GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook 13 UX325JA și ZenBook 14 UX425JA review și teste

Testat pe data de 28 iulie 2020
Pe scurt: ZenBook-urile 13 UX325 și 14 UX425 ale celor de la Asus reprezintă opțiuni interesante în segmentul ultraportabilelor menite utilizării zilnice. Construcția integral metalică, aspectul premium, ecranele mate de bună calitate, performanțele adecvate în task-uri uzuale, ventilatoarele silențioase și autonomia îndelungată sunt principalele lor puncte forte, alături de un preț competitiv. Pe de altă parte, aceste produse nu se descurcă grozav în task-uri solicitante, ar fi putut fi ceva mai bine închegate și sunt poate primele laptop-uri fără un jack de căști.
Produs testat: Asus ZenBook 14 UX425JA   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.25/5    Pret: de la 4900 Lei

Am folosit în ultima vreme cele mai noi modele de ultrabook-uri Asus ZenBook, versiunea ZenBook 13 UX325JA cu ecran de 13-inch, și versiunea puțin mai mare, ZenBook 14 UX425JA cu ecran de 14-inch.

Cele două serii sunt asemănătoare în aproape toate privințele, modelul de 13-inch fiind infim mai compact și mai ușor, dar oferind o tastatură mai înghesuită.

Altfel, construcția integral metalică, formatul ușor și compact, conectivitatea bună pentru un laptop de acest tip, ecranele oferite, specificațiile hardware actuale și mai ales bateria de mare capacitate sunt câteva dintre punctele forte ale acestor produse, la care se adaugă și un preț competitiv pe piața noastră, ce pleacă de la puțin sub 5000 de lei la momentul acestui articol.

În același timp, Asus ar fi putut implementa o carcasă ceva mai rigidă, iar platforma hardware Intel IceLake, coroborată cu un profil silențios al ventilatoarele, limitează performanțele acestor notebook-uri dincolo de taskurile uzuale, precum browsing, utilizarea office sau streamingul de conținut video și audio.

Construcție și design

Cele două laptopuri ZenBook sunt aproape identice, modelul cu ecran de 13” având aceeași grosime dar fiind cu 15 milimetri mai scurt, cu 4 milimetri mai îngust și cu 60 de grame mai ușor decât modelul cu ecran de 14 inchi. De fapt, după cum se și vede în imaginile de mai jos, cele două laptopuri sunt greu de deosebit chiar și când sunt așezate unul lângă altul.

Pentru o imagine de ansamblu, ambele au cam aceleași dimensiuni cu Dell XPS 13 din generațiile mai vechi, un etalon cunoscut de design, dar sunt mai ușoare. Ambele sunt de asemenea mai ușoare și mai compacte decât Apple MacBook Pro 13, fiind deci ideale pentru școală sau lucru.

Ambele modele ZenBook au o construcție destul de bună, carcasa fiind acoperită cu un strat metalic cu aspect atractiv și textură plăcută la atingere. ASUS oferă două variante de culoare, una gri întunecat cu taste gri, și una mai deschisă la culoare numită Lilac Mist. Cea din urmă nu este însă prea indicată deoarece, deși suprafața mai deschisă la culoare ascunde mai bine urmele de utilizare și amprente, tastele gri deschis cu caractere și iluminare de culoare albă sunt dificil de citit.

Carcasele nu sunt însă monobloc, de aceea rigiditatea șasiurilor nu este perfectă. Se remarcă o tendință de torsiune în zona tastaturii, dar și zgomote neplăcute atunci când laptopuri sunt ridicate și ținute de margine.

Am utilizat aceste modele timp de mai multe săptămâni și nu cred că această problemă a carcasei este una atât de neplăcută. Aș fi preferat o carcasă monobloc sau un șasiu mai dur, așa cum oferă alte modele ZenBook sau alte ultraportabile din gama superioară, însă astfel de carcase au și un preț mai ridicat. Din experiență, cred că aceste carcase se vor comporta bine în timp, mai ales că ASUS specifică și niște standarde MIL care au fost trecute.

ASUS a abandonat conectorul audio jack de 3,5 milimetri, afirmând că tot mai mulți utilizatori preferă variantele wireless și că eliminarea acestei componente economisește un spațiu intern care poate fi folosit în alte scopuri. Nu sunt într-un totul de acord cu această abordare, deoarece mai există și utilizatori care preferă căștile performante cu fir, însă ASUS oferă un adaptor USB-C to jack care se va dovedi util până în clipa în care-l veți uita acasă sau îl veți pierde de-a binelea.

Dacă ASUS ar fi dorit să facă economie de spațiu intern, ar fi putut renunța mai bine la portul HDMI, deoarece acestea este oricum compatibil doar cu standardul 1.4b și oferă un semnal Full HD 60 Hz, iar cei care au nevoie de mai mult urmând să recurgă oricum la ieșirea DisplayPort USB-C.

Laptopurile oferă două porturi USB-C în partea stângă a carcasei, ambele oferind compatibilitate Thunderbolt 3 și suport pentru date, semnal video și încărcare. ASUS a mai implementat un port USB-A, este drept, compatibil doar cu standardul USB 3 gen1, și un cititor pentru carduri miniSD. Dotările sunt completate de o interfață de rețea Wi-Fi 6 și un modul Bluetooth 5.

Laptopurile sunt practice, oferind o cameră Web secondată de o cameră IR și de două microfoane, piciorușe cauciucate ferme cu aderență bună, un ecran cu balamale moi care poate fi operat cu o singură mână și un sistem audio stereo care este amplasat pe lateralele capacului inferior.

Sistemul audio are un nivel sonor maxim de numai 72 dB, însă calitatea redării este suficient de bună pentru un astfel de laptop. Balamalele capacului sunt și ele cam prea moi, și nici nu oferă o deschidere maximă de 180 de grade pentru un confort sporit în orice poziție de lucru, iar muchiile interne elegante și moderne sunt cam contondente și deranjante după o utilizare continuă îndelungată.

Înainte de încheierea acestui capitol, trebuie să menționez sistemul de răcire ușor îmbunătățit față de ZenBookurile precedente. La fel ca alte modele ZenBook, și acestea folosesc designul ErgoLift și se sprijină pe muchia inferioară a ecranului atunci când sunt deschide pentru a oferi o poziție de tastare mai bună și o admisie de aer mai eficientă. Din păcate, aerul cald este evacuat în zona balamalei și bate direct în ecran, un aspect care se poate dovedi problematic în timp, însă ecranele acestor două modele au o buză mai mare și sunt amplasate mai departe de carcasă, ceea ce promite o fiabilitate mai bună pe termen lung.

Tastatură și touchpad

Tastatura este componenta care diferențiază cel mai mult cele două modele, spațiul mai mic disponibil în interiorul lui UX325 nelăsând loc pentru tastatura cu dimensiuni standard folosită de fratele mai mare UX425.

Astfel, în timp ce modelul de 14” beneficiază de taste de 16 x 15 milimetri, UX325 folosește taste mai scurte cu dimensiuni de 16 x 13 milimetri, ceea ce va mări șansa apăsărilor accidentale pe tastele adiacente. De aceea, în timp ce tastatura de pe UX425 este una dintre cele mai bune tastaturi oferite de ASUS pe ultrabook-urile sale, tastatura de pe UX325 este mai apropiată de cele standard găsite pe ultrabook-urile obișnuite.

keyboards2

Aranjarea tastelor este similară, ambele oferind taste direcționale plate, o coloană de taste funcționale suplimentare în partea dreaptă și un buton Power încorporat în tastatură în colțul din dreapta-sus.

Ambele laptopuri oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe puternice și un indicator luminos pentru Caps Lock. Iluminarea de pe UX325 mi s-a părut mai puternică, însă totodată nu este și la fel de uniformă.

Touchpad-ul este amplasat central și oferă o suprafață amplă acoperită cu sticlă. Oferind drivere compatibile Precision, acestea au o fricțiune redusă, o suprafață solidă și nu au probleme cu gesturile complexe. În caz că este nevoie, touchpad-ul poate afișa un NumPad virtual, cu deficiențele inerente unei implementări tactile.

Ecrane

ASUS oferă câte două tipuri de ecrane pentru fiecare dintre aceste două laptopuri, toate oferind panouri IPS cu rezoluție Full HD și straturi de protecție mate fără suport tactil. Variantele de bază folosesc un panoul cu o strălucire maximă de 300 nits, în timp versiunile mai bune oferă ecrane cu luminozitate maximă de 400 nits și consum redus de 1W.

Ambele modele testate de noi au folosit ecranul de bază, dar mă aștept ca modelele disponibile în comerț să folosească în general opțiunea mai bună.

screens-2

Chiar dacă veți găsi însă doar modelele cu ecranele de bază cu strălucire de 300 nits, aceasta nu va fi o problemă, deoarece ambele sunt foarte bune pentru uzul cotidian, oferind acuratețe coloristică de aproape 100% pentru spațiul de culoare sRGB și unghiuri ample de vizualizare. Ecranul de 13” a avut o strălucire ceva mai bună, deci și un contrast ceva mai ridicat, însă cel de 14” a avut mai puțin bleeding.

Specificații și performanțe

Am testat două versiuni de ZenBook 14 UX425 și una de ZenBook 13 UX325, toate trei oferind configurații de vârf cu procesor Core i7-1065G7, interfață grafică Intel Iris Pro, 16 GB de memorie LPDDR4x și o unitate de stocare rapidă SSD de la Samsung cu capacitate de 1 TB.

Asus ZenBook 13 UX325JAAsus ZenBook 14 UX425JA
Ecran13,3 inch, 1920 x 1080 px, IPS, mat, non-tactil
2.5W 300-nits (Chi Mei N133HCE-EN2) sau 1W 450-nits panel options
14,0 inch, 1920 x 1080 px, IPS, mat, non-tactil
2.5W 300-nits (Chi Mei N140HCE-EN2) sau 1W 400-nits panel options
Procesormaxim Intel Ice Lake, up to Core i7-1065G7, 4C/8T
Videomaxim Intel Iris Pro G7, 64EUs
Memoriepână la 32 GB LPDDR4X 3200 MHz (lipiți)
Stocare1 TB M.2 PCIe x4 SSD (Samsung PM981), Intel Optane H10 disponibil
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 3.2 gen1, 2x USB-C 3.2 with Thunderbolt 3(data, video, and power), HDMI 1.4b, microSD card reader, 3.5 mm jack with USB-C adapter
Baterie67 Wh, încărcător 65W USB-C cu încărcare rapidă
Dimensiuni304 mm x 203 mm x 13,9 mm319 mm x 208 mm x 13,9 mm
Greutate1,13 kg, încărcător 0,21 kg1,19 kg, încărcător 0,21 kg)
Alteletastatură iluminare albă, NumberPad tactil, HD+IR webcam cu Hello, sistem audio stereo, husă opțională, culori: Pine Grey și Lilac Mist

Toate componentele sunt lipite pe placa de bază, excepția fiind unitatea de stocare. Accesul la componente necesită doar îndepărtarea capacului inferior, însă două dintre șuruburile care-l susțin sunt ascunse după picioarele de cauciuc. Unitatea de stocare este amplasată chiar lângă procesor, însă folosește un radiator care-i permite să atingă temperaturi de 50 de grade în uz normal și 60 de grade în teste, fără a pierde deci performanță.

Ambele modele sunt bazate pe platforma Ice Lake de la Intel, o prezență comună de altfel pe multe laptopuri moderne. Atât procesoarele Core i5 cât și cele Core i7 sunt implementări cu patru nuclee și opt fire de execuție, acestea fiind rapide în testele pe un singur nucleu și suficient de competente în testele de multitasking. În timp ce alți producători au optat ocazional pentru un TDP de 25W și, astfel, pentru mai multă putere de calcul, ASUS a ales să se mențină mai aproape de nivelul standard de 15W deoarece a urmărit reducerea temperaturilor și a nivelului de zgomot.

Am folosit mai multe teste cu profilul energetic Dynamic din aplicația de control MyASUS. Mai jos se poate vedea comportamentul lor față în față cu alte opțiuni bazate tot pe Intel Ice Lake sau Intel Comet Lake, dar și pe platforma AMD Renoir, care este semnificativ mai competentă în testele de multitasking.

Rezultatele sunt bune pentru o platformă Ice Lake, în UX325 și UX425 nu pot susține aceste performanțe în testele îndelungate. În CineBench, procesoarele s-au stabilizat la un TDP maxim de 20W, ceea ce le plasează în partea inferioară a clasamentului.

cinebench1-zenbook-ux325

Această limită de putere este și mai joasă în testele mai pretențioase precum CineBench R20, unde procesorul s-a stabilizat la un TDP de 15W, și este limitată suplimentar în testele combinate de procesor și placă video, cum ar fi jocurile pe care poate le-ați dori să le jucați dacă optați pentru un model cu procesor i7 și interfața grafică Iris Pro a acestuia.

Cu un TDP limitat la 15W în testele combinate CPU/GPU și cu limite termice agresive, cele două laptopuri abia fac față jocurilor mai vechi precum Minecraft, Dota 2 sau Bioshock Infinite, unde va trebui să vă mulțumiți cu 30 de cadre pe secundă cu detalii grafice minime.

UX325 – Intel i7 + Iris ProUX425 – Intel i7 + Iris Pro
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)33 fps (18 fps – 1% low)40 fps (22 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)18 fps (12 fps – 1% low)34 fps (20 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)12 fps (10 fps – 1% low)12 fps (10 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)28 fps (20 fps – 1% low)32 fps (22 fps – 1% low)
Need for Speed: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)44 fps (22 fps – 1% low)42 fps (25 fps – 1% low)
Rise of the Tomb Raider (DX 12, Lowest Preset, no AA)14 fps (2 fps – 1% low)16 fps (3 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA)11 fps (2 fps – 1% low)17 fps (12 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)21 fps (3 fps – 1% low)21 fps (7 fps – 1% low)

În concluzie, ambele modele UX325 și UX425 oferă performanțe bune în sarcinile uzuale, cum ar fi aplicațiile de birou, navigarea Web, redarea multimedia , editare foto nepretențioasă și altele similare, însă trebuie să optați pentru altceva dacă doriți să folosiți aplicații pretențioase sau să vă jucați. De aceea, este recomandată și achiziționarea unui model cu procesor Core i5, deoarece avantajul interfeței grafice mai rapide Iris Pro din Core i7 nu prea contează în acest caz.

Răcire, temperaturi și nivel de zgomot

După cum am menționat deja, ASUS a optimizat profilurile energetice pentru un nivel de zgomot cât mai redus, nepunând deci accent pe performanțe.

Sistemul de răcire are un design simplu, cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic. Ventilatorul este oprit atât timp cât încărcarea procesorului nu este ridicată și se învârte la turații relativ reduse în sarcinile mai complexe. Exteriorul carcasei devine cam cald în ultima situație, dar acest lucru este de înțeles și de acceptat ținând cont că vorbim de o răcire aproape pasivă.

internals

Ventilatorul rămâne tăcut chiar și în sarcinile intensive precum jocurile, nivelul de zgomot al laptopului atingând un maxim de 40 dB. În acest regim, temperaturile au atins 45 de grade în zona tastaturii, 50 de grade pe capacul inferior și 48 de grade pe partea inferioară a ramei ecranului, însă ecranul efectiv a avut o temperatură de cel mult 35 de grade, deci în limite sigure.

Baterie și autonomie

Pozele făcute cu interiorul laptopului au arătat deja că bateria ocupă o bună parte din spațiul interior. ASUS a ales pentru ambele modele o baterie de 67Wh, semnificativ mai mare decât cele care pot fi găsite de obicei pe astfel de laptopuri.

Nu am avut la dispoziție nici un laptop cu ecran de 1W, acestea urmând să aibă în mod evident autonomii ceva mai bune decât cele testate de noi. Chiar și așa, am obținut autonomii de 5-6 în lucrul cu aplicații multiple, 7-8 ore de utilizare Office și 9-10 ore de redare video Netlix sau YouTube.

Laptopul vine însoțit de un încărcător cu o putere de 65W și conector USB-C. Acesta este compact, ușor și oferă un cablu lung de bună calitate. O încărcare completă durează circa două ore, însă încărcarea rapidă va umple bateria la 60% din capacitate în mai puțin de o oră.

charger

Preț și disponibilitate

ASUS ZenBook UX325 și UX425 se găsesc deja în ofertele locale. În ambele cazuri, prețurile încep de la 4900 lei pentru modelele cu procesor Core i5, 8 GB și SSD cu capacitate de 512 GB, urcând până la 6200 de lei pentru modelele cu procesor Core i7 și interfață grafică Iris Pro, 32 GB de memorie și SSD cu capacitate de 1 TB.

Pentru mai multe detalii despre stocuri, prețuri și configurații puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Tastatura înghesuită de pe modelul de 13-inch este principalul detaliu diferențiator între aceste două ZenBook-uri, și principalul motiv pentru care recomandarea noastră merge spre versiunea cu ecran de 14-inch, doar infim mai voluminoasă și mai grea, dar în același timp una ce oferă o experiență de tastare excelentă, printre cele mai bune din întregul segment la momentul actual.

Altfel, cele două ZenBook-uri au foarte multe în comun. Arată și se simt bine în utilizare, nu sacrifică complet conectica uzuală, includ opțiuni bune de ecrane FHD cu finisaj mat, sunt fâșnețe în multi-taskingul de zi cu zi și oferă autonomie peste medie clasei, grație bateriei de mare capacitate și ecranelor de 1 W implementate pe unele dintre configurații. Mai mult, prețul de 5000-6000 de lei al acestor ZenBook-uri le face opțiuni competitive în nișa lor.

În același timp, însă, mi-ar fi plăcut o construcție ceva mai bine închegată, îmi vine greu să aprob alegerea celor de la Asus de nu include un jack de căști pe aceste produse, și nu sunt deplin mulțumit de capacitățile platformei Intel IceLake în task-uri ceva mai solicitante, precum editarea ocazională de fotografii sau clipuri, sau rularea unor soft-uri de programare ori a unor jocuri, pretenții de altfel deloc exagerate pe un produs ce se laudă cu grafică Iris Pro.

Tocmai de aceea aceste ZenBook-uri nu se pretează unor astfel de activități, dar Asus au anunțat și disponibilitatea unei configurații ZenBook 14 UM425 într-un viitor apropiat, bazată pe mult mai interesanta platformă AMD Ryzen 4000, de la care am mari așteptări. Până atunci, cei dintre voi ce doresc un ultrabook capabil de ceva mai multă putere se pot uita și la celelalte modele construite pe platforma AMD disponobile deja pe piață, dar și la modele ce incorporează destul de capabila platformă grafică Nvidia MX350, un upgrade serios în segmentul ultraportabilelor față de mai vechile cipuri MX150/250.

3 comentarii

  1. COSTI

    29 iulie 2020 la 11:05

    Autonomia bateriei mi se pare f tare pana la 22 ore, referitor la "vechea" mufa jack am inteles ca vin cu un adaptor in cutie…

  2. Vlad M

    29 iulie 2020 la 18:29

    Sistemul de sonorizare Harman Kardon e TOP pe acest laptop superb! Autonomie 22 de ore, greutate 1.13kg, frumos, ieftin, laptopul perfect nu exis..

  3. Dragotescu Constantin

    5 august 2020 la 13:23

    Autonomia bateriei este intradevar una f buna si faptul ca vine echipat si cu ryzen si cu intel impaca pe toata lumea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri