GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook 14 OLED UX3405MA review (model 2024, Meteor Lake)

Testat pe data de 20 decembrie 2023
Pe scurt: Asus Zenbook 14 OLED 2024 este rezultatul multiplelor actualizări și îmbunătățiri prin care a trecut această gamă de laptopuri Asus de-a lungul anilor, rezultatul fiind un computer ultra-portabil din gama superioară de finisaje, fără deficiențe majore, și cu un preț competitiv. Mai puternic și mai eficient energetic grație noii platforme Intel Meteor Lake, ZenBook 14 OLED 2024 va fi o opțiune de interes în lunile și chiar anii care vor urma.
Produs testat: Asus ZenBook 14 OLED   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 6999 Lei

În acest articol vom discuta în detaliu despre generația 2024 a popularei serii Asus Zenbook 14 OLED.

Configurația analizată este varianta UX3405MA, cu un procesor Intel Core Ultra și grafică Intel Arc, cea mai recentă platformă hardware Meteor Lake disponibilă de la Intel.

În cea mai mare parte, această serie urmează modelelor Zenbook 14 UX3402 și Zenbook 14X UX3404 din 2023, pe care le-am testat în ultimele luni, astfel că am putut să compar cum se cuvine noua generație și să-mi dau seama ce s-a schimbat, ce s-a îmbunătățit și unde mai este loc de îmbunătățiri.

Această serie este, de asemenea, Zenbook-ul mainstream de 14 inci pentru 2024 și oferă aspectele de design și calitatea constructivă pe care le aștept de la un Zenbook, alături de un ecran tactil OLED de 14 inci, tastatură și IO bune și un hardware actualizat care este atât mai performant, cât și mai eficient decât opțiunile Intel și chiar AMD disponibile în trecut.

Vom aprofunda toate aspectele pe care ar trebui să le știți despre această serie Zenbook 14 UX3405 mai jos în acest review.

asus zenbook ux3405 MAIN

Specificații Asus ZenBook 14 OLED UX3405MA

Ecran14″, OLED, 16:10, tactil, lucios, 2880 x 1800 px, 120Hz, 400-nits SDR, 600-nits HDR, 100% DCI-P3
ProcesorIntel Meteor Lake Core Ultra 7 155H, 6PC+8Ec+2LPEc/22T, max 4,9 GHz
VideoIntel Arc, max 2.4 GHz,
Memorie32 GB LPDDR5-7467 (lipiți), max 32 GB LPDDR5-7467
Stocare1 TB M.2 NVMe SSD (Micro 2400), 1 x slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211) 2×2, Bluetooth 5.3
Porturistânga: 1x USB-A 3.2 gen1,
dreapta: 2x USB-C cu Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1 TMDS, mic/headphone
Baterie75 Wh, încărcător 65W USB-C
Dimensiuni312 mm x 220 mm x 14,9 mm
Greutate1,28 kg, încărcător 0,36 kg
Extrastastatură cu iluminare albă și cursă de 1,4 mm, ecran deschidere 180 grade, touchpad sticlă cu NumPad virtual opțional, cameră Web 2MPx cu IR, ALS și capac, sistem audio stereo

Construcție și design

Asus ZenBook 14 OLED 2024 preia și îmbunătățește trăsăturile generațiilor anterioare ZenBook 14 si ZenBook 14x. Din punct de vedere al designului, acesta preia conceptul, construcția balamalelor și sistemul de răcire cu două radiatoare de la 14x, fiind însă totodată mai mic, mai subțire și mai ușor decât acesta și chiar mai subțire decât precedentul ZenBook 14.

Specificațiile Asus specifică o greutate de 1,2 kilograme si o grosime de 14,9 milimetri. Prima valoare este însă valabilă pentru modelul OLED FHD fără suport tactil, opțiunea touchscreen aici de față urcând la 1,28 kilograme, iar grosimea specificată este cea fără piciorușele de sprijin.

asus zenbook ux3405 fin

Chiar și așa, ZenBook 14 OLED 2024 este un laptop ultra-portabil pentru dimensiunile lui, mai ales dacă ținem cont și de faptul că acesta nu face compromisuri la capitolele ergonomie, conectivitate, hardware sau baterie, așa cum fac alte modele ușoare din clasa 14”.

Construcția este bună și nu am remarcat zone sensibile la torsiune sau zgomote neplăcute, nici la capac, și nici la șasiul principal. Laptopul corespunde și unor criterii MIL-SPEC pentru fiabilitate și durabilitate, la fel ca multe modele ZenBook din trecut, iar suprafețele metalice sunt acoperite cu un strat anti-microbian, la fel ca în cazul altor modele ZenBook din generația actuală.

Din punct de vedere estetic, acest laptop se încadrează în aceeași notă cu ZenBook-urile precedente, adică oferă linii ferme bine definite, o monogramă mică pe capac și elemente de identitate vizuală discrete. Asus oferă două opțiuni de culoare, albastru închis, aici de față, și gri argintiu. Prima are un aspect mai atrăgător, dar dezvăluie mai ușor urmele de utilizare și murdăria, în special pe capac și taste. Versiunea gri necesită mai puțină atenție și întreținere.

În comparație cu generațiile actuale, muchiile și colțurile frontale sunt mai bine teșite și netezite, ceea ce le face mai puțin deranjante în timpul sesiunilor lungi de lucru. Balamaua dublă de la modelele anterioare a fost înlocuită cu una centrală de mari dimensiuni, aceasta având aceeași deschidere e 180 de grade și aceeași funcționare lină, dar fermă.

Capacul inferior și sistemul lui de prindere au fost revizuite, în sfârșit, iar suprafața acestuia este mai netedă iar îmbinarea cu șasiul principal nu se mai împiedică de degete precum la toate modelele anterioare ZenBook.

Pe acest capac inferior se observă fantele de admisie ale sistemului de răcire, acum cu dimensiuni mai mari, picioarele de sprijin mai înalte și cu priză mai bună, și difuzoarele. Aceste schimbări fac ca răcirea să fie mai eficientă iar stabilitatea pe masă să fie și ea îmbunătățită.

Conectivitatea nu s-a schimbat, ZenBook 14 OLED 2024 oferind un port USB-A, două porturi USB-C, un port HDMI și un port audio. Nu există card reader sau conector Lock, iar ambele porturi USB-C sunt amplasate în dreapta, ceea ce va limita modul în care veți face loc cablului pentru încărcare.

Privind în ansamblu, ZenBook 14 OLED 2024 este cel mai rafinat laptop de 14” oferit vreodată de către Asus, perfecționând designul anterior și remediind câteva probleme de ergonomie, fiind deci o implementare aproape impecabilă.

Tastatură și touchpad

Tastatura și touchpad-ul sunt aceleași pe care le știm deja de la generația 2023, iar acest aspect este unul pozitiv deoarece acestea erau deja unele dintre cele mai bune care pot fi găsite în clasa ultra-portabilă de 14”.

Tastatura are o aranjare tipică Asus, deci oferă butoane mari și bine spațiate și taste direcționale mai mici. Butoanele sunt fabricate dintr-un material neted plăcut la atingere, iar suprafața lor este ușor concavă. Experiența în utilizare este foarte bună, mecanismul având o cursă medie de 1,4 mm si un răspuns ferm, doar nivelul de zgomot fiind redus, dar nu cel mai scăzut văzut până acum în acest segment.

asus zenbook ux3405 keyboarc clickpad

Trebuie menționat faptul că versiunea gri-argintie a laptopului este echipată cu taste de aceeași culoare, ceea ce poate ridica probleme deoarece contrastul cu sistemul de iluminare alb este prea redus. Versiunea albastru-închis nu are, în mod vădit, această problemă.

Sistemul de iluminare este și el unul tipic pentru gama ZenBook, acesta oferind LED-uri albe, trei niveluri de intensitate și indicatoare luminoase pentru Caps Lock și microfon. Nu există însă un indicator pentru Fn Lock, iar iluminarea, chiar dacă are o uniformitate mai bună decât în trecut, încă se strecoare și pe sub taste.

Touchpad-ul oferă o suprafață amplă de sticlă cu fricțiune redusă și sensibilitate ridicată. Acesta nu are nici o problemă cu gesturile rapide sau complexe, suprafața lui este bine ranforsată și nu emite zgomote neplăcute nici la apăsări mai dure, iar butoanele fizice ascunse dedesubt sunt și ele silențioase și oferă un răspuns bun.

Sistemul de autentificare cu amprentă de la precedentele ZenBook a dispărut, acesta fiind înlocuit acum de un modul IR pentru recunoaștere facială încorporat în camera Web.

Ecran

Asus pare să fi ales OLED ca opțiune de bază și nu cred că mai există variante IPS pentru această generație. În consecință, nu există nici o opțiune pentru ecran mat, doar pentru cel cu strat lucios cu sau fără strat tactil.

Modelul de față oferă un strat capacitiv tactil pentru ecranul OLED 2.8K si primește deci și un strat protector suplimentar din sticlă. Versiunea non-tactilă nu dispune de acest strat protector suplimentar, fiind deci mai ușoară și mai subțire, fără să se simtă însă cumva și mai fragilă.

Ecranele OLED tactile au o granularitate specifică, aceasta fiind vizibilă în special pe fundal alb și afectând puritatea acestei culori și lizibilitatea. În cazul implementării de față, această problemă este mai puțin vizibilă și, chiar dacă se observă diferențe la nivelul reproducerii nuanțelor deschise la culoare între versiunea tactilă și cea non-tactilă, granularitatea efectivă nu mai este deranjantă iar acest aspect reprezintă și una dintre cele mai atractive schimbări aduse de generația 2024, cel puțin pentru mine.

Panoul OLED este cel pe care-l știm deja de la generațiile ZenBook anterioare, acesta oferind culori superbe și negru profund, însă suferind la capitolul luminozitate maximă. Asus specifică 550 nits, însă această cifră este înșelătoare deoarece este atinsă doar în modul HDR, modul standard de lucru oferind mai puțin de 400 nits. În consecință, ecranul nu este prea grozav pentru lucrul în lumina artificială puternică sau în exterior.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC419D (ATNA40CU06-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 93.7% Adobe RGB, 100% DCI-P3;
  • Type: 10-bit with HDR500, 120 Hz;
  • Measured gamma: 2.22;
  • Max brightness in the middle of the screen: 372.62 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: <5 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6600 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • PWM: Yes.

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și nu am remarcat probleme cu uniformitatea de culoare și luminozitate. Evident, fiind vorba de un OLED, bleeding-ul nu este o problemă.

În cazul ecranelor OLED, va trebui să țineți cont și de pâlpâirea specifică modelelor care folosesc PWM pentru controlul luminozității, în special la valori mici. Nu este cazul aici, Asus optând pentru o tehnologie flicker-free, însă pentru a o folosi va trebuit să ajustați luminozitatea din aplicația MyAsus și să nu vă atingeți de reglajele oferite de sistemul de operare Windows.

Pentru modelele mai accesibile de ZenBook 14 2024, Asus oferă și ecrane OLED mai ieftine cu rezoluție Full HD și rată de împrospătare de 60 Hz. Acestea oferă aceleași culori foarte bune, nivel de negru profund și contrast mare, însă nu au aceeași lizibilitate ridicată precum cea a modelului 2.8K 120 Hz. Ținând însă cont de diagonala ecranului, acest aspect probabil că nu va fi o problemă prea mare.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație medie pentru gama Asus Zenbook 14, modelul UX3405MA oferind un procesor Intel Core Ultra 7 155H (certificat Intel Evo) cu interfață grafică Intel Arc, 32 GB de memorie LPDDR5-7500 și o unitate SSD PCIe gen4 din gama medie cu capacitate de 1 TB. Exemplarul este unul de pre-producție și a fost testat cu software-ul disponibil la la jumătatea lunii decembrie 2023, adică BIOS 201 și MyAsus 3.1.20, și este posibil ca actualizările ulterioare de BIOS și software să aducă ceva schimbări.

După cum se vede, ZenBook 14 OLED 2024 are la bază platforma hardware Intel Meteor Lake Core Ultra H, care oferă procesoare Ultra și interfețe grafice Arc.

Procesorul Core Ultra 7 155H are un design hibrid cu 6 nuclee Performance, 8 nuclee Efficiency și 2 nuclee Low Power Efficiency pentru un total de 22 de fire de execuție hardware. Acest procesor este mai degrabă urmașul lui Intel Core i7-13700H decât al modelului Core i7-1360P pe care îl găsim pe laptopurile de acest tip. În implementarea de față, Ultra 7 155H folosește o limitare energetică de sub 30W, dar se dovedește un produs performant chiar și în aceste condiții. ZenBook 14 OLED 2024 mai este disponibil cu mai accesibilul procesor Intel Core Ultra 5 125H și mai performantul Intel Core Ultra 9 185H.

Procesoarele Meteor Lake Ultra includ și două unități de procesare NPU (Neural Processing Unit) pentru accelerarea calculelor AI, însă nu am analizat și capacitățile acestora. Interfața grafică este acum una din familia Arc, o noutate adusă de platforma Meteor Lake și un progres de la precedentele Intel Xe chiar și în implementările limitate energetic precum cea de față.

Memoria RAM este de tip LPDDR5-7500 și are o capacitate de 32 GB, existând și modele de ZenBook 14 cu 8 și 16 GB. Unitatea de stocare SSD este un Micron 2400, un model PCIe gen 4 cu performanțe acceptabile în uz normal, dar care nu stă tot atât de bine în cursul transferurilor masive de date.

Această unitate SSD și interfața wireless Intel sunt singurele componente care pot fi actualizate. Accesul la acestea se face ușor, necesitând doar înlăturarea unor șuruburi Torx de două dimensiuni, iar acestea nici nu mai sunt ascunse sub piciorușele de cauciuc ca până acum.

Din punct de vedere software, se remarcă doar aplicația MyAsus. Aceasta oferă setările pentru baterie, ecran, actualizări și, nu în ultimul rând, profilurile energetice.

  • Performance – limită de putere de circa 28W susținut și ventilatoare cu un maxim de circa 40 dB;
  • Balanced/Standard – limită de putere de circa 20W susținut și ventilatoare cu un maxim de circa 35 dB;
  • Whisper – limită de putere de circa 15W și ventilatoare cu un maximum mai mic de 30 dB.

Aceste setări de putere sunt ceva mai scăzute decât în cazul modelului precedent UX3402VA,, dar și nivelul de zgomot este mai redus. Profilul Standard este cel recomandat pentru uz zilnic pentru a evita scăderile de performanță aduse de Whisper, în timp ce Performance este recomandat pentru lucru atât timp cât zgomotul suplimentar nu vă deranjează.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în uzul zilnic cu profilul Standard activ.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activ, procesorul Core Ultra 7 155H a demarat în forță la circa 50W, dar s-a stabilizat după câteva secundă la un prag susținut de circa 28W, unde temperaturile au trecut ușor de 80 de grade iar nivelul de zgomot al sistemului de răcire a atins circa 40 dBA. Scorul obținut a fost de 1700 puncte.

Cu profilul Standard, ventilatorul este limitat la circa 35 dBA iar procesorul s-a stabilizat după câteva cicluri la un prag energetic de circa 20W si temperaturi ușor peste 70 de grade. Scorul obținut este de 1200 de puncte, deci circa 70% din scorul maxim obținut cu Performance.

Cu profilul Whisper, procesorul este limitat energetic la circa 15W, temperaturile fiind cam aceleași cu cele văzute cu profilul Standard, dar acum în condițiile unui nivel de zgomot abia perceptibil mai mic de 30 dBA. Scorul obținut este de 1000 de puncte, deci circa 60% din maximul posibil pentru această implementare.

Pe baterie, laptopul poate atinge un prag energetic de circa 28W, deci practic nu prea este o diferență față de modul de alimentare de la priză.

cinebench1 zenbook14 interarc

Pentru a pune într-o perspectivă mai bună aceste rezultate, am pus implementarea Core Ultra 7 155H aici de față alături de alte soluții folosite pentru laptopurile compacte de 14”, adică Intel Core din generațiile 12 și 13 și AMD Ryzen 7 700.

După cum se vede, procesorul oferă cam același nivel de performanță ca i9-13900H și este cu circa 20% mai rapid decât i7-1360P. Ryzen 7 7840U, pe de altă parte, rămâne vizibil mai rapid, ba chiar în condițiile unor limitări de putere mai conservatoare.

cinebench2 zenbook14 interarc

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde am văzut comportamente similare celor de mai sus.

Am trecut apoi la CPU Test din 3D Mark și la testele combinate de CPU și GPU, unde am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție 2.8K cu profilul Performance.

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 6125, 16 – 5116, 8 – 4124, 4 – 2886, 2 – 1868, 1 – 973;
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 8354 (Graphics – 9216, Physics – 19865, Combined – 3250);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 28354 (Graphics – 39000, CPU – 11133);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 1638;
  • 3DMark 13 – Solar Bay: 13109;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 3758 (Graphics – 3431, CPU – 8176);
  • 3DMark 13 – XeSS: 6.94 fs OFF, 10.66 fps ON (53.6% performance difference).
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2287;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 6067;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 45.46 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 55.21 average fps;
  • Handbrake 1.7.0 (4K to 1080p encode): 55.03 average fps;
  • PCMark 10: 7036 (Essentials – 11005, Productivity – 9324, Digital Content Creation – 9214);
  • CineBench R15 (best run): CPU 2386 cb, CPU Single Core 263 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4827 cb, CPU Single Core 698 cb;
  • CineBench R23: CPU 12048 pts (best run), CPU 11126 pts (10 min loop test), CPU Single Core 1751 pts (best run);
  • CineBench 2024: GPU – pts, CPU 652 pts (best single run), CPU 704 (10 min run), CPU Single Core 104 pts;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 34.83 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.0.1 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 33s ;
  • Blender 3.0.1 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 01s;
  • Blender 3.4.1 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 31s ;
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – CPU Compute: 8m 58s;
  • Blender 3.6.5 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 33s ;
  • Blender 3.6.5 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 03s;
  • PugetBench – DaVinci Resolve: -;
  • PugetBench – Adobe After Effects: -;
  • PugetBench – Adobe Photoshop (25.1): 1061;
  • PugetBench – Adobe Premiere (23.6): 319;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 22.31;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 19.87;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 33.33;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 6.06;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 110.55;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 16.47;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 6.07;
  • SPECviewperf 2020 – SW: -;
  • V-Ray Benchmark: CPU – 8568 vsamples, GPU CUDA – 202 vpaths.

Suplimentar, am atașat și un tabel comparativ unde procesorul Core Ultra 7 155H este pus alături de alte soluții similare.

Zenbook 14 UX3405,
Intel Core Ultra 7 155H + Arc,
28W Performance mode
Zenbook 14 UX3402,
Intel Core P i7-1360P + Xe,
30W Performance mode
Zenbook 14X UX3404,
Intel Core H i9-13900H + Xe,
45W Performance mode
Yoga Slim 6,
AMD Ryzen 7 7840U + Rad 780M,
30W Performance mode
3DMark – Fire Strike8354 (G – 9216, P – 19865, C – 3250)5083 (G – 5442, P – 21800, C – 1923)5618 (G – 6043, P – 24479, C – 2094)7368 (G – 7919, P – 22331, C – 2893)
3DMark – Time Spy3758 (Graphics – 3431, CPU – 8176)1866 (Graphics – 1640, CPU – 8542)2029 (Graphics – 1774, CPU – 11107)3216 (Graphics – 2883, CPU – 9352)
Uniengine Superposition – 1080p Extreme2287107011561498
CineBench R23 (best run)12048 cb – multi core,
1751 cb – single core
10512 cb – multi core,
1823 cb – single core
14712 cb – multi core,
1860 cb – single core
15194 cb – multi core,
1754 cb – single core
Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute9m 01s10m 01s7m 28s6m 20s
PugetBench – Adobe Photoshop1061764904943
PugetBench – DaVinci After Effects467473500
SPECviewperf 2020 – 3DSMax:22.3114.1314.9125.52
SPECviewperf 2020 – Catia:19.8713.2614.0829.78
SPECviewperf 2020 – Maya:110.5556.6557.65113.68

Câștigurile aduse de generația Meteor Lake sunt semnificative în testele grafice, Intel Arc fiind aproape de două ori mai rapid decât Intel Xe. În testele de procesor, Ultra 7 învinge modelele Core P din generația anterioară în cele mai multe teste, cu excepția testelor pentru un singur nucleu, unde frecvența Turbo mai ridicată a generației anterioare își spune cuvântul.

i9-13900H din Zenbook 14X este clar mai puternic, dar comparația este distorsionată de limita de putere mai generoasă a acestuia. Dacă limităm puterea la 30W, i9-13900H obține un rezultat mai slab decât Ultra 7 155H, din nou, cu excepția testelor single-core, unde beneficiază de o frecvență Turbo mai mare.

Platforma AMD rămâne în continuare mai rapidă, mai ales în testele susținute. Intel Arc reușește să depășească Radeon 780M în testele sintetice, însă este învins în testele reale precum Specviewperf. Cum driverele grafice Intel nu sunt încă tocmai mature, prestația Intel Arc s-ar putea îmbunătăți pe viitor.

Intel Core Ultra se dovedește astfel a fi o platformă redutabilă pentru piața laptopurilor compacte low-power, reușind să concureze chiar și cu soluțiile AMD Ryzen U (inclusiv Ryzen 8000 U), iar performanțele GPU arată că Intel a reușit într-un final să ajungă din urmă AMD la acest capitol.

În caz că nivelul de zgomot de 40 dBA este cam mare, puteți apela la profilul Standard, care atinge maximum 35 dBA.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 6886 (Graphics – 7836, Physics – 15280, Combined – 2520);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 2961 (Graphics – 2749, CPU – 5271);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1834;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3184 cb, CPU Single Core 638 cb;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 10m 14s.

Rezultatele sunt bune pentru activități uzuale, însă pentru lucru este recomandată trecerea la profilul Performance deoarece penalizarea de performanță este vizibilă.

Cu profilul Whisper activ, rezultatele arată cam așa:

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 5109 (Graphics – 5880, Physics – 11081, Combined – 1831);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 2262 (Graphics – 2110, CPU – 3834);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1412;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2542 cb, CPU Single Core 575 cb;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 12m 08s.

Aceste rezultate reprezintă cam 50-60% din puterea maximă care poate fi oferită de această implementare, profilul fiind deci bun doar pentru activități banale și nimic altceva mai mult.

ZenBook 14 OLED 2024 nu este un laptop pentru jocuri, însă am făcut câteva teste cu titluri DX 11, DX 12 și Vulkan la rezoluție FullHD și nivel de detalii minim.

Low settingsZenbook 14 2024 –
Ultra 7 155H, Arc,
28W, FHD+ 1200p
Zenbook 14X 2023 –
i9-13900H, Iris Xe,
45W, FHD+ 1200p
Vivobook S 14 2023 –
i9-13900H, Iris Xe,
45W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 2023 –
i7-1355U, Iris Xe,
20W, FHD+ 1200p
Lenovo Yoga Slim 6 2023 –
R7-7840U, Rad 780M,
30W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 2022 –
R7-6800U, Rad 680M,
15W, FHD+ 1200p
ZenBook 14 2022 –
i7-1260P, Iris Xe,
30W, FHD 1200p
Bioshock Infinite
(DX 11, Low Preset)
116 fps (65 fps – 1% low)91 fps (63 fps – 1% low)96 fps (62 fps – 1% low)80 fps (52 fps – 1% low)140 fps (79 fps – 1% low)102 fps (63 fps – 1% low)70 fps (48 fps – 1% low)
Doom: Eternal
(Vulkan, Medium Preset)
60 fps (36 fps – 1% low)39 fps (32 fps – 1% low)38 fps (30 fps – 1% low)29 fps (23 fps – 1% low)74 fps (52 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)29 fps (15 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX11, Low Preset)
46 fps (34 fps – 1% low)37 fps (26 fps – 1% low)32 fps (24 fps – 1% low)29 fps (22 fps – 1% low)48 fps (36 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)31 fps (22 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX11, Low Preset)
38 fps (26 fps – 1% low)39 fps (29 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
91 fps (58 fps – 1% low)74 fps (55 fps – 1% low)77 fps (51 fps – 1% low)62 fps (32 fps – 1% low)72 fps (41 fps – 1% low)74 fps (46 fps – 1% low)76 fps (52 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
54 fps (3o fps – 1% low)43 fps (28 fps – 1% low)41 fps (25 fps – 1% low)26 fps (19 fps – 1% low)59 fps (34 fps – 1% low)47 fps (35 fps – 1% low)36 fps (23 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11/12, Low Preset, Hairworks Off)
*44 fps (36 fps – 1% low)*32 fps (23 fps – 1% low)*38 fps (27 fps – 1% low)*29 fps (21 fps – 1% low)*41 fps (24 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)38 fps (20 fps – 1% low)

Cam toate jocurile pot fi abordate cu aceste setări minime, însă creșterea rezoluției sau a nivelului de detalii va arăta imediat limitele platformei. Se observă saltul de la interfața grafică Intel Xe din procesoarele anterioare și atingerea unui prag la care Arc poate concura cu Radeon 780M din AMD Ryzen 7000.

Am atașat mai jos și performanțele comparate măsurate cu cele trei profiluri energetice, trebuind să menționez că XeSS nu a prea a funcționat cum trebuie cu driverele disponibile la data publicării acestui articol.

Low settingsUltra 7 155H, Arc,
Performance – 28W,
FHD+ 1200p
Ultra 7 155H, Arc,
Performance, XeSS – 28W,
FHD+ 1200p
Ultra 7 155H, Arc,
Standard – 20W,
FHD+ 1200p
Ultra 7 155H, Arc,
Whisper – 15W,
FHD+ 1200p
Cyberpunk 2077
(DX12, Low Preset)
30 fps (18 fps – 1% low)34 (??) fps (17 fps – 1% low)25 fps (13 fps – 1% low)21 fps (7 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX12, Low Preset)
38 fps (26 fps – 1% low)32 fps (20 fps – 1% low)22 fps (12 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
54 fps (30 fps – 1% low)52 fps (28 fps – 1% low)40 fps (18 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11/12, Low Preset, Hairworks Off)
44 fps (36 fps – 1% low)39 fps (32 fps – 1% low)27 fps (15 fps – 1% low)

Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri și nu numai, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru de pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de Asus folosește un ventilator, o conductă de transfer termic și două radiatoare.

Față de generația anterioară ZenBook 14, conducta de transfer este conectată cu partea exterioară a ventilatorului, nu cu cea dinspre interior, iar acest lucru a permis amplasarea a două radiatoare în loc de unul singur. În consecință, noul model folosește aceleași setări energetice și atinge aceleași temperaturi, dar cu un nivel de zgomot mai mic. ZenBook 14x 2023 folosește un sistem de răcire mai mare și mai complex cu două conducte de transfer și ventilatoare mai rapide, însă acesta are și o implementare energetică mai puternică.

asus zenbook ux3405 cooling

În concluzie, răcirea din ZenBook 14 2024 este echilibrată pentru tipul de șasiu folosit și oferă temperaturi bune în condițiile unui nivel sonor acceptabil: circa 40 dBA în modul Performance, circa 35 dBA în modul Standard și sub 30 dBA în modul Whisper.

Ventilatoarele stau în general oprite în sarcină mică, indiferent de profilul ales, și pornesc atunci când consumul crește, în special cu modul Performance și alimentarea de la priză.

În regim uzual, carcasa este rece, cel mai fierbinte punct, din zona radiatorului, neatingând 40 de grade.

temps zenbook14 daily

În sarcină, aceeași zonă atinge 50 de grade în zona superioară și trece de 55 de grade în zona capacului inferior, însă restul temperaturilor sunt acceptabile: circa 35 de grade în zona tastelor WASD și circa 37 de grade în zona tastelor direcționale.

Temperaturile sunt ceva mai mari decât în cazul generației anterioare ZenBook 14 din cauza ventilatoarelor ceva mai lente și mai tăcute, însă sunt încă bune chiar și pentru sesiuni lungi de lucru sau jocuri.

temps zenbook14 gaming perf

Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3, aceasta achitându-se bine de sarcini cam în orice scenariu. Amplasată deasupra ecranului, camera Web oferă un senzor FHD cu calitate bună în lumină puternică și mulțumitoare în lumină mai slabă. Camera Web este însoțită de două microfoane și mai încorporează un senzor IR pentru autentificarea facială, senzorul de luminozitate al ecranului și plusează cu un capac hardware pentru mai multă securitate.

camera

Sistemul audio folosește două incinte amplasate pe lateralele capacului inferior. Acestea au un nivel sonor bun și o calitate rezonabilă pentru un laptop subțire de acest gen, fiind ceva mai bune decât incintele generației anterioare.

asus zenbook ux3405 speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ZenBook 14 OLED 2024 are o capacitate de 75 Wh, bună pentru această clasă de laptopuri. Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați arată astfel:

  • 10h – editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 15h – redare video FHD YouTube, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 12h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 6-8h – navigare Web intensivă, Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 2h – jocuri (DoTA 2), Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.

Aceste autonomii sunt excelente grație eficienței platformei Intel Meteor Lake și bateriei mari. Se remarcă și faptul că această implementare depășește autonomiile măsurate cu platformele Core P și Core H din generațiile anterioare ZenBook. Ecranul nu comută în mod automat la 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie, fiind nevoiți să faceți asta manual dacă doriți un mic spor de libertate.

Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C compact cu putere de 65W și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa 2 ore.

asus zenbook ux3405 charger

Preț și disponibilitate

Asus ZenBook 14 UX3404MA încă nu este disponibil în magazine la data publicării acestui articol. Prețul modelului testat de noi, care oferă procesor Ultra 7, 32 GB RAM și SSD cu capacitate de 1 TB ar trebui să fie undeva în jurul sumei de 7000 lei la lansare, adică undeva la limita competitivității în segment.

Asus va lansa și alte configurații mai puțin pretențioase și mai accesibile, dar încă nu există prețuri estimative pentru acestea.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Acest Asus Zenbook 14 din 2024 este rezultatul mai multor actualizări și îmbunătățiri de-a lungul generațiilor de Zenbook-uri de 14 inci.

Au dispărut marginile ascuțite, unghiul limitat al ecranului, LED-urile de stare plasate în câmpul vizual, sau un modul de răcire care sufla aer cald în ecran. În schimb, acest model 2024 este o capodoperă în ceea ce privește ergonomia și ușurința de utilizare, singurele mele „plângeri” fiind lipsa porturilor USB-C pe ambele margini, pentru a oferi comoditatea de a putea încărca laptopul pe ambele părți, și poate de a avea difuzoare cu deschidere în sus în loc de cele plasate în partea de jos/laterală.

Dincolo de aceste aspectul, laptopul este în continuare unul compact și ușor în clasa sa, fără a face vreun compromis important. Este construit bine, oferă un ecran tactil OLED frumos, tastatură/touhcpad excelente, și o mulțime de porturi, iar acum este mai puternic și mai eficient decât Zenbook-urile anterioare. De asemenea, funcționează mai silențios în sarcini susținute și oferă difuzoare mai puternice.

În concluzie, Zenbook-ul 14 OLED UX3405MA primește recomandarea noastră în gama sa. Iar versiunile cu hardware mid-level s-ar putea să beneficieze de un preț și mai competitiv, care să le facă și mai atractive decât această condigurație de top testată de noi.

asus zenbook ux3405 fin giz

Pro:

  • design compact, ușor, rafinat și funcțional
  • tastatură, touchpad și conectică excelente
  • ecran OLED bun cu strat tactil opțional
  • performanțe bune pentru clasa lui
  • mai rapid și mai tăcut decât generația anterioară
  • baterie de 75W și autonomie bună
  • sistem audio bun

Contra:

  • varianta albastră se murdărește ușor
  • temperaturi externe destul de ridicate în sarcină
  • ecranul OLED tactil nu este foarte luminos

1 comentariu

  1. Carlo

    30 ianuarie 2024 la 16:10

    Foarte frumos noul Zenbook, echipat cu un procesor nou si foarte potent.
    Baterie foarte buna si ecran splendid. constructie din aliaj, de calitate.
    Imi place ca ASUS pastreaza linia calitatii si mai mult inbunatatesc cate ceva de la un model la altul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri