Cum alegi snowboard și boots: opțiuni și recomandări pentru începători
Snowboardul este fratele mai mic și mai spectaculos al schiului, acest echipament fiind apreciat de cei care preferă sporturile de iarnă mai rapide și mai agresive. Dacă sunteți tentat de acest sport de iarnă, acest ghid de cumpărături vă va prezenta criteriile pe care trebuie să le aveți în vedere când faceți o achiziție și detaliile pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a putea cumpăra un produs optim.
Primul snowboard a fost construit în 1965, acesta fiind derivat dintr-o planșă de surfing și având caracteristici destul de depărtate de produsele actuale. Produsul a generat ceva interes, însă nu a reușit să pună bazele unui sport de iarnă decât vreo 20 de ani mai târziu, când s-a experimentat cu plăci inspirate mai degrabă de skateboard decât planșele de surfing și când au apărut primele și legături reale pentru încălțăminte. Snowboardul a început să capete tracțiune la începutul anilor ’90, acesta devenind de altfel și unul dintre simbolurile sporturilor agresive apreciate de tinerii acelui deceniu, alături de skateboard și BMX
În prezent, snowboardurile moderne preiau multe dintre ideile și soluțiile constructive ale schiurilor, adaptându-le însă la un echipament construit dintr-o singură bucată și la poziția total diferită a utilizatorului. De aceea, unele detalii citite în articolul dedicat schiurilor vă vor fi familiare, însă vor exista destule diferențe care să merite atenția.
Cum alegi prima placă de snowboard
Atunci când alegeți un snowboard nou, va trebui să fiți atenți mai întâi de toate la parametrii fizici (lungime, lățime și profil) și la tipul de activitate pe care intenționați să o abordați.
Lungimea plăcii de snowboard trebuie aleasă atât în funcție de înălțimea persoanei care o va folosi, cât și în funcție de stilul abordat. Ca regulă generală, un snowboard potrivit va ajunge până la partea superioară a pieptului în cazul modelelor rapide pentru freestyle, până la nivelul bărbiei în cazul unui model universal all-mountain și până la nivelul ochilor în cazul modelelor lungi pentru freeride.
În completarea acestui tabel, trebuie să amintim că aceste cifre sunt doar un punct de plecare, nu un set strict de reguli. De exemplu, începătorii și persoanele cu o greutate redusă ar putea aprecia plăcile mai scurte cu 3-5 centimetri deoarece sunt mai ușor de manevrat, în timp ce persoanele cu o masă corporală mare ar trebui să aleagă modele mai lungi cu 3-5 centimetri pentru a beneficia de o suprafață de contact mai mare.
Lățimea este foarte importantă în cazul unui snowboard, cam la fel de importantă ca lungimea în cazul unui schi, deoarece o alegere greșită poate împiedica utilizarea corectă și poate duce chiar la accidente. Un snowboard prea îngust va face ca vârfurile sau călcâiele boot-ului să atingă zăpada în viraje și să ducă la dezechilibrări sau căderi, în timp ce un snowboard prea lat va face greoaie întoarcerea, deoarece nu veți putea apăsa corect pe margini.
Ca regulă generală, lățimea plăcii dorite trebuie să fie cu circa un centimetru mai mică decât cea a ghetelor (boots) atunci când acestea sunt montate în legături la unghiul dorit (în general, +15 grade pe față și -10 grade pe spate). Lățimile implicite ale plăcilor de snowboard sunt alese pentru a se potrivi cu încălțămintea cu mărime 42 – 43, cei care au încălțări 44 – 45 trebuind să aleagă modele mid-wide, iar cei cu peste 46 , un model wide.
Forma și profilul sunt importante deoarece de acestea depinde comportamentul plăcii de snowboard, atât în funcție de suprafața pe care ne dăm (gheață, zăpadă amenajată, zăpadă afânată etc), cât și în funcție de stilul de sport adoptat.
Apărută mult mai târziu decât schiul, placa de snowboard a folosit de la bun început o formă scobită lateral care permite abordarea mai bună a virajelor și reducerea masei totale. Chiar dacă par toate la fel, snowboardurile diferă ușor atunci când privim cu atenție forma.
Astfel, plăcile pentru freestyle au o formă simetrică (True Twin), poziționare centrală și permit alunecarea ușoară în ambele direcții. În cazul freeride, se vorbește cel mai adesea de o formă Directional, care are vârful mai moale și mai lung, în timp ce și legăturile sunt amplasate central sau puțin către spate. Derivate din aceste două forme de bază sunt Directional Twin, care oferă o formă simetrică cu un vârf mai moale și o poziție mai pe spate, și Tapered, care oferă un vârf mai lat, mai lung și mai moale, precum și o poziționare pe spate.
O idee mai nouă este cea a plăcii asimetrice, care este mai scurtă pe muchia călcâielor și mai lungă pe muchia degetelor pentru a oferi o manevrabilitate sporită. Aceasta poate fi combinată cu ideea de Twin sau Directional, aducând tuturor formelor de mai sus un plus de manevrabilitate.
Snowboard-ul a preluat de la bun început profilul modern Camber al schiurilor, acesta fiind folosit pentru plăcile agresive și rapide de freestyle deoarece preia foarte bine greutatea utilizatorului, se comportă bine pe suprafețe amenajate și este precis la întoarcerile rapide pe canturi.
Profilul Rocker este folosit pentru plăcile gândite pentru zăpadă mare deoarece nu are tendința să se afunde. Acest profil este mai prietenos cu începătorii deoarece este mai lent, este mai prietenos la aterizările făcute defectuos și se poate roti mai ușor și mai sigur sub picioare, însă este mai lent la viraje.
Profilul Flat este o combinație între cele de mai sus, acesta fiind mai ușor de stăpânit decât un model Camber dar oferind un comportament mai bun în viraje decât un model Rocker.
Rocker/Camber/Rocker (sau Hybrid Camber) este cel mai apreciat profil pentru amatorii de freeride în zăpadă moale deoarece oferă atât avantajul virării rapide specific Camber cât și comportamentul mai bun pe suprafață neamenajată și rotirea mai ușoară a profilului Rocker.
Rocker/Flat/Rocker (sau Hybrid Flat) este o variație a modelului anterior, acesta având avantajul unui comportament ceva mai bun pe zăpada bătătorită, fiind astfel undeva între un model Flat și unul Rocker.
În final, Camber/Rocker/Camber (sau Hybrid Rocker) este cel mai avansat profil și este de altfel specific doar snowboardurilor, neavând sens în cazul schiurilor, deoarece picioarele utilizatorului apasă direct pe cele două zone cambrate. Modelul oferă astfel un contact foarte bun sub picioare în timp ce vârfurile oferă precizie ridicată în viraje.
Rigiditatea este dată de materialele folosite de producător și de grosimea și lățimea fiecărui strat în parte. Un snowbord tipic folosește un miez din lemn care este împachetat între două foi de fibră de sticlă sau fibră de carbon. Acest sandviș este înconjurat de margini metalice și învelit de o suprafață de contact fabricată în general din rășini polimerice rezistente.
În funcție de destinație, producătorul poate alege să ofere o placă mai moale, specifică în general stilurilor freestyle sau all-mountain și care este mai prietenoasă cu utilizatorul deoarece se mulează mai bine pe denivelări, sau una mai dură, specifică all-mountain sau freeride, care este mai rapidă și mai greu de stăpânit.
Cum alegem un snowboard în funcție de activitate
Mai versatil și destinat unor categorii mai restrânse de public, snowboardurile se încadrează doar în trei categorii mari de activități sportive, diferențiindu-se astfel de schi și multiplele sale de discipline.
Freestyle: această activitate acoperă cursele scurte și rapide care includ schimbări mari de direcție și sărituri. Acesta poate fi practicat fie în locuri special amenajate (Park), fie oriunde există un teren cu zăpadă mică sau gheață și denivelări mari capabile să permită abordarea un stil spectaculos și agresiv. Snowboardurile pentru această activitate sunt scurte, moi și au un profil Camber cu formă True Twin.
All-Mountain: cea mai populară activitate, aceasta include coborâri, sărituri sau deplasări pe distanțe mari departe de zonele amenajate pe zăpadă bătătorită sau mică. Snowboard-urile uzuale pentru această categorie sunt de tipul Directional sau Directional Twin, au vârf moale cu coadă tare și profil Camber/Rocker/Camber sau Rocker/Camber/Rocker.
Freeride: incluzând și sub-categoria Powder, aceasta acoperă activitățile prin zăpadă neamenajată mare sau afânată și are nevoie de snowboarduri cu formă Directional sau Tapered, lungime mare și profil Rocker/Camber/Rocker sau Rocker/Flat/Rocker.
Pe lângă aceste trei categorii mari, se mai întâlnesc racing, care include discipline precum slalom sau super-slalom și splitboard, care folosește snowboarduri care se desfac în două pentru a se transforma în schiuri cross-country, însă aceasta ies din domeniul amatorilor și ale articolului de față.
Cum alegem un snowboard pentru femei și copii
La fel ca în cazul schiurilor, și snowboardurile încep să fie oferite în variante concepute special pentru femei. Reprezentantele sexului frumos pot folosi fără probleme un snowboard unisex sau unul bărbătesc, însă dacă producătorul oferă și o versiune de damă, aceasta trebuie luată în calcul deoarece ține cont de înălțimea și greutatea mai redusă a femeilor, de mărimea diferită a încălțărilor și de centrul de greutate poziționat mai spre spate.
În cazul copiilor, situația este ceva mai simplă deoarece se analizează doar greutatea. Astfel, pentru copiii cu greutăți între 15 și 20 de kilograme se începe cu plăci cu lungimea de 100 cm, acești parametri crescând cu circa 10 cm pentru fiecare 5 – 6 kilograme în plus până se atinge greutatea corporală de 40 kilograme, când se poate alege deja un snowboard pentru adulți de 140 de centimetri.
Cum alegi legăturile și ghetele pentru snowboard
Spre deosebire de schiuri, care sunt oferite cu legăturile deja montate, snowboardurile necesită achiziția separată a legăturilor. Înainte de a trece la achiziție, trebuie să fiți atenți la sistemul de montare deoarece piața oferă patru tipuri diferite: 4×2, 4×4, Burton 3D Insert și Burton EST.
După cum se observă din tabelul de mai jos, unele modele sunt compatibile între ele, în timp ce altele nu.
Cele mai populare legături sunt cele de tip strap-in (stânga), care folosesc curele de prindere în zona degetelor și peste gleznă, în timp ce modelele rear-entry (dreapta) folosesc un design mai ușor de folosit care se încalță normal și se închide peste călcâi.
În final, atunci când veți alege ghetele de snowboard, veți avea în față trei mari opțiuni. Primele, și cele mai ieftine, folosesc șireturi obișnuite și necesită mai mult timp pentru închidere. Modelele cu închidere rapidă (Quick Pull) folosesc un sistem care poate fi închis rapid, uneori pe zone diferite, chiar și atunci când folosit mănuși. În final, sistemul Boa folosește unul până la trei discuri rotative care strâng sistemele de închidere, acestea putând fi ajustate cu o singură mână inclusiv atunci când purtăm mănuși.
La fel ca în cazul clăparilor pentru schi, trebuie să alegeți ghete care stau strâns pe picior fără a deranja, încălțările prea mari fiind total contraindicate. Cea mai importantă caracteristică este duritatea, care crește de la 1 până la 10, modelele mai moi fiind recomandate în general pentru începători și pentru freestyle, în timp ce modelele mai dure sunt recomandate pentru all-mountain sau freeride și utilizatori mai avansați.
Pe lângă aceste caracteristici, trebuie să fiți atenți și la căptușeala interioară, la sistemele de izolare termică sau încălzire, la tratamentul anti-bacterian și la alte detalii pe care le considerați necesare pentru un confort sporit.
Recomandări snowboard
Raven Supreme – 700 lei. Un snowboard true twin cu profil rocker și flex moale pentru pârtie sau parc oferit la un preț accesibil.
Arbor Foundation 2017 – 1300 lei. Un model all-mountain cu formă twin și profil Rocker, rigiditate medie și structură din lemn și fibră de sticlă.
Flow Merc – 1800 lei. Un model hybrid rocker cu formă directional twin, acesta este fabricat dintr-un sandviș de lemn și fibră de carbon, are o tărie mică-medie și este gândit pentru all-mountain sau freeride.
Arbor Bryan Iguchi Pro Camber 2018 – 2600 lei. Un model all-mountain sau freeride superior, acesta oferă profil hybrid camber, formă tapered cu vârf lung și are o duritate mare.
Concluzii
Cu un pedigree mai puțin bogat decât schiul, snowboardingul este un sport de iarnă pentru cei pasionați de viteză și spectacol care se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Dacă sunteți un începător în căutarea primului snowboard, sperăm că detaliile din acest mic ghid de cumpărături v-au ajutat să înțelegeți unele detalii mai puțin clare și să faceți o achiziție optimă pentru un începător.