GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun laptop de gaming și jocuri în 2022 – teste amănunțite

Autor: Echipa Giz.ro

Interesul cumpărătorilor pentru laptopurile pentru jocuri/gaming a crescut vizibil în ultimii doi – trei ani, odată cu diversificarea și îmbunătățirea majoră a acestui tip de computere.

Așa cum vânzările sistemelor desktop pentru lucru sau uz general au început să scadă continuu începând cu 2007, utilizatorii preferând să cumpere un sistem portabil și aproape la fel de performant, așa și calculatoarele desktop pentru gaming au început să piardă teren. Bucurându-se de un avantaj de câțiva ani din datorită decalajului favorabil de putere hardware, sistemele desktop pentru jocuri s-au văzut într-un final ajunse din urmă, iar utilizatorii care doresc mobilitate sau doar un computer mai compact au început să fie din ce în ce mai interesați de un laptop pentru jocuri.

La fel ca în cazul laptopurilor business sau multimedia, oferta este bogată și include de la modele cu prețuri mai accesibile și dotări mai modeste, până la vârfuri de gamă pe care veți găsi cele mai puternice și mai noi componente. La capătul inferior găsim laptopuri derivate din modelele multimedia sau business, care aduc în plus procesoare și cipuri video mai bune. Începând cu gama medie însă, laptopurile pentru gaming încep să folosească carcase cu design deosebit, sisteme de răcire speciale, tastaturi cu iluminare, sisteme audio mai bune și, nu în ultimul rând, procesoare și plăci video din ce în ce mai performante.

Cum alegem cel mai bun laptop pentru jocuri

Dacă aveți deja stabilit un buget pentru achiziție sau doriți un sistem cât mai performant, ar trebui să bifați oricum o listă cu cerințe minime astfel încât să vă încadrați în buget sau să nu cheltuiți prea mult pe opțiuni care nu sunt justificate.

Ecranul. În prezent, laptopurile pentru jocuri sunt disponibile în versiuni cu ecrane de 14”, 15”, 17” și arareori chiar mai mari. Laptopurile pentru jocuri de 14” sunt mai rare și scumpe, acestea adresându-se celor care doresc un sistem puternic, dar totodată extrem de compact. Dacă doriți ca viitorul laptop să fie totodată suficient de portabil, ar fi bine să optați pentru un model cu ecran de 15”, însă dacă știți că deplasarea sistemul va fi rară, un model de 17” sau mai mare va oferi un spațiu de ecran mult mai generos.

Pe piață se mai găsesc încă laptopuri pentru jocuri, în special în segmentul inferior, care folosesc ecrane cu panou TN. Încă populare până nu demult deoarece ofereau un timp de răspuns mai bun, aspect critic mai ales în shootere, acestea sunt o opțiune care trebuie categoric evitată. Ecranele IPS sau PVA oferă acum timpi de răspuns de 4 – 8 ms, iar posibila infimă diferență dintre ele și un ecran TN de 2 ms nu justifică acuratețea coloristică slabă, unghiurile de vizualizare mai mici și nuanțele de negru spălăcite.

lenovo laptop ideapad y700-15

Ecran IPS cu diagonală de 15″ și rezoluție Full HD – combinația optimă

Rezoluția călduros recomandată pentru un laptop pentru jocuri rămâne Full HD. Chiar dacă există deja modele cu rezoluție UHD, această alegere nu este justificată în cazul unor ecrane cu diagonală de numai 15” sau 17”. În plus, chiar dacă puterea hardware a crescut semnificativ, afișarea jocurilor pretențioase la rezoluții 4K este dificilă chiar și pentru sistemele desktop.

Alte opțiuni pe care ar trebui să le luați în calcul sunt disponibilitatea NVIDIA Optimus și NVIDIA G-Sync. Prima dintre acestea permite comutarea între cipul dedicat NVIDIA și interfața grafică din procesor, economisind astfel energie atunci când folosiți laptopul alimentat de la baterie. Din păcate, mulți producători de laptopuri pentru jocuri au început să neglijeze Optimus, dacă doriți să folosiți laptopul perioade mai lungi de timp pe baterie fiind recomandată existența opțiunii. Cea de-a doua opțiune, G-Sync, este un sistem care permite ecranului să-și adapteze rata de împrospătare la numărul de cadre oferite de placa video, și nu invers cum funcționează monitoarele uzuale, ceea ce permite eliminarea artefactelor de screen tearing. Utilă pentru jocuri, această opțiune este disponibilă însă doar pe laptopurile scumpe. Optimus si GSync sunt două tehnologii care se exclud reciproc în acest moment.

Procesorul. Pentru un laptop de jocuri, utilizatorul trebuie să se orienteze către procesoarele Intel Core cu patru nuclee din generațiile 6 și 7, adică Skylake și Kaby Lake. Procesoarele pentru care trebuie să optați sunt Core i5 și Core i7, însă atenție la modele. Versiunile călduros recomandate sunt cele quad-core, adică cele cu sufixul HQ sau HK, cunoscutele modele cu consum scăzut cu sufixul U fiind dual-core și eficientizate mai degrabă pentru consum decât pentru putere. Acestea din urmă pot oferi ocazional suficientă putere pentru rularea jocurilor, însă dacă doriți un laptop pentru jocuri care să nu gâfâie, atunci nu trebuie să acceptați compromisuri.

Placa video. Deoarece compania AMD nu a reușit să rămână suficient de competitivă în acest sector, produsele NVIDIA sunt practic omniprezente în oferta producătorilor de laptopuri pentru jocuri. Recomandarea călduroasă este optarea pentru modele mid-range și superioare bazate pe arhitectura Pascal, adică seria 1000: GTX 1060, GTX 1070 și GTX 1080. În cazul în care găsiți vreo lichidare de stocuri cu prețuri bune, pot fi luate în considerare și modelele din generația anterioară, adică GTX 960M, GTX 970M și GTX 980M, însă acesta este pragul minim la care ar trebui să vă opriți.

Dacă optați pentru un ecran cu rezoluție Full HD, atunci recomandarea noastră ar fi ca memoria video dedicată să aibă 4 GB sau mai mult, oferind astfel loc de manevră pentru texturi mari și antialiasing.

asus gtx 980

ASUS ROG GX700: cip NVIDIA GTX 980 într-un laptop pentru jocuri

Alte dotări. Pe lângă extrem de importantele capitole menționate mai sus, utilizatorii care vor cheltui sume semnificative pe un laptop pentru jocuri trebuie să acorde puțină atenție și altor aspecte. Pe lista acestora figurează prezența unei interfețe wireless 802.11ac, prezența conectorilor USB Type-C (cu suport USB 3.1, Thunderbold și Display Port) și ieșirea standard HDMI (până la adoptarea HDMI Alt Mode prin USB Type-C). De preferat este ca stocarea să fie integral de tip SSD, doar în cazurile modelelor mai ieftine fiind acceptabil un SSD mic și un HDD secundar.

Laptopuri pentru gaming

Dacă bugetul tău este destul de limitat, dar vrei totuşi un laptop pentru jocuri, pregăteşte-te totuşi să aloci 3500 – 4500 lei pentru o astfel de achiziţie. De altfel, vei observa că preţurile cresc vertiginos şi că ofertele bune şi rezonabile ca preţ sunt destul de rare. Totuşi, aici vei găsi o gamă diversă de laptopuri de gaming, unele dintre ele fiind destul de accesibile.

Lenovo Ideapad Y700-15ISK – 3500 lei

Un model de 15″ care s-a ieftinit suficient de mult pentru a intra în gama laptopurilor accesibile pentru jocuri, Y700-15ISK oferă un procesor Intel Core i7-6700HQ și o placă video NVIDIA GTX 960M cu 4Gb de memorie dedicată. Laptopul mai oferă un ecran IPS cu rezoluție Full HD, 8 GB de memorie RAM, un HDD cu o capacitate de 1 TB, difuzoare stereo cu subwoofer cu o putere totală de 7W fabricate de JBL și tastatură cu iluminare. Gama include și modele ceva mai scumpe, însă modelul de bază este suficient de bun și interesant pentru un laptop de jocuri accesibil.

Lenovo-IdeaPad-Y700-15ISK

Lenovo IdeaPad Y700 15ISK

Dell Inspiron 15 Gaming – între 3.500 și 4.500 lei

Deși au un design serios care duce cu gândul mai degrabă către business, modelele Gaming din seria de bază Inspiron oferă opțiuni bune pentru cei care vor să se joace la un preț ceva mai mic. Aceste laptopuri pentru jocuri oferă procesoare Intel Core i5 sau Core i7 Skylake, plăci video NVIDIA GTX 960M cu 4GB de memorie dedicată, 8 GB de memorie RAM și stocare SSHD cu 8 GB de memorie flash și 1 TB de stocare HDD. Ecranul este IPS cu diagonală de 15″ și rezoluție Full HD.

dell inspiron 15 gaming

Dell Inspiron 15 Gaming

ASUS ROG GL552V – între 3.600 și 3.900 lei

Cei mai mici membri ai familiei de laptopuri pentru jocuri ROG oferă ecrane de 15″ sau 17″ cu rezoluție Full HD și panou IPS, plăci video NVIDIA GTX 950 sau GTX 960 cu 4 GB de memorie dedicată, 8 GB de memorie RAM, HDD cu o capacitate de 1 TB și un sistem audio de bună calitate.

asus rog g552v

ASUS ROG GL552V

Acer Aspire VN7 – între 3.800 și 4.300 lei

O soluție pentru jocuri mai accesibilă, laptopurile din gama Aspire VN7 oferă ecrane de 15″ sau 17″ cu rezoluție Full HD și panou IPS, procesoare Intel Core i5 sau Intel Core i7 din generația Skylake, 8 sau 16 GB de memorie RAM, HDD cu o capacitate de 1 TB și SSD de 256 GB opțional și plăci video NVIDIA GTX 960 M cu 2 sau 4 GB.

acer aspire vn7

Acer Aspire VN7

Laptopuri de top pentru jocuri

Fără limite. Aşa s-ar putea caracteriza categoria laptopurilor create special pentru jocuri, în care regăsim cele mai bune componente pentru placa video şi procesor, tastaturi de gaming, poturi dar şi display-uri ce oferă rezoluţie Full-HD sau chiar 4K.

O listă amplă de laptopuri de gaming veţi găsi aici, iar mai jos am facut o selecţie a modelelor care ne-au atras nouă atenţia în mod deosebit.

ASUS FX502VM – 5100 lei

Un laptop de gaming ceva mai accesibil, FX502VM este totodată și un model ceva mai compact care oferă un ecran cu diagonală de 15,6″ cu rezoluție Full HD și strat protector anti-glare. Configurația este bazată pe un procesor Intel Core i7-6700 HQ și o placă video NVIDIA GTX 1060 cu 3 GB de memorie dedicată, la care se mai adaugă 8 GB de memorie RAM, un HDD cu o capacitate de 1 TB, tastatură cu iluminare roșie, interfață Wi-Fi 802.11 ac/a/b/g/n 2×2 și sistem audio SonicMaster. Spre deosebire de alte modele de gaming, FX502VM este și suficient de ușor, având o greutate de 2,24 kg.

ASUS-FX502VM

ASUS FX502VM

MSI GP72 – 6400 lei

Laptop de gaming MSI folosește un procesor Intel din generația Kaby Lake, mai precis un model  7700HQ, și îl pune la lucru alături de o placă video NVIDIA GTX 1050 cu 2 Gb de memorie. Ecranul de 17″ folosește un panou IPS cu rezoluție Full HD și G-Sync, iar configurația mai include 8 GB de memorie RAM, SSD rapid NVMe de 128 GB și HDD de 1 TB, sistem audio stereo cu o putere de 8W și interfețe de rețea Wi-Fi 802.11ac și Ethernet gigabit. În cazul în care preferați o formă mai compactă, versiunea GP-62M folosește un ecran de 15″, dar oferă aceeasi configurație la un preț ceva mai mic.

MSI-GP72

MSI GP72

Acer Predator G9 – 8100 lei

Un model pentru gaming interesant, Predator G9 oferă un procesor Intel Core i7-6700HQ și o placă video NVIDIA GTX 1070 cu 8 GB de memorie video dedicată. Ecranul de 17″ oferă un panou IPS cu rezoluție Full HD, strat anti-glare și compatibilitate G-Sync. Configurația mai oferă un sistem de răcire conceput de Cooler Master, 8 GB de memorie RAM extensibilă, SSD cu o capacitate de 256 GB, un sistem audio cu patru difuzoare și subwoofer, tastatură cu iluminare, interfețe de rețea Ethernet Gigabit și Wi-Fi 802.11ac și un port USB Type-C.

Acer-Predator-G9

Acer Predator G9

Lenovo Y910-17ISK – între 10.500 și 13.000 lei

Un model foarte performant de la Lenovo, Y910 oferă o configurație care va satisface toate pretențiile. Acesta oferă un ecran spațios de 17″ cu panou IPS și rezoluție Full HD, un procesor puternic Intel Core i7 6700HQ sau 6820HK din generația Skylake și placă video NVIDIA GTX 1070 cu 8 GB de memorie video. Dotările mai inclus 16, 32 sau 64 GB RAM, stocare SSD în RAID sau SSD însoțit de HDD, tastatură cu iluminare RGB și un sistem audio cu subwoofer.

Lenovo-IdeaPad-Y910-17ISK

Lenovo IdeaPad Y910-17ISK

Alienware 17 R4 – 13.750 lei

Un model de top de la Alienware, portabilul folosește o placă video NVIDIA GTX 1070 cu 8 GB de memorie și un procesor Intel 6700HQ. Configurația mai oferă un ecran de 17’3″ cu rezoluție QHD, soluția de control fără atingere Tobii IR Eye-tracking, suport NVIDIA G-Sync, 32 GB de memorie RAM, stocare internă SSD de 256 GB și HDD de 1 TB, tastatură cu iluminare RGB și wireless 802.11ac 2×2.

alienware-17-r4

Alienware 17 R4

Concluzii

Dacă vrei un laptop pentru jocuri, există soluţii pentru aproape toate buzunarele, plecând de la premisa că nu poţi avea un notebook bun pentru sume derizorii. În funcţie de buget, poţi alege un laptop de gaming de 3.000 lei sau te poţi orienta spre laptopuri de jocuri portabile de 5.000 – 6.000 lei. În plus, există şi alte laptopuri performante care ajung şi chiar depăşesc 10.000 lei.

105 comentarii

  1. Andrei

    22 martie 2016 la 23:23

    Foarte scumpe desi au performante bune

  2. AlexandruS

    25 martie 2016 la 15:07

    Laptop ASUS X555LJ-XX1039D, Intel® Core™ i5-5200U pana la 2.7GHz, 15.6", 4GB, 500GB, nVidia GeForce GT 920M 2GB DDR3, Free Dos

    Vreau sa cumpar Laptopul asta!!! Pt CS-GO (counter strike global offensive) credeti ca pot sa il rulez ?

    • Raul

      27 martie 2016 la 09:14

      Poti rula CS GO fara probleme. Chiar si 60fps pe Dust2

  3. Mirciuca

    30 mai 2016 la 18:13

    CE laptop ar trebui sa imi cumpar in vara asta (deoarece mi-a imbatrinit cel vechi si nu cred ca fac mare branza daca ii inlocuiesc componentele) ca sa ma pot juca cele mai smekere joicurinoi aparute cu un buget de 60 de milioane?

    • daniel

      25 iulie 2016 la 12:39

      iti poti cumpara o carte de romana. scapi ieftin si inveti sa si vorbesti corect!

  4. marian

    25 iunie 2016 la 18:32

    Salutare as dori sa achiziționez ceva sa pot juca world of thanks fara probleme ce ati recomanda pentru jocul asta Mulțumesc

  5. andrei

    18 iulie 2016 la 19:16

    ce laptop mi-ti recomanda pentru gta 5 care sa mearga cu 30 de fps?

  6. Anita Niculae

    1 august 2016 la 12:01

    Buna ! Vreau sa achiziționez un laptop cu componentele Toshiba Satellite Pro A50-C-1U1 . Intel Core i5 6200 2×2.30Gz,4GB DDR3 RAM ,1TB HDD . Este bun de jucat Owerwach Etc ?? Mulțumesc !

  7. Costel

    13 noiembrie 2017 la 16:40

    De la brand-ul MSI nu ați menționat niciunul cu toate că sunt tradiționale pt gaming. Am văzut unul la 1300e foarte bun(și ieftin daca ținem cont de preturile laptop-uri lor din aceasta gamă).De ce?

  8. Raul

    21 noiembrie 2017 la 15:55

    Un sfat pt achiziție laptop gaming…buget 8500 lei. Mulțumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri