GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X review și teste amănunțite

Testat pe data de 19 decembrie 2022
Pe scurt: Noua generație de Lenovo Yoga Slim 7 Pro X bifează multe dintre pretențiile pe care le avem de la un laptop compact și puternic. Acesta aduce ca noutăți un design și o construcție îmbunătățite, un ecran actualizat, tastatură și touchpad noi, și o platformă hardware cu performanțe mult mai bune și autonomie mai îndelungată. În același timp însă, acest model ar putea beneficia de un ecran cu gamut extins și de un sistem audio mai performant.
Produs testat: Lenovo Yoga Slim 7i Pro X   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 8500 Lei

În acest articol discutăm în detaliu despre seria Lenovo Yoga Slim 7i Pro X.

Dacă sunteți în căutarea unui laptop compact și puternic, cel mai probabil sunteți deja familiarizați cu această serie Slim 7 Pro X 2022, care este disponibilă în magazine de câteva luni.

Modelul testat de noi este varianta Intel, configurația i7-12700H + RTX 3050, iar Lenovo oferă și un model bazat de procesoare AMD și grafică Nvidia. Majoritatea constatărilor mele se aplică ambelor variante, dar versiunea AMD diferă în ceea ce privește performanța, eficiența și alte câteva mici detalii, așa că vă recomand să citiți o recenzie dedicată variantei AMD dacă aceea vă interesează în primul rând.

În linii mari, modelul testat se ridică la înălțimea așteptărilor și este un laptop multifuncțional competitiv cu format de 14 inci. Nu este la fel de puternic ca un Blade 14 sau ca un Zephyrus G14, dar este mai mic, mai ușor și mai accesibil ca preț, bifând în același timp majoritatea aspectelor pe care le-aș dori la un astfel de laptop, cu excepția poate a autonomiei atunci când este folosit deconectat de la priză, și a unui sistem audio mai bun.

lenovo slim7iprox main

Specificații Lenovo Yoga Slim 7i Pro X

Ecran14,5″, 16:10, 3072 x 1920 px, IPS, 120Hz, 400 nits, 100% sRGB, lucios, non-tactil (tactil opțional),
ProcesorIntel 12th-gen Alder Lake Core i7-12700H, 6C+8c/20T
VideoIntel Iris Xe + NVIDIA RTX 3050 4GB (35-55W), MUX și Advanced Optimus
Memorie32 GB LPDDR5-5200 (lipiți), max 32 GB
Stocare1 TB gen4 SSD (Micron 3400), un slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2
Porturistânga: 1x HDMI 2.0, 2x USB-C 3.2 cu Thunderbolt 4 (date, încărcare, video),
dreapta: 1x USB-A 3.2 gen1, audio jack, camera e-shutter
Baterie70 Wh, încărcător USB-C 100W
Dimensiuni328 mm x 221 mm x 15,9 mm
Greutate1,52 kg, încărcător 0,39 kg
Alteletastatură iluminare albă, camera Web FHD 2MPx cu IR, sistem audio frontal stereo 2x 2W

Construcție și design

Noul Yoga Slim 7i Pro X din 2022 actualizează designul și ergonomia cunoscute de la generația anterioară, acesta devenind puțin mai mare și mai greu, deoarece oferă acum un ecran mai mare, o baterie cu capacitate crescută și un șasiu actualizat.

El rămâne totuși în continuare o opțiune compactă pentru clasa și dotările sale, după cum se observă după profilul îngust și rama subțire a ecranului. Masa totală este însă de circa 1,5 kilograme, deci nu este tot atât de ușor ca alte opțiuni concurente.

lenovo slim7iprox fin

Construcția este foarte bună, șasiul și capacul fiind bine ranforsate și neavând vreo tendință de torsiune sau vreo zonă care să emită zgomote neplăcute în utilizarea normală. Privind în ansamblu, noul Yoga Slim Pro lasă impresia unui laptop din gama superioară, ceea ce nu puteam spune despre generațiile anterioare.

Finisajul gri-închis ascunde bine urmele de utilizare sau mizerie, chiar dacă nuanța nu este cea mai atractivă. Aceasta se asortează însă cu designul utilitarian. Singura plângere vizează muchia frontală cam ascuțită, un aspect neașteptat ținând cont de liniile rotunjite omniprezente, însă profilul subțire și armrest-ul mare scutesc încheieturile mâinilor de contactul prea des cu această zonă.

Dincolo de acest aspect, nu mă pot plânge de prea multe. Piciorușele de sprijin oferă o priză bună, balamalele capacului au o mișcare lină cu o deschidere de 180 de grade, și nu există lumini enervante în raza vizuală a utilizatorului. Siglele și alte elemente de identitate vizuală sunt discrete, dar va trebui să înlăturați multiplele etichete de pe armrest și dreapta touchpad-ului.

Alte noutăți care merită menționate sunt camera Web actualizată cu un modul IR, senzorul de lumină amplasat lângă camera Web pe rama superioară a ecranului, difuzoarele frontale care încadrează tastatura și, nu în ultimul rând, conectivitatea.

Yoga Slim Pro X oferă două porturi USB-C cu Thunderbolt 4 și un port HDMI în partea stângă, în timp ce dreapta oferă un port USB-A, conectorul audio și butonul eShutter pentru controlul camerei Web. Conectivitatea va acoperi deci cam cele mai multe nevoi, chiar dacă duce lipsa unui cititor de carduri sau a unui Lock, iar ambele porturi USB-C sunt amplasate pe aceeași muchie și limitează posibilitățile de conectare.

Privind în ansamblu, Lenovo Yoga Slim Pro X este o versiune mai puternică și mai dotată față de modelele Yoga standard, ceea ce era de așteptat pentru un model Pro. Acesta arată și se simte acum ca un laptop din gama superioară, fără ca să trădeze ceea ce ascunde în interior.

Tastatură și touchpad

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X oferă o tastatură standard pentru gamele Yoga sau IdeaPad, însă și un touchpad mare cu care nu m-am mai întâlnit până acum.

Aranjarea tastelor este una deci standard pentru Lenovo, acestea având dimensiuni mari si fiind bine spațiate. Singurul aspect mai ciudat este dimensiunea tastelor direcționale Up si Down deoarece acestea sunt înghesuite în spațiul unei singure taste standard, însă dincolo de acest aspect nu vă veți lovi de nici o altă surpriză. La fel ca în cazul altor modele de 14 inchi, nu există vreo coloană cu taste suplimentare, de aceea și butoanele Home, End, page Up si Page Down sunt doar funcții secundare pentru tastele direcționale.

lenovo yoga slim 7 prox keyboard

Butoanele sunt fabricate din plastic și au o margine inferioară rotunjită, materialul fiind mai moale și mai plăcut la atingere decât în cazul modelelor Yoga anterioare. Acestea butoane au o culoare gri-închis, spre deosebire de negrul folosit până acum, urmele de degete și mizerie fiind deci mai puțin vizibile.

Experiența în utilizare este în general bună. Răspunsul nu este atât de moale ca în cazul implementărilor anterioare, însă activarea necesită o apăsare fermă, și în consecință consider că tastatura este cam ciudată, cam obositoare și necesită un timp de acomodare care, cel puțin în cazul meu, a fost îndelungat fără a putea ajunge la viteza mea normală de scriere.

Sistemul de iluminare oferă două trepte de intensitate, LED-uri puternice uniforme și indicatoare suplimentare pentru Caps Lock și FnLock. Iluminarea nu se dezactivează însă automat după o perioadă de inactivitate, deci va trebui să o porniți și opriți manual cu combinația Fn – Space.

Touchpad-ul este mare pentru un laptop Yoga și oferă o suprafață din plastic cu sensibilitate bună care nu a avut probleme cu gesturile rapide sau complexe. Ranforsarea nu este tocmai grozavă, remarcându-se zgomote la apăsările mai ferme, iar butoanele de sub ea sunt cam zgomotoase și dure.

Nu există senzor cu amprentă pe Yoga Slim Pro X, singura opțiune de autentificare biometrică fiind modulul IR pe care deja l-am menționat.

Ecran

Chiar mai mult decât în care precedentelor generații, ecranul este unul dintre punctele de atracție ale noului Yoga Slim 7i Pro X 2022. Acesta are o diagonală de 14,5 inchi, raport de aspect 16:10 și un panou IPS cu rezoluție ridicată.

Exemplarul testat de noi a venit echipat cu ecranul de bază, care oferă un panou IPS cu acoperire coloristică standard, strat protector lucios și fără strat tactil. Nu știu cum acest strat tactil va afecta lizibilitatea, însă impresiile celor care l-au testat sunt bune până acum.

Revenind la modelul nostru, acesta oferă un panou IPS cu rezoluție 3K de 3072 x 1920 pixeli, rată de împrospătare de 120 Hz, luminozitate maximă de 400 nits, niveluri de negru și contrast mulțumitoare și acoperire coloristică de 100% pentru spațiul sRGB.

Ecranul este bun pentru activități uzuale și scenarii care nu necesită acuratețe coloristică de top, însă va avea probleme în lumina puternică din cauza nivelului maxim de luminozitate cam redus și a stratului protector lucios. Lizibilitatea este excelentă, iar rezoluția și formatul oferă mai multe opțiuni pentru scalare în cazul în care aplicațiile Windows nu sunt de tipul Modern pentru a face asta în mod natural.

  • Panel HardwareID: Lenovo CSO T3 (MNE507ZA1-1);
  • Coverage: 97.2% sRGB, 67.2% AdobeRGB, 69.3% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.25;
  • Max brightness in the middle of the screen: 410.53 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 1.44 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1272:1;
  • White point: 6700 K;
  • Black on max brightness: 0.32 cd/m2;
  • PWM: No;
  • Response: 35 ms GtG

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și s-a dovedit uniform o dată ce a fost ajustat puțin în mod manual. De asemenea, nu am remarcat decât foarte puțin bleeding pe margini. Lenovo nu a folosit modularea PWM pentru nici un nivel de luminozitate, deci nu veți avea probleme cu pâlpâirea, în cazul în care sunteți sensibil la acest aspect.

Chiar dacă are o rată de împrospătare de 120 Hz, deci ar părea mai apt pentru jocuri decât un banal 60 Hz, ecranul nu este ideal pentru acest scenariu din cauza timpilor de răspuns cam mari care se traduc în ghosting și lag în timpul scenelor rapide.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație de vârf pentru gama Lenovo Yoga Slim 7i Pro X, modelul 14IAH7 oferind un procesor Intel Core i7-12700H, 32 GB de memorie LPDDR5-5200 o unitate de stocare SSD rapidă cu capacitate de 1 TB și interfață grafică duală cu Iris Xe integrat și NVIDIA GeForce RTX 3050 cu 4 GB VRAM. Laptopul a fost testat cu software-ul deja matur disponibil în decembrie 2022, adică BIOS HMCN31WW, Lenovo Vantage 3.13.24.0 și NVIDIA Game Ready Driver 527.56.

Laptopul este construit deci în jurul platformei Alder Lake Core H gen 12 din 2022. Procesorul Core i7-12700H are un design hibrid cu 6 nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency pentru un total de 20 de fire de execuție și, în ciuda carcasei subțiri, acesta beneficiază de o limită de consum de 55W în regim susținut, mai mult decât în cazul altor laptopuri similare.

Placa video dedicată este un model NVIDIA RTX 3050 cu 4 GB de memorie video și o limită de putere de 55W cu profilul Extreme Performance. La fel ca în cazul procesorului, și această limită este mai mare decât în cazul altor portabile similare. Lenovo a implementat și un sistem MUX cu opțiuni Regular și Advanced Optimus, eu folosind-o pe cea de-a doua pentru teste.

Memorie RAM este de tip LPDDR5-5200. Exemplarul nostru a venit echipat cu 32 GB, însă memoria este lipită și nu poate fi extinsă sau schimbată, deci va trebui să vă gândiți bine dacă aveți nevoie de 16 sau 32 GB (singurele opțiuni disponibile). Pentru stocare, Lenovo a ales un SSD cu interfață PCIe gen 4 din gama intermediară, mai precis un Micron 3400, care este conectat în singurul slot M.2 2280 disponibil.

Accesul la componentele interne este facil, capacul inferior fiind fixat doar cu câteva șuruburi Torx, însă unitatea SSD și modulul wireless sunt singurele componente detașabile.

Toate opțiunile hardware pot fi ajustate din cadrul aplicației Lenovo Vantage, una dintre cele mai bune soluții centralizate pentru control. Aceasta oferă setări pentru ecran, tastatură, baterie, actualizări software și, bineînțeles, profilurile energetice de mai jos:

  • Battery Saving – CPU limitat la 15W susținut, ventilatoare în general oprite;
  • Intelligent Cooling – CPU limitat la 40W susținut, GPU limitat la 35W susținut și ventilatoare cu regim de zgomot de maximum 38 dB;
  • Extreme Performance – CPU limitat la 55W susținut, GPU limitat la 55W susținut și ventilatoare cu regim de zgomot de maximum 42 dB.

Eu am folosit profilul Intelligent Cooling pentru uzul cotidian și Extreme Performance doar pentru teste și jocuri. Cel de-al doilea profil oferă un spor vizibil de performanță, dar cu prețul unor temperaturi interne și a unui nivel de zgomot mai mari. În regim uzual, Intelligent Cooling oferă un regim practic silențios deoarece ventilatoarele pornesc doar în condițiile unui multitasking mai pretențios, deci Yoga Slim 7i Pro X poate fi considerat un sistem silențios.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Extreme Performance activ, procesorul i7-12700H a demarat puternic atingând limita PL2 de 75W pentru câteva momente, dar apoi s-a stabilizat în regim susținut la limita PL1 de 55W. Lenovo folosește o limită termică de 95 de grade și ajustează puterea și frecvențele în funcție de aceasta. Laptopul va fi deci mai rapid în mediile răcoroase și mai lent în cele calde, rezultatele de mai jos fiind obținute la temperatura ambientală de 24 de grade pe care o folosim mereu. Nivelul de zgomot atins este de 42 dB, deci nu prea mare.

Cu profilul Intelligent Cooling activat, procesorul poate utiliza un maximum de 40W iar nivel de zgomot al sistemului de răcire este acum de numai 38 dB. Ca o consecință, procesorul atinge acum temperaturi mai joase de 83 – 85 grade, însă și nivelul performanțelor este redus cu circa 15%.

Laptopul oferă performanțe excelente și atunci când este alimentat de la baterie, procesorul fiind limitat la 40W indiferent dacă alegem unul dintre cele două profiluri de putere mai sus menționate. Toate aceste detalii se pot vedea în graficul de mai jos.

cinebench1 slim pro x 960x582 1

Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, am pus această implementare i7-12700H alături de alte soluții similare AMD sau Intel. Lenovo Yoga Slim 7i Pro X se dovedește a fi unul dintre cele mai bune laptopuri de 14 inchi, mai rapid și mai tăcut decât alte soluții, și aproape că ajunge din urmă puternicul Zephyrus G14 cu Ryzen 9, care consumă mai mult și este mai zgomotos.

În concluzie, dacă sunteți în căutarea unui portabil puternic de 14 inchi, Yoga Slim 7i Pro X este una dintre cele mai bune soluții disponibile în acest moment.

cinebench2 slim pro x 960x570 1

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, iar datele confirmă ceea ce am văzut deja mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.

3dmark cpu 960x540 1

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție FHD+ cu profilul Extreme Performance și Advanced Optimus.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 10505 (Graphics – 11594, Physics – 24901, Combined – 4086);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 26559 (Graphics – 34116, CPU – 11778);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 4817 (Graphics – 4366, CPU – 11620);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2555;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 7731;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 55.84 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 5788 (CPU mark: 28165, 3D Graphics Mark: 8651, Memory Mark: 2963, Disk Mark: 31895);
  • PCMark 10: 6871 (Essentials – 10120, Productivity – 9672, Digital Content Creation – 8994);
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1711, Multi-core: 12852;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2388 cb, CPU Single Core 245 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5710 cb, CPU Single Core 676 cb;
  • CineBench R23: CPU 14954 cb (best run), CPU 14069 (10 min loop test), CPU Single Core 1758 CB (best run);
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 31.57 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW Car scene- CPU Compute: 2m 54s ;
  • Blender 3.01 – BMW Car scene- GPU Compute: 55.71s (CUDA), 26.78s (Optix);
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 6m 52s;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 1m 58s (CUDA), 1m 05s (Optix);
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 930 points;
  • PugetBench – Adobe After Effects: 853;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: 1059;
  • PugetBench – Adobe Premiere: 789;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 52.16;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 27.63;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 54.56;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 9.15;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 176.36;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 16.47;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 11.87;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 93.59.
  • V-Ray Benchmark: -CPU – 9963 vsamples, GPU CUDA – 451 vpaths, GPU RTX – 564 vpaths;;

Rezultatele sunt excelente pentru un laptop cu astfel de dimensiuni. Combinația Intel i9 și RTX 3050Ti din ROG Flow Z13, care este cea mai puternică soluție compactă testată până acum, oferă practic cam aceleași rezultate. Yoga Slim 7i Pro X este mai rapid decât alte implementări compacte i7 cu RTX 3050, cum ar fi Dell XPS 15, sau alte soluții puternice de 14” precum Asus ZenBook 14X Space Edition sau Asus VivoBook Pro 14X

Pe piață există laptopuri de 14” mai puternice, cum ar fi Acer Predator Triton 300, Asus ROG Zephyrus G14, Alienware X14 sau Razer Blade 14, însă mai groase, mai grele și, nu în ultimul rând, mai scumpe.

Trebuie însă subliniat faptul că, deși Yoga Slim 7i Pro X nu este prea zgomotos cu cei maximum 42 dB măsurați, temperaturile interne sunt foarte mari. Nu doar că procesorul atinge 95 de grade cu profilul Extreme Performance activat, dar și placa video atinge 85 de grade sau chiar mai mult.

În consecință, dacă doriți un sistem mai rece și ceva mai tăcut, profilul Intelligence Cooling poate fi o opțiune utilă. Temperaturile componentelor interne ating acum 70 – 85 de grade iar nivelul de zgomot scade la 38 dB, o diferență vizibilă cu cifrele văzute mai sus.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 8901 (Graphics – 9521, Physics – 25255, Combined – 3619);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 3908 (Graphics – 3491, CPU – 12152);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2071;
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1738, Multi-core: 12933;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5460 cb, CPU Single Core 684 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 35.13 s.
  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 8m 02s ;

Se observă o penalizare de 10 – 15% pentru procesor și de circa 20% pentru placa video, însă rezultatele sunt încă bune și rămâne la latitudinea utilizatorului dacă vrea maximum de putere cu Extreme Performance activ sau un regim mai rece și mai silențios cu Intelligent Cooling. Toate aceste concluzii sunt obținute în sarcină, în timp ce diferențele dintre cele două profiluri sunt minime în activitățile uzuale.

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X nu este un laptop pentru jocuri, însă utilizatorii vor fi tentați să încerce și acest aspect. Mai jos se pot vedea rezultatele obținute cu nivelul de detalii setat pe Ultra la rezoluție FHD+.

Intel Core i7-12700H + RTX 3050Ti Laptop 35-55WFHD+ Extreme Performance,
dGPU ~50W
FHD+ Intelligent Cooling,
dGPU ~35W
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
95 fps (52 fps – 1% low)78 fps (47 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
61 fps (34 fps – 1% low)48 fps (22 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
62 fps (31 fps – 1% low)36 fps (17 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
39 fps (27 fps – 1% low)31 fps (22 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
55 fps (38 fps – 1% low)44 fps (26 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra)
28 fps (16 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
58 fps (40 fps – 1% low)48 fps (35 fps – 1% low)

Jocurile ceva mai vechi nu au probleme, însă produsele moderne AAA vor scădea sub 60 de cadre pe secundă și vor necesita reducerea nivelului de detalii. Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri, puteți citi mai pe larg pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de Lenovo pentru Yoga Slim Pro X este destul de avansat, acesta folosind două ventilatoare de capacitate medie, două conducte de transfer termic lungi și două radiatoare. Sistemul este destul de asemănător cu ce am văzut anterior la Yoga Slim Pro, dar Lenovo a ridicat acum limitele energetice, de unde și temperaturile mai mari pe procesor și placa video cu profilul Extreme activat. Chiar și așa, acest mod de lucru este încă OK atât timp cât așezați laptopul pe un stativ pentru a îmbunătăți admisia aerului.

lenovo yoga slim 7 prox cooling

Chiar dacă radiatoarele sunt amplasate sub ecran, aerul cald este împins către spate departe de laptop iar temperaturile panoului rămân bune, de circa 35 de grade, și nu vor provoca necazuri pe termen lung. Acest detaliu este important deoarece alte implementări amplasează evacuarea prea aproape de ecran iar acesta atinge temperaturi prea ridicate.

Nivelul de zgomot atinge 42 dB cu profilul Extreme Performance și cel mult 38 dB cu Intelligent Cooling, în funcție de încărcarea pe CPU și GPU. În regim standard, Yoga Slim Pro X este tăcut în cea mai mare parte a timpului deoarece Battery Saver și Intelligent Cooling țin ventilatoarele oprite în cea mai mare parte a timpului. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

Temperaturile externe nu oferă nici o surpriză, acestea încadrându-se în nota la care mă așteptam de la un laptop compact de 14 inchi. Mijlocul șasiului se încălzește în sarcinile intensive cu profilul Extreme Performance activ, însă zona tastelor WASD atinge doar 30 de grade.

temps yoga prox daily 960x359 1 temps yoga prox load 960x238 1

Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, aceasta achitându-se foarte bine de sarcini indiferent de scenariu. Variantele AMD ale acestui model folosesc o soluție Realtek, aceasta având ocazional probleme cu reconectarea după ieșirea din Sleep. Lenovo a actualizat într-un final camera Web de pe acest model, aceasta oferind un senzor de 2 MP, obiectiv superangular și modul IR. Calitatea este suficient de bună, în special în medii bine iluminate, iar semnalul video este secondat de cel audio cules de ansamblul de două microfoane.

Sistemul audio oferă două difuzoare frontale care încadrează tastatura. Nivelul sonor de 72-73 dB nu este prea impresionant, cum neimpresionantă este și calitatea, dar măcar putem vorbi de un mic progres de la difuzoarele amplasate pe capacul inferior pe care le-am văzut până acum pe această gamă de laptopuri.

lenovo yoga slim 7 prox speakers

Baterie și autonomie

Bateria din Yoga Slip Pro X are o capacitate de 70 Wh, mai mare decât la generațiile anterioare și în nota celorlalte modele performante de 14 inchi de pe piață. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați cu ecranul setat pe 120 Hz.

  • 6h – editare text Google Docs, Best Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5h – redare video YouTube FullHD, Best Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6h – redare video Netflix, Best Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – navigare Web intensivă, Intelligent Cooling Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1,5h – jocuri (Witcher 3), Extreme Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Setările laptopului oferă un mod Dynamic pentru ecran, care comută automat între 120 Hz și 60 Hz. Pentru teste, am forțat însă funcționarea în modurile acestea de lucru pentru a vedea impactul asupra autonomiei, ocazie cu care am descoperit că utila scurtătură Fn-R, care ar fi făcut trecerea mai ușoară, nu funcționează și că trebuie să apelez mereu la setările avansate de ecran.

  • 8h – redare video YouTube FullHD, Best Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, 60 Hz;
  • 9h – redare video Netflix, Best Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit, 60 Hz;

După cum se vede, diferența este mare în cazul activităților care nu necesită multă putere de calcul, deci veți putea stoarce mai multă autonomie pe această cale.

Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C de 100W cu dimensiuni medii, greutate de circa 400 de grame și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa 2 ore, cu încărcarea rapidă activă în prima parte a procesului.

lenovo yoga slim 7 prox charger

Preț și disponibilitate

Lenovo Yoga Slim 7i Pro X este disponibil deja în ofertele locale. Configurația testată de noi, care oferă Intel i7, RTX 3050, 32 GB RAM, 512 TB SSD și ecran 3K are un preț de circa 8500 lei, dar există și variante Intel cu 16 GB RAM și fără placă video dedicată, care sunt semnificativ mai accesibile.

Versiunile AMD Ryzen 7 6800HS similare sunt mai ieftine cu circa 150 EUR și, chiar dacă acestea nu oferă aceeași putere de calcul, sunt mai eficiente în sarcini uzuale și ar putea fi deci mai atractive pentru unii utilizatori.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Această versiune mid-2022 a seriei Lenovo Yoga Slim 7 Pro X bifează majoritatea cerințelor mele de la un laptop menit să fie compact și puternic în același timp.

În comparație cu deja excelentul modelul Slim 7 Pro din trecut, această generație oferă un design mai rafinat și mai practic, un ecran actualizat și un combo tastatură/clickpad ușor diferite. În plus, acest model este un performer veritabil în task-uri uzuale și aplicații ceva mai solicitante, raportat la clasa sa de dimensiuni. Mai mult, nu se face de rușine nici la capitolul autonomie, grație bateriei mai mare capacitate oferite, chiar dacă nu poate asigura o zi de lucru dintr-o singură încărcare.

În același timp, această generație este ceva mai scumpă decât în trecut și există încă loc pentru îmbunătățirea anumitor aspecte. Un sistem audio mai bun și o opțiune de panou wide-gamut ar fi fost de apreciat, de exemplu, iar experiența de tastare nu este nici ea tocmai pe placul meu.

Per total, trăgând linie, dacă aveți nevoie de acest tip de laptop multifuncțional într-un șasiu compact de 14 inchi, seria Lenovo Slim 7i Pro X este una dintre cele mai bune opțiuni de acest gen disponibile în magazine în prezent.

Pro:

  • design rafinat și o construcție foarte bună
  • ecran bun, dar cu gamut standard
  • performanțe excelente pentru clasa sa
  • profiluri energetice echilibrate și utile
  • baterie 70Wh si autonomii mulțumitoare

Contra:

  • tastatura cam ciudată și touchpad șubred
  • lipsa unor opțiuni de ecrane cu gamut extins
  • temperaturi interne ridicate pe profilul Extreme
  • redare audio slabă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri