GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook 14X UX5401 review și teste (Core i7, OLED)

Testat pe data de 12 februarie 2022
Pe scurt: Chiar dacă nu este la fel de compact și de ușor ca alte ultrabook-uri, seria 14X este cel mai echilibrat ZenBook al momentului și o alegere interesantă pentru cei care vor un laptop portabil bun la toate, din gama superioară de finisaje și dotări. Acesta oferă construcție atractivă, tastatură și touchpad excelente, conectivitate bogată, un ecran touch OLED impresionant, autonomie bună, un sistem de răcire competent și o implementare Intel Tiger Lake puternică, chiar dacă nu la nivelul de performațe oferit de versiunile AMD în anumite taskuri.
Produs testat: Asus ZenBook 14X UX5401   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 7000 Lei

Despre ZenBook-uri am discutat în trecut în multiple review-uri și articole detaliate, dar seria pe care o vom analiza aici este una diferită de aproape toate celelalte ZenBook-uri disponibile în prezent în magazine.

Mai precis, avem aici recentul Asus ZenBook 14X, în versiunea UX5401 bazată pe hardware Intel și echipată cu un ecran OLED.

Asus oferă platforma ZenBook 14X și în versiuni cu hardware AMD, în cazul modelului UM5401 discutat aici, la care vom face referire pe parcursul acestui articol cântărind punctele forte și neajunsurile fiecărei versiuni.

Precum sugerează numele, 14X este un portabil de 14-inch, însă nu unul la fel de ușor sau de compact precum alte serii ZenBook 14. Motivele sunt două: la exterior, această serie oferă un ecran cu raport 16:10 și touch, acoperit cu sticlă, iar la interior întregul design a fost refăcut în jurul unui sistem de răcire mult mai complex, capabil acum să mențină hardware-ul oferit la un nivel sporit de putere, și să livreze astfel un spor semnificativ de performanțe față de alte modele ZenBook. În plus, noul sistem de răcire nu mai evacuează aerul fierbinte în ecran, eliminând un alt neajuns major al majorității celorlalte ultrabookuri actuale.

Pe larg, cu bune și cu rele, discutăm despre seria Asus ZenBook 14X în amplul review de mai jos.

asus zenbook 14x main

Specificații Asus ZenBook 14X UX5401

Ecran14.0 inch, 2.8K 2880 x 1800 px, 90 Hz, OLED, lucios, tactil, 400+ nits
WQHD IPS mat și 4K OLED tactil disponibile
ProcesorIntel Tiger Lake Core i7-1165G7, 4C/8T
VideoIntel Iris Xe G7
Memorieup to 16 GB LPDDR4x-4266 (lipiți)
Stocare1x M.2 PCIe x4 SSD (Samsung PM9A1), 1x slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.2, Ethernet cu adaptor USB inclus
Porturi1x USB-A 3.2 gen1, 2x USB-C 3.2 gen2 with Thunderbolt 4, HDMI 2.0, microSD card reader, audio jack
Baterie63 Wh, încărcător 100W USB-C cu quick-charging
Dimensiuni311 mm x 221 mm x 16,9 mm
Greutate1,39 kg, încărcător 0,4 kg
Alteletastatură iluminare albă, NumberPad, cameră Web HD, senzor amprente, husă protecție

Construcție și design

Liniile generale de design ale noului ZenBook 14X sunt similare cu cele cunoscute de la generațiile anterioare. Carcasa este fabricată în întregime dintr-un aliaj metalic gri închis, ASUS alegând un finisaj neted pentru interior și un finisaj texturat cu cercuri concentrice pe capac, specific întregii game ZenBook.

asus zenbook 14x interior2

Aceste materiale arată și lasă impresia unui produs de calitate, însă din păcate sunt și sensibile la amprente. Problematice sunt în special finisajul texturat al capacului și cel moale al butoanelor tastaturii, mai jos putându-se vedea la ce ar trebui să vă așteptați după o săptămână de utilizare zilnică.

asus zenbook 14x smudges

Chiar dacă designul general este similar cu cel al modelelor ZenBook 14 anterioare, calitatea construcției a fost îmbunătățită semnificativ. Astfel, ecranul este acum sesizabil mai rigid, iar carcasa și capacul inferior sunt mai bine ramforsate și nu mai scârțăie atunci când laptopul este ridicat de margini sau apăsat mai puternic, o problemă cunoscută la unele dintre vechile ZenBookuri.

În același timp, ZenBook 14X este mai mare și mai greu decât seriile ZenBook 14, remarcându-se diferențe de dimensiuni de ordinul milimetrilor și diferențe de greutate de circa 100 de grame pentru modelul cu ecran standard și de circa 200 de grame pentru modelul cu ecran tactil și strat protector din sticlă. Mai jos puteți vedea modelul 14X pus alături de un 14 standard.

asus zenbook 14 vs 14

Și acest laptop utilizează sistemul de deschidere Ergolift, care folosește marginea inferioară a ecranului drept picior de sprijin atunci când laptopul este deschis, înclinând tastatura într-o poziție mai ergonomică și lăsând spațiu liber dedesubt pentru o răcire mai bună. Spre deosebire de precedentele implementări Ergolift, însă, pe ZenBook 14X avem balamale ceva mai ferme și cu o deschidere de 180 de grade a ecranului, ambele schimbări fiind bine venite.

În plus, deoarece ecranul are acum un raport de aspect de 16:10, față de cel 16:9 folosit până acum la ZenBook, acesta este ceva mai înalt. Marginile inferioară și superioară ale acestui ecran sunt medii ca dimensiuni, oferind spațiu pentru implementarea unei camere Web și ridicând ecranul ceva mai sus în câmpul vizual.

Cea mai mare schimbare a acestei serii este mai puțin vizibilă la prima vedere, deoarece afectează designul intern.

Sistemul de răcire folosește două ventilatoare și două radiatoare amplasate pe margini, aerul cald fiind evacuat acum pe laterale, nu direct în ecran cum a fost cazul până acum. Vechile fante de evacuare ascunse sub ecran sunt acum folosite pentru admisia aerului rece ambiental, iar efectele majore ale acestei schimbări vor fi discutate pe larg ceva mai jos.

Odată cu reproiectarea internă, ZenBook 14X a primit și o actualizare la capitolul conectivitate. Acesta oferă acum cam tot ce și-ar dori un utilizator, adică două porturi USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 4 (pe această versiune cu hardware Intel), un port USB-A, un port HDMI 2.0 standard și un conector audio, singurul reproș fiind plasarea ambelor porturi USB-C în partea stângă, și nu distribuirea lor pe ambele părți. Laptopul oferă și un senzor pentru amprentă ascuns în butonul Power, dar nu mai oferă o cameră IR pentru autentificare facială.

Vorbind de ergonomie, am remarcat că balamaua ecranului a devenit mai fermă, însă mecanismul este în continuare suficient de fluid pentru a fi acționat cu o singură mână. În plus, acesta beneficiază și de o mică teșitură pe buza frontală, care permite apucarea fără probleme a capacului. Alte schimbări sunt eliminarea luminii enervante din butonul Power și mutarea tuturor indicatoarelor luminoase pe margini, unde nu deranjează pe întuneric.

Piciorușele de sprijin nu oferă însă o priză foarte bună pe masă deoarece sunt fabricate din plastic semi-dur, nu cauciuc moale ca la vechile ZenBook. În plus, colțurile și muchiile, deși teșite, rămân în continuare ascuțite și riscă să enerveze după o utilizare mai lungă, o hibă moștenită de la vechile ZenBook.

În concluzie, ZenBook 14X reprezintă o îmbunătățire semnificativă a gamei deoarece aduce o construcție mai solidă, un ecran 16:10 mai bun, balamale mai ferme și un sistem de răcire îmbunătățit, menținând totodată aspectul și calitățile deja cunoscute. Este adevărat, acesta este acum ceva mai mare și ceva mai greu, însă aceste aspecte sunt compensate din plin de îmbunătățiri.

Tastatură și touchpad

Chiar dacă nu am sesizat diferența din prima, tastatura și touchpad-ul de pe ZenBook 14X au fost și ele ușor îmbunătățite și profită acum de spațiul mai generos oferit de carcasa puțin mai mare.

asus zenbook 14x keyboard clickpad2

Această diferență poate fi văzută în imaginea de mai jos, noul ZenBook 14X (în stânga) oferind o tastatură și un touchpad mai înalte decât vechiul model 14 (în dreapta).

asus zenbook 14 vs 14 keyboards

Această schimbare nu aduce însă și o modificare substanțială a experienței în tulizare, pentru că ZenBook 14 oferea deja unele dintre cele mai bune tastaturi și touchpad-uri pentru această clasă de laptopuri.

Aranjarea tastaturii a rămas la fel, remarcându-se butoanele mari și bine spațiate, tastele direcționale cam mici, dar măcar bine delimitate de cele din jur, și coloana de taste suplimentare Home/End/PgUp/PgDn din partea dreaptă. Butonul Power este acum plat, include un senzor pentru amprente și nu mai ascunde un LED puternic.

Experiența în utilizare este foarte bună, una dintre cele mai bune disponibile în acest moment pe un ultrabook, remarcându-se răspunsul echilibrat și mecanismul silențios, tasta Space fiind în acest ultim caz singura excepție.

Sistemul de iluminare oferă LED-uri albe cu trei niveluri de intensitate. Nivelul maxim de strălucire tot nu este foarte puternic puternic, însă amsamblul oferă contrast și vizibilitate bune, iar lumina tot se strecoară vizibil pe sub unele taste. Tastatura mai oferă LED-uri indicatoare pentru Caps Lock și camera Web, iar iluminarea ei poate fi activată prin atingerea touchpad-ului.

Touchpad-ul este fabricat din sticlă și oferă o suprafață amplă cu răspuns precis care se comportă bine și la apăsări mai dure, singura problemă fiind butoanele cam dure. Acest touchpad include și un bloc numeric virtual, care poate fi activat prin atingerea colțului din dreapta-sus.

Seria ZenBook 14X UX5400 oferă și Screen Pad, tehnologia care transformă touchpad-ul într-un ecran secundar, însă noi am testat aici versiunea UX5401, care oferă doar un NumPad virtual. Despre UX5400, într-un articol viitor.

Ecran

ZenBook 14X UX5401 este oferit cu trei tipuri de ecran, însă nu toate vor fi disponibile pe toate piețele. Cele trei opțiuni sunt:

 • WQHD, 2560 x 1600 px, IPS, mat, 100% sRGB, 400 nits;
 • 2.8K, 2880 x 1800 px, OLED, tactil, 100% DCI-P3, 400 nits, 90 Hz;
 • 4K, 3840 x 2400 px, OLED, tactil, 100% DCI-P3, 550 nits cu HDR 600, 60 Hz.

Noi am testat cea de-a doua opțiune, cea de mijloc, ecranul tactil lucios cu panou OLED cu rezoluție 2.8K. Acesta oferă o lizibilitate excelentă și culori vii, fiind apt pentru orice activitate datorită acurateței coloristice care acoperă integral spectrul DCI-P3, iar cum avem de-a face cu un panou OLED, contrastul, nivelul de negru și unghiurile de vizibilitate sunt și ele foarte bune. În plus, având un rată de împrospătare de 90 Hz și fiind un OLED, acest ecran oferă și timpi de răspuns excelenți care-l vor face competent chiar și pentru jocuri.

 • Panel HardwareID: Samsung SDC4154 (ATNA40YK04-0);
 • Coverage: 100% sRGB, 95.3% Adobe RGB, 99.7% DCI-P3;
 • Measured gamma: 2.23;
 • Max brightness in the middle of the screen: 370.66 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 3.67 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1:1;
 • White point: 6500 K;
 • Black on max brightness: 0 cd/m2;

Ecranul a venit calibrat corespunzător din fabrică și nu a necesitat ajustări. Acesta nu are probleme cu uniformitatea de culoare sau luminozitate, și, fiind un panou OLED, este ferit și de problema bleeding-ului. Luminozitatea maximă măsurată de 370 nits nu este însă suficientă pentru lucrul confortabil în exterior, stratul protector lucios având și el contribuția lui negativă, ecranul având deci un nivel maxim de luminozitate mai redus decât panelul identic implementat pe VivoBook Pro 14X, care nu are și avel strat tactil.

Acest strat tactil nu doar că reduce ușor luminozitatea, însă aduce cu sine și o granularitate care este vizibilă pe fundalurile albe. Am fost deranjat de acest aspect de la bun început și, chiar dacă după un timp m-am obișnuit, tot nu am reușit să-l ignor pe deplin. Am pus mai jos o imagine comparativă cu același panou în implementarea tactilă aici de față și cea non-tactilă din VivoBook Pro 14X, iar dacă diferența nu pare mare în poze, în realitate este pronunțată.

oled graininess 960x483 1

Altfel, consider că este foarte important ca cei interesați de acest laptop ar trebui însă să se informeze în prealabil despre particularitățile ecranelor OLED, mai rar întâlnite pe laptopuri, și să decidă dacă avantajele precum nivelul de negru, contrastul, culorile sau emisia scăzută de lumină albastră și dezavantajele precum pâlpâirea, banding-ul nuanțelor de gri, pierderea detaliilor în zonele foarte întunecate sau chiar burn-in-ul sunt acceptabile. Ecranele Samsung din această nouă generație au rezolvat multe din probleme mai vechi ale tehnologiei, însă chiar și așa, există încă diferențe de comportament față de panelurile IPS, iar cei interesați ar trebui să le înțeleagă înainte de a face o achiziție.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este o configurație de vârf a seriei Asus ZenBook 14X UX5401EA, oferind un procesor Intel Core i7-1165G7 cu interfață grafică Intel Iris XE, 16 GB de memorie LPDDR4x-4266 și o unitate de stocare SSD PCIe x4 rapidă cu capacitate de 1 TB. Acest exemplar este unul de test, însă identic cu cele care vor ajunge pe rafturi în curând, și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii octombrie 2021, adică BIOS 205 și MyAsus 3.0.22.0.

Laptopul este bazat pe platforma Intel Tiger Lake și oferă un procesor deja arhi-cunoscut, un i7-1165G7 cu 4 nuclee si 8 fire de execuție. Acesta este rapid în testele single-core, însă relativ limitat în cele multi-core deoarece are doar 4 nuclee fizice. Implementarea îi alocă însă până la 40W, mult mai mult decât în cazul altor ultrabook-uri, deci procesorul își poate atinge potențialul maxim. De același tratament energetic generos beneficiază și interfața grafică Iris Xe G7 cu 96 de unități de procesare și frecvențe maxime de 1,35 GHz, și aceasta atingându-și maximum de performanță posibilă.

Memoria RAM este de tip LPDDR4x-4266 și este configurată în dual-channel. Unitatea SSD este un Samsung PM9A1 cu capacitate de 1 TB și rate de transfer excelente, însă trebuie menționat că performanțele maxime sunt atinse doar când laptopul este alimentat de la priză. În plus, este posibil ca modelele cu configurații mai accesibile să ofere alte tipuri de SSD, limitate la PCIe 3.0 și cu rate de transfer mai mici.

Unitatea SSD și cipul wireless Intel sunt singurele componente care pot fi schimbate. Accesul la acestea este mai dificil decât în cazul vechilor ZenBook 14, necesitând desfacerea mai multor șuruburi, dintre care două ascunse sub piciorușele de sprijin, și desprinderea capacului cu ajutorul unei pene din plastic.

asus zenbook 14x internals

Din punct de vedere software, cel mai important produs este MyAsus, care oferă acces la profilurile energetice, baterie, ecran și actualizări software. Cele trei profiluri disponibile sunt:

 • Performance – alocare maximă 40W pentru procesor, nivel sonor până la 46 dB;
 • Balanced/Standard – alocare maximă 35W pentru procesor, nivel sonor până la 38-40 dB;
 • Whisper – alocare maximă 20W pentru procesor, nivel sonor sub 35 dB.

Profilul Whisper este perfect pentru activitățile uzuale, în timp ce Balanced /Standard este ideal pentru lucru în aplicațiile pretențioase deoarece câștigul adus de profilul Performance este minimal.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim uzual, laptopul fiind rece si silențios în cam toate condițiile.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Core i7-1165G7 atinge un vârf de 50W, stabilizându-se apoi la 40W, condiții în care frecvențele urcă la 3,8 GHz, temperaturile ating 95 de grade iar nivelul de zgomot este de circa 44 – 45 dB. Chiar dacă alocarea de putere este foarte mare, mult peste ceea ce oferă alte laptopuri similare, procesorul atinge cam 90% din potențialul maxim deoarece intervine limitarea termică.

Cu profilul Balanced, procesorul se stabilizează la 35W, frecvențe de 3,5 GHz, temperaturi de 90 de grade și un nivel de zgomot mult mai bun de 37 – 39 dB. Dacă optați pentru profilul Whisper, procesorul va atinge un maxim de 20W, nivel de zgomot greu perceptibil și temperaturi bune de sub 70 de grade, în timp ce nivelul performanțelor este de circa 70% din cele atinse cu profilul Performance. Pe baterie, laptopul alocă cel mult 28W pe procesor, un profil energetic generos care permite atingerea unor performanțe bune. Comportamentul se poate vedea mai jos.

cinebench1 zenbook 14x ux5401

Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, le-am comasat într-un grafic împreună cu alte soluții similare Intel sau AMD. Datorită alocării de putere generoase, procesorul i7-1165G7 depășește implementările similare, dar nu poate concura cu soluții AMD cu 6 sau 8 nuclee în testele multi-core iar unele dintre acestea sunt chiar de aproape două ori mai rapide.

cinebench2 zenbook 14x ux5401

În 3DMark CPU Profile Test, această implementare i7-1165G7 a arătat din nou performanța adusă de alocarea ridicată de putere.

3dmark cpu 3

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Prime95 cu profilul Performance activat.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test cu profilul Performance activat, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat și la rezoluție FHD.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 4933 (Graphics – 5348, Physics – 14338, Combined – 1923);
 • 3DMark 13 – Nigh Raid: 17471 (Graphics – 20359, CPU – 9686);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 1799 (Graphics – 1609, CPU – 5458);
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 3122;
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1066;
 • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 30.07 average fps;
 • PassMark10: Rating: 4275 (CPU: 13145, 3D Graphics: 3380, Disk: 20136);
 • PCMark 10: 5151 (E – 10109, P – 6737, DCC – 5447);
 • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1485, Multi-core: 5718;
 • CineBench R15 (best run): CPU 1010 cb, CPU Single Core 236 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 2424 cb, CPU Single Core 578 cb;
 • CineBench R23 (best run): CPU 6039 cb, CPU Single Core 1419 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 57.83 fps;
 • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 6m 39s;
 • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 18m 13s.

Din nou, această implementare a lui Core i7-1165G7 reușește să se remarce. Performanțele single-core sunt foarte bune, cele multi-core aproape că ating maximul posibil, iar interfața grafică Intel Xe atinge și ea frecvențele maxime în aproape toate testele.

În comparație, Core i7-1165G7 din ZenBook 14 UX425EA atinge performanțe CPU cu 20 de procente mai mici și performanțe GPU cu 5 – 10 procente mai mici. Dacă vă uitați la soluții AMD Ryzen H din ZenBook UX425 sau 14X UM5401, acestea sunt 5-10 procente mai lente în testele single-core, cu până la 100% mai rapide în testele multi-core, dar și cu 15 – 25% mai lente în testele GPU. Cei care doresc un laptop nou pot cântări avantajele și dezavantajele fiecărei implementări, pentru a alege produsul care le satisface cel mai bine nevoile.

Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilul Performance la rezoluții FHD și FHD+ și nivel de detalii minim.

C0re i7-1165G7 + Iris XeZenBook 14X UX5401,
Core i7-1165G7 30+W,
FHD+ 1200p
ZenBook 14X UX5401,
Core i7-1165G7 30+W,
FHD 1080p
ZenBook UM425,
Ryzen 7 5800H 35W,
FHD 1080p
ZenBook 13 UM325,
R7 5800U 15W,
FHD 1080p
ZenBook DUO 14,
Core i7-1165G7 25W,
FHD 1080p
ZenBook 14 UX425,
Core i7-1165G7 19W,
FHD 1080p
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)81 fps (36 fps – 1% low)89 fps (38 fps – 1% low)91 fps (71 fps – 1% low)78 fps (54 fps – 1% low)83 fps (58 fps – 1% low)70 fps (40 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)72 fps (54 fps – 1% low)76 fps (56 fps – 1% low)64 fps (42 fps – 1% low)54 fps (32 fps – 1% low)64 fps (54 fps – 1% low)56 fps (44 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)31 fps (21 fps – 1% low)34 fps (22 fps – 1% low)30 fps (22 fps – 1% low)26 fps (22 fps – 1% low)32 fps (20 fps – 1% low)26 fps (18 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)73 fps (56 fps – 1% low)81 fps (62 fps – 1% low)55 fps (44 fps – 1% low)51 fps (34 fps – 1% low)83 fps (59 fps – 1% low)65 fps (47 fps – 1% low)
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)60 fps (51 fps – 1% low)60 fps (52 fps – 1% low)60 fps (55 fps – 1% low)60 fps (56 fps – 1% low)60 fps (56 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (DX12, Lowest Preset, no AA)41 fps (24 fps – 1% low)45 fps (29 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)33 fps (18 fps – 1% low)35 fps (22 fps – 1% low)28 fps (16 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)48 fps (22 fps – 1% low)52 fps (24 fps – 1% low)44 fps (37 fps – 1% low)39 fps (33 fps – 1% low)56 fps (46 fps – 1% low)44 fps (28 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)41 fps (21 fps – 1% low)44 fps (23 fps – 1% low)27 fps (22 fps – 1% low)21 fps (17 fps – 1% low)31 fps (21 fps – 1% low)

Laptopul atinge 60 de cadre pe secundă în jocurile mai vechi și 35 – 50 de cadre pe secundă în jocurile noi. Este evident că nivelul pretențiilor este prea mare pentru puterile lui Intel Xe, însă tot avea de-a face cu cea mai puternică implementare cu grafică integrată disponibilă în acest moment.

Cei care vor mai mult pot începe cu configurațiile cu MX 450 ale acestui laptop, adică modelul ZenBook 14X UX5400EG, sau pot opta pentru alte soluții mai accesibile cu RTX 3050Ti precum cele din Acer Swift X 14 sau Asus VivoBook Pro 14X.

Să vedem însă cum se comportă laptopul în jocuri. Cu profilul Performance activat, platforma Intel a consumat între 25 și 40W, în funcție de joc, iar interfața grafica a stat aproape mereu la frecvența maximă de 1,3 GHz. Temperaturile au fost bune, în zona 70+ grade, doar în cazul Far Cry 5, care a și împins procesorul la 40W, remarcându-se o creștere a temperaturii la peste 90 de grade.

Sistemul de răcire este bine proiectat și nu am remarcat diferențe atunci când am ridicat laptopul de pe masă.

Dacă nivelul de zgomot al profilului Performance este deranjant cu cei 42 – 46 dB ai săi, puteți opta pentru Balanced, care atinge doar 38 – 40 dB. Pierderile de performanță sunt minore, remarcându-se doar o ușoară creștere a temperaturilor.

În final, laptopul este o opțiune pentru jocuri și atunci când este alimentat de la baterie. Nivelul de performanțe este de circa 90% din cel atins cu laptopul alimentat de la priză, însă nu ar trebui să vă așteptați la mai mult de două ore de autonomie.

gaming witcher3 perf battery

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire implementat de ASUS folosește două ventilatoare și două conducte de transfer termic, acesta fiind cel mai complex văzut până acum pe un ZenBook și reprezentând o actualizare bine venită față de generațiile precedente.

asus zenbook 14x cooling

Avem de-a face tot cu ventilatoare subțiri și conducte de transfer termice plate, deoarece carcasa ultrabook-ului nu oferă prea mult spațiu intern, însă noul sistem de răcire i-a permis laptopului să atingă o putere combinată de 40W în sarcinile intensive, spre deosebire de standardul ZenBook 14, care atinge abia 20W cu sistemul lui de răcire cu un singur ventilator și un singur heatpipe, sau ZenBook 14 UX425QA, care atinge 35W tot cu un sistem cu două ventilatoare și două conducte, dar cu un design diferit.

Un al doilea avantaj al acestui sistem de răcire este evacuarea aerului cald pe laterale, acesta nemailovind ecranul, așa cum am văzut până acum. Nu doar ecranul este menținut astfel la temperaturi scăzute, ci și restul carcasei, temperaturile externe urcând la cel mult 40 de grade chiar și atunci când interiorul este supra-încălzit.

asus zenbook 14x cooling2

Mai jos se pot vedea măsurătorile făcute în cursul testării cu Far Cry 5, care a ridicat puterea totală la 40W, mai mult decât orice alt joc sau test sintetic. În acest scenariu extrem, nivelul de zgomot a urcat până la 45 – 46 dB, dar în alte sarcini intensive mai puțin agresive ar trebui să vă așteptați la 42 – 44 dB.

În regim uzual, ventilatoarele stau oprite și se turează doar în cursul vârfurilor de sarcină cerute de multitasking. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.

temps zenbook14x ux5401 daily temps zenbook14x ux5401 gaming

Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX201, care oferă Wi-Fi 6 si Bluetooth 5. Aceasta s-a comportat bine în toate testele, fără probleme de putere sau stabilitate a semnalului. Camera Web HD este amplasată deasupra ecranului și oferă o imagine ceva mai bună decât media în lumina naturală, fără a străluci însă în vreun fel. Aceasta este flancată de două microfoane de bună calitate care asigură convorbiri audio clare, cu sau fără ajutorul tehnologiei de atenuare a zgomotului de fundal ClearVoice.

Sistemul audio este similar cu cel văzut la celelalte laptopuri ZenBook. Cele două incinte sunt amplasate pe marginea înclinata a capacului inferior, sunetul lor respingându-se de suprafața de sprijin fără distorsiuni sesizabile. Prestația lor este acceptabilă pentru audiții ocazionale, însă sunetul are un volum maxim de numai 74 – 75 dB, mediile sau înaltele sunt redate la un nivel doar acceptabil, iar frecvențele joase sunt prea anemice.

asus zenbook 14x speaker

Baterie și autonomie

Bateria are o capacitate de 63Wh, peste media laptopurilor din această gamă. Chiar dacă avem de-a face cu un procesor gurmand și un ecran pretențios OLED cu rezoluție mare, autonomiile sunt foarte bune.

 • 4h – editare text Google Docs, Normal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 9h – redare video YouTube FullHD, Normal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 10h – redare video Netflix, Normal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 5-6h – navigare Web intensivă, Normal + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Testul de editare text a fost afectat negativ de utilizarea tastaturii din motive încă neclare, dar celelalte rezultate sunt similare cu ce am văzut la alte modele și foarte apropiate de ceea ce am măsurat la VivoBook Pro 14X, care folosește același ecran.

Laptopul este însoțit de un încărcător cu putere de 100W și cablu USB-C, acesta fiind ceva mai masiv decât obișnuitele modele de 65W care sunt oferite în general cu laptopurile ZenBook. Bateria se încarcă complet în circa 2 ore, încărcarea rapidă fiind activă în cursul primelor 50 de minute.

asus zenbook 14x charger

Preț și disponibilitate

ASUS ZenBook 14X nu este încă disponibil în magazine, acesta urmând să apară în oferte în cursul lunii decembrie 2021.

Configurația ZenBook 14X UX5401EA testată de noi, care oferă procesor i7-1165G7, ecran OLED 2.8K, 16 GB RAM și SSD de 1 TB va avea un preț de circa 7000 lei. Vor exista și configurații mai ieftine, însă laptopul este un produs ceva mai luxos și va fi clar mai scump decât ZenBook 14 UX425 cu specificații similare.

ASUS va oferi și un model ZenBook 14X UX5400, care va aduce în plus ecranul secundar din touchpad numit ScreenPad și placă video NVIDIA MX450, acestea urmând să aibă un preț de circa 7500 – 8000 lei în configurația similară cu cea din articol.

Vom reveni cu mai multe detalii despre preț, disponibilitate și stocuri.

Concluzii

Noua linie 14X este cel mai reușit ZenBook oferit de Asus până în prezent. Seria nu este la fel de compactă și ușoară precum alte modele, însă adresează aproape toate neajunsurile modelelor precedente la capitole precum ergonomie, performanțe și design interior.

Astfel, cu o greutate de circa 1.4 kilograme în cazul versiunii testate de noi, ZenBook 14X păstrează liniile de design caracteristice seriei, aduce îmbunătățiri la capitolul conecticii, tastaturii și clickpad-ului, primește ecrane 16:10 cu paneluri fie OLED sau IPS, oferă implementări mai performante ale hardware-ului Intel/AMD de tip Core U sau Ryzen H, precum și un sistem de răcire mult mai bine gândit și mai capabil să facă față cerințelor în utilizarea de zi cu zi și în taskuri solicitante.

Desigur, acestea vin și cu o creștere de preț, însă din datele pe care le avem în acest moment, nu una ce va trimite seria spre niveluri inaccesibile. Totuși, rezervați undeva spre 7000 de lei pentru modelul testat de noi, și poate spre 6000 pentru configurații ceva mai limitate sau pentru versiunile cu hardware AMD.

Și că tot veni vorba despre acestea, la prima vedere seriile ZenBook 14X cu AMD pot părea mai atractive decât versiunea Intel testată aici, însă acest lucru este discutabil. În utilizarea de zi cu zi, ambele vor face față fără probleme cerințelor, cu un mic avantaj în eficiență de partea versiunii AMD și un mic spor in responsivitate pentru modelele Intel. În taskuri solicitante, modelele AMD câștigă detașat în taskurile ce necesită putere de procesarea CPU, precum un editor video sau soft-uri pentru programare, inginerie, etc. Pe de altă parte, modele Intel au de partea lor performanțele grafice, precum și unele optimizări ajutate de frecvențele ridicate ale platformei Intel și tehnologii proprietare precum Quick Sync.

Una peste alta, consider ca ambele variante sunt competitive, cu puncte forte și neajunsuri. În plus, aștept cu nerăbdare update-urile hardware din prima parte a lui 2022, cu Intel Alder Lake și AMD Rembrandt. Mă aștept ca seria ZenBook 14X să fie una dintre cele mai populare în segment în anul 2022, și primește recomandarea noastră, atât timp cât va fi oferită la un preț competitiv.

asus zenbook 14x review fin

Pro:

 • construcție și design superioare
 • ecran bun, fie ca vorbim de IPS sau OLED
 • tastatură, touchpad și conectivitate bune
 • performanțe bune, implementare Tiger Lake de vârf
 • sistem de răcire eficient pentru gama ultrabook
 • baterie mare și autonomii bune

Contra:

 • mai mare și mai greu decât un ZenBook 14 normal
 • ecranul OLED tactil are o granulație ciudată enervantă
 • platforma quad-core Tiger Lake s-ar putea să nu satisfacă toate nevoile
 • mai scump decât alte modele ZenBook 14

3 comentarii

 1. Manolache Cristian

  25 februarie 2022 la 15:33

  Displayul face toti banii, ceva frumos!

 2. Dumitru Doru

  4 martie 2022 la 20:10

  N-ai cum sa nu apreciez aceasta bijuterie indiferent daca esti sau nu pasionat de laptopuri ultraportabile, fiind superb de la ecran, performante, autonomie, constructie si design!

 3. Constantin Popescu

  19 septembrie 2022 la 12:47

  Produs achizitionat in special pt calatorii, este chiar peste asteptari! Display-ul OLED cu touch, de calitate excelenta, carcasa metalica, balamalele rotative, il fac un produs foarte versatil si calitativ. In plus, vine insotit de o husa si un stilou (pen) elegant. Sunt foarte multumit, merita toti banii!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri