Cum alegi cel mai bun HDD, SSD sau SSH pentru laptop

Cum alegi cel mai bun HDD, SSD sau SSH pentru laptop

Una dintre componentele care se pot înlocui cu destulă uşurinţă în cele mai multe laptopuri de pe piaţă este dispozitivul de stocare pentru date, şi anume HDD-ul sau SSD-ul.

Laptopurile clasice şi în special cele cu un preţ accesibil pentru marea masă a utilizatorilor folosesc în continuare bătrânele HDD-uri de 2.5”, al căror principal avantaj este capacitatea generoasă de stocare.

Acestea sunt potrivite pentru cei care stochează fişiere multimedia (muzică, filme, jocuri), întrucât au la dispoziţie până la 1 TB de date.

SSD-urile au început însă să devină o alternativă rentabilă la HDD-uri şi sunt disponibile din fabrică în special în ultrabook-uri, datorită numeroaselor avantaje pe care le au în comparaţie cu HDD-urile.

Totuşi, viteza semnificativ mai bună a SSD-urilor este asociată cu capacitatea mai mică de stocare şi preţurile încă relativ piperate pentru utilizatorii obişnuiţi, chiar dacă acestea au început să scadă destul de mult. În cazul acestora, capacităţile de stocare de 120 GB şi 240 GB sunt cele mai frecvente, însă vei întâlni şi SSD-uri de 1 TB la preţuri pe măsură.

Înlocuirea HDD-ului sau a SSD-ului se face de regulă uşor, prin desfacerea capacului laptopului. Teoretic, înlocuirea acestei componente nu duce la pierderea garanţiei, însă sfatul nostru este să te informezi în prealabil la magazinul de unde ai achiziţionat portabilul care sunt condiţiile exacte ale garanţiei, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute.

HDD-urile si SSD-urile, dispozitivele de stocare folosite in laptopuri

HDD-uri pentru laptopuri

În cazul în care vrei să schimbi HDD-ul de pe laptopul tău cu un alt HDD, este bine să analizezi cel puţin trei aspecte.
Viteza de rotaţie a platanelor este esenţială pentru rapiditatea u care va funcţiona laptopul, astfel că sfatul nostru este să te orientezi spre modele de 7200 rpm. Din păcate, cele mai multe HDD-uri pentru laptop continuă să aibă doar 5400 rpm şi este foarte posibil să fii nevoit să alegi unul de acest gen.

Bufferul are de asemenea un rol important şi reprezintă o memorie rapidă integrată în cadrul HDD-ului care acţionează ca o punte de legătură între platanele cu informaţie şi restul componentelor, stocând informaţiile accesate cel mai des. La fel ca în cazul vitezei de rotaţie a platanelor, cu cât buffer-ul este mai mare, cu atât mai bine. În prezent, cele mai uzuale HDD-uri au buffere de 8 MB, însă există şi modele de 16 MB şi chiar 32 MB.

Nu în ultimul rând, alege un HDD cu conectivitate SATA3, cel mai nou şi mai rapid standard de conectare a HDD-urilor la laptop.

  • Western Digital Blue 320 GB – 180 lei – Potrivit pentru utilizatorii cu buget redus şi fără prea mari pretenţii în privinţa capacităţii de stocare, Western Digital Blue este un HDD cu capacitatea de 320 GB care se conectează prin interfaţa SATA3 şi are 8 MB memorie buffer, iar viteza de rotaţie a platanelor atinge 5400 rpm.
  • Toshiba 500 GB – 199 lei – Producătorul japonez Toshiba are în ofertă un HDD pentru laptop cu capacitatea de 500 GB, limitat însă la numai 5400 rpm şi cu o memorie buffer de 8 MB. Se conectează însă prin SATA3, care asigură o viteză maximă teoretică de 600 Mbps.
  • Toshiba 500 GB – 248 lei – Nu te lăsa păcălit, acest model este mai bun decât cel precedent. Chiar dacă are tot 500 GB, acesta are o viteză de rotaţie a platanelor de 7200 pm şi un buffer de 16 MB. Prin urmare, este mai rapid decât “fratele” său mai mic, iar dacă bugetul nu reprezintă o problemă noi îţi recomandăm să-l alegi pe acesta.
  • Western Digital Blue 750 GB – 360 lei – Acest model de Western Digital are un preţ destul de piperat, însă îţi oferă o capacitate de 750 GB de date. În plus, se conectează prin SATA3 şi are o memorie buffer de 16 MB, însă viteza de rotaţie a platanelor este de 5400 rpm.
  • Toshiba 1 GB – 269 lei – Dacă ai nevoie de o cantitate mai mare de stocare, HDD-ul de 1 TB propus de Toshiba poate reprezenta o soluţie. Din păcate, hard-disk-ul are 5400 rpm şi un buffer de 8 MB, astfel că nu impresionează la aceste capitole.
Hard-disk-urile au avantajul unei capacitati generoase de stocare
Hard-disk-urile au avantajul unei capacitati generoase de stocare

SSD-uri pentru laptopuri

Aşa cum spuneam anterior, SSD-urile au avantajul unei viteze semnificativ mai bune, limitată în unele cazuri de viteză maximă oferită de conectivitatea SATA3. Există însă şi alte avantaje, cum ar fi consumul mai mic de energie, care poate duce la o autonomie mai mare, dar şi lipsa zgomotului sau a căldurii degajate.

Capacităţile de stocare sunt însă ceva mai reduse, iar preţurile sunt mai mari prin prisma raportului lei/GB.

  • Kingston V300 120 GB – 290 lei – Unul dintre cele mai ieftine SSD-uri de pe piaţă este Kingston V300, care beneficiază însă de numai 120 GB spaţiu de stocare. Dispozitivul oferă rate de transfer de până la 450 Mbps.
  • Intel 530 120 GB – 399 lei – Intel este unul dintre cei mai buni producători de SSD-uri, iar acest model de 120 GB oferă viteze de transfer de până la 490 Mbps. Este mai performant decât Kingstonul de mai sus, dar şi preţul este mai mare.
  • Kingston V300 240 GB – 549 lei – Vorbim practic de un model similar cu Kingstonul de 120 GB, principala diferenţă fiind capacitatea dublă de stocare. În rest, datele tehnice sunt identice.
  • Seagate 600 240 GB – 675 lei – Dacă produsele Kinston sau Intel nu-ţi fac cu ochiul, te poţi orienta şi spre Seagate 600, care la capacitatea de 240 GB solicită însă un preţ mai mare. Şi în acest caz vorbim despre conecitivtate SATA3, însă viteza de transfer este limitată la 400 Mbps.
  • Seagate 600 480 GB – 1.750 lei – Tot de la Seagate vine şi acest model care are o capacitate de 480 GB, astfel că se adresează utilizatorilor care au nevoie de mai mult spaţiu de stocare pentru date. Preţul este însă unul foarte mare, în contextul în care cu aceeaşi sumă de bani poţi cumpăra trei SSD-uri Seagate de 240 GB. De aceea, îţi recomandăm acest produs doar dacă ai nevoie de mult spaţiu şi nu ai loc pentru două SSD-uri.
SSD-urile acceseaza datele mult mai rapid
SSD-urile acceseaza datele mult mai rapid

Soluţii HDD+SSD

La fel ca şi în cazul calculatoarelor de tip desktop, o soluţie alcătuită dintr-un SSD şi un HDD este de departe cea mai potrivită pentru a beneficia şi de viteză, dar şi de capacitate mare de stocare. Prin urmare, îţi recomandăm să adopţi o astfel de soluţie, în care în care laptopul tău îţi permite să foloseşti două dispozitive de 2.5”.

Astfel, un SSD de 120 GB sau cel mult 240 GB poate fi utilizat pentru sistemul de operare, aplicaţii şi jocuri, în timp ce HDD-ul va adăposti muzica, filmele, jocurile şi alte tipuri de fişiere.

Concluzii

Încet dar sigur, SSD-urile încep să câştige teren în faţa HDD-urilor tradiţionale prin prisma scăderii preţurilor, în special în cazul modelelor de 120 GB.

În schimb, SSD-urile de 480 GB şi mai mult au în continuare preţuri prohibitive ce depăşesc cu uşurinţă 1.000 lei, motiv pentru care o combinaţie între cele două tipuri de dispozitive este cea mai potrivită.

16 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!