Cum alegi cea mai bună yală pentru ușă: tehnologii și securitate
Cunoscut și sub numele de butuc sau cilindru de siguranță, yala este inima ansamblului de securitate pe care-l denumit atât de simplu „ușă”. Inventată acum mai bine de 150 de ani, prima yală a deschis drumul sistemelor moderne de protecție pe care le folosim zi de zi. În cadrul acestui articol voi prezenta tehnologiile folosite de yalele mecanice disponibile în acest moment pe piață, sistemele de protecție oferite de acestea, precum și alte criterii pe care trebuie să le avem în vedere înaintea unei achiziții.
Pornind de la yala originală și de la tehnologiile dezvoltate de compania Yale și altele, butucul de ușă a evoluat de-a lungul timpului pentru a deveni mai fiabil și mai accesibil. În același timp însă, răufăcătorii s-au adaptat și ei la noutăți, iar fabricarea unei yale tot mai bune a devenit o cursă între producători și infractori.
În acest moment există pe piață o multitudine de yale ieftine care asigură un minim necesar de securitate, însă cei care iau în serios acest lucru au la dispoziție și modele care ajung și depășesc suma de 200 €, fără a mai pune la socoteală și cheile speciale, care sunt și ele scumpe. Sumele par mari, însă nu trebuie să uităm că o yală are o durată de viață extrem de îndelungată iar aceasta, împreună cu ușa în care este montată, este principala barieră între infractori și toate bunurile personale pe care le păstrăm în casă.
Ce tipuri de yală există pe piață
Pe piață există multe tipuri de sisteme de închidere pentru ușă, însă cumpărătorii din România vor fi interesați aproape întotdeauna de butucii de ușă de tip Euro pe care-i cunoaștem atât de bine. În cazul acestor butuci, există două soluții constructive: omniprezentul butuc cu pini (cea mai comună și mai cunoscută soluție) și versiunea total diferită cu disc (care oferă cea mai bună securitate). Cum nu intenționez să te plictisesc prea tare, voi vorbi despre aceste tehnologii pe măsură ce voi prezenta celelalte detalii simple care îți vor permite să alegi cea mai bună yală pentru ușă.
Cu cheie frezată plată
Acesta este primul tip de yală apărută pe piață, producătorul Yale brevetând multe din tehnologiile folosite astăzi încă din secolul XIX și transformându-și astfel numele într-un substantiv comun, așa cum s-a întâmplat de pildă și în cazul Xerox.
Yala cu cheie frezată plată folosește întotdeauna sistemul cu pini și arcuri în cea mai simplă implementare a sa, adică aceea cu pini amplasați în linie.
Acești butuci sunt cei mai simpli și mai ieftini, însă oferă și cea mai slabă protecție. Atenție însă, chiar dacă este o tehnologie oarecum inferioară, nu înseamnă că trebuie ignorată complet. Într-adevăr, cele mai ieftine yale de acest tip oferă o siguranță mai slabă decât cele mai ieftine yale cu amprentă, însă există și modele de vârf care oferă o siguranță bună.
Avantajele acestor yale sunt prețul mai redus și simplitatea duplicării cheilor, însă această alegere nu este recomandată decât atunci când alegeți modele de vârf cu certificate de securitate bune.
Cu cheie cu amprentă
Cel mai folosit tip de yală în prezent, aceasta oferă o cheie plată care are marele avantaj de a putea fi inserată în orice poziție deoarece este simetrică. Yala cu cheie cu amprentă funcționează într-un mod similar cu cea cu cheie plată deoarece folosește același sistem intern cu pini și arcuri, însă forma și suprafața mare a cheii le-au permis producătorilor să dezvolte sisteme suplimentare avansate de protecție.
Dacă vei privi o cheie cu amprentă banală, vei observa că aceasta are un rând de dinți care acționează pinii din interiorul yalei, aceasta nedeosebindu-se astfel prea mult de cheia frezată plată. Deoarece cheia este însă perfect plată și are o suprafață destul de mare, producătorii au dezvoltat tot felul de sisteme suplimentare de protecție. După cum vei vedea imediat în celelalte subcapitole, pe piață există yale care folosesc șanțuri șerpuite, care au mai multe rânduri de pini, care au pini speciali amplasați pe laterale sau în vârf și chiar modele cu pini speciali magnetici.
Toate aceste tehnologii îmbunătățesc substanțial protecția și diminuează șansele de spargere prin metoda palpării, însă doar în aceste cazuri se poate vorbi cu adevărat de avantajul cheii cu amprentă în fața celui cu cheie frezată plată.
Cu cheie cilindrică
Dacă modelele anterioare folosesc banalul sistem intern cu pini și arcuri, aceste tipuri de yale folosesc net superioara tehnologie cu discuri. Inspirată de sistemul de închidere folosit de safeuri, acest tip de yală folosește discuri rotative cu perforații speciale care nu au nevoie de arcuri, ceea ce face imposibilă aplicarea metodei de spargere prin palpare și săltare.
Cheile folosite de aceste yale sunt cilindrice și au un sistem avansat de dinți tridimensionali, ceea ce complică mult munca unui spărgător care încearcă să folosească un șperaclu sau alte instrumente de acest tip. Nici o yală nu poate fi considerată complet imună la această metodă de spargere, însă dacă există un campion al anduranței, acesta este indubitabil modelul cu cheie cilindrică cu amprentă.
Deoarece și procesul de fabricație este mai complicat, în special atunci când încerci să înghesui toate componentele interne într-un butuc mic de tip Euro, aceste tipuri de yale sunt mai scumpe. În plus, și duplicarea cheii este dificilă, în multe cazuri acestea fiind și patentate, adică nu pot fi duplicate decât de către producător sau atelierele specializate certificate.
Ce sisteme de protecție suplimentare alegem
Punctul cel mai nevralgic al unei uși, yala poate fi atacată prin diferite metode. Producătorii încearcă să le prevină prin diferite metode, însă această eficiență poate varia foarte mult în funcție de soluțiile alese. De aceea, este recomandat să alegeți yalele care au certificări bune conform unor standarde cunoscute precum TS007, PAS 0 24, SS 312, BZ, SBD, VdS, BSEN, BHMA, UL și așa mai departe.
Din păcate, este destul de dificil să te descurci prin toate aceste standarde deoarece multe sunt specifice unei anumite țări iar altele se referă la particularități specifice, de aceea îți recomand călduros fie să faci cumpărăturile acasă și să cauți pe Internet semnificația codurilor specificate de producător, fie să ai un smartphone în buzunar atunci când intri într-un magazin.
Protecția la săltare. Săltarea este o metodă de spargere a yalelor cu pini și arcuri prin rotirea ușoară a miezului butucului și săltarea repetată a pinilor până când aceștia rămân blocați în poziția corectă pentru deschidere. Producătorii implementează sisteme de protecție care au unul sau mai mulți pini speciali care împiedică alinierea pinilor atunci când cheia nu este inserată. Yalele cu cheie cilindrică și sistem cu discuri sunt imune la acest tip de atac.
Protecția la palpare. Palparea este o metodă de spargere similară într-o oarecare măsură săltării, însă de data aceasta se folosește un instrument care caută individual poziția corectă a pinilor. Yalele cu cheie cilindrică sunt imune la acest tip de atac iar yalele cu cheie cu amprentă oferă o protecție din ce în ce mai bună pe măsură ce numărul pinilor suplimentari sau speciali crește.
Protecția la rupere. Cea mai puțin rezistentă parte a unui butuc standard Euro este partea din mijloc, acolo unde există gaura cu filet în care intră șurubul pentru fixare.
Spărgătorii vor încerca să rupă butucul trăgându-l în exterior cu instrumente puternice, iar producătorii contracarează această deficiență prin două metode: construirea unei carcase exterioare din oțel dur sau întărirea în zona sensibilă. Toate yalele sunt sensibile la acest tip de atac.
Protecția la smulgere. O metodă de atac similară celei de mai sus, aceasta urmărește extragerea forțată a butucului din locașul lui și accesarea liberă a mecanismului broaștei. Producătorii încearcă să prevină acest tip de atac prin fabricarea unei zone frontale care se poate rupe ușor fără a afecta funcționarea yalei.
Protecția la găurire. O altă metodă de atac este găurirea cu un burghiu până când întreaga parte rotativă a butucului este distrusă, după care mecanismul broaștei devine accesibil. Pentru a preveni această metodă de atac, producătorii întăresc yala prin diverse metode. Unii aleg pini și arcuri fabricate din oțel foarte dur, alții aleg să confecționeze doar primul pin din acest material, alții întăresc și întreaga parte frontală a butucului. Toate yalele sunt sensibile la acest tip de atac.
Atenție însă, o veche zicală spune că tăria unui lanț este dată de tăria cele mai slabe verigi. O yală bună nu-ți va putea oferi siguranța dorită dacă ușa este de calitate slabă. Criteriile de alegere ale unui uși sunt numeroase și ar putea fi cuprinse doar într-un articol separat, însă ideile de bază sunt: întărire cu beton, nu cu spumă, șild monobloc sau încorporat, nu din două bucăți, și tablă groasă de cel puțin un milimetru.
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o yală
Am prezentat tipurile constructive, cu avantaje și dezavantaje, și am prezentat sistemele de protecție care sunt obligatorii pentru o yală bună. La aceste criterii mai putem adăuga.
Materiale de construcție: chiar dacă este suficient de dură, alama nu este suficientă pentru a asigura mereu protecția la rupere sau găurire, de aceea este recomandată alegerea unei yale fabricate din oțel aliat superior.
Numărul de pini: în general, se spune că numărul mai mare de pini nu asigură o securitate mai mare, însă acest lucru este valabil doar în yalelor simple cu un singur rând. Yalele cu chei cu amprentă sunt însă disponibile însă într-o gamă destul de largă de opțiuni, existând modele cu rânduri multiple de pini, cu pini oblici sau laterali, cu pini speciali cu dimensiuni atipice sau chiar cu pini magnetici care declanșează mecanisme speciale de blocare. Aceste modele sunt mai scumpe, însă nu trebuie să uitați că o yală poate funcționa fără probleme și 20 – 30 de ani.
Chei patentate: o denumire cam anapoda, prin cheie patentată se înțelege o cheie care are un profil atât de complex încât nu se poate fabrica dintr-o cheie brută la atelierul din colț. Însoțite de un card special care certifică proprietatea, aceste yale sunt mai scumpe iar cheile adiționale sunt și ele mai scumpe deoarece pot fi duplicate doar de către producător și marile ateliere specializate certificate, însă asigură o protecție superioară. Atenție însă, unele yale vin însoțite de un card fără a fi patentate, acesta fiind folosit doar pentru regăsirea ulterioară a modelului de yală și cheie de care aveți nevoie.
Chei dezactivabile: aceste tipuri de yale oferă două rânduri de chei diferite, dintre care unul trebuie păstrat pentru urgențe. În cazul în care ați pierdut o cheie, veți putea utiliza cheia diferită de rezervă, iar din acest moment toate cheile originale nu vor mai putea fi folosite.
Formă și dimensiuni: un criteriu de la sine înțeles, acesta nu trebuie neglijat pentru a nu avea surprize. Cei mai mulți dintre noi folosim yale de tip Euro, însă există pe piață și modele ovale, scandinave sau britanic. Pentru achiziție, va trebui să știți dimensiunile de care aveți nevoie, precum și alte detalii, cum ar fi forma semi sau butonul interior.
Recomandări pentru yale
- Cilindri Idella – începând de la 50 lei: Idella oferă o gamă largă de yale cu cheie frezată patentată
- Cilindri Yale – începând de la 35 de lei: Yale oferă o gamă largă de yale cu chei frezate sau cu amprentă din gama inferioară.
Concluzii
Alegerea unei yale de bună calitate nu este chiar simplă, deoarece opțiunile de securitate și tehnologiile sunt multiple iar calitatea implementării și complexitatea lor măresc semnificativ costul. Sperăm că acest mic ghid de cumpărături vă va ajuta să faceți o alegere corectă și sigură.
Pelin Dan
13 iunie 2017 la 11:31
Foarte bune informatiile. As putea sa abuzez de cunostintele dvs. in sensul de a va cere sa-mi recomandati o usa metalica care are o yala cu un grad de protectie ridicat, pana in 1200 lei?
Colceag Vasilica
9 martie 2018 la 20:05
Va rog respectos să-mi recomandati cel mai bun si sigur butucb ială antiefracție acum am ială,,cu butuc irbis"dar tot nu este sigura mi se intra în casa cînd plec siasi vrea sa fac comanda la dv.Respectuos va ms.pt răspuns anticipat.
Colceag Vasilica
9 martie 2018 la 20:09
Am vrut sa scriu butuc ,,Urbis"
Albină
18 aprilie 2018 la 22:31
Bună doresc o informație dacă se poate , şi anume cît ar costa butucul cel cu cheie cilndrică sau butucul IKON WSW10 ? Vă mulțumesc !
Careu
18 septembrie 2018 la 18:10
5900 lei
Bogdan Luminita
29 iulie 2020 la 10:16
ce yala cu cheie cilindrica cu amprenta imi recomandati ? Nu conteaza pretul , conteaza sa asigura maximul antiefractie
Cristian Blanaru
13 martie 2021 la 14:13
Buna ziua,
La ce se refera pinii activi si pasivi de pe o cheie amprentata?
Si ce cilindru ati recomanda intr-un buget de 300 lei, care sa aibe si functia siguranta? Dimensiuni 35×35 mm.
Multumesc!
SAS
11 august 2021 la 16:59
Una dintre cele mai bune firme si model Tesa tk100, de aici voi decideti