GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ROG Strix G15 G512 review (modelul 2020 G512LV – Core i7, RTX 2060)

Testat pe data de 15 septembrie 2020
Pe scurt: Strix G15 G512 este cel mai accesibil laptop ROG din 2020, iar acest aspect va atrage atenția celor care vor un laptop versatil, robust și puternic pentru jocuri si lucru. El oferă o carcasă solidă, performanțe bune, conectivitate OK, sistem audio puternic și tastatură rapidă, însă este penalizat de temperaturile interne ridicate atinse în jocuri, bateria cam mică și, nu în ultimul rând, de un ecran cam lent și cam spălăcit, cel puțin în cazul modelului testat de noi.
Produs testat: ASUS ROG Strix G15 G512   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 6000 Lei

Seria Strix G include celor mai accesibile laptop-uri din familia ASUS ROG – Republic of Gamers, modele menite să ofere specificații de top, dar într-un pachet cu preț cât mai bun.

Deși la o primă vedere gama Strix G15 seamănă cu modelul superior ROG Strix SCAR, aceasta de fapt face o serie de compromisuri la capitolul materialelor folosite sau al conecticii, detalii așteptate, dar suprinzător, și la capitolul ecranului oferit și al performanțelor soluției de răcire.

În articolul de mai jos discutăm pe larg despre aceste aspecte, precum și despre toate celelalte puncte importante pe care ar fi bine să le cunoașteți înainte de a cumpăra acest ROG Strix G15, cu bune și cum rele.

asus-rog-strix-g15-main

Specificații ASUS ROG Strix G15 G512

Ecran15,6″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 144Hz, mat
ProcesorIntel Comet Lake Core i7-10875H, 8C/16T (i7-10750H disponibil)
VideoIntel UHD și Nvidia GeForce RTX 2060 6GB (115W), Optimus
Memorie16 GB DDR4 3200 MHz (2x DIMMs)
Stocare1 TB PCIe SSD, RAID0 (2x 512 GB Intel 660p), 3 sloturi M.2 cu RAID 0/1
ConectivitateWiFi 6 (Intel AX201) 2×2, Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111)
Porturi3x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-C gen2 (video&data), HDMI 2.0b, LAN, headphone&mic, Kensington Lock
Baterie66 Wh, încărcător 230 W
Dimensiuni360 mm x 275 mm x 25,8 mm
Greutate2,32 kg, încărcător 0,79 kg
Alteletastatură iluminare RGB 4 zone, sistem audio stereo

Construcție și design

Spre deosebire de gama ROG Strix Scar, gama ROG Strix folosește carcase fabricate integral din plastic. Este adevărat, este un plastic de bună calitate, dar rămâne în final doar plastic și nu este tot atât de plăcut la atingere ca metalul. Construcția este în schimb de bună calitate, șasiul fiind foarte rigid și remarcându-se doar o ușoară tendință de torsiune în cazul capacului.

asus-rog-strix-g15-giz

ROG Strix G15 este disponibil în trei variante de culoare. Culoarea exemplarului de față este numită Glacier Blue și este cea mai deschisă. Aceasta este deci și cea mai competentă atunci când vine vorba de ascuns urmele de mizerie și uzură, însă suferă de o problemă agasantă pe care am mai văzut-o: tastatură argintie cu caractere albe. Celelalte două variante de culoare, Original Black și Electro Punk, sunt mai închise și oferă tastaturi de culoare neagră.

Toate cele trei versiuni coloristice oferă o bară de iluminare cu LED-uri RGB care acoperă lateralele și marginea frontală. Aceasta arată bine și poate fi controlată din software-ul Aura Creator, care nu este cel mai intuitiv sau arătos software, dar care își face treaba.

Dincolo de aceste aspecte constructive, ROG Strix G15 preia multe elemente de design de la generația anterioară din 2019. Astfel, și nouă versiune are o carcasă ceva mai masivă decât alte laptopuri de 15”, o protuberanță în spatele ecranului care ascunde o parte din sistemul de răcire și găzduiește o parte din conectică și niște balamale mari și ferme care pot fi controlate cu o singură mână, dar care au o deschidere maximă de numai 145 de grade.

Alte caracteristici de design sunt tastatura amplasată central, picioarele cauciucate de sprijin care oferă aderență foarte bună, difuzoarele amplasate pe laterale și finisajele prietenoase ale colțurilor și muchiilor. Din păcate, piciorușele de sprijin nu sunt prea înalte și oferă un spațiu prea redus de ventilație sub carcasă, la care se adaugă alte particularități ale sistemului de răcire pe care le vom arăta mai jos.

ROG Strix G15 grupează conectorii destul de ciudat, înghesuit toate porturile USB în partea stângă în timp ce partea dreaptă este lăsată goală. Ceilalți conectori sunt amplasați în spate, o implementare bună deoarece cablul de alimentare sau cel video nu mai aglomerează spațiul util din laterale. Conectivitatea este însă văduvită de card reader sau compatibilitate Thunderbolt 3, iar rama ecranului, chiar dacă are o buză mare, nu găzduiește o cameră Web sau cameră IR, lacune specifice de altfel întregii linii ROG din 2020.

Tastatură și touchpad

Tastatura arată și se simte la fel ca cea de pe gama superioară ROG Strix Scar, iar poziționarea ei centrală este o particularitate a gamei în condițiile în care alți producători implementează și un bloc numeric în partea dreaptă.

Chiar dacă nu oferă NumPad, ceea ce va dezamăgi unii utilizatori, ROG Strix G15 oferă o coloană de taste funcționale în partea dreaptă și câteva taste multimedia în colțul din stânga-sus. Din păcate, tastele direcționale sunt mai mici, dar acest aspect nu este nici foarte deranjant.

asus-rog-strix-g15-keyboard-clickpad

Tastatura este rapidă și precisă, deci probabil că cei mai mulți dintre utilizatori se vor împăca foarte bine cu implementarea ASUS de pe acest laptop. Din păcate, în cazul acestei variante coloristice, vă veți chinui să găsiți caracterele în cazul în care nu sunteți deja obișnuit cu tastarea în orb fără contact vizual. După cum ziceam, tastatura este argintie și are o lizibilitate cam redusă, iar mărirea intensității sistemului de iluminare nu face decât să exacerbeze problema.

Sistemul de iluminare folosește LED-uri RGB împărțite în patru zone, iar iluminarea este puternică și uniformă. Chiar dacă mecanismul tastelor are o cursă destul de mare, lumina parazitară care se strecoare pe sub butoane este redusă și nederanjantă.

Pentru touchpad, ASUS a ales implementarea lor obișnuită care oferă o suprafață din material plastic și butoane dedicate. Implementarea este solidă și fiabilă, touchpad-ul comportându-se foarte bine chiar și cu controlul multi-touch rapid, iar butoanele sunt ferme și tăcute. Din păcate, senzația tactilă lăsată de plastic nu este prea grozavă, iar touchpad-ul este cam mic și cam înghesuit.

Ecran

ROG Strix G15 este disponibil cu trei tipuri de ecrane, toate având strat protector mat fără control tactil, rezoluție FullHD, panou IPS și diagonală de 15,6”. Cele trei opțiuni sunt:

  • 144 Hz cu acuratețe coloristică sRGB de 60%, strălucire sub 300 nits și timpi de răspuns slabi;
  • 240 Hz cu acuratețe coloristică sRGB de 100%, strălucire de 300 nits și timpi de răspuns de 3 ms;
  • 300 Hz cu acuratețe coloristică sRGB de 100%, strălucire de peste 300 nits și timpi de răspuns de 3 ms;

Noi am testat prima opțiune, un ecran pe care l-aș fi așteptat să fie folosit pentru modelele inferioare G512LU (cu placă video 1650Ti) sau G512LI (cu placă video 1660Ti), dar care este folosit și pentru modelul superior G512LV cu placă video RTX 2060.

Ecranul de 144 Hz, cunoscut de la ASUS TUF A15, nu este groaznic de slab, însă aș fi așteptat altceva mai bun pentru un laptop de 1200 EUR lansat în 2020. Rata de împrospătare de 144 Hz este atractivă pentru amatorii de jocuri, însă ecranul nu este grozav pentru așa ceva deoarece are o latență mare de 33 ms și, în consecință, are un ghosting vizibil și deranjant. În plus, ecranul are o acoperire sRGB de numai 60%, culorile fiind deci cam spălăcite, și nu este nici prea strălucitor, cei aproximativ 280 nits urmând să pună probleme în lumina puternică.

Ecranul a oferit însă o uniformitate bună, un nivel de negru suficient de profund, contrast ridicat, unghiuri bune de vizualizare și bleeding neglijabil.

  • Panel HardwareID: Panda LM156LF-2F01;
  • Coverage: 59.1% sRGB, 40.9% AdobeRGB, 42.0% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.12;
  • Max brightness in the middle of the screen: 281.90 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 15.22 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1301:1;
  • White point: 7200 K;
  • Black on max brightness: 0.21 cd/m2;
  • PWM: No.
  • Response: ~33ms GtG

Dacă faceți upgrade de la un ecran TN, probabil că acest ecran va fi o îmbunătățire, însă ceilalți producători oferă implementări mai bune în acest segment de preț iar ASUS ar fi trebuit să ofere totuși un panou cu latențe mai mici și acoperire sRGB de 100%.

În consecință, dacă vreți un ecran mai bun, sunteți forțați să alegeți panoul de 240 Hz, însă acesta nu este disponibil și pe modelele de ROG Strix G15 cu configurații mai slabe. ASUS oferă și un al treilea ecran, care oferă o rată de împrospătare de 300 Hz, însă acesta este oferit doar pe modelele LW și LWS care folosesc plăci video RTX 2070/2070 Super.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație de mijloc pentru gama ROG Strix G15, G512LV oferind un procesor Intel Core i7-10875H cu 8 nuclee, 32 GB de memorie DDR4 3200 MHz, 1 TB spațiu de stocare în RAID0 și interfață grafică duală: NVIDIA RTX 2060 și Intel UHD, cu suport Optimus pentru comutarea între ele. Configurația este disponibilă și cu mai ieftinul Core i7-10705H și ne vom ocupa și de aceasta în cele ce urmează.

Exemplarul testat de noi a fost unul provenit din primele loturi și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lui august 2020, adică BIOS 310, Armoury Crate 3.0.4.0 și GeForce Game Ready 446.14. Nu ne așteptăm să apară însă diferențe între acesta și modelele disponibile în magazine.

ROG Strix G15 este disponibil cu procesoarele din familia Intel Comet Lake, mai exact cu model cu opt nuclee Core i7-10875H, modelul cu 6 nuclee i7-10750H si modelul cu 4 nuclee 4Core i5-10300H. Unitatea noastră de test a folosit modelul cu 8 nuclee, însă cum am testat mai popularul procesor cu 6 nuclee în implementarea ROG Strix G17, am inclus si rezultatele obținute cu acesta.

Placa video este NVIDIA RTX 2060 în implementarea din 2020 cu TDP maxim de 115W, aceasta având un comportament care poate fi schimbat din aplicația Armoury Crate în funcție de profilul energetic ales.

  • Silent – pune accent pe nivelul de zgomot redus și reduce frecvențele și puterea pe CPU și GPU – placa video este limitată undeva între 55W și 75W;
  • Performance – un profil echilibrat care setează CPU/GPU la setările standard– placa video merge la un TDP de 115W și frecvențe standard;
  • Turbo – profil performant care mărește limita de putere pe CPU și aplică un overclock pe GPU (115W, +100 MHz nucleu/+120 MHz memorie).
  • Manual – la fel ca Turbo, dar permite în plus ajustarea curbelor de turație ale ventilatoarelor și permite supra-tactarea suplimentară a plăcii video.

Laptopul testat e venit echipat cu 32 GB în configurație dual-channel care ocupă ambele sloturi de memorie, iar unitățile de stocare configurate în RAID 0 sunt Intel 660p. Accesul la componentele interne este simplu, necesitând doar desfacerea unor șuruburi și înlăturarea capacului inferior, însă atenție la cele două cabluri panglică care alimentează bara de iluminare RGB. După această operațiune, veți avea acces la cele 3 sloturi M.2 pentru unități de stocare, baterie, cip wireless, sistem de răcire și sistem audio.

Un sistem puternic, ROG Strix G15 nu a avut nici o problemă cu activitățile uzuale, acesta funcționând rece și silențios.

Cum nimeni nu cumpără un laptop pentru jocuri doar pentru așa ceva, am trecut apoi la primul test de performanță și am folosit CineBench R15 preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele.

La setările Turbo standard, procesorul i7-10875H se stabilizează la un TDP de 87 W și frecvențe de 3,7 GHz, iar asta se traduce printr-un scor CineBench de 1650 puncte obținut în condițiile unei temperaturi de 85 de grade. Drept urmare, aceasta este cea mai puternică implementare i7-10875H testată până acum.

Sub-alimentarea procesorului este blocată din Windows, însă poate fi făcută din BIOS. După o scădere de 80 mV, am refăcut testul și am obținut frecvențe maxime de 4,1 GHz în condițiile aceluiași TDP de 87 W, scorul CineBench urcând la 1800 de puncte.

Profilul Performance a limitat TDP-ul procesorului la 77W, sistemul de răcire fiind însă mai tăcut, iar profilul Silent a limitat acest TDP la 35W. În final, trecerea pe baterie a limitat procesorul la 25W TDP, cel mai puternic profil rămânând în acest caz Performance deoarece Turbo nu mai este disponibil.

cinebench1-rog-strix-g15-960x556

Cele mai multe configurații de ROG Strix G15 vor veni echipate cu procesorul cu 6 nuclee i7-10750H, de aceea am preluat rezultatele obținute pe ROG Strix G17, care este un laptop identic într-o carcasă mai mare. Și această configurație a impresionat, oferind și ea cea mai bună implementare pentru procesorul i7-10750H.

cinebench1-rog-strix-g17-10750h-960x563

Pentru a pune rezultatele în perspectivă, am pus laptopul împreună cu alte implementări cu 8 nuclee. ROG Strix G15 se dovedește mai performant decât alte implementări cu același procesor datorită TDP-ului maxim mai generos, dar este depășit de Core i9 din Scar 15 și de AMD Ryzen 4800H din Asus TUF A15 sau Lenovo Legion 5, care au și un consum mai mic.

cinebench2-rog-strix-g15-960x559

Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95. In PRime95, procesorul pornește în forță la aproape 120W timp de 20 – 30 de secunde, dar apoi coboară și se stabilizează la deja cunoscutul prag de 87 W.

Testele combinate de placă video și procesor au fost deja cunoscutele 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul a trecut de testul 3DMark, iar în cazul Luxmark, procesorul s-a stabilizat la 50W și 90 de grade, în timp ce placa video a mers la 115W și 85 de grade.

Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Turbo la setările implicite.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 16266 (Graphics – 17968, Physics – 20237, Combined – 8115);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 3783;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7031 (Graphics – 6668, CPU – 10177);
  • AIDA64 Memory test: Write: 43919 MB/s, Read: 48042 MB/s, Latency: 57.9 ns;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 12884;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4036;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 40.68 average fps;
  • PassMark: Rating: 7208 (CPU mark: 20388, 3D Graphics Mark: 11608, Disk Mark: 16599);
  • PCMark 10: 5340 (Essentials – 9418, Productivity – 8296, Digital Content Creation – 5292);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5861, Multi-core: 32849;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1270, Multi-core: 8491;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1833 cb, CPU Single Core 197 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3933 cb, CPU Single Core 467 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 238.35 fps, Pass 2 – 106.42 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 34.88 s.

Pentru comparație, dacă optați pentru procesorul cu 6 nuclee Core i7-10750H, ar trebui să vă așteptați la performanțe CPU mai mici cu 15 – 20 de procente, dar performanțe GPU mai mari deoarece căldură disipată mai redusă a acestui procesor îi permite plăcii video să se desfășoare mai bine.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 16266 (Graphics – 18189, Physics – 17336, Combined – 8628);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 6936 (Graphics – 6918, CPU – 7043);
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 33.68 average fps;
  • PCMark 10: 5159 (Essentials – 9346, Productivity – 8317, Digital Content Creation – 4795);
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1238, Multi-core: 6332;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1362 cb, CPU Single Core 195 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3199 cb, CPU Single Core 467 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 42.12 s.

Întorcându-ne la Strix G15 cu procesor Core i7-10875H, am refăcut o parte din teste cu profilul Silent activat pentru ocaziile în care vreți să folosiți aplicații pretențioase într-un regim de zgomot redus mai mic de 40 dB.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 14713 (Graphics – 16560, Physics – 16695, Combined – 7230);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 6447 (Graphics – 6229, CPU – 8049);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 3682;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 32.31 average fps;
  • PCMark 10: 4161 (Essentials – 7824, Productivity – 6580, Digital Content Creation – 3798);
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 966, Multi-core: 6840;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1370 cb, CPU Single Core 151 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3241 cb, CPU Single Core 363 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 47.60 s.

Scăderile de performanță sunt deci cam de 10 – 20 de procente, dar și nivelul de zgomot a coborât de la 47 – 48 dB la numai 39 dB.

În final, am refăcut o parte din testele efectuate cu profilul Turbo activat dar cu procesorul sub-alimentat cu 80 mV, observându-se o creștere ușoară a performanțelor CPU de 2 – 5 procente, dar și o scădere ușoară a performanțelor pe GPU.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 16210 (Graphics – 17606, Physics – 20519, Combined – 8491);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7073 (Graphics – 6712, CPU – 10187);
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 41.89 average fps;
  • PCMark 10: 5276 (Essentials – 9386, Productivity – 8154, Digital Content Creation – 5209);
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1259, Multi-core: 8462;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1824 cb, CPU Single Core 199 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4344 cb, CPU Single Core 442 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 35.58 s.

Pentru cei care vor să lucreze pe acest laptop, am făcut și suita noastră de teste pentru stațiile de lucru.

  • Blender 2.82 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 21s (Silent), 3m 26s (Turbo), 3m 15s (Turbo UV);
  • Blender 2.82 – BMW Car scene- GPU Compute: 1m 28s (CUDA), 45s (Optix);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – CPU Compute: 14m 9s (Silent), 11m 12s (Turbo), 10m 24s (Turbo UV);
  • Blender 2.82 – Classroom scene – GPU Compute: 5m 10s (CUDA), 2m 50s (Optix);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: 20936 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – 3DSMax: 146.92 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Catia: 103.41 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Creo: 151.68 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Energy: 15.8 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Maya: 179.77 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Medical: 47.44 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – Showcase: 76.14 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – SNX: 15.71 (Turbo);
  • SPECviewerf 13 – SW: 79.4 (Turbo).

Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acesta fiind analizat în modurile Turbo (cu și fără sub-alimentarea pe CPU), Performance și Silent la rezoluție FullHD, dar și cu Turbo la rezoluție QHD pe un monitor extern.

Core i7-10875H + RTX 2060 115WFHD TurboFHD Turbo UVFHD PerformanceFHD SilentQHD Turbo, external
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)106 fps (91 fps – 1% low)107 fps (88 fps – 1% low)100 fps (86 fps – 1% low)73 fps (58 fps – 1% low)83 fps (64 fps – 1% low)
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF)56 fps (45 fps – 1% low)53 fps (44 fps – 1% low)44 fps (33 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)96 fps (64 fps – 1% low)97 fps (81 fps – 1% low)91 fps (59 fps – 1% low)83 fps (58 fps – 1% low)66 fps (50 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)131 fps (94 fps – 1% low)129 fps (87 fps – 1% low)123 fps (87 fps – 1% low)111 fps (79 fps – 1% low)91 fps (70 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2 (DX 12, Ultra Optimized, TAA)71 fps (57 fps – 1% low)71 fps (56 fps – 1% low)66 fps (54 fps – 1% low)56 fps (32 fps – 1% low)53 fps (43 fps – 1% low)
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)96 fps (52 fps – 1% low)100 fps (62 fps – 1% low)92 fps (54 fps – 1% low)82 fps (34 fps – 1% low)72 fps (43 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)81 fps (59 fps – 1% low)82 fps (59 fps – 1% low)79 fps (59 fps – 1% low)68 fps (45 fps – 1% low)54 fps (40 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Ultra Preset)121 fps (94 fps – 1% low)122 fps (92 fps – 1% low)117 fps (89 fps – 1% low)102 fps (79 fps – 1% low)90 fps ( 73 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)86 fps (64 fps – 1% low)91 fps (68 fps – 1% low)81 fps (59 fps – 1% low)73 fps (54 fps – 1% low)64 fps (48 fps – 1% low)

HWInfo arată comportamentul pe care trebuie să-l așteptați în jocuri cu profilul Turbo, imaginile de mai jos arătând prestația în Witcher 3, Far Cry 5 și Battlefield V.

Atât procesorul, cât și placa video, funcționează la temperaturi ridicate în condițiile în care nivelul de zgomot al sistemului de răcire atinge 47 – 48 dB. Temperaturile pe CPU au atins 90 – 95 de grade, în timp ce placa video a oscilat între 80 și 85 de grade.

Sub-alimentarea procesorului nu aduce nici o îmbunătățire în jocuri sau la capitolul răcire, deoarece oferă doar un mic salt de performanță CPU la aceleași temperaturi mari, în timp ce placa video nu arată nici o schimbare reală.

Ridicarea laptopului de pe masă la o înălțime de 2-3 centimetri nu aduce nici o schimbare majoră, o surpriză ținând cont că Scar 15/17 sau Strix 17 au beneficiat de acest lucru. În acest caz, schimbarea a fost de numai 1 – 3 grade cu modul Turbo activat, dar a fost mai vizibilă pe Performance sau Silent.

Trecerea la profilul Performance a redus nivelul de zgomot la 43 – 44 dB, cu o scădere mică de performanțe și cu temperaturi la fel de ridicate. Placa video merge acum la frecvențe standard, iar procesorul este ceva mai limitat de TDP, însă căldura mai mică disipată este compensată de regimul mai domol al ventilatoarelor. În acest caz însă, ridicarea laptopului de pe masă a avut un impact ceva mai vizibil.

Trecerea la profilul Silent reduce și mai multe performanțele CPU și GPU. Față de Turbo, se observă scăderi de performanță de 20 – 30%, însă și nivelul de zgomot este acum de numai 38 – 39 dB.

În final, am testat laptopul conectat la un monitor extern cu rezoluție mai mare. Închiderea capacului în acest mod de lucru nu este recomandată deoarece fluxul de aer dinspre capacul inferior este mic, sistemul de răcire trăgând mai mult aer prin fantele ascunse în tastatură sau amplasate în zona de deasupra ei.

În concluzie, ROG Strix G15 se comportă excelent în sarcinile care pun accent pe procesor și foarte bine în cele care folosesc și placa video, însă temperaturile sale interne sunt foarte mari. Nu am văzut throttling sau altfel de probleme, însă aceste temperaturi pun un semn de întrebare în dreptul fiabilității pe termen lung. Dacă veți opta pentru procesoarele cu 6 sau 4 nuclee și plăci video mai slabe, acest aspect nu va fi problematic, însă configurațiile de vârf cu RTX 2060 și 2070 sunt cam stresate în aceste condiții de lucru.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din noul Strix G15 este același din mai scumpul ROG Scar 15, acesta folosind două ventilatoare de mare capacitate, două radiatoare pe cipul video, un radiator pentru procesor, mai multe plăcuțe metalice de transfer și un ansamblu complex de conducte de transfer termic. La fel ca în cazul celorlalte modele ROG din 2020, transferul termic al procesorului este ajutat de o pastă termică bazată pe metal lichid.

asus-rog-strix-g15-cooling

După cum am văzut deja, acest sistem de răcire complex abia face față puternicului procesor Core i7 cu opt nuclee și plăcii video cu consum de 115 W, temperaturile acestora depășind 90, respectiv 80 de grade în sarcină mare.

Din fericire, puțină din această energie termică este simțită pe carcasă. Cea mai mare temperatură măsură în interior nu a ajuns la 50 de grade, iar regiunea tastelor WASD sau a săgeților direcționale a atins circa 40 de grade, deci confortabil chiar și în timpul unor sesiuni mai lungi de joacă. Trebuie menționat că Scar 15, care are același sistem de răcire, a fost mai rece și mai zgomotos, deci este posibil ca și versiunile comerciale ale lui Strix 15 să fie mai reci și mai zgomotoase.

Ventilatoarele se învârt în permanență, chiar și în timpul unei utilizări nepretențioase, însă nivelul de zgomot este abia pe SIlent și urcă până la 47 – 48 dB în timpul jocurilor. Am sesizat zgomote electrice și electronice în cazul acestui laptop, însă cum acest aspect variază de la exemplar la exemplar, va trebui să testați acest aspect în caz că vă deranjează.

Pe scurt, cam la acest nivel de zgomot ar trebui să vă așteptați:

  • Turbo – 47-48 dB în jocuri, 47-48 dB în CineBench;
  • Performance – 43-44 dB în jocuri, 43-44 dB în CineBench;
  • Silent – 38-39 dB în jocuri, 38-39 dB în Cinebench, 33-37 dB în uz banal.

Iar temperaturile măsurate pe carcasă se pot vedea în imaginile de mai jos.

Conectivitatea este asigurată de un cip wireless Intel AX201, care asigură Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, și o interfață Gigabit Ethernet. Interfața wireless s-a comportat bine indiferent de distanța dintre laptop și router.

Sistemul audio folosește două incinte amplasate pe laterale, iar prestația acestuia este bună. Am remarcat un sunet puternic de 82 – 84 dB, un nivel mic de distorsiuni și o redare bună atât timp cât puteți ierta redarea modestă în domeniul frecvențelor joase. După cum am zis, laptopul nu integrează o cameră Web, doar două microfoane amplasate sub ecran. Pe unele piețe este posibil să găsiți în pachet și o cameră Web FullHD cu conectare USB.

asus-rog-strix-g15-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ROG Strix G15 are o capacitate de numai 66 Wh, deci nu este de mirare că acesta nu oferă o autonomie prea ridicată.

Pentru obținerea unei autonomii cât mai mari, este recomandată utilizarea Optimus și stingerea barei de iluminare RGB. În plus, software-ul ASUS comută în mod automat ecranul la o rată de împrospătare de numai 60 Hz atunci când alimentarea se face de la baterie baterie.

  • 4-5h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 5h – redare video YouTube FullHD, Silent Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 3-4h – navigare Web intensivă, Performance Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit;
  • 50m – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 70%, Wi-Fi pornit, no fps limit.

ROG Strix G15 este însoțit de un încărcător de 230W, greutate de aproape 800 de grame și dimensiuni medii. Variantele mai puțin dotate hardware sunt însoțite de încărcătoare mai compacte de 150 – 180 W, iar cum încărcarea USB-C nu este o soluție, va trebui să plimbați după voi aceste încărcătoare.

asus-rog-strix-g15-power-brick

Preț si disponibilitate

ASUS ROG Strix G15 este disponibil deja în ofertele comercianților locali. Din cauza multitudinii de configurații și a absenței unor versiuni este greu de dat o plajă de prețuri, dar în acest moment, acestea încep de la 4200 lei pentru modelul cu Core i5, 8 GB RAM, SSD de 256 GB, ecran de 144 Hz și GTX 1650Ti și urcă până la 10.000 lei pentru modelul cu Core i7, 16 GB RAM, SSD de 1 TB, ecran de 240 Hz și RTX 2070 Super. Modelul testat de noi, dar în versiunea cu procesor Core i7-10750H, 8 GB RAM, SSD de 512 GB, ecran de 144 Hz și RTX 2060 are un preț de circa 6000 lei.

Pentru mai multe detalii despre stocuri, configurații și prețuri intrați aici sau aici.

Concluzii

Strix-ul G15 G512 este cel mai accesibil laptop ROG în 2020, iar acest lucru îl va plasa cu siguranță în lista de opțiuni a multora dintre voi.

Disponibil în multiple versiuni, consider că cele mai accesibile sunt cu adevărat cele mai interesante, pentru că acestea vor putea fi ținute mai bine în frâu de soluția de răcire implementată. După cum ați văzut în cazul acestui articol, configurația cu procesor Intel 8Core și grafică RTX 2060 atinge temperaturi de operare deranjant de mari, dar modelele cu procesoare de bază și grafică mai slabă vor rula în condiții mult mai bune.

Odată lămurit acest detaliu, seria Strix G15 are și alte puncte forte, precum construcția bine închegată, chiar dacă realizată din materiale plastice, tastatura rapidă și plăcută în utilizare și conectica bunicică, chiar dacă nu la nivelul gamelor superioare.

Principalul neajuns al acestei serii este implementarea ecranului FHD 144 Hz testa de noi, cu acoperire redusă de culoare și timpi slabi de refresh, o opțiune ce nu ar trebui să existe pe un astfel de produs în 2020. V-aș sfătui să o ocoliți dacă Asus vor oferi același panel și pe versiunile finale retail ale acestui Strix G15, și să vă îndreptați atenția spre opțiuni cu un ecran adecvat acestor timpuri. Pe de altpă parte, dacă Asus rezolvă acest aspect, seria Strix G15 va fi de luat în seamă, mai ales că produsele Asus au de partea lor prețuri competitive pe piața locală.

Pro:

  • construcție bună și design atractiv
  • tastatură și touchpad bune
  • performanțe excelente
  • configurații multiple și ușor de actualizat
  • temperaturi externe confortabile
  • sistem audio bun pentru un laptop de jocuri

Contra:

  • mai masiv decât alte laptopuri de 15″ similare
  • fără card reader, Thunderbolt 3, cameră Web sau senzori biometrici
  • panou IPS de 144 Hz cu reproducere coloristică mediocră
  • temperaturi interne mari
  • baterie mică

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri