GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Aparat foto rezistent la apa: Panasonic Lumix DMC-FT3

Autor: Echipa GiZ

În articolul trecut v-am prezentat noul Nikon Coolpix P300, iar acum a sosit momentul să vă spun câte ceva despre Panasonic Lumix DMC-FT3, un aparat foto rezistent la apa, socuri si interperii.

Dacă modelul lansat de Nikon se adresează în special fotografilor avansați, aparatul foto compact Lumix este destinat unui public complet diferit. După cum bine afirmă Panasonic pe pagina oficială, Lumix FT3 este dedicat amatorilor de adrenalină.

Panasonic Lumix DMC-FT3

Panasonic Lumix DMC-FT3 este disponibil in mai multe culori.

Design/Construcţie

De la prima vedere se poate observa că Panasonic Lumix FT3 are o construcție solidă și un design provenit parcă din filmele SF. Nici nu avea cum să fie altfel din moment ce aparatul beneficiază de o carcasă etanșă, rezistentă la șocuri, praf, umezeală și îngheț. Dacă informațiile furnizate de Panasonic sunt corecte, atunci nu trebuie să aveți probleme dacă:

  • fotografiați sub apă, până la adâncimea de 12m,
  • fotografiați iarna, când sunt -10 grade în termometre,
  • scăpați aparatul din mână de la 2 metri.

Practic, Panasonic Lumix FT3 a fost special conceput pentru amatorii de activități extreme și iubitorii de adrenalină care doresc să fotografieze în orice condiții.
Pe partea frontală este amplasat obiectivul Leica DC Vario-Elmar cu unghi larg de fotografiere, o lampă de asistare AF și blițul intern. Pe spatele aparatului se găsesc mai multe butoane și un pad direcțional ce oferă acces rapid la principalele funcții (compensare expunere, bliț, autodeclanșator și funcția macro). Pe lateral, în partea superioară, producătorul a montat un buton de alimentare, declanșatorul și butonul care pornește înregistrarea video.
Fiind vorba de un aparat foto rezistent la condiții extreme, Panasonic a decis să poziționeze bateria, cardul de memorie și cei doi conectori în spatele unui capac etanș, prevăzut cu un sistem de securizare. Acesta împiedică deschiderea accidentală a capacului.
Fără baterie și card, aparatul cântărește 175g, iar dimensiunile sunt mai mult decât rezonabile: 103 x 64 x 26.5 mm.

Panasonic Lumix DMC-FT3

Panasonic Lumix DMC-FT3 foloseste un ecran LCD cu diagonala de 2.7″.

Dotări tehnice

Panasonic Lumix DMC-FT3 este echipat cu un senzor CCD de 12MP și noul procesor de imagine Venus Engine FHD. Obiectivul Leica, construit din zece elemente așezate în opt grupuri, acoperă o distanță focală de 4.9 – 22.8mm, care se traduce mai exact printr-un zoom optic de 4.6x. Dacă alegeți să fotografiați la rezoluții mai mici, valoarea zoom-ului optic crește considerabil, ajungând chiar la 9x în cazul fotografiilor de 3MP. Se pare că aparatul beneficiază de un zoom inteligent (6x) și de un zoom digital care, probabil, are efecte neplăcute asupra calității fotografiilor. Sub obiectivul Leica este inscripționat textul “POWER O.I.S.” ceea ce înseamnă că obiectivul are stabilizare optică. Deoarece se adresează în primul rând fotografilor amatori, Lumix FT3 are un mod de fotografiere Automat (iAuto) care se descurcă destul de bine în cele mai multe situații dar și modul Normal. Odată selectat acest mod, aveți acces la rezoluția și calitatea fotografiilor, sensibilitatea ISO (100 – 1600), balansul de alb, tipul de focalizare și multe alte funcții.
Bineînțeles că aparatul înregistrează și clipuri video la calitate Full HD (1920 x 1080 pixeli), în format AVCHD. Pentru filmare se poate activa stabilizarea imaginii, focalizarea automată și sursa de lumină LED la utilizarea pe timp de noapte. Fotografiile și filmele sunt afișate pe ecranul LCD cu diagonală de 2.7” și 230.000 puncte. Fiind un model destinat amatorilor de călătorii, Lumix FT3 are GPS, busolă, altimetru și barometru. Sistemul GPS integrat este folosit pentru geo-tagging, iar coordonatele sunt salvate în EXIF-ul fiecărei fotografii.

Panasonic Lumix DMC-FT3

Panasonic Lumix DMC-FT3 are GPS, busola, altimetru si barometru.

Conectivitate/Alimentare

La capitolul conectivitate, Panasonic Lumix FT3 oferă un conector micro HDMI și unul USB. Alături de aparat, producătorul a inclus în cutie un ghid de utilizare, cablul USB, audio-video, un alimentator AC și un CD cu diverse aplicații. Din păcate, utilizatorii care doresc să vadă fișierele pe ecranul unui televizor trebuie să achiziționeze separat cablul HDMI.
Bateria cu capacitatea de 940mAh oferă o autonomie de aproximativ 310 fotografii. Pentru stocarea datelor aveți la dispoziție memoria internă de (doar) 19MB și un slot care acceptă carduri SD, SDHC sau SDXC.

Disponibilitate și preț

Panasonic Lumix FT3 este un aparat foto compact numai bun de luat în excursii. Aparatul este extrem de util prin prisma carcasei rezistente la apa, praf, umezeală, temperaturi scăzute și șocuri. Dacă vă întrebați cumva cât costă un Lumix FT3 trebuie să știți că acesta a apărut deja în oferta unor magazine românești, la prețul de 1799 lei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri