GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook Duo UX8406 review – ultraportabil cu două ecrane OLED

Testat pe data de 29 februarie 2024
Pe scurt: Zenbook-ul 14 Duo UX8406 este un laptop cu două ecrane într-un format funcțional, în linii mari mai practic și mai utilizabil decât în versiunile Duo oferite în trecut. El face față cu brio multitaskingului actual, însă nu este la fel de performant ca generațiile Duo precedente, și vine cu un preț semnificativ mai ridicat decât ale unui Zenbook 14 tradițional din 2024.
Produs testat: Asus Zenbook Duo OLED   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.25/5    Pret: 9499 Lei

În acest articol vom discuta despre seria Asus Zenbook Duo UX8406, un laptop compact și portabil ce oferă nu unul, ci două ecrane OLED, într-un format dedicat productivității.

Familia Zenbook Duo există pe piață de ceva vreme, în diverse versiuni, dar modelul 2024 este unul aparte ce oferă două ecrane de 14 inch cu paneluri OLED și touch.

Practic, avem un ecran acolo unde găsim în mod normal un ecran pe laptopurile tradiționale, și încă un ecran deasupra șasiului, acolo unde în mod normal avem tastatura și touchpad-ul, care pe acest format au fost înlocuite cu o unitate de sine stătătoare.

Pozele și clipurile video din articol ilustrează mai bine decât o pot face cuvintele cum funcționează acest produs, iar noi în rândurile următoare vom intra în detalii asupra particularităților formatului, performanțelor oferite de un astfel de notebook, și aspectelor importante pe care ar trebui să le cunoașteți dacă sunteți interesat de un astfel de produs.

asus zenbook duo main

Specificații Asus Zenbook Duo OLED UX8406

Ecrandouă ecrane 14-inch, 16:10, touch, lucioase, anti-glare,
OLED 2.8K 2880 x 2000 px , 120Hz 0.2ms, 400 nits SDR, 100% DCI-P3 colors
ProcesorIntel Meteor Lake Core Ultra 7 155H, 6PC+8Ec+2LPEc/22T, max 4,9 GHz sau
Intel Meteor Lake Core Ultra 9 185H, 6PC+8Ec+2LPEc/22T, max 5,1 GHz
VideoIntel Arc
Memorie32 GB LPDDR5-7467 (lipiți), max 32 GB LPDDR5-7467
Stocare1 TB M.2 NVMe SSD, 1x slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211) 2×2, Bluetooth 5.3
Porturistânga: 2x USB-C Thunderbolt 4.0, 1x USB-A 3.2 gen1
dreapta: HDMI 2.1 TMDS, mic/headphone
Baterie75 Wh, încărcător 65W USB-C
Dimensiuni313 mm x 217 mm x de la 19,9 mm
Greutate1,35 kg fără tastatură, 1,65 kg to tastatură, încărcător 0,36 kg
Extrasformat clamshell cu deschidere 180 grade a ecranelor
tray separat cu tastatură iluminată și touchpad, cu conectivitate Bluetooth
cameră Web 2MPx cu IR, sistem audio cu 2x speakere

Construcție și funcționalitate

La o primă vedere, acest Zenbook Duo nu pare diferit de alte Zenbook-uri actuale, urmând aceleași linii de design și înglobând aceleași materiale premium în construcția carcasei. Detaliile care dau totuși de gol formatul aparte sunt grosimea și greutatea ceva mai ridicate decât cele ale unui Zenbook standard.

Și aceasta pentru că Duo-ul vine cu două ecrane și o tastatură de sine stătătoare. Ea poate fi conectată pe sașiul produsului, caz în care Duo-ul arată și se comportă ca un notebook tradițional, sau poate fi deconectată și folosită separat, conectându-se prin Bluetooth la notebook. Odată ridicată tastatura, se dezvăluie cel de al doilea ecran OLED, plasat sub aceasta. Astfel, Zenbook-ul Duo își arată formatul aparte.

În utilizarea de zi cu zi, am apreciat cât de fluidă este experiența de conectare/deconectare a tastaturii, ghidată de magneți. În plus, tastatura și laptopul au și un set de pini fizici, care practic fac această tastatură să se comporte exact ca una intregrată atunci când cele două componente sunt conectate. Astfel, se elimină lagul asociat în mod normal cu tastaturile Bluetooth, iar tastatura se încarcă de la bateria principală a laptopului prin intermediul pinilor.

În linii mari, cu tastatura conectată, Duo-ul se comportă ca un Zenbook standard, doar unul ceva mai gros și mai greu decât modelele tradiționale. Atlfel, experiența de utilizare și de tastare sunt similare. În plus, pe laterale veți găsi un set de porturi similar cu cele oferite de alte Zenbookuri.

profile keyboard laptop ports

Mai jos am adăugat câteva imagini cu un Zenbook Pro standard, Zenbook-ul Duo 2024 cu două ecrane mari, cel discutat în acest review, și generația precedentă de Zenbook Duo ce oferea un ecran și jumătate.

asus zenbook duo vs pro olderduo

E important de menționat și că acest Zenbook este gândit primordial ca laptop, astfel că tastatura se integrează între cele două ecrane, spre deosebire de modelul dual-screen oferit de Lenovo în acest moment. Astfel, designul acestui Zenbook este unul mai practic în utilizarea zilnică. Totuși, de remarcat și că formatul acesta nu permite rabatarea la 360 de grade a ecranelor, precum pe versiunea celor de la Lenovo, astfel că Duo-ul nu oferă și un mod tabletă.

În plus, atunci când sunt deschise la 180 de grade, cele două ecrane nu sunt paralele, datorită modului în care sunt gândite balamalele. Acest detaliu nu deranjează în modul de lucru în care cele două ecrane sunt unul peste altul, dar este ciudat atunci când cele două sunt plasate în portrait, unul lângă altul.

Deconectarea tastaturii aduce în prim plan cele două ecrane, principalul atuu al acestei serii. Veți folosi Zenbook-ul Duo astfel pe birou, pentru muncă și productivitate sporită, având tot timpul două ecrane la purtător. E drept, două ecrane plasate unul peste altul, un format oarecum atipic, pentru că în mod normal un mediu de lucru dual-screen implică două monitoare amplasate în lanscape unul lângă altul. Aici însă avem fie două monitoare în landscape unul peste altul, fie două în portrait unul lângă altul.

Asus au incorporat pe acest șasiu și un picior ajustabil pe spatele laptopului, ce oferă posibilitatea de a plasa Zenbook-ul în diverse moduri pe birou, atât în landscape cât și în portrait. Am apreciat stabilitatea și robustețea acestui stand, precum și multitudinea de unghiuri de utilizare oferite.

Ecranele

După cum am menționat deja, Zenbook-ul Duo UX8406 oferă două ecrane indentice, formate 16:10 cu diagonală de 14-inch și paneluri OLED 2.8K 120Hz. Aceste ecrane sunt similare cu cele implementate pe seria standard Zenbook 14 UX3405 din 2024.

De menționat că în anumite piețe Asus oferă și configurații cu paneluri OLED FHD 60Hz, însă acestea nu vor fi disponibile și pe piața locală.

Nu vom intra în prea multe detalii în ceea ce privește aceste paneluri OLED, ele sunt deja cunoscute și arhitestate pe alte Zenbook-uri si Vivobook-uri. Tehnologia impresionează prin contrast și nivelul de negru, prin unghiurile de vizualizare și prin culorile puternice, dar are o serie de particularități ce ar fi bine să le conștientizați pentru a nu avea suprize în utilizarea pe termen lung. Pe larg, în acest articol despre laptopuri cu paneluri OLED de pe Ultrabookreview.com

Un aspect aparte de menționat aici este că am observat anumite diferențe de calibrare și luminozitate între cele două ecrane pe modelele Zenbook Duo testate de noi, în mare panelul de peste șasiu fiind mai luminos decât cel de deasupra. Mă aștept totuși ca acest aspect să fie rezolvat cu update-uri software viitoare. În plus, dacă uniformitatea luminozității și culorilor sunt importante pentru taskurile voastre, aș recomanda și o calibrare a celor două paneluri, pentru a le aduce la un numitor comun.

De menționat și că ambele paneluri oferă touch și suport pentru pen, un Asus Pen fiind inclus în pachet.

Tastatură și touchpad

În linii mari, tastatura implementată pe acest Zenbook Duo oferă un layout și o experiență de tastare similare cu cele oferit e de Zenbook-urile tradiționale, cu doar un ușor flex mai pronunțat în jurul tastelor din mijloc.

În modul laptop, cu tastatura atașată la computer, tastele oferă un răspuns precis, apăsare de 1.4 mm și sunt iluminate cu led-uri albe, exact ca pe alte Zenbook-uri.

Atunci când tastatura este detașată, ea se conectează la computer prin Bluetooth, așadar un ușor lag inerent tehnologiei Bluetooth își face simțită prezența.

Totuși, un alt aspect estemai important de menționat. Tray-ul tastaturii are un material cauciucat pe spate, însă în partea din față are acei conectori fizici și încă doi conectori de ghidare, care ridică ușor partea sa din față și afectează stabilitatea tastaturii pe surpafețe plane. În plus, aceste elemente pot zgâria suprafețe sensibile. Astfel, experiența utilizării tastaturii în acest mod desktop lasă oarecum de dorit.

Touchpad-ul este unul spațios și precis în utilizare. Acesta este totuși realizat din plastic, nu din sticlă, precum pe Zenbook-urile tradiționale.

keyboard folio 1

Hardware și performanțe

Asus ofertă seria Zenbook Duo în două versiuni pe piața din România:

  • Core Ultra 7 155H, Arc, 16 GB RAM, 1 TB SSD
  • Core Ultra 9 185H, Arc, 32 GB RAM, 2 TB SSD

Noi am testat versiunea de top, cu pachetul software disponibil la momentul februarie 2024, așadar anumite aspecte se pot schimba cu update-uri ulterioare.

Platforma hardware implementată de această serie este una actuală, Intel Meteor Lake, cu procesoare Core Ultra H disponibile și pe laptopuri mai mari și mai puternice. Desigur, puterea alocată hardware-ului diferă de la implementare la implementare, iar aici avem una în limitele formatului: 35W sustained pe modul Performance, așadar ceva mai ridicată decât pe modelul Zenbook 14 standard din aceeași generație, dar semnificativ limitată față de un laptop mai mare, precum recent testatul ROG Zephyrus G16.

Alături de memoria RAM rapidă și stocarea SSD gen4, platforma oferă performanțe bune în taskuri uzuale și multitasking, după cum veți vedea imediat. Totuși, sublieniez din nou, în sarcini solicitante e musai să vă aliniați așteptările cu formatul portabil al acestui computer.

Pe partea grafică, implementarea beneficiază de cipul Intel Arc integrat pe procesoarele Meteor Lake, unul performant în rândul iGPU-urilor disponibile în prezent, mai ales pe modul Performance 35W. În același timp, desigur, performanțele acestui cip nu se ridică la nivelul unor soluții grafice dedicate.

internal design

Bun, acestea fiind spuse, să trecem la analiza performanțelor.

Am rulat seria standard de benchmarks, pe modul Performance. Acestea sunt rezultatele obținute.

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 6611, 16 – 5968, 8 – 4901, 4 – 3375, 2 – 1844, 1 – 987;
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 8288 (Graphics – 8820, Physics – 23762, Combined – 3412);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 27803 (Graphics – 35802, CPU – 12270);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 1484;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 3776 (Graphics – 3411, CPU – 9596);
  • 3DMark 13 – XeSS: 6.22 fs OFF, 9.65 fps ON (55.2% performance difference).
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 2084;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 5644;
  • PCMark 10: 6986 (Essentials – 10911, Productivity – 9139, Digital Content Creation – 9279);
  • GeekBench 6.2.2 64-bit: Multi-core: 12726, Single-Core: 2429;
  • CineBench R15 (best run): CPU 2592 cb, CPU Single Core 266 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 5742 cb, CPU Single Core 702 cb;
  • CineBench R23: CPU 15044 pts (best run), CPU 13433 pts (10 min loop test), CPU Single Core 1841 pts (best run);
  • CineBench 2024: GPU – pts, CPU 758 pts (best single run), CPU 751 (10 min run), CPU Single Core 107 pts;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 30.59 s.

Și câteva teste în aplicații profesionale de lucru, pe același profil Performance.

  • Blender 3.4.1 – BMW Car scene- CPU Compute: 2m 58s ;
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 38s;
  • Blender 3.6.5 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 04s ;
  • Blender 3.6.5 – Classroom scene – CPU Compute: 7m 39s;
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 523;
  • PugetBench – Adobe After Effects: tbu;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: tbu;
  • PugetBench – Adobe Premiere: tbu;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 22.53;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 18.96;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 20.83;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 5.60;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 74.25;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 13.57;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 6.22;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 37.37;
  • V-Ray Benchmark: CPU – 10197 vsamples, GPU CUDA – 263 vpaths.

După cum am menționat deja, configurația testată face față cu brio task-urilor uzuale și multitaskingului pe acest mod Performance, dar se descurcă bine în utilizarea de zi cu zi și pe modul Standard, cel ce pastrează ventilatoarele la un nivel acustic semnificativ mai redus.

Ca puncte de comparație, platforma Intel Meteor Lake implementată aici se ridică la nivelul implementărilor similare Intel Core i7/i9 H 13th-gen din anii precedenți, și bate implementările Intel Core P din aceleași generații. În plus, performanțele acestui model Zenbook Duo sunt ușor superioare celor oferite de versiunea Zenbook 14 UX3405 standard, datorită setărilor de putere mai ridicate pe modul Performance.

În același timp, însă, în magazine există produse portabile mai performante, atât pe platforme Intel, cât și pe platforme AMD. În plus, cei interesați de performanțe grafice ridicate pentru editare video sau randare sau chiar jocuri, vor găsi modele mult mai performante în rândul celor cu grafică dedicată.

Totuși, niciuna din acest opțiuni nu oferă două ecrane. De altfel, Lenovo Yoga Book 9i este singura alternativă cu un format relativ similar, iar în comparație cu hardware-ul Meteor Lake-ul Core Ultra U oferit de aceasta (pe update-ul 2024), Zenbook-ul Duo este o platformă mult mai capabilă în mulitasking serios și task-uri solicitante.

Am testat apoi și performanțele în câteva jocuri, iar detalii despre acestea, precum și o analiză a log-urilor și temperaturilor veți găsi în articolul de pe Ultrabookreview.com

Răcire, conectivitate și audio

Răcirea implementată pe acest șasiu vine cu două ventilatoare, două radiatoare plasate pe lateralele laptopului, și două heatpipe-uri, câte unul alocat fiecărui radiator.

Designul plăcii de bază este însă unul inversat, astfel că soluția de răcire devine vizibilă doar dacă desfaceți complet placa de bază. De altfel, și unitatea SSD se află ascunsă după placă.

internal design

Această soluție de răcire se descurcă bine pe un astfel de șasiu portabil și cu profile de putere destul de permisive pe modul Performance. În taskuri solicitante, temperaturile pe procesor se stabilizează la circa 70 de grade, mai scăzute decât pe Zenbook-ul 14 standard, în ciuda puterii alocate mai ridicate.

În ceea ce privește nivelul de zgomot al ventilatoarelor, am măsurat circa 42 dBA pe Performance, 35 dBA pe Standard și sub 30 dBA pe Whisper.

Iar când vine vorba de temperaturile exterioare la nivelul carcasei, și aceasta m-au surprins pozitiv, punctele cele mai fierbinți fiind în partea de sus ale șasiului și netrecând de 43 grade C. Astfel, Zenbook-ul Duo rulează mai rece decât un Zenbook 14 pe modul Performance.

temps zenbookduo gaming perf

În utilizarea de zi cu zi, temperaturile sunt și mai scăzute, iar ventilatoarele se păstrează silențioase. Totuși, ele sunt active și auzibile în multitaskingul uzual, chiar și pe modul Whisper.

temps zenbookduo daily

Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3, aceasta achitându-se bine de sarcini cam în orice scenariu.

Amplasată deasupra ecranului, camera Web oferă un senzor FHD cu calitate bună în lumină puternică și mulțumitoare în lumină mai slabă. Camera încorporează și un senzor IR pentru autentificarea facială, și unul ALS.

Sistemul audio folosește două incinte, iar calitatea audio este una standard pentru un laptop portabil.

Baterie și autonomie

Bateria din acest Zenbook Duo are o capacitate de 75 Wh.

Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați arată astfel, în utilizarea în modul laptop, cu un singur ecran activ:

  • 8-10 h – editare text Google Docs, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 10 h – redare video FHD YouTube, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 10+ h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 5-6 h – navigare Web intensivă, Standard Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 2 h – jocuri, Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.

Iar acestea sunt rezultatele testelor în urilizarea în modul desktop, cu ambele ecran active:

  • 5-7 h – editare text Google Docs, Whisper Mode, ecrane la 50%, Wi-Fi ON;
  • 7 h – redare video FHD YouTube, Whisper Mode, ecrane la 50%, Wi-Fi ON;
  • 7 h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecrane la 50%, Wi-Fi ON;
  • 3-5 h – navigare Web intensivă, Standard Mode, ecrane la 50%, Wi-Fi ON;

Diferențele sunt semnificative între cele două moduri de utilizare, mai ales în cazul taskurilor basic.

Platforma hardware Meteor Lake se dovedește destul de eficientă. Totuși, implementările AMD rămân mai eficiente, iar implementările celor de la Apple nici nu suportă comparație.

Laptopul este însoțit de un charger compact cu putere de 65W și conector USB-C. O încărcare completă durează circa 2 ore.

Preț și disponibilitate

Seria Asus Zenbook Duo UX8406 este disponibilă în magazine la data publicării acestui articol, par prețurile configurațiilor disponibile sunt:

  • Core Ultra 7 155H, Arc, 16 GB RAM, 1 TB SSD – de la 9499 lei
  • Core Ultra 9 185H, Arc, 32 GB RAM, 2 TB SSD –  de la 12499 lei

În linii mari, această serie este cu circa 2500-3000 de lei mai scumpă decât o configurație similară a liniei standard the Zenbook 14 UX3405 2024. Practic, 3000 de lei este suma  pe care o veți plăti extra pentru acest format cu două ecrane.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Zenbook-ul 14 Duo UX8406 este un laptop cu două ecrane într-un format funcțional, mai practic și mai realist decât în versiunile Duo oferite în trecut.

Desigur, formatul vine cu anumite particularități, oferind practic două ecrane plasate unul peste altul, și nu două unul lângă altul, cum poate ați dori de la un potențial setup dual-display.

În plus, implementarea hardware oferită de această serie este adecvață multitaskingului, dar nu la fel de performantă ca cea oferită de generațiile precedente de Zenbook Duo, ce ofereau procesoare mai puternice și grafică dedicată. Astfel, update-ul 2024 se adresează unui segment diferit de potențiali clienți.

Trăgând linie, rămâne să decideți voi dacă un astfel de format vă avantajează și dacă sunteți dispuși să plățiti extra-ul consistent cerut de Asus pe această serie Duo în comparație cu modelul standard Zenbook 14 din acest an. Sau poate un combo Zenbook 14 (sau alt ultraportabil modern) + Zenscreen (sau alt ecran extern USB-C) ar putea fi o soluție mai bine adaptată nevoilor voastre și bugetului alocat.

Pro:

  • format cu două ecrane OLED de 14-inch, relativ portabil și funcțional
  • tastatură, touchpad și conectică bune pentru un astfel de format
  • două ecrane OLED tactile
  • performanțe bune pentru clasa lui
  • ceva mai rapid decât Zenbook-urile standard din aceeași generație, și mai bine răcit
  • baterie de 75W și autonomie OK

Contra:

  • mai gros și mai greu decât Zenbook-urile standard
  • tastatura lasă oarecum de dorit în modul desktop
  • unele inconsistențe la nivel software între cele două ecrane
  • preț ridicat

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri