj de câțiva ani din datorită decalajului favorabil de putere hardware, sistemele desktop pentru jocuri s-au văzut într-un final ajunse din urmă, iar utilizatorii care doresc mobilitate sau doar un computer mai compact au început să fie din ce în ce mai interesați de un laptop pentru jocuri.
La fel ca în cazul laptopurilor business sau multimedia, oferta este bogată și include de la modele cu prețuri mai accesibile și dotări mai modeste, până la vârfuri de gamă pe care veți găsi cele mai puternice și mai noi componente. La capătul inferior găsim laptopuri derivate din modelele multimedia sau business, care aduc în plus procesoare și cipuri video mai bune. Începând cu gama medie însă, laptopurile pentru gaming încep să folosească carcase cu design deosebit, sisteme de răcire speciale, tastaturi cu iluminare, sisteme audio mai bune și, nu în ultimul rând, procesoare și plăci video din ce în ce mai performante.
Cum alegem cel mai bun laptop pentru jocuri
Dacă aveți deja stabilit un buget pentru achiziție sau doriți un sistem cât mai performant, ar trebui să bifați oricum o listă cu cerințe minime astfel încât să vă încadrați în buget sau să nu cheltuiți prea mult pe opțiuni care nu sunt justificate de nevoile voastre.
Ecranul. În prezent, laptopurile pentru jocuri sunt disponibile în versiuni cu ecrane între 13 și 18-inch, așadar într-o multitudine de formate și dimensiuni.
Modelele compacte sunt în general în clase premium de preț, și nu la fel de performante ca versiunile de dimensiuni mai mari. Dacă doriți ca viitorul laptop să fie performant și totodată relativ portabil, opțiunile cu ecrane de 15-16-inch ar fi cele recomandate, iar dacă deplasarea sistemul va fi rară, un model de 17-18” va oferi un spațiu de ecran mai generos, precum și spațiu extra în interiorul carcasei, pentru o mai bună răcire a componentelor sau funcții în plus față de cele oferite de modelele mai compacte.
În ceea ce privește panelurile folosite pe laptopurile de gaming de top, în acest moment veți găsi cu precădere paneluri IPS de diverse niveluri, cele mai bune oferind peste 500-nits luminozitate, peste 1000:1 contrast, refresh peste 165 Hz și timp de răspuns de ordinul a 3-7 ms. În plus, cele mai bune paneluri IPS oferă și culori excelente, cu 100% acoperire a gamutului DCI-P3.
Rezoluția călduros recomandată pentru un laptop pentru jocuri modern ar fi in general cea QHD/QHD+, în funcție de formatul ecranului (16:9 sau 16:10). Chiar dacă există deja modele cu rezoluție 4K/UHD, această alegere este destul de rară și greu de justificat pe diagonale relativ mici de laptopuri. În plus, chiar dacă puterea hardware a crescut semnificativ, afișarea jocurilor pretențioase la rezoluții 4K este dificilă chiar și pentru opțiunile de top, și chiar și pentru sistemele desktop.
De menționat că în ultimii ani au apărut și laptopuri de gaming cu paneluri mai aparte, precum cele cu paneluri OLED sau mini LED. OLED-urile oferă negru intens și contrastul aferent tehnologiei, iar versiunile mini LED sunt o cale de mijloc între LCD și OLED, prin implementarea de dimming-zones care permit contrast excelent și luminozitate peste 1000-nits, fără a introduce riscul de burn-in pe care îl au panelurile OLED.
Alte aspecte pe care ar trebui să le luați în calcul sunt disponibilitatea NVIDIA Optimus și NVIDIA G-Sync. Prima dintre acestea permite comutarea între cipul dedicat NVIDIA și interfața grafică din procesor, economisind astfel energie atunci când folosiți laptopul alimentat de la baterie. Din păcate, mulți producători de laptopuri pentru jocuri au început să neglijeze Optimus, dacă doriți să folosiți laptopul perioade mai lungi de timp pe baterie fiind recomandată existența opțiunii. Cea de-a doua opțiune, G-Sync, este un sistem care permite ecranului să-și adapteze rata de împrospătare la numărul de cadre oferite de placa video, și nu invers cum funcționează monitoarele uzuale, ceea ce permite eliminarea artefactelor de screen tearing. Utilă pentru jocuri, această opțiune este disponibilă însă doar pe laptopurile scumpe. Optimus si GSync sunt două tehnologii care se exclud reciproc în acest moment.
Procesorul. Pentru un laptop de jocuri, aveți de ales în prezent între procesoare Intel sau AMD de ultimă generație, din gamele Core H/HX sau Ryzen HS/H/HX și până la 16 Cores/32 Threads. Majoritatea procesoarelor de ultimă generație oferă suficientă putere pentru rularea jocurilor, în special pe configurațiile cu cipuri grafice mid-tier, însă dacă doriți un laptop de top pentru jocuri care să nu gâfâie în cele mai solicitante titluri, atunci nu trebuie să acceptați compromisuri și ar fi bine să optați pentru un Core i9 HX sau un Ryzen 9 HX pe configurațiile alese (alături de un cip grafic RTX de top).
Placa video. AMD nu reușește să rămână suficient de competitivă în sectorul cipurile grafice mobile, așadar cipurile NVIDIA RTX sunt practic omniprezente în oferta producătorilor de laptopuri pentru jocuri.
Recomandarea călduroasă este optarea pentru modele mid-range și superioare bazate pe arhitectura ADA Love Lace, adică seria RTX 4000: RTX 4050 – RTX 4090. Atenție însă la diferențele de putere dintre implementări! Totuși, în cazul în care găsiți vreo lichidare de stocuri cu prețuri bune, pot fi luate în considerare și modelele din generația anterioară, adică seriile RTX 3000 și chiar și RTX 2000, mai ales în segmentele de mijloc cu prețuri echilibrate.
Răcirea. Sistemul de răcire implementat pe fiecare produs joacă un rol crucial în alegerea unui laptop de gaming, menit să funcționeze ore la rând în ritm accelerat. Astfel, este foarte important să documentați bine cum reușesc produsele de interes să țină în frâu temperaturile componentelor interioare, precum și temperaturile la nivelul carcasei. Veți găsi aceste informații în review-urile noastre detaliate.
Alte dotări. Pe lângă extrem de importantele capitole menționate mai sus, utilizatorii care vor cheltui sume semnificative pe un laptop pentru jocuri trebuie să acorde puțină atenție și altor aspecte. Pe lista acestora figurează ergonomia carcasei și calitatea tastaturii, prezența unei interfețe wireless cât mai rapide, prezența conectorilor USB Type-C (cu suport USB 3.2, Thunderbold și Display Port) și ieșirea standard HDMI. În plus, de preferat este ca stocarea să fie integral de tip SSD gen4, doar în cazurile modelelor mai ieftine fiind acceptabil un SSD de generație precedentă sau paote un ansablu SSD + HDD secundar.
Cele mai bune laptopuri pentru gaming – recomandări
Mai joc vom discuta despre câteva serii de produse recomandate în funcție de nevoile voastre, pe baza experienței noastre de testare de peste 15 ani în domeniu. Ne vom axa în special pe variantele disponibile pe piața românească, și mai puțin pe anumtie versiuni mai greu accesibile la noi.
Laptopuri de gaming portabile
Opțiunile care îmbină cu succes portabilitatea și performanțele sunt destul de puține, mai ales dacă doriți o configurație de top capabilă să facă față celor mai solicitante titluri AAA.
Altfel, opțiuni mid-tier sunt multiple în segmentul de 14-inch, cu procesoare Intel/AMD și cipuri grafice RTX 3050/4050 , modele în general multivalente menite task-uri zilnice uzuale și jocurile casual (CS:Go, Dota, Minecraft, etc). Seriile recomandate în acest segment ar fi Acer Swift X, Asus VivoBook Pro sau Lenovo Yoga Slim Pro.
Dacă totuși doriți niște device-uri mai compacte și mai ușoare, seriile ROG Flow cu ecrane de 13-inch sunt recomandările clare de luat în calcul. ROG Flow Z13 este un format tabletă de gaming, configurabil până la Core i9 + RTX 4070, iar ROG Flow X13 este un format 2-in-1 convertibil de gaming, configurabil până la Ryzen 9 + RTX 4070 în ultimele lor generații. Veți găsi review-urile ambelor serii aici pe site, ele fiind la acest moment imbatabile în clasa lor de dimensiuni.
Îm plus, ambele serii sunt compatibile cu unitățile grafice externe XG Mobile, configurabile până la RTX 4090.
Pe de altă parte, dacă doriți configurații mai potente, atunci atenția ar trebui să vi se îndrepte spre modelele de top cu ecrane de 14-inch. Dintre acestea, seria Asus ROG Zephyrus G14 este de departe cea mai acesibilă în România, disponibilă în divere configurații și game de preț. Cel mai recent model poate fi configurat cu procesor Ryzen 9 7000 si RTX 4090.
Modele populare pe alte piețe, precum Razer Blade 14 sau Alienware X14 sau Predator Triton 300 sunt mai rare pe piața noastră, și în general mai piperate la preț.
Laptopuri de gaming mid-tier
În segmentul mid-tier veți găsi în general laptopurile cele mai bine echilibrate, cu cel mai bun raport preț – dotări/performanțe.
Aproape fiecare producător oferă modele competitive în această clasă, însă câteva serii ies în evidență prin prisma prețurilor practicate pe piața locală. Astfel, se remarcă în special seriile Lenovo Legion și cele Asus TUF/ROG, alături de seriile Acer Nitro/Predator sau HP Gaming și Dell Gaming.
Mare atenție însă la particularitățile și punctele pro/con ale fiecărei implementări, dincolo de configurațiile hardware care atrag rapid atenția. Pe configurații low-mid cu RTX 3050/4050, soluțiile de răcire nu joacă un rol atât de important, dar în class best-buy cu RTX 3060/4060, puterea sistemelor crește și răcirea devine mult mai importantă. În plus, caracteristici precum calitatea ecranelor oferite (nu toate panelurile IPS sunt la fel), a materialelor alese pentru construcție, a ergonomiei, conecticii și experienței de tastare, toate se adună la un loc atunci când decideți asupra modelului pe care îl veți achiziționa. ții
Astfel, din experiența noastră, atenția în acest segment ni se îndreaptă cu precădere spre aceste serii de produse, chiar dacă alte modele sunt mai accesibile ca preț.
- Asus TUF Gaming și Lenovo Legion 5 în clasele lower-mid (RTX 3050 – RTX 4060) de specificații și prețuri;
- Acer Predator Helios 300, Asus Strix G și Lenovo Legion 5 Pro în clasele mid-higher (RTX 3060 – RTX 4070) de funcții și specificații.
Modelele din a doua categorie sunt mai bine construite, mai performante, mai bine răcite, oferă ecrane IPS fără compromisuri, baterii de capacitate superioară, și anumite funcții extra pe care nu le veți găsi pe opțiunile din prima serie. În plus, ele sunt disponibile în diverse configurații, cu platforme Intel sau AMD și multiple tipuri de cipuri grafice.
Laptopuri pentru gaming, opțiunile de top
În clasa de top opțiunile se împart în general în două mari segmente: modelele full-size cu cele mai bune specificații si răciri, dar formate și greutăți pe măsură, și modele premium ce incearcă să echlibreze performanțele cu formate relativ portabile.
În ceea ce privește modelele full-size, câteva serii se remarcă în testele noastre:
- Asus ROG Strix Scar – disponibile în diverse formate (15,16,17,18 inchi) și întro gamă amplă de platforme de ultimă oră, ele sunt modelele full-size de top din familia ROG, și în general sunt foarte competitive din punct de vedere preț/dotări în România. Versiunile de ultimă generație sunt ROG Strix Scar 16 (16-inch mini LED 16:10, Core i9 HX), ROG Strix Scar 17 (17-inch IPS 16:9, Ryzen 9 HX) și ROG Strix Scar 18 (18-inch IPS 16:10, Core i9 HX), toate configurabile pâna la RTX 4090.
- Lenovo Legion 7 (Pro 7) – seria de top a celor de la Lenovo, disponibilă în format de 16-inch și configurații Intel/AMD HX cu cipuri grafice de ultimă oră. Ceva mai bine rafinate ca ergonomie și construcție decât versiunile ROG, dar cu opțiuni mai slabe de ecrane.
- MSI Raider GE și Titan GT – seriile de top ale celor de la MSI, cu monstrul Titan GT77 (17 unch 4K mini LED, Core HX, RTX 4090) și mai echilibratele Raider GE78/GE68 (16-17 inch 16:10, Core HX, până la RTX 4080). Impresionează prin performanțe și construcție, dar în general sunt zgomotoase și disponibile doar în configurații de vârf, semnificativ mai scumpe decât cele oferite de competiție.
Acestora li se adaugă și o serie de alte game precum cele de la Gigabyte, Razer sau Alienware, însă în general aceastea vin cu pre’uri ridicate pe piața românească, și astfel nu sunt la fel de bine echilibrate ca seriile menționate mai sus.
Mențiuni speciale în acest segment primesc și:
- seria ROG Zephyrus Duo, un format aparte cu două ecrane, hardware de top (AMD Ryzen HX + RTX 4090) și răcire diferită de ce oferă alte modele. O serie cu prețuri ridicate și ergonomie relativ atipică, însă, destinată celor care își doresc cu adevărat cele două ecrane.
- seria Acer Predator Helios 16/18, cele mai recente update-uri din seria Predator, construite pe platforme Intel HX + RTX 4080 și ecrane mini LED. Sunt serii noi însă și rămâne de văzut cât de competitive vor fi în anii ce vor veni.
În ceea ce privește opțiunile portabile cu performanțe mid-high, seriile ce ies în evidență în testele noastre ar fi:
- Asus ROG Zephyrus M16 – unul dintre cele mai performante laptopuri de acest tip de pe piață, configurabil până la Ryzen 9 H cu RTX 4090. Seria vine cu un design simplu si sobru, o răcire complexă, ecran mini LED, conectică bună și baterie mare. Se încinge însă destul de mult în jocuri și sarcini complexe.
- Asus ROG Flow X16 – o versiune cu specificații mid-tier, dar format 2-in-1 cu ecran convertibil miniLED de 16-inch și suport pentru pen. Astfel, seria Flow X16 este una aparte, prin prisma formatului neoferit de alți competitori.
- Gigabyte Aero 16 OLED – un model business bine echilibrat, cu un design simplist, ergonomie excelentă și opțiuni pentru un ecran OLED, o raritate pe device-uri de acest tip. Seria Aero 16 nu este la fel de performantă însă precum modelele oferite de alți producători în această clasă, fiind mai degrabă un laptop all-rounder cu valențe ocazionale de gaming.
Alte serii de menționat în acest segment ar fi Acer Predator Triton, Lenovo Legion Slim 7, sau MSI Stealth 16.
Veți găsi review-urile tuturor acestor modele în secțiunea dedicată de pe Giz.ro și pe versiunea mai detaliată a review-urilor noastre de laptopuri, pe Ultrabookreview.com.
Concluzii
În concluzie, segmentul laptopurilor pentru jocuri oferă astăzi o multitudine de soluţii, pentru fiecare dolenață și pentru aproape toate buzunarele.
În funcţie de buget, poţi alege un laptop de gaming mid-size cu performanțe mid-tier în jurul unui buget de 4000 de lei, sau poți urca în funcție de cerințe și nevoi până la peste 20000 de lei pentru versiunile de top.
Mare atenție însă atunci când vei căuta cel mai bun laptop pentru tine la particularitățile, punctele forte și neajunsurile fiecărei serii în parte, detalii pe care nu le poți afla decât din review-uri detaliate precum cele postate de noi.
Andrei
22 martie 2016 la 23:23
Foarte scumpe desi au performante bune
AlexandruS
25 martie 2016 la 15:07
Laptop ASUS X555LJ-XX1039D, Intel® Core™ i5-5200U pana la 2.7GHz, 15.6", 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 920M 2GB DDR3, Free Dos
Vreau sa cumpar Laptopul asta!!! Pt CS-GO (counter strike global offensive) credeti ca pot sa il rulez ?
Raul
27 martie 2016 la 09:14
Poti rula CS GO fara probleme. Chiar si 60fps pe Dust2
Mirciuca
30 mai 2016 la 18:13
CE laptop ar trebui sa imi cumpar in vara asta (deoarece mi-a imbatrinit cel vechi si nu cred ca fac mare branza daca ii inlocuiesc componentele) ca sa ma pot juca cele mai smekere joicurinoi aparute cu un buget de 60 de milioane?
daniel
25 iulie 2016 la 12:39
iti poti cumpara o carte de romana. scapi ieftin si inveti sa si vorbesti corect!
marian
25 iunie 2016 la 18:32
Salutare as dori sa achiziționez ceva sa pot juca world of thanks fara probleme ce ati recomanda pentru jocul asta Mulțumesc
andrei
18 iulie 2016 la 19:16
ce laptop mi-ti recomanda pentru gta 5 care sa mearga cu 30 de fps?
Anita Niculae
1 august 2016 la 12:01
Buna ! Vreau sa achiziționez un laptop cu componentele Toshiba Satellite Pro A50-C-1U1 . Intel Core i5 6200 2×2.30Gz,4GB DDR3 RAM ,1TB HDD . Este bun de jucat Owerwach Etc ?? Mulțumesc !
Costel
13 noiembrie 2017 la 16:40
De la brand-ul MSI nu ați menționat niciunul cu toate că sunt tradiționale pt gaming. Am văzut unul la 1300e foarte bun(și ieftin daca ținem cont de preturile laptop-uri lor din aceasta gamă).De ce?
Raul
21 noiembrie 2017 la 15:55
Un sfat pt achiziție laptop gaming…buget 8500 lei. Mulțumesc!