GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Preţul HDD-urilor s-a dublat! Ce variante ai dacă vrei să-ţi cumperi un HDD

Autor: Echipa Giz.ro

Inundaţiile care au afectat Thailanda în ultimele luni au un impact din ce în ce mai mare asupra pieţei globale de hard-disk-uri, întrucât cei mai mulţi producători au fabrici în această ţară.

Primele efecte au început deja să se vadă: în unele cazuri, preţurile HDD-urilor disponibile în România s-au dublat, stocurile sunt limitate, iar anumite produse se vând doar pe bază de comandă. Iar acesta este numai începutul, întrucât efectele se vor resimţi şi în prima jumătate a anului 2012.

Giz a analizat situaţia de pe piaţa din România şi îţi explică dacă este rentabil să-ţi cumperi un HDD în această perioadă, ce poţi face în cazul în care ai nevoie urgent de un HDD, dar şi dacă achiziţia unui SSD a devenit mai eficientă ca urmare a creşterilor de preţuri.

Preturile HDD-urilor au crescut vertiginos

Ce producători sunt afectaţi?

Thailanda este al doilea producător mondial de HDD-uri după China, iar acest lucru va avea efecte semnificative în industrie. Potrivit unui studiu realizat de IHS iSuppli, din cauza inundaţiilor din Thailanda producţia globală de HDD-uri va scădea cu 28% în ultimele trei luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Cel mai afectat producător va fi Western Digital, a cărui producţie va scădea cu 59% în urma deciziei de a închide toate fabricile de HDD-uri din Thailanda. Toshiba a luat o măsură similară, însă va fi afectată mai puţin de aceste probleme. Hitachi, Seagate şi Samsung vor înregistra de asemenea scăderi de producţie.

În urma acestor scăderi de producţie, IHS iSuppli estimează o creştere cu 10% a preţurilor pentru HDD-uri în perioada octombrie – decembrie. Situaţia reală este însă deja mult mai gravă.

HDD-urile de 500 GB sunt cele mai rentabile din punct de vedere al raportului pret/performanta

Ce se întâmplă pe piaţă?

Un lucru esenţial în acest caz este că actualele stocuri de HDD-uri sunt suficiente pentru a satisface cererea obişnuită timp de încă două luni, adică exact până la finalul anului. Totuşi, anunţurile pesimiste privind scăderea producţiei au determinat creşterea cererii şi, implicit, a preţurilor.

Pe de o parte, producătorii de HDD-uri măresc anticipat preţurile pentru a-şi acoperi pierderile estimate în următoarea perioadă. Pe de altă parte, comercianţii profită la maxim de oportunitate şi cresc la rândul lor marjele de profit, evident sub pretextul creşterilor anunţate de producători, inclusiv pentru mărcile mai puţin afectate de probleme. Practic, este un cerc vicios în care principalele victime sunt clienţii finali.

Vreau să-mi cumpăr un HDD. Ce trebuie să fac?

Dacă HDD-ul sau HDD-urile pe care le ai în prezent funcţionează la parametri obişnuiţi şi nu ai nevoie urgent de capacitate suplimentară, cea mai bună variantă este să aştepţi. Din păcate, aşteptarea s-ar putea dovedi de lungă durată, întrucât există estimări potrivit cărora efectele inundaţiilor din Thailanda vor dispărea abia în prima jumătate a anului viitor. Totuşi, mai bine aştepţi revenirea la preţurile normale până în iulie 2012 decât să plăteşti aproape dublu acum.

HDD-urile de 1 TB au ajuns la preturi prohibitive

Am nevoie urgent de un HDD. Câţi bani îmi trebuie?

Situaţia se schimbă radical dacă ai nevoie urgent de un HDD, fie pentru a înlocui unul defect, fie pentru a mari capacitatea de stocare. Conform unei analize realizate de Giz la cele mai importante magazine de comerţ electronic din România, HDD-urile de 320 GB şi 500 GB care în luna septembrie costau 150 – 200 lei au ajuns acum la preţuri de 300 – 350 lei, în timp ce preţurile unităţilor de 1 TB au crescut de la 250 lei la peste 400 lei.

În cazul în care bugetul tău este limitat, una dintre cele mai ieftine opţiuni este un Western Digital de 160 GB care costă 250 lei. Altfel, te poţi orienta spre modele cu capacitatea de 500 GB, întrucât diferenţele comparativ cu cele de 160 GB şi 250 GB sunt relativ minore. Aici îţi recomandăm să încerci Western Digital Caviar Green Power 500 GB la 316 lei, Seagate 500 GB pentru 326 lei sau Samsung SpinPoint F3 de 500 GB pentru 365 lei. De asemenea, poţi opta pentru modele de 1 TB precum Seagate Barracuda Green pentru 370 lei sau Samsung SpinPoint F3 pentru 400 lei.

Alternativa SSD. Cât de rentabilă este?

În timp ce preţul HDD-urilor s-a dublat, SSD-urile au în continuare acelaşi cost ca şi în urmă cu câteva luni. Prin prisma avantajelor oferite de SSD-uri, merită să ne întrebăm dacă acestea sunt acum mai rentabile din punct de vedere al raportului preţ/performanţă decât clasicele HDD-uri. Din păcate, răspunsul nu este cel pe care l-am dori.

Practic, în urma creşterilor de preţuri, HDD-urile de 1 TB au ajuns la acelaşi preţ cu SDD-urile de 60 GB. Vorbim despre o cantitate de aproape 20 de ori mai mare pentru acelaşi preţ, motiv pentru care achiziţia unui SSD de 60 GB în locul unui HDD de 1 TB este greu de justificat, în ciuda avantajelor tehnologiei moderne.

Un SSD de 60 GB ramane in continuare foarte scump. La fel de scump ca un HDD de 1 TB

Totuşi, există un caz specific în care un SSD ar putea fi mai rentabil decât un HDD. Dacă ai deja unul sau mai multe HDD-uri de mare capacitate şi vrei să ai unul mai mic strict pentru sistemul de operare şi aplicaţii, SSD-ul se poate dovedi o alegere inspirată. Astfel, pentru acelaşi preţ, obţii un dispozitiv de stocare care îţi permite pornirea mai rapidă a sistemului de operare şi a aplicaţiilor, în condiţiile în care filmele şi muzica le stochezi pe celelalte HDD-uri. Singura problemă ar putea apărea dacă instalezi multe jocuri pe acest SSD.

Printre soluţiile pe care ţi le recomandăm în categoria SSD se numără Corsair Nova 2 60 GB la 380 lei, Mushkin 60 GB pentru 400 lei şi Corsair Force Series 60 GB pentru 450 lei.

Concluzii

Fără îndoială, nu este cea mai potrivită perioadă să-ţi împrospătezi sistemul cu un nou HDD, iar dacă problema este urgentă vei fi nevoit să scoţi din buzunar de aproape două ori mai mult decât în urmă cu numai două luni. În plus, nu este exclus ca noi creşteri de preţuri să se înregistreze şi în perioada următoare, mai ales că reluarea producţiei întârzie.

Pe de altă parte, această creştere de preţuri va avea efecte şi în segmentul laptopurilor, al căror preţ ar putea creşte uşor undeva la începutul anului viitor, potrivit estimărilor IHS iSuppli.

3 comentarii

 1. BOA

  6 ianuarie 2012 la 01:21

  Ce nasol, abia acuma am cautat pe google sa vad ce se intampla cu preturile de la HDD-uri :)) tot asteptam sa scada :)

  • adi

   25 ianuarie 2012 la 02:27

   acum s-au gandit si astia sa le scumpeasca cand mi-a picat unul de 640 gb wd,la naiba

 2. ilie

  16 august 2012 la 01:23

  eu am trei hard disc fiecare are 80gb dar vriau sa scimb dar mie ami trebuie un hard dicsc de un 1 tera dar amele nus prin sata dar mufa de sata am si mufa de alimentara si mai ami trebuie placa vidio 512 sau ceva mai tare si doua DVD raitare si iaras ma interesiaza np doi rami ddr 2 a cate doi gb pe unul astept raspuns nr 0762032616

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri