GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook NX500 review – ultra-portabil de 15″ cu potenţial

Testat pe data de 28 iulie 2014
Pe scurt: Asus Zenbook NX500 este un ultrabook de 15” cu ecran 4K, design atrăgător, construcţie de calitate şi platformă hardware puternică. Totuşi, există posibile probleme la ecran şi la rularea unor jocuri care ar putea afecta atractivitatea unui produs cu un preţ ridicat.Să nu ne grăbim însă să tragem concluzii, ci să aşteptăm apariţia produsului final în magazine.
Produs testat: Asus Zenbook NX500   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 9600 - 11400 Lei

Segmentul ultrabook-urilor cu diagonala de 15.6” beneficiază de o ofertă mai redusă comparativ cu gama de 13.3”, prin prisma portabilităţii mai scăzute, care îi determină pe unii utilizatori să se îndrepte spre modele mai compacte.

Iată însă că, după ce a lansat numeroase ultrabook-uri de 13.3” pe parcursul ultimilor doi ani, Asus îşi va imbogăţi portofoliul în acest an şi cu un nou ultraportabil model de 15.6”.

Pe numele său Asus Zenbook NX500, ultrabook-ul despre care vorbim a fost prezentat la târgul Computex din prima parte a anului şi propune, cel puţin pe hârtie, o platformă hardware puternică şi un ecran de mare rezoluţie combinate cu o autonomie de top într-un produs premium.

Noi am avut la test versiunea Asus Zenbook NX500JK, cea mai puternică din gamă, iar pe parcursul acestui review vom afla împreună dacă aceasta se ridică la înălţimea aşteptărilor.

Totuşi, este important de precizat că am testat o versiune pre-productie a acestui laptop, astfel că este posibil ca unele dintre problemele întâmpinate să fie remediate până la lansarea efectivă a produsului în magazinele de comerţ electronic. Despre ele vom discuta în cadrul articolului.

Ce este Asus Zenbook NX500

Asus Zenbook NX500 este un ultra+portabil cu un ecran cu diagonala de 15.6” dedicat în special utilizatorilor care au nevoie de un laptop de dimensiuni mai mari cu portabilitate ridicată, dotări de top şi o platformă hardware puternică.

Asus Zenbook NX500 este un ultrabook de 15"

Asus Zenbook NX500 este un ultrabook de 15″

Specificaţii tehnice

Asus Zenbook NX500 JK
Ecran15.6″, 3840×2160 pixeli
ProcesorIntel Haswell Core i7-4712HQ
ChipsetIntel HM87
Placa VideoIntel 4600 HD + Nvidia GeForce GT 850M 2GB GDDR5
Memorie16 GB DDR3
StocareSSD 512 GB
ConectivitateWireless AC, Bluetooth, LAN (cu adaptor)
Porturi3xUSB, SD card reader, HDMI, mini-DisplayPort, RJ45
Acumulator96 Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni378x255x19 mm
Greutatecirca 2.2 kg
Alteletastatura iluminata, difuzoare Bang&Olufsen

Review video

Pentru început, te invităm să citeşti un review în format video cu Asus Zenbook NX500, însă îţi recomandăm să citeşti şi review-ul în format text pentru a înţelege mai bine anumite aspecte importante ale produsului.

Ce ne-a plăcut

Asus a reuşit să construiască un laptop foarte atractiv atât ca design, cât şi din punct de vedere al construcţiei. Realizat integral din metal, laptopul beneficiază de celebrele cercuri de pe capac specifice gamei Zenbook, însă acestea au acum o textură mai subtilă, asemănătoare cu cea de pe UX303. Avantajul acestei abordări este o mai mare rezsitenţă la amprente şi murdărie, care îşi va găsi loc mai greu pe acest finisaj.

Spatele nu flexează deloc şi nici nu scârţâie, iar absenţa fantelor de ventilaţie îţi permite să-l amplasezi cu uşurinţă pe orice suprafaţă, fără grija că sistemul de răcire nu va funcţiona în mod corespunzător. Din păcate, acest lucru are un dezavantaj pentru temperatura înregistrată de componente la utilizare, aşa cum vei vedea ceva mai târziu.

Capacul lui NX500 are celebrele cercuri Zenbook

Capacul lui NX500 are celebrele cercuri Zenbook

După ce am deschis capacul am descoperit un interior realizat din aluminiu cu margini din ce în ce mai subţiri, un palm rest generos şi două grilaje pentru evacuarea aerului, în timp ce difuzoarele ocupă un spaţiu pe fiecare parte interioară a laptopului.

Balamaua de prindere a ecranului este solidă şi masivă ca dimensiuni, iar acest lucru contribuie la fixarea bună a display-ului. Ecranul se poate rabata până la 130-140 de grade, suficient de mult pentru utilizarea pe birou. Cei care preferă folosirea laptopului în pat ar fi putut dori ceva mai multă flexibilitate, însă pe de altă parte un ultrabook de 15” nu este tocmai potrivit pentru o astfel de utilizare.

Pe părţile laterale am descoperit trei porturi USB 3.0, conectori HDMI şi miniDP, un card-reader, jack-ul pentru căşti şi microfon, dar şi câteva LED-uri de stare. De asemenea, în pachet există şi un conector USB – RJ45.

Chiar dacă avem în faţă un ultrabook de 15.6”, Asus a renunţat la NumPad, blocul de taste numerice din partea dreaptă. Avantajul acestei abordări este un spaţiu generos pentru tastatura în sine, astfel că tastele sunt bine spaţiate, iar experienţa de utilizare este bună. Totuşi, nu este atât de bună pe cât ne-am fi aşteptat de la un ultrabook din această gamă de preţ, în special pentru că tastele sunt confecţionate dintr-un plastic uşor alunecos, iar acest lucru va duce la “ratarea” unor comenzi.

În schimb, trackpad-ul este de o calitate bună, mai ales că are o suprafaţă de sticlă cu o precizie bună şi este amplasat chiar pe mijloc. Click-urile nu sunt foarte zgomotoase, lucru important dacă lucrezi într-un mediu liniştit, însă uneori există scăpări în înregistrarea comenzilor. Partea bună este însă că poţi utiliza oricând un mouse dacă nu este mulţumit de modul în care foloseşti trackpadul.

Ecranul touchscreen cu o diagonală de 15.6” este un IPS realizat de Sharp şi are rezoluţie 4K (3840×2160 pixeli). Ne-am mai confruntat cu astfel de ecrane şi în trecut, iar concluzia de atunci rămâne valabilă: ecranul trebuie folosit la rezoluţie 4K cu scalare de 200%, ceea ce echivalează practic cu o scalare de 100% la rezoluţie Full HD 1080 pixeli. În situaţia noastră, avantajul este nivelul ridicat de detalii, în special atunci când citeşti documente sau nevighezi în browser. Tocmai de aceea, Asus oferă ecranul din fabrica la scalare 200%, iar noi îţi recomandăm să-l păstrezi la aceasta setare.

Din păcate, nu toate aplicaţiile pot fi scalate la 200%, iar în jocuri ai putea întâmpina unele probleme. Asta pentru că, dacă rezoluţia jocului este mai mică decât rezoluţia setată în Windows, unele jocuri vor rula într-o fereastră mai mică poziţionată în centrul display-ului. Într-o astfel de situaţie, trebuie să foloseşti aceeaşi rezoluţie pentru joc şi pentru ecran pentru că imaginea să fie afişată pe toată suprafaţa display-ului.

Ecranul în sine este de bună calitate şi oferă o luminozitate decentă de 270 cd/m2, dar şi un contrast destul de bun de 750:1. Culorile sunt bine calibrate din fabrică, la fel ca şi distribuţia luminozităţii, chiar dacă centrul este mai bine luminat decât părţile laterale, însă acest lucru nu se observă cu ochiul liber.

Ecranul lui NX500 este de buna calitate

Ecranul lui NX500 este de buna calitate

Platforma hardware Intel Haswell utilizată de NX500 este una de top. Aceasta este propulsată de un procesor Intel Core i7-4712HQ cu frecvenţa de 2.3 GHz, placa video dedicată nvidia GTX 850M de 2 GB, 16 GB RAM şi SSD Samsung de 512 GB.

Prin urmare, nu este deloc surprinzător că laptopul rulează fără probleme sarcini uzuale, astfel că procesorul funcţionează de regulă la frecvenţa minimă de 0.8 GHz. De asemenea, ultrabook-ul se descurcă bine şi în privinţa software-urilor de editare foto şi video, programării sau a jocurilor. În condiţiile în care GTX 850M este o placă video mai degrabă de nivel mediu, jocurile se comportă decent şi, chiar dacă nu rulează la rezoluţie 4K, funcţionează bine pe rezoluţie 19×10 şi cu detaliile setate pe High.

19 x 10 high
Dirt 381 fps
Grid 290 fps
Tomb Raider
51 fps
NFS Most Wanted38 fps
Bioshock Infinite63 fps
Metro Last Light37 fps

Iată şi câteva rezultate obţinute în programele de benchmark:

  • 3DMark 11: P4503;
  • 3DMark 13: Cloud Gate –13047, Fire Strike – 3281, Fire Strike Extreme – 1618;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2495, Home Conventional Battery Life – 2966;
  • CineBench 11.5: OpenGL 55.23 fps, CPU 5.35 puncte;
  • CineBench R15: OpenGL 82.35 fps, CPU 490 cb.

În cazul în care intuieşti necesitatea unui upgrade hardware ulterior, iată cum sunt poziţionate componentele interne în cadrul ultrabook-ului:

Interiorul lui Zenbook NX500

Interiorul lui Zenbook NX500

Din punct de vedere al conectivităţii, NX500 beneficiază de Wi-Fi şi suport pentru Bluetooth 4.0. Viteza de transfer a datelor prin Wi-Fi este bună inclusiv atunci când nu stai foarte aproape de router, iar dacă ai nevoie de conectivitate pe cablu poţi apela la modulul Gigabit LAN şi la adaptorul USB – RJ45 inclus în pachet.

Dezvoltat în colaborare cu Bang & Olufsen, sistemul audio oferă un sunet de calitate pentru un ultrabook, iar acesta este suficient de puternic pentru a asculta muzică sau pentru jocuri, singura hibă fiind absenţa bass-ului. Alternativ, dacă simţi nevoia unui sistem audio mai puternic, poţi conecta o pereche externă de boxe sau poţi apela la o pereche de căşti.

Sistemul de răcire este ascuns în spatele balamalei ecranului şi aerul este tras prin partea de mijloc, sub logo-ul Asus, pentru a fi eliminat apoi prin părţile laterale.

Spatele lui NX 500 se incalzeste puternic

Spatele lui NX 500 se incalzeste puternic

Asus a montat o baterie Li-Ion de 96 Wh, însă platforma hardware este solicitantă din punct de vedere al cantităţii de energie necesare.

Prin urmare, autonomia este decentă şi ajunge la aproximativ 5 ore şi jumătate în utilizarea de zi cu zi, în cadrul unor activităţi precum browsing pe internet, editare de texte, vizionarea unor clipuri video sau editarea unor poze cu Wi-Fi pornit şi luminozitatea setată la 50%. Dacă foloseşti luminozitatea de 100%, de exemplu în medii foarte luminoase, autonomia ajunge la circa 5 ore. În ambele cazuri ultrabook-ul a rulat la Balanced Mode.

Evident, lucrurile se schimbă când te joci. Setat pe modul High Performance, cu Wi-Fi activat şi luminozitatea 50%, bateria cedează după aproape două ore de jocuri.

Autonomia este decenta, dar nu impresioneaza

Autonomia este decenta, dar nu impresioneaza

Ce scârţâie

Inevitabil, Asus NX500 prezintă şi o serie de probleme mai mici sau mări, însă unele ar putea fi specifice acestei unităţi de test.

Nu avem prea multe de reproşat designului său construcţiei, însă producătorul taiwanez nu a fost prea inspirat când a ales culorile pentru tastatură. Practic, tastele argintii se suprapun peste suprafaţa argintie a tastaturii, ceea ce este inestetic şi nepractic atunci când redactezi texte lungi cu iluminarea tastelor activată. Pentru o vizibilitate mai bună a tastelor trebuie să opreşti iluminare, lucru mai puţin plăcut dacă obişnuieşti să lucrezi într-o cameră fără lumină.

Aşa cum spuneam mai sus, ecranul lui NX500 este de bună calitate, însă acest lucru a fost valabil doar când am ţinut ultrabook-ul în priză. În schimb, dacă îl utilizezi pe baterie, luminozitatea scade la circa 225 cd/m2, iar culorile nu mai sunt la fel de bine reprezentate. Sperăm ca aceste probleme să fie specifice unităţii testate de noi, întrucât este una pre-productie, astfel că este posibil ca exemplarele care vor fi disponibile în magazine să nu aibă aceste defecte.

Daca NX500 e scos din priza, calitatea ecranului scade

Daca NX500 e scos din priza, calitatea ecranului scade

În timpul rulării jocurilor există unele momente în care imaginea îngheaţă pentru fracţiuni de secundă, în special în cadrul titlurilor care au nevoie de timpi scurţi de răspuns, cum ar fi Dirt 3 sau Grid 2. Am încercat să identificăm problema şi, conform datelor furnizate de HWInfo şi HW Monitor, frecvenţa procesorului scade sub frecvenţa nominală atunci când atât acesta, cît şi cipul grafic sunt solicitate în paralel, fapt ce poate explica neajunsurile. Prin urmare, fără a avea certitudini, există posibilitatea ca scăderea de frecvenţă să fie cauzată de drivere nefinalizate sau să fie o limitare din fabrică pentru a proteja integritatea procesorului. Această ultimă ipoteză ar putea fi susţinută şi de încălzirea puternică a carcasei în timpul rulării jocurilor pretenţioase, însă HW Monitor arată temperaturi maxime de circa 85 de grade pentru procesor, unele obişnuite în astfel de situaţii.

Practic, Core-urile nu urcă peste această temperatură nici în cazul stess-testului cu Prime si Furmark, fapt ce ne arată ca cei de la Asus au preferat opţiunea Throttling-ului pentru a păstre componentele la temperaturi mai scăzute.

NX500 are unele probleme in jocuri

NX500 are unele probleme in jocuri

O altă problemă în jocuri apare cauzată de setarea Battery Boost a aplicaţiei Nvidia GeForce Experience, care în mod implicit limitează frame rate-ul la numai 30 de cadre pe secunde atunci când nu încarci ultrabook-ul de la priză. Pentru a evita acest inconvenient trebuie să dezactivezi aceasta setare.

La o utilizare obişnuită, ultrabook-ul nu se încălzeşte excesiv şi este destul de silenţios. Totuşi, ventilatoarele sunt în funcţiune permanent şi vei avea constant un uşor zgomot, element care poate deveni deranjant dacă obişnuieşti să lucrezi într-un mediu liniştit.

Preţ Asus Zenbook NX500 şi disponibilitate

Asus Zenbook NX500 va fi disponibil în magazine începând din luna noiembrie 2014, iar versiunea pe care am testat-o noi are un preţ recomandat de producător de 11.400 lei.

Laptopul va fi însă disponibil şi în alte două versiuni ceva mai ieftine, singurele diferenţe fiind la cantitatea de memorie RAM şi capacitatea de stocare.

Astfel, versiunea imediat inferioară celei testate de noi mizează pe două SSD-uri de câte 128 GB (adică 256 GB în total) şi pe 12 GB RAM, pentru un preţ de 9.900 lei. În schimb, versiunea de bază beneficiază de un SSD de 256 GB şi de 8 GB pentru un cost final de 9.600 lei.

Pretul lui Asus Zenbook NX500 este destul de piperat

Pretul lui Asus Zenbook NX500 este destul de piperat

Concurenţa

Cu noul NX500, Asus intră pe un segment matur de piaţă, acolo unde probabil MacBook-urile Pro ale celor de la Apple sunt cele mai cunoscute. Acestea sunt disponibile în prezent într-o varietate de configuraţii la preţuri de 9.000 – 12.000 lei, asemănătoare cu cele solicitate de Asus pentru NX500.

Alţi competitori renumiţi sunt Dell XPS 15 sau HP Envy 15, care vor primi de asemenea noi platforme hardware în următoarele săptămâni sau luni.

Pe de altă parte, dacă eşti interesat în special de un ultrabook de jocuri poţi aştepta şi lansarea lui Asus Zenbook GX500, un laptop similar cu NX500, dar care va beneficia de placă video Nvidia GeForce GTX 860M ceva mai puternică, sau poţi arunca un ochi pe acest articol în engleză.

Zenbook NX500, un ultrabook bun, dar cu unele probleme

Zenbook NX500, un ultrabook bun, dar cu unele probleme

Concluzii

Asus Zenbook NX500 este un ultrabook multimedia performant cu numeroase puncte pozitive, întrucât pe lângă designul şi construcţia de calitate, Asus propune un ecran bun, sistem de sunet capabil şi o platformă hardware puternică pentru acest model. Pe de altă parte, acesta nu impresionează atunci când vine vorba despre calitatea tastaturii sau autonomie.

În plus, este greu de precizat în acest moment care este performanţa reală a ultrabook-ului, din cauza blocărilor survenite în anumite jocuri. Sperăm ca acestea să fie remediate până la lansarea oficială din magazine, caz în care NX500 se va prezenta drept un produs de calitate.

Totuşi, nu ne vom grăbi să tragem încă concluziile pe baya acestui model pre-producţie. Dacă Asus va reuşi să rezolve impedimentele întâlnite de noi în cadrul acestui review, atunci NX500+le se va poziţiona ca o opţiune demnp de luat în calcul în cadrul segmentului laptop-urilor premium de 15 inch. În caz contrar însă, preţul piperat ar fi greu de justificat pentru un laptop care nu se ridică la înălţimea calculului hârtiei.

Pro

  • design şi construcţie de calitate
  • ecran de calitate
  • platformă hardware puternică
  • sistem audio bun pentru un portabil

Contra

  • tastatură cu taste argintii si iluminare albă, pe un fundal de aluminiu
  • se încălzeşte puternic în jocuri
  • posibile probleme cu performanţa în regim de încărcare şi ecranul pe modul baterie

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri