GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus G74SX review – un monstru destinat pasionatilor de jocuri

Autor: Andrei Girbea

In urma cu multi ani petreceam multe ore in fata calculatorului, de multe ori jucandu-ma (Starcraft, AOE2, Warcraft 3… ce vremuri). In prezent foarte rar ma mai joc cate ceva, insa probabil cu un laptop ca Asus G74SX, modelul testat in ultima vreme si despre care voi scrie in cadrul acestui test, as face-o ceva mai des.

Pe scurt, Asus-ul G74SX este cel mai nou exponent al gamei Republic of Gamers a celor de la Asus, e serie de laptop-uri destinata impatimitor de jocuri, si va reprezenta varful de lance al acestei linii, inlocuind versiunea G73, care isi traieste in aceste zile ultimele clipe de viata. Am avut ocazia de a testa acest notebook si mai jos veti citi impresiile mele legate de el. Pe scurt, mi-a placut la nebunie, si de nu ar fi un mic impediment numit pret, cu siguranta acesta ar fi viitorul meu laptop.

Trebuie sa va spun din start ca ne-am jucat cu o versiune destinata testelor, un sample unit, identic cu versiunea ce va fi disponibila in magazine in viitorul apropiat, dar care inca sufera din cauza lipsei unor driveri special conceputi pentru configuratia sa, astfel incat performantele vor fi ceva mai bune in cazul modelului final. Asadar, tineti cont de acest lucru atunci cand judecati cifrele obtinute de acest notebook in teste si benchmarks.

Asus G74SX - on nou monstru in familia ROG

Asus G74SX – on nou monstru in familia ROG

Sa aruncam intai un ochi pe specificatiile tehnice si apoi vom intra in detalii:

  • ecran de 17.3 inch, rezolutie 1920 x 1080px, 120 Hz, 3D, finisaj mat
  • procesor Intel de ultima generatie, Core i7-2630QM, quad-core, 2.0 GHz, cu TurboBoost (pana la 2.9 GHz) si HT
  • placa grafica Nvidia GeForce GTX 560M, cu 3GB memorie video DDR5
  • 16 GB memorie RAM (4 module a 4 GB, in quad-channel)
  • doua hard-disk-uri de 2.5″
  • unitate optica Blu-ray burner
  • 3xUSB 2.0 si 1xUSB 3.0, HDMI, VGA, cititor carduri, Webcam
  • Wireless N, Bluetooth, Gigabit LAN
  • baterie 8 Celule 74Wh
  • masoara 420mm x 325mm x 20.9~62.0mm
  • cantareste 4.28 Kg cu bateria de 8 Celule inclusa

Asadar, avem de a face cu dotari de varf, in special pentru un dispozitiv portabil.

Design si exterior

Sunt sigur ca linia ROG a celor de la Asus va atrage aproape pe oricine. Design-ul inspirat de cel al avioanelor de vanatoare americane este unul agresiv, cu linii puternice, si pare ideal pentru un notebook de gaming.

Acelasi design agresiv, cu fante de aerisire mai mari

Acelasi design agresiv, cu fante de aerisire mai mari

Modelul G74 pastreaza in mare linia modelelor predecesoare, dar vine cu o serie de modificari. Carcasa este in continuare construita din plastic negru, mat si placut la atingere, cu o textura usor cauciucata, care va face fata cu brio testelor timpului, zgarieturilor sau prafului. Acelasi finisaj este folosit si in interior, pentru palm-rest si zona din jurul ecranului, in vreme ce portiunea ce inconjoara tastatura este confectionata dintr-un aluminiu de un violet inchis.

Corpul este masiv. Avem de a face cu un laptop gigant, de 17.3 inch, insa care s-ar putea usor intrece cu modele din gama superioara, cu ecrane de 18.4 inch. Greutatea de peste 4 kg (ce va ajunge spre 5 daca adaugam si incarcatorul) il fac destul de greu de transportat, insa este totusi mai portabil ca un desktop.

Nimic de reprosat constructiei si finisajelor

Nimic de reprosat constructiei si finisajelor

Va ziceam ca modelul G74SX a suferit o serie de modificari comparativ cu seria G73. La exterior acestea sunt vizibile in partea din spate si de dedesubt. In spate observam fantele de aerisire mult mai pronuntate, intreaga ventilare a laptop-ului facandu-se acum prin intermediul acestora si ne mai existand fante de aerisire pe partea dorsala.

In cazul ei, se observa noua plasare a bateriei, care acum este patrata, si existenta unui panel ce permite accesul rapid la componentele interne. A se observa ca acest panel foloseste si un sistem de prindere rapid, cu un asa numit thumb-screw, care nu necesita o surubelnita pentru a fi desfacut.

Pentru si mai multe informatii despre constructie, design si exterior, vizualizati clipul urmator:

Tastatura si trackpad

Acestea au suferit si ele binevenite modificari pe noul Asus G74.

Tastatura este acum impartita in doua parti distincte, dupa cum puteti observa din imagine, iar tastele sunt ceva mai mari, mai patratoase si mai bine spatiate. In plus, tastele directionale, atat de folosite in jocuri, sunt mai aerisite. Desigur, tastatura este iluminata si intensitatea iluminarii poate fi setata actionand combinatiile de taste FN + F3/F4 .

Noua tastatura si trackpad

Noua tastatura si trackpad

Experienta utilizarii acestei tastaturi este una aproape impecabila, tastele avand o cursa perfecta, aproape nici un pic de flex si nefiind zgomotoase.

TrackPad-ul a fost si el modificat, fiind acum mai mare si utilizand doua butoane separate pentru click dreapta si stanga, care sunt extrem de usor de apasat.

Ecran

Versiunea testata a venit cu un ecran 3D, cu o rata de refresh de 120 Hz, rezolutie Full HD si finisaj mat. Personal pot zice fara nici un dubiu ca este cel mai bun ecran vazut vreodata pe un laptop. Culorile, luminozitatea, unghiurile de vizibilitate, toate sunt excelente, pentru ca desi avem de a face cu un monitor cu panel TN, este unul cu gamut de culoare extins.

Unghiuri de vizibilitate

Unghiuri de vizibilitate

Functia 3D este completata de perechea de ochelari Nvidia 3D Vision oferita in pachet si va oferi posibilitatea urmaririi de continut multimedia sau rularea de jocuri 3D pentru cei interesati de aceasta „distractie”.

Ecranul este masiv si este sustinut de o noua balama, mai solida

Ecranul este masiv si este sustinut de o noua balama, mai solida

Versiunile finale vor oferi si un ecran standard, cu o rata de refresh de 60 Hz, dar care va veni cu un finisaj lucios (aceasta informatie nu este inca confirmata). Si cu toate ca nu sunt un mare fan al ecranelor 3D, personal as plati diferenta de pret pentru a obtine versiunea de top in acest caz, va garantez ca nu veti regreta.

Hardware si performante

Sa ne concentram putin pe partea cea mai importanta a unui astfel de laptop: performantele. Vom incepe cu o serie de teste sintetice, vom rula si cateva jocuri, iar rezultatele obtinute le veti vedea mai jos.

Inca o data insa, trebuie sa va amintim ca rulam o versiune pre-release a acestui notebook pentru care Asus inca nu ofera driveri dedicati. In toate testele folosim driverii din packetul Nvidia Forceware 275.33 modati pentru a suporta placa grafica Nvidia GTX 560M, deoarece ea nu era suportata default de aceasta ultima versiune WHQL a driverilor existenti in momentul rularii testelor.

Dpdv al specificatiilor, Asus-ul G74 vine echipat cu un procesor Intel Core i7-2630QM, 16 GB memorie RAM si doua HDD-uri. Procesorul este unul dintre cele mai puternice quad-core-uri destinate laptop-urilor din noua generatie Intel Sandy Bridge iar placa grafica este cea mai puternica din noua serie Nvidia 5xx, insa performantele ei sunt inferioare modelelor Nvidia GTX 480M sau 485M din generatia precedenta. In plus, ne-ar fi placut sa avem posibilitatea legarii celor doua HDD-uri in RAID 0 pentru sporirea performantelor sau folosirea unui drive SSD pentru sistemul de operare, insa astfel de upgrade-uri nu sunt oferite standard, dar vor putea fi efectuate ulterior de fiecare cumparator in parte.

Sa vedem ce rezultate am obtinut:

  • Windows 7 rating: 5.9, insa prin montarea unui SSD acest scor va sari la 7.2 deoarece acum nota cea mai mica este de departe cea acordata solutiei de stocare
  • encodarea unui fisier MTS de 812 MB filmat la 14 Mbps intr-un fisier Youtube 1080p (.mp4) folosind PowerDirector 9 a durat 21 minute si 34 secunde
Windows rating

Windows rating

In plus, rezultatele obtinute in cazul testelor sintetice pot fi vizionate in galeria de mai jos:

Desigur, intrebarea ce isi cauta raspuns este legata de diferenta dintre G74SX si modelul G73SW ce aduce acelasi procesor si placa grafica Nvidia GTX 460M. Pe baza acestor rezultate, se observa un foarte mic avantaj al modelului mai nou in aplicatii ce utilizeaza placa grafica, insa nu uitati ca avem de a face cu driveri aflati inca in stadii incipiente. In final, ar trebui sa observam performante cu 5-7% superioare in cazul lui G74 in teste grafice si idetice in cazul celor de CPU (normal, avand acelasi procesor in ambele cazuri).

Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca G74-le vine cu o solutie noua de racire, iar placa grafica Nvidia GTX 560M nu se incalzeste atat de mult ca modelul GTX 460M, ambele ducand la temperaturi de functionare inferioare pentru noul model, care se traduc in mai putin zgomot si rezistenta sporita la eventuale neplaceri in timp (stim cu totii cat de mult dauneaza caldura excesiva componentelor electronice).

Asadar, modelul G74 nu ofera un boost semnificativ in performante, insa este totusi superior modelelor precedente si asigura o functionare mai silentioasa si mai fiabila.

Clipul de mai jos va va spune mai multe despre hardware si performante.

Jocuri

Am rulat si o serie de jocuri pe acest laptop iar rezultatele obtinute le vedeti mai jos. De mentionat ca testele au fost rulate utilizand FRAPS, asadar in realitate veti obtine 1-3 FPS in plus fata de rezultatele inregistrate.

Mai multe detalii si in clipul urmator:

Testele arata ca G74-le poate la ora actuala rula fluent o multime de titluri de ultima generatie, in rezolutie nativa si cu detaliile la maxim. Desigur, activarea modului 3D va va obliga uneori sa reduceti putin din detalii, insa tot veti putea juca fara probleme orice joc existent sau care va aparea in urmatoarea perioada de timp, utilizand acest laptop.

Upgrade-uri hardware

Accesul la memorie si cele doua HDD-uri este foarte util, panelul de pe spate fiind usor de indepartat. Avem access la toate cele 4 sloturi de memorie, ceea ce nu se intampla in cazul versiunilor precedente, si la cele 2 HDD-uri. Personal recomand utilizarea a 16 GB de RAM deoarece platforma suporta quad-channel, plus inlocuirea unuia dintre HDD-uri cu un SSD dedicat instalarii sistemului, un upgrade ce va spori considerabil performantele acestui sistem.

Acces facil la memorie si HDDuri

Acces facil la memorie si HDDuri

Zgomot si temperaturi

Am spus si mai sus ca Asus-ul G74 este silentios si nu se incalzeste excesiv. Noua solutie de racire chiar functioneaza si mai jos aveti 2 imagini care va demonstreaza acest lucru.

Desigur, in cazul utilizarii frecvente, partea din spate a laptop-ului va evacua aer fierbinte, ceea ce este insa normal. In plus, zona aflata imediat deasupra tastelor directionale se va incalzi in partea sa superioara, dar nu intr-un mod deranjant.

HW Monitor idle

HW Monitor idle

HW Monitor load - dupa rularea COD: BlackOps pentru circa 2 ore

HW Monitor load – dupa rularea COD: BlackOps pentru circa 2 ore

Zgomotul nu a fost o problema aproape niciodata. Desigur , in cazul rularii de jocuri, ventilatoarele vor intra in actiune, insa nu vor fi deranjante si nici nu le veti auzi in febra actiunii.

Alte detalii

Asus-ul G74SX ofera un sistem de sunet EAX Enhanced 2.1, boxele si subwoofer-ul fiind plasate in zona de deasupra tastaturii. Ele sunt destul de puternice si ofera o calitate buna a sunetului, insa pentru audiofili, e de preferat sa va conectati sistemul propriu de boxe externe, deoarece acest laptop ofera iesire audio 5.1 prin intermediul jack-ului pentru casti.

Trebuie mentionate si optiunile de conectivitate, ce includ Wireless N, Bluetooth, Gigabit Lan si USB 3.0.

G74-le vine si cu unitate optica integrata, ce poate fi un Blu-ray combo in cazul modelului mai ieftin, sau un Blu-ray burner in cazul modelului de top.

Laptop-ul ofera si un cititor de card-uri 8-in-1 si o camera web plasata deasupra ecranului.

Baterie si autonomie

O baterie de 8 Celule 74 Wh este plasata pe partea din spate si are o forma patrata, dupa cum puteti observa din poze. Insa, datorita puterii acestui laptop, nu va asteptati la o autonomie de varf. In cazul unei utilizarii lejere vom obtine o durata de viata a bateriei de peste 2 ore, ce poate scadea rapid spre o singura ora daca dorim sa rulam jocuri sau filme HD.

Cum acest laptop nu este insa unul portabil, lucru demonstrat (daca mai era nevoie) si de incarcatorul imens, de 155 Wh si aproape un kilogram greutate, acest lucru nu ne deranjeaza chiar deloc. De fapt, autonomia oferita este chiar una buna pentru un laptop destinat jocurilor.

Baterie de 8 Celule

Baterie de 8 Celule

Preturi si disponibilitate

Asus va oferi modelul G74SX in doua versiuni, diferenta dintre ele fiind data de echiparea cu unitate Blu-ray combo sau burner si folosirea unui ecran glossy-standard (60Hz) sau mat-3D (120 Hz). Ambele vor fi disponibile si la noi incepand cu luna Iulie iar pretul de pornire va fi in jurul sumei de 7000 lei pentru modelul mai ieftin, in vreme ce versiunea 3D (care include si o pereche de ochelari Nvidia 3D Vision) va costa probabil aproximativ 8000 de lei. O geanta speciala, capabila sa inghita acest monstru, si un mouse destinat jucatorilor inraiti vor face parte si ele din pachet.

De mentionat ca versiunile finale vor fi probabil echipate cu doar 12 GB memorie si inca nu stim daca vor fi dotate cu 3 module a cate 4 GB sau o alta configuratie.

Concluzii

Trebuie sa recunosc ca am mai intrat in contact cu laptop-urile din seria ROG in trecut, insa nici unul nu a poposit pe biroul de teste pentru o durata mai indelungata. Iar intamplarea face ca modelul G74SX sa o faca tocmai atunci cand imi doream tot mai mult sa inlocuiesc desktop-ul zilnic cu un laptop puternic, iar acesta pare o optiune greu de batut.

Dotarile de top, performantele, constructia, ergonomicitatea, toate acestea fac din G74 un desktop-replacement perfect dar si un laptop ce poate rula usor ultimele jocuri, incluzand aici si multe dintre titlurile ce vor aparea in anii viitori.

Asus G74SX 3D - un laptop excelent

Asus G74SX 3D – un laptop excelent

Plusuri:

  • constructie impecabila
  • design agresiv, demn de un laptop de gaming
  • tastatura si trackpad excelente
  • nou sistem de aerisire, mai eficient
  • dotari hardware de top si performante solide
  • poate rula orice aplicatie si joc, la detalii maxime
  • ecranul Full HD 3D este excelent
  • nu se incalzeste si nu este zgomotos
  • unitate optica Blu-ray inclusa
  • sistemul de sunet este de calitate
  • durata de viata a bateriei este de apreciat pentru un astfel de notebook
  • pret bun pentru dotarile si performantele oferite

Minusuri:

  • este mare si greu
  • in conditii de utilizare extrema, procesorul intra in throttling, aceasta problema fiind mostenita de la modelul G73SW si neavand inca o explicatia oficiala din partea celor de la Asus. Aceasta problema apare doar in cazul testelor de stres (CPU la 100%) si nu in utilizarea zilnica

Desigur, daca as dori cel mai puternic laptop, optiuni precum cele de la Alienware sau ale producatorilor Sager sau Clevo (oficial neexistenti pe piata romaneasca, insa ei livraza computere in intreaga lume) pot oferi performante mai bune, insa raportand pretul la calitate si performante, modelul celor de la Asus devine aproape imbatabil.

Da, pretul este mare, insa este pe masura performantelor si dotarilor. Personal, daca m-as hotari sa achizitionez un astfel de laptop, as alege cu siguranta modelul superior pentru acel ecran excelent de care v-am povestit mai sus. Ramane de vazut insa daca o voi face sau nu… Un lucru este insa clar: G74-le imi place mult de tot si nu i-am putut gasi aproape nici un defect, oricat de mult i-am cautat nod in papura :)

Voi ce parerea veti despre acest monstru numit Asus G74SX 3D?

4 comentarii

  1. Adrian

    18 octombrie 2011 la 07:17

    O sa-mi achizitionez acest laptop pe la sfarsitul lunii. Abia astept! Dar nu inteleg de ce as da bani in plus pe ecranul 3D, fie el si mat?!? As fi dat niste bani in plus pe un ecran mat, dar pe 3D, niciodata! 3D-ul e cel mai obositor lucru inventat dupa prasitul porumbului. Nu-i vad inca avantajele. Si de ce sa platesti doar pentru eye-candy. Daca esti impatimit al eye-candy-urilor, nu iti iei un G74SX :)). Arata ca un F-117 – oribil!

    P.S. Daca nu mai gasesc G74SX, imi iau un MSI GT780.

    • Andrei

      18 octombrie 2011 la 13:57

      Adrian, ai si tu dreptate. Si eu as da bani in plus pe ecranul asta mat cu refresh la 120 Hz. De 3d m-as putea lipsi, dar din pacata vin la pachet. iar alternativa este un ecran lucios, care na, merge pe un laptop de asta de il tii in casa 99% din timp, dar nu e acelasi lucru.

  2. Adrian

    18 octombrie 2011 la 15:55

    Dar in rest…cum zice si autorul articolului, nu cred ca exista vreun Alienware care sa-l faca la calitate/pret. Si nu inteleg de ce toata lumea termina review-ul cu „performante ridicate pentru un laptop”. Are performante ridicate pentru orice tip de sistem. Dupa toate cele spuse, e un high-end fara doar si poate. Am vazut (pe youtube) pe el si Crisis la „extra high” (nefiind fan al genului nu stiu, dar am inteles ca e „mare scofala”).
    Imi place in primul rand ca „gamer-ii” au inteles ca racirea e cea mai importanta chestie pentru un sistem serios si acest laptop are racire de grid.
    Si asa e, Andrei! E un sistem de tinut in casa. Imi aduc aminte cand eram mai tanar :)), cum imi impachetam tot calculatorul (un Pentium MMX) si ma duceam la un vecin sa jucam un Mig-29 Fulcrum (arcade-ul de la Novalogic) in retea LPT (paralela). Sistemul asta e mai mobil de atat, dar si retelele sunt mult mai bune :D. Asa ca mobilitate pentru un sistem gaming…de ce? Vrei sa joci Swat 4 in autocar? Nu poti oricat de mobil ar fi sistemul. Iar un simulator de zbor fara FCS e ca si cum ai juca fotbal fara bara din dreapta. Cine vrea ceva pentru mobilitate/office sa-si ia netbook, iPad sau…MacBook Air =)).
    Sper sa-l port sanatos :))

    • Andrei

      18 octombrie 2011 la 18:00

      Sa-l porti Adrian si astept sa revii cu pareri. Mie chiar mi-a placut mult G74-le cand l-am testat si ma gandeam sa mi-l cumpar, insa eu nu prea ma joc si am nevoie de ceva mai portabil, de aceea inclin acum spre altceva. Andrei-ul de acum 4-5 ani insa ar fi dat un rinichi pentru dracia asta :))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri