GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus UX31 Zenbook review – Ultrabook performant

Testat pe data de 9 ianuarie 2012
Pe scurt: Asus UX31 Zenbook este, fără îndoială, unul dintre ultrabook-urile demne de luat în calcul pentru achiziţie.
Produs testat: Asus UX31 Zenbook   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 5/5    Pret: 4000-5500 Lei

În calitate de pionier al netbook-urilor prin celebrul brand Eee PC, Asus nu putea lipsi de la petrecerea ultrabook-urilor, care va cunoaşte o explozie la evenimentul Consumer Electronic Show (CES) din această săptămână.

Taiwanezii au lansat un astfel de produs încă de la creearea conceputului de la Intel prin modelul UX21, despre care poţi citi un review detaliat aici. Ultrabook-ul UX31 nu este altceva decât urmaşul lui UX21, oferind o platformă hardware identică într-un format mai mare (13.3” vs. 11.6”) şi o autonomie superioară.

Marea întrebare este, evident, dacă Asus UX31 Zenbook se poate lupta cu principalii săi rivali, printre care se numără MacBook Air şi Lenovo U300S, însă noi sperăm că review-ul pe care îl vei citi în continuare te va ajuta să înţelegi mai bine diferenţele dintre aceste modele.

Asus UX31, unul dintre cele mai bune ultrabook-uri de pe piata

Specificaţii tehnice

Pentru început, te invităm să aruncăm o privire asupra platformei hardware propusă de UX31:

Asus UX31 Zenbook
Ecran13.3”, rezolutie 1600×900 pixeli
ProcesorIntel Core i7 2677M, 1.8 GHz
Placa videoIntel HD 3000 (integrata)
Memorie RAM4 GB
Hard-diskSSD 256 GB
ConectivitateWi-Fi, bluetooth
Porturi1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, card-reader 2in1, mini-VGA, micro-HDMI
Sistem de operareWindows 7
Dimensiuni32.5 x 22.3 x 9 mm
Greutate1.4 kg

După cum probabil ţi-ai dat deja seama, am primit în teste cea mai puternică configuraţie disponibilă, pe lângă această existând şi un model cu procesor Intel Core i5 mai puţin performant.

Exterior şi design

Aşa cum trebuie să fie orice ultrabook, Asus UX31 este realizat din metal, are un aspect solid şi este bine construit, iar finisările au fost îmbunătăţite comparativ cu alte portabile Asus. În mână pare ceva mai greu decât cele 1.4 kg specificate în fişa tehnică şi nu ai acces la memorie sau acumulator. Designul general este foarte curat, cu excepţia ventilatoarelor prezente între ecran şi tastatura, dar şi pe partea din spate a ultrabook-ului.

Ultraportabilul nu are o aderenţă foarte bună în mâini şi probabil acesta a fost şi motivul pentru care Asus a decis să oferă o husă de protecţie şi transport la achiziţionare fără niciun cost suplimentar.

Ultraportabilul este realizat integral din aluminiu

Tastatura şi trackpad

Tastele lui Asus UX31 sunt de tip full-size, bine spaţiate şi bine evidenţiate datorită culorii diferite a suportului pe care sunt aşezate. Totuşi, nu mi-a plăcut faptul că trebuie să apeşi destul de tare pe centrul unei taste pentru ca sistemul să înregistreze comanda şi nici faptul că butonul de Power a fost integrat în tastatura acolo unde la unele laptopuri găseşti tasta Delete, element ce poate crea confuzii până la adaptare.

Din pacate, trebuie sa apesi destul de tare pe taste pentru inregistrarea comenzilor

În schimb, nu am aproape nimic de reproşat trackpadului: acurateţea este rezonabilă (dar nu perfectă), răspunsul la click stânga şi click dreapta este bun, la fel ca şi multitouch-ul.

Trackpadul se achita bine de sarcini, in ciuda unor mici sincope

Ecran

Display-ul lui UX31 este unul de tip lucios care din punct de vedere vizual iese în evidenţă prin grosimea foarte mare. În ciuda acestui fapt, ecranul este prins puternic de restul laptopului. Diagonala este de 13.3”, tipică pentru ultrabook-uri, însă ceea ce surprinde este rezoluţia: 1600×900 pixeli în locul standardului 1366×768 pixeli, iar acest lucru înseamnă mai mult spaţiu de lucru şi iconiţe mai mici. Luminozitatea, contrastul şi unghiurile de vizibilitate sunt decente, singurul lucru care ar putea să te deranjeze fiind faptul că ecranul se rabatează foarte puţin.

Ecranul ofera cea mai buna rezolutie din gama ultrabook-urilor: 1600x900

Hardware şi performanţe

Din punct de vedere hardware, lucrurile se prezintă foarte bine, mai ales că versiunea pe care am avut-o în teste este cea de top: procesor Intel Core i7, 4 GB memorie RAM şi SSD de 256 GB. Teoretic, există posibilitatea de a face upgrade la 8 GB memorie RAM, însă modul în care poţi face asta este neclar, mai ales că nu ai acces la slotul de memorie. Prezenta SSD-ului se vede permanent, încă de la pornirea iniţială a ultrabook-ului. Practic, Windows 7 s-a încărcat în mai puţin de 20 de secunde, iar revenirea din sleep-mode durează numai 2-3 secunde.

Lucrurile stau bine şi în celelalte privinţe: browsingul este fluent, iar rularea clipurilor video Full-HD 1080p nu reprezintă o problemă. Cel puţin, nu în YouTube. Spun asta deoarece unele clipuri Full-HD în format MKV nu rulează fluent din cauza faptului că DXVA nu este activat. Asus nu are însă nicio vină pentru asta, întrucât problema este generată de platforma Intel şi este întâlnită şi la ceilalţi producători de ultrabook-uri.

Ultrabook de top de la Asus

Autonomie

În medie, acumulatorul oferit de Asus oferă o autonomie de 5-6 ore, care va varia foarte mult în funcţie de tipul de activitate pe care îl deasfasori. La vizionarea unor filme în format Full-HD bateria poate rezista până la 5 ore, însă depăşeşte frecvent 7 ore în cazul în care te rezumi la browsing şi editare de fişiere office.

Interesant este că Asus îţi oferă pe desktop un widget care te informează cât timp mai poţi utiliza ultrabook-ul înainte să-l bagi în priză în funcţie de modul de utilizare (browsing, multimedia etc). În practică, vei obţine chiar valori mai bune decât cele menţionate de Asus în widget.

Ultrabook-ul vine la pachet cu o husa protectoare

Boxe şi alte detalii

Sistemul audio disponibil pe UX31 Zenbook este dezvoltat împreună cu partenerii de la Bang and Olufsen, însă nu este cazul să te aştepţi la calitate premium. Totuşi, speakerele sunt foarte puternice, iar calitatea audiţiei este mai bună decât în cazul altor ultrabook-uri.

Un alt aspect pozitiv este că ultrabook-ul nu se încălzeşte foarte puternic nici după o utilizare îndelungată, semn că sistemul de ventilaţie este eficient.

Preţuri şi disponibilitate

Din păcate, şi în privinţa lui Asus UX31 lucrurile sunt destul de incerte privind preţurile din România. Pentru continentul european, preţul versiunii testate de noi este de aproximativ 1400 EUR, însă pentru moment aceasta nu se regăseşte în ofertele magazinelor de comerţ electronic din România. Totuşi, cel mai probabil, ne putem aştepta la preţuri de aproximativ 6.000 lei, mai ales că, în configuraţia cu Intel Core i5 şi SSD de 128 GB, Asus UX31 a apărut în oferte cu preţul de 4.700 lei.

Asus UX31 Zenbook vs. Lenovo U300S

Este evident că Asus ţinteşte spre publicul lui MacBook Air, însă modelul UX31 are şi un alt rival demn de luat în seamă: Lenovo U300S.

UX31 are un design plăcut ochiului, însă nu este la fel de reuşit ca cel business oferit de U300S. Sigur, aici lucrurile sunt destul de subiective, dar Asus punctează la capitolul conectivitate, oferind şi un banal card-reader care lipseşte de la concurenţă.

Doua ultrabook-uri greu de diferentiat

Ecranul este principalul avantaj al lui UX31 în comparaţia cu U300S, în primul rând datorită rezoluţiei mai bune (1600×900 pixeli vs. 1366×768 pixeli), dar şi a contrastului mai bun oferit. Asus este totuşi deficitară când vine vorba de modul în care se rabatează ecranul, chiar dacă nici U300S nu sta mult mai bine.

În schimb, tastatura lui UX31 necesită o apăsare fermă pe taste, lucru care nu se întâmpla în cazul modelului Lenovo. Pe deasupra, Asus stă mai prost şi la designul tastaturii şi al tastelor.

Sunt aproape identice si la marime

La autonomie este destul de greu de trasat un câştigător, însă Lenovo tinde să rămână în viaţă aproximativ 6 ore, comparativ cu cele 5-6 ore oferite de Asus. Calitatea boxelor este uşor mai ridicată în cazul modelului Asus, chiar dacă nici Lenovo nu dezamăgeşte.

Comparaţia de preţuri este destul de dificil de realizat, mai ales că am testat configuraţia de top prezentă pe UX31 cu configuraţia de bază a lui U300S. Totuşi, la nivel european şi la specificaţii asemănătoare, Asus este uşor mai ieftin decât Lenovo la configuraţii similare (aproximativ 100 EUR), însă cele două ultrabook-uri nu sunt încă disponibile în România, motiv pentru care nu putem alege un câştigător.

Asus UX31 Zenbook vs. Acer Aspire S3

Dacă în lupta cu Lenovo U300S este dificil de desemnat un câştigător, lucrurile sunt mult mai simple în cazul confruntării cu Acer Aspire S3.

Motivele sunt destul de numeroase: UX31 este confecţionat din aluminiu, spre deosebire de plasticul care predomină pe S3, iar tastatura şi trackpadul, chiar dacă nu sunt perfecte, sunt mai uşor de utilizat decât în cazul lui S3.

Asus este de departe alegerea ideala cand este comparat cu Acer Aspire S3

Diferenţa la nivel de performanţele este chiar mai mare, în primul rând datorită faptului că UX31 beneficiază de un SSD de 256 GB în locul unui HDD tradiţional lent, la care se adaugă procesorul Intel Core i7, mai puternic decât Intel Core i5.
În plus, autonomia oferită de Asus este mai bună, la fel şi calitatea boxelor şi nivelul de silenţiozitate.

Concluzii

Asus UX31 Zenbook este, fără îndoială, unul dintre ultrabook-urile demne de luat în calcul pentru achiziţie în acest moment. Designul este unul solid, în ciuda aderenţei mai puţin bune, iar tastatura are micile ei probleme, însă este decentă. Dacă nu luăm în calcul gradul scăzut de rabatabilitate, ecranul lui UX31 este unul dintre punctele forte ale ultrabook-ului, la care se adaugă platforma hardware puternică dominată de Intel Core i7 şi SSD-ul de 256 GB. De asemenea, autonomia este una bună pentru astfel de ultraportabile.

Pe lângă tentaţia de a-l compara cu MacBook Air, principalul rival al lui UX31 este Lenovo U300S, însă alegerea finală depinde şi de propriile afinităţi pentru un design sau altul.

Ce ne-a plăcut

  • ecranul cu rezoluţie foarte bună
  • platforma hardware puternică
  • autonomia bună
  • husa oferită gratuit

Ce nu ne-a plăcut

  • necesitatea de a apăsa puternic pe taste
  • flexibilitatea scăzută a ecranului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri